HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2015.08.01. 10:23 F.M.J.

Tanfolyamok bármi áron.

 

Egy üzemi ebédlőben műszak előtt:

 

- Tisztelt kollégák, egy kis figyelmet kérnék. Igen, ha kérhetném, ott hátul is. Nagyon fontos mondandóm van.

- Uraim, minél előbb elcsendesednek, annál előbb végzünk. Köszönöm.

- Köszönöm igazgató úr! Kezdeném is. Mint bizonyára hallották, súlyos baleset történt egy, a miénkhez hasonló gyárban. A vizsgálat megállapította, hogy a balesetet szenvedett dolgozó öltözéke volt az esemény oka. A ruházat előírásszerű volt, de a dolgozó nem rendeltetésszerűen használta.

- Elnézést, kérdésem lenne.

- Tessék.

- Hogyan lehet egy munkaruhát nem rendeltetésszerűen használni?

- Igen, vártam a kérdést. Egyszerűen nem volt bekötve a cipőfűző. Az nem tudható, hogy nem is volt, vagy kioldódott, de a vizsgálat kimutatta, hogy a lógó cipőfűző beleakadt az egyik megmunkálásra előkészített munkadarabba, majd miután azt az emelőgép elkezdte mozgatni, a dolgozó elesett, beütötte a fejét, valamint súlyos zúzódásos sebeket is szerzett.

- Pontosan mivel foglalkozott a cég, mert nálunk a munkadarabok raklapvillával vannak mozgatva, aligha fordulhatna ilyesmi elő?

- Adatvédelmi okokból ezt nem mondhatom meg, de az eset kapcsán rendelet született, hogy oktatni kell az öltözék helyes hordásának alapjait, különös figyelemmel a cipőpertli használatára.

- Ez ugye vicc? Óvodás korom óta egyedül kötöm a cipőfűzőm. Nehogy már oktatást kapjak belőle így tíz évvel a nyugdíj előtt. Ekkora marhaságot…

- Kérem, a véleményét másutt hangoztassa, csak a munkámat végzem! A balesetben megsérült dolgozó azzal védekezett, hogy ő bekötötte a cipőfűzőt, de az túl kemény volt, ezért oldódhatott ki. Személy szerint nem tudom, mit gondoljak, mert ha azt mondta volna, hogy be sem kötötte, akkor nem járna neki kártérítés, tehát akkor is ezt áll érdekében mondani, ha nem így volt. Persze nem akarok vádaskodni, ki tudja?

- Kérdezhetnék én is?

- Kiket érint ez az egész ügy?

- Ez lett volna a következő lépés. A rendelkezés értelmében minden olyan dolgozó tanfolyami szintű oktatásáról gondoskodni kell, aki anyagmozgatási feladatokkal meg van bízva, fizikailag közelébe kerül ilyen tevékenységnek, illetve anyagmozgató vagy megmunkáló gépeken dolgozik.

- Akkor itt mindenki érintett, aki a csarnokban melózik.

- Így van, de nem csak azok, hanem az alkalmilag benntartózkodók is.

- Má’ e’nézést kérem, de így akkó se értem. Én az üzem területét tartom karban. Amúgy meg a portán vagyok. Én mé’ vagyok a listán? Egész nap gumicsizma van rajtam. Há’ ki látott mán azon fűzőt?

- Sajnálom, de a listát nem én állítottam össze, az a személyzetisek feladata. A tanfolyam a jövő hónapban indul. Két hónapos levelező képzés. Heti egy alkalommal, három turnusban. A kieső munkaidőt pótolni kell szombatonként, vagy a műszak hosszabbításával, aminek túlóraköltségét az állam állja sikeres vizsga esetén. A felkészülésre fizetett tanulmányi szabadság jár.

- És mi lesz azokkal, akik nem vesznek részt?

- A képzések lebonyolítására fél évet adtak. Akik ezután nem rendelkeznek a szükséges papírokkal, azok nem vehetnek részt anyagmozgatással kapcsolatot tevékenységekben, de a közelükben sem tartózkodhatnak felügyelet nélkül.

- És ha a vizsga nem sikerül?

- Lesz néhány javítási lehetőség, de ha ez kimerül, akkor a dolgozónak vissza kell térítenie a tanfolyam díját.

- Ez szép, miért nem rúgják ki az embert, és kész? Egy hülye nem tudja bekötni a cipőfűzőjét, és ezért mi járjunk iskolába, mint a fiaink. Nem vagyunk már gyerekek, nem a mi fejünknek való az iskola. Valakit megint nagyon megsütött a nap.

- Nekem mennem kell, még van egy megbeszélésem. A részleteket majd az igazgató úr elmondja. Meg is köszönném a figyelmet, és át is adom a szót.

- Köszönjük a tájékoztatást! Nos, uraim, a tanfolyam oktatási anyagát, az ütemtervet, és a munkaidő-módosulási beosztást átvehetik a személyzetisektől műszak végén a portán, hogy ne kelljen ezért mindenkinek egyesével felzarándokolni az emeletre. Köszönöm a figyelmet, és további szép napot kívánok! Jó munkát!

 

Negyed évvel később:

 

     A tanfolyam zárórendezvényén.

- Köszöntöm a tanfolyam sikeres vizsgát tett résztvevőit! Örömömre szolgál, hogy képzésünkre ilyen nagy számban jelentkeztek, és a tantervi kötelezettségeket közel száz százalékban sikerült teljesíteni. Külön köszönöm a munkáltatóknak, hogy lehetőséget biztosítottak a dolgozóiknak a minél magasabb képzettség elérésére. Mint mindannyian tudjuk, az életfogytig tartó tanulás napjainkban elengedhetetlen része az életünknek. Ezzel tudjuk biztosítani a munkaerőpiacon való megmaradásunkat. A folyamatos ismeretszerzés, a képzés, a szerteágazó ismeretek megszerzése … bla, bla, bla, ….

      A munkahelyen, az igazgatói irodában:

- Gondnok úr. Gondolom megkapta az értesítést.

- Igen, igazgató úr.

- Nagy problémát okoz nekem. Én meg vagyok elégedve a munkájával, de mint tudja a jövőben csak felügyelet mellett tevékenykedhet az üzem területén, de erre a célra nem áll módunkban egy új dolgozót alkalmazni. Nem is értem, mi nem ment ebből a tananyagból, ha még az a szélütött kölyök is megcsinálta, aki nem tudja megkülönböztetni a villanyoszlopot a kapufától.

- Há’ példáú’ a cipőpertli gyártási folyásának leírása. Igazgató úr! Mé’ kell nekem tunni, hogy hogy csinálják a cipőfűzőt ahhoz, hogy felvegyem a gumicsizmát, és lenyírjam a gyepet? Két évem van a nyugdíjig. Nem vóna valami mególdás?

- Eddig ezt kerestük a személyzetisekkel, de nincsenek nagy lehetőségek. Ez még nem minden. A tanfolyam díját is vissza kell fizetnie, de ez benne volt a tanulmányi szerződésben is. Annyit el tudtam intézni a menedzsmentnél, hogy csak a felét kelljen, azt is csak részletekben.

- Akkor maradhatok?

- Találunk valami megoldást, de a bérét valószínűleg nem tudja megtartani.

- Értem. Ezt kellett megérnem. Tudja nem igazán vótak velem kíméletesek. Szeretem a munkám. Valamikor jártam a kertészetire is, csak nem tuttam befejezni.

- Akkor sem ment a tanulás?

- De akkor még ment vóna, csak nem engették folytatni. Nem vótunk megbízhatóak, me’ pap volt a családban. Haggyuk, már nincs jelentősége. Csak ott hibáztam, hogy véletlenül elkottyintottam, és onnantó’ csak az én dógomra vótak kíváncsiak, mások másolhattak a tankönyvekbő’. Ezé’ nem sikerült. Öreg vagyok mán az iskoláhó.

 

Statisztika:

- Az üzem általános képzettségi szintje iskolai rendszerű tanfolyam elvégzésének köszönhetően emelkedett.

- Az életfogytig tartó tanulás víziójának újabb támaszát sikerült megalkotni.

- A gyár dolgozóinak tényleges képzettsége semmit sem emelkedett, az oktatott anyag jelentős részét a vizsgán sem tudták, csak csalással mentek át, a mégis megtanultakra egy hónap múlva már nem is emlékeztek.

- Egy nyugdíj előtt álló, az oktatott anyag tartalmától és alkalmazásától legtávolabb eső idős dolgozó a megszégyenüléstől két hónap múlva rokkantnyugdíjba kényszerült. A tanfolyam díjának visszafizetésétől méltányosságból eltekintettek. Közmegelégedésre végzett életen át tartó tisztességes munkája ellenére az önbecsülése már sosem áll helyre.

- A gyár addig példásan gondozott zöldterületét külső beszállító tartja karban az öreg gondnok bérének sokszorosáért. Az üzem dolgozói még emlegetik a hajdan volt golfpályaszerű küllemű parkos környezetet, amin öröm volt végignézni. Még pár év, és elfelejtik azt is.

 

Éljenek a statisztikák! Éljenek a cipőfűzőszintű tanfolyamok! Éljenek a bürokraták!

Csakhogy tudjuk, mi is fontos igazán az életben…

 

 A sztorit az élet ihlette, de nem valós történet, csak sajnos az is lehetne.

 

Fogarasi Miklós  ( F.M.J.)

 Ez az írás ez  EZEN  a blogon is olvasható az élet hasonlóan épületes sztorijaival együtt.

 

13 komment

Címkék: Közélet Társadalom Tanulás Dimenzió Szatíra


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr847670822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Entisz 2015.08.02. 20:07:50

Eléggé nagy párhuzamot érzek a "bohócképzővel" ... Lehet csak véletlen, de teljes mértékben igaz.
Az emberektől megkövetelnek mindenféle tudást/szaktudást és aztán egy apró butaság miatt teljesen kettévágják egy élet munkáját...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.02. 20:37:10

@Entisz: Mégha tudást követelnének, azzal nem is lenne baj. Igenis értsen a dogozó ahhoz, amivel foglalkozik. A gond a tudásnak álcázott eszement marhaságokkal van, amivel nem lehet kezdeni semmit, ám a nemtudása leépíti az addigi eredményeket is. Kifinomult módja az emberek sárbatiprásának.

Untermensch4 2015.08.04. 22:39:52

Íme a hatékony változat:

Alumínium-öntöde, olvasztó. "Gyakorlott szaki" elmesélte a legdurvább baleseteket először, utána jönnek az apró, hétköznapi trükkök.
- A cipőfűzőt vegyétek ki a bakancsból. Ez a legolcsóbb munkavédelmi cipő ami kapható, ha rácsöppen az olvadt fém, rögtön benne van. Akkor ha nincs fűző, egy mozdulattal le tudjátok rúgni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.05. 08:57:55

@Untermensch4: Na épp ez az! Van a hivatalos verzió, ami nemcsak hasznavehetetlen, de még kockázatos is, meg van a hasznos, de gond esetén a melós a hibás, pedig az aktuális szabályok be nem tartásával megelőzött balesetek száma addigra már lehet hogy jelentős mértékű.
Megfigyelhető, hogy főleg állami, és nagyvállalatoknál a beszerzésekhez nem az igényeket ismerő szakit kérik fel véleményezésre, hanem anyagi szemléletű hat nyelvet makogó toronyház magas végzettségű, ám a gyakorlati életben hasznavehetetlen macskajancsit, mert a menedzsment így komoly megtakarítások mellett a felelősséget egy naív emberre hárítva oldja meg az osztalék növelés problematikáját. A dolgozó meg vagy vigyáz magára, és ezzel szabálytalanul teszi a dolgát, vagy betartja az előírásokat, és hamarosan a TB gondja lesz az eltartása. A cég mossa kezeit. Kellő morbidsággal zseniálisnak is nevezhetnénk.

Untermensch4 2015.08.05. 22:47:06

@F.M.J.: Íme egy hivatalos verzió:
Acélöntödében az indukciós kemencében "felülről" kevergették a "vaslevest" amikor egy kifröccsenő csepp megégette az egyik melóst. Kitört a munkavédelem, másnaptól mindenféle védőeszközt szigorúan hordani kell, a padlóra folyamatosan festették a vonalakat (azért is folyamatosan mert a csődközeli cég hitelbe nem kapott festéket de az amúgy is poros padlón a mész is ugyanolyan tartós, néhány óra...). Sikerült szabályosan olyan közlekedési utat kifesteni ahonnan takarásból tudtak a daru "tűzvonalába" gyalogolni emberek és hála a sisaknak még a perifériális látásuk sem segíthetett nekik. Akinek meg épp integetnivalója volt a darussal annak menetrendszerűen esett le a fejéről a sisak és az utánna való kapkodás csöppet sem volt balesetveszélyes... de legalább olyan helyen is bele tudtak akadni sisakkal az emberek tárgyakba ahol nélküle nem. Meg melegüzemben külön jó egy nem szellőző műanyagdarabot hordani a fejen.
A "hatékony változat"-os helyen egyébként a fő balesetmegelőzési módszer (mivel eszközökre többnyire nem költöttek) a "Nem lesz baleset" varázsige használata volt. Persze ez működött is, hiszen a nagyfőnök akkora varázsló hogy az orbán-esküvőn a főasztalnál ült de az interneten csak olyan fényképen lelhető fel amit a rajta szereplő politikusok és az esemény hírértéke miatt nem lehet "elvarázsolni".

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.06. 07:51:33

@Untermensch4: Nem is gondolná az ember, hogy ha írni szándékozik egy idióta, társadalmi túlfejlettséget ekéző, agyroppantóan karikaturisztikus fricska cikket, akkor az élet képes ezt (magát nagyon komolyanvéve) überelni.

Szinte mindegy, hogy az élet mely területéről beszélünk, mindig beleszalad az ember ezekbe a felelősségátruházó, asztalbakapaszkodó döntések kiagyalóinak "áldásos" tevékenységébe. Néha az az ember érzése az intézkedések láttán, hogy ezeket egy elkülönített zárt világban képzik, ahol a volt OPNI-lakók is elszállásolásra kerültek, és azóta az egyvelegnek sikerült harmonikus közösséggé alakulnia.

Untermensch4 2015.08.06. 18:09:57

@F.M.J.: Úgy vélem a jelenség valami olyasmi ami a kollektív tudatalattival van kapcsolatban. Más részterület kapcsán de egyszer egy műszakias ismerősöm mondta: A hülyeség exponenciálisan terjed.
Az alu-öntödés helyen a rituális tűz- és munkavédelmi oktatás is jól sikerült. Az oktató és 12 dühös ember 20 percig győzködött egy nyelvtannácit hogy rajta kívül mindenki (beleértve bármely bíróságot és úgy általában az anyanyelvi beszélők elsöprő többségét) egy bizonyos módon értelmez egy bizonyos mondatot. Utána a hőterheléstől kissé fáradt olvasztár az oktató tűzoltási módszerek-listájához bemondta az ellentüzet... (mivel az alumínium gyakorlatilag olthatatlan) :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.06. 19:34:45

@Untermensch4: Az ellentűzről már hallottam, de ott valahogy volt értelme. Remélem nem túl kopottak az emlékeim, valami olyasmiről volt szó, hogy például egy megfékezhetetlennek látszó terjedő tűz irányában jó előre az éghető dolgokat ellenőrzött körülmények között felgyújtják, és ezzel gyakorlatilag megszüntetik az odaérő tűz táplálását. Főleg erdőtüzeknél alkalmazható, gondolom.

A munkavédelmi meg egyébb szabályok "fejlődéséről" az az ó-kori sztori jut eszembe, hogy Achilles sosem éri utól a teknőst, mert van olyan magyarázat, ami alapján tényleg nem. Bár a levezetés ordítóan paradox, nagyon elmés. A régi filozófusok mellett legyen említve, hogy ők legalább nem hitték el ezt a kapitális marhaságot, csak a filozófia lehetséges buktatóira kívánták így felhívni a figyelmet. A "fejlett" világ sajnos van olyan ütődött, hogy ennyi józan eszük már nincs.

Untermensch4 2015.08.06. 20:53:15

@F.M.J.: :) A teknősös paradoxont egyszer megoldotta egy részeg. Két pénzérme szemléltette Achilles-t és a teknőst. Néhány periódus után elvette az egyiket és azt mondta: Utoléri mert a teknős elalszik. :)
Egy másik ókori történet viszont feltámadóban van. Ez a nyílvessző haladása, folyamatos mozgás vagy szakaszonként "arrébb terem"/teleportál? Sokáig az első változat állt egyértelműen nyerésre de a kvantumfizika még közbeszólhat.
Olvastam egyszer egy cikket ami azt taglalta hogy az ókori görögök amiatt hogy a világot az istenek játszóterének gondolták/hitték ahol alapvetően az emberi cselekvést bármikor felülbírálhatja az égiek szeszélye, mai lelkiállapotunkhoz képest módosult tudatállapotúak voltak. Illetve lennének ha egy átlagos mai embert és egy átlagos ókori görögöt ugyanolyan pszichológiai tesztnek vetnének alá (és feltételezve hogy sikerülne mindkét alanyra torzításmentes tesztet kidolgozni).

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.11.02. 14:47:59

Szép történt... Annyira jellemző magyar ez az egész történet...

l ember 2015.12.04. 08:42:06

Valahol ez a mondat mégis jellemző a magyar melósra: " mi járjunk iskolába, mint a fiaink. Nem vagyunk már gyerekek, nem a mi fejünknek való az iskola."

Nem akarok hozzászólni a rosszul megszervezett és értelmezlen tanfolyamokhoz, vannak ilyenek, meg méltányossági esetek is, de nem normális, ha valaki nem próbál aktívan elébe menni a lehetőségeknek és érteni mindenhez ami akár csak véletlenül is szembejöhet az általa elfoglalni kívánt pozíciókban, hogy aztán megkérdezze, mihez kezdjen ötvenévesen, ha kiderül a munkáltatójáról, hogy nem szociális háló

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.04. 10:39:38

@l ember: Jó észrevételek. Próbáltam beleírni egyrészt ezt is, hiszen valóban sokan nem igazán akarnak előréblépni az ismereteikben, ugyanakkor viszont szükséges tudnunk, hogy a képzés céljából indított tanfolyamok túlnyomó része értéktelen, felejtésre szánt tudást ad.

Jellemzően, mint a kis sztoriban is leírtam, nem a hasznos ismereteket bővíti, hanem értelmetlen sületlenségeket oktat, vagy legalábbis az élet célzott területén felhasználhatatlant.
Nem lenne azzal baj, ha egy adott terület szakmai előrelépéseivel lépésttartó továbbképzésekről lenne szó, de erről szó sincs. Olyan, a szakmához/munkakörhöz legfeljebb távolról, lazán kapcsolható anyagokat kell elsajátítani, amiről a vizsgák megléte után lazán el lehet felejtkezni. Marad egy papír. mely ezek után értéktelen, nem csak munkakörileg, hanem tartalmilag is. Marad belőle egy statisztikai adat, amit be lehet írni egy rublikába, és lehet grafikonokon ábrázolni, hogy adott cégnél a dolgozók átlagosan mennyi képzésen vesznek részt.

A cikket amúgy ihlet alapján írtam, valós a képzési gyakorlatról. Semmivel sem eltúlozva a valóságot, csak átírva a szakmát és helyszínt.

Taxomükke (UK) 2016.01.17. 23:56:08

@Showmiller: Ne gondold, hogy mindez nem Nyugatról jön...
süti beállítások módosítása