HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2021.08.20. 19:28 F.M.J.

Plázabuborék

Na jó, nem csak pláza, de leginkább ez a szó illik jelen korunk egy bizonyos társadalmi csoportjára. Persze a jelenség, ami mára ide csúcsosodott, már jóval korábban kezdődött. Akkoriban még nem rejtett magában semmi meglepőt. Az emberek túlnyomó részt végeztek valamilyen hasznos tevékenységet. Ezen tevékenységek egy bizonyos része nem igényelt különösebben nagy helyet. Többnyire a kisipar részét képezték, de beszélhetünk oktatásról, és a korok előrehaladtával egyre magasabb szintű egyéb tevékenységekről is. Át is ugornám a történelem csemegézését, és rögtön napjaink közvetlen előzményeit venném szemügyre.

Már a nem is olyan régmúltban járunk. Belvárosi utcák, mindenütt szilárd burkolat, növények csak elvétve, azok is szinte kizárólag valamilyen edényzetben. Napernyők, aluljárók, nem túl széles utcák, emeletes házak, és üzletek hosszú sokasága. Tipikus belvárosi környezet. Az emberek megszokták, hogy a szelek már nem tombolnak, mint a mezőkön, vagy falvakban, az eső, ha esik, átvészelhető aluljárókban, kapualjakban, némi pénzért presszókban, kávéházakban. A napsütés élvezhető, ha túl erős, minden utcának van árnyékos oldala is. Még érzékelik, olykor a természet valóságát, de már mindenre van technikai ellenszer. Még a lakhatás fenntartása sem az épület hektikus karbantartását jelenti, hanem az albérlet. vagy közös költség előre megegyezett havi részletének befizetését, amivel olykor tartozni is lehet. Minden tervezhető, és kompenzálható. Gyakorlatilag egy hibrid környezet, mely a természetesség valós dinamikáját és változatosságát a puszta érzékelés szintjére mérsékli.

Ennek a hibrid környezetnek a teljesen fröccsöntött változata a pláza. Felépítése a modern városok köztereire hajaz, annak futurisztikus és idilli karikatúrája. Utcácskák, terek, teraszok, lépcsők, és járdák, hol állva, hol mozogva. De már minden műanyag. Télen a hóember műanyag, a hó vatta, a hőmérséklet pedig szoba. A nyár kellemes a légkonditól, a tűző napot kitakarja a napvitorla, az esőt felfogja a tető, és már azt sem tudni, éjjel van, vagy nappal. Egy ilyen környezetben szocializálódott társadalom számára feltétlenül szükséges a triviális dolgok megfogalmazása is. Ha ugyanis senki sem mondja el nekik, hogy télen hideg van, éjjel sötét, az eső vízből van, a szél pedig az a levegő, ami siet, akkor megfigyelési alapon sosem jut ilyen információkhoz. Ez még a kisebb gond lenne, de mivel a szóban forgó társadalmi csoport képletesen a plázából, ténylegesen viszont a belvárosokból a lábát sosem teszi ki, úgy gondolja, hogy ezek az információk teljesen hasznavehetetlenek, tehát feleslegesek is.

De a problémák itt még nem érnek véget. Miközben egy falusi gyereknek semmilyen új információt nem hordoz, hogy gondoskodjunk menedékről, ha beborul az ég, mert vélhetően esni fog, addig egy belvárosi számára elég az eső megeredését észrevenni, mert mindig van a közelben menedék. A vidéki ember nem kötekedik bikával, kecskebakkal, gúnárral, meg a helyi erős emberrel sem, mert van benne józan belátás, addig ezeket az információkat a belváros népének szabályokként kell leírni. És itt jön a jelenkor problémája.

Szabályok mindenütt vannak. Az a céljuk, hogy rendezetté tegyék a mindennapokat. Vannak szabályok, melyek a puszta létükkel lesznek értelmesek, és nem a tartalmukkal. Ilyen például, hogy jobb oldalon közlekedünk. Az angoloknál balon mennek, úgy is jó, de kell egy szabály, hogy haladjunk is. Vannak szabályok, melyek a viszonyainkat szabályozzák. A mit szabad, mi jogszerű, mi igazságos témakörökben. Ezek törvények. És vannak szabályok, melyek azoknak készültek, akik a valóságot már nemigen tapasztalják. A gond vele, hogy ezek a szabályok bárhol másutt, ami a belvároson kívül van, triviális tényleírások, mindenki ismeri, az is aki írni sem tud, és ott senki nem is vitatja őket.

Nem ám úgy a belváros lakói. Ők azt hiszik, hogy mint ahogyan a törvényeket új rendeletekkel, választásokkal, tüntetésekkel felül lehet írni, vagy íratni, úgy a valóság leiratát is hasonló eszközökkel lehet új alapokra helyezni. Ennek az elborult értelmezésnek aztán vannak egészen elmebeteg jogi alapokra helyezett abnormitásai. Mára már szinte üdítő önmérsékletre vall, ha valaki "csak" vizslát tart a panelban, de a valóság jogi szemszögű tagadása mára már egészen elmebeteg morbiditásokba torkollik. A jelenségnek az is táptalajt ad, hogy ennek a rétegnek az alkotóelemei a legkisebb mértékben sincsenek kapcsolatban a tevékenykedés-eredményesség összefüggéssel. Ebben a világban ugyanis nincs olyan tapasztalás, hogy ha felhasogatok egy m3 tűzifát, akkor lesz egy m3 tűzifám. Nincs érzékelhető összefüggés a tevékenység, és az eredmény között. Ebből pedig a való világról tapasztalatot nem szerzett személy azt a téves következtetést vonja le, hogy ez nagyobb léptékekben is így van. Talán azért talál ki olyan képtelenségeket, mint az alapjövedelem. Az elvégzett munka nem az értéke szerint kerül díjazásra, tehát nem rendelkezik a ráfordítás/piaci érték viszonylattal, csupán ára van, ami kifizethető pénzzel, de hogy a pénz értékteremtésből származik, már távoli fikció számba megy. Így pedig minden relatívvá válik. Megkérdőjelezhető lesz, hogy értékesebb-e egy mérnöki, mint egy ruhatár-kezelői diploma. Elvitatódnak a valódi érdemek, és felértékelődnek a csillogó hitványságok a kattintás-kultúrában. Elszabadulnak az orvosi szintű elmebaj tüneteinek normalizációs igényei, miközben előre tudható, hogy ennek árát azok fizetik, akik értékrendje a valóság talaján áll. Ugyanis ők azok, akik azokat a termékeket állítják elő, amiket meg lehet enni, fel lehet húzni, lehet belőle építeni. és ők gondoskodnak arról is, hogy a pláza-kultúra valóságtól elrugaszkodott hibridjeinek legyen, aki később is előállítja ugyan ezeket a javakat.

És a hab a tortán az értelmiségi létükbe vetett hitük.

Bár szokás a vidéki embereket elmaradottnak tekinteni - bizonyára a változások szelétől is véd a pláza fala -, azért nem jutott el a hír a hibridvilágba. Vidéken is van internet, nem kell "kinyomtatni", a vidéki települések jelentős részéről előbb elérhetőek a városszéli bevásárlóközpontok, mint a belvárosokból, a futárszolgálatok a tanyákra is kiviszik a rendeléseket, és valami oknál fogva mindig csak a belvárosi emberek szoktak eltévedni. A vidékiek általában feltalálják magukat. Ha nem is tudják, hogy adott pillanatban hol vannak, életrevaló ötleteik támadnak, hogy hogyan legyenek úrrá a helyzeten. Ők anélkül is hazatalálnak, hogy csatárláncban keresné őket a katasztrófavédelem a budai hegyekben, csak mert lemerült a náluknál okosabb telefonjuk. 

És hogy mindez miért fontos?

Azért, hogy én is gyújtsak egy gyertyát azok számára, akik talán még menthetők a műanyagvilág műfényei alatt műanyag fotelben terpeszkedő multivitaminos italokat szopogató műmellű csajokat felfújt izmokkal szédítő emberi hibridjei számára. Hátha még van remény egy gondolatszikra erejéig átgondolni, hogy eredetileg semmi sem öncélú. Mindennek oka van. Azért vagyunk szomjasak, mert vízre van szükségünk. Azért vagyunk éhesek, mert pótolni kell a szervezetünk számára a tápanyagot. Azért élmény a szex, mert a természet így biztosítja a szaporodást. Ha ezeket a dolgokat csupán önmagukért tesszük, akkor az megbosszulja magát. Nem arról van szó, hogy ne ízesítsük az italunkat, vagy ne legyen gasztro-kultúránk, főleg nem, hogy csak a gyereknemzés kedvéért bújjunk ágyba, hanem hogy tudjuk, ezek eredetileg nem a létünk céljai, csupán fenntartói. Ha valaki több akar lenni, mint haszontalan élősködője a társadalomnak, akkor annál sokkal többet kell tennie, mint valóságtól elrugaszkodott ostobaságokat megosztani hasonlóan elborult elmékkel a "közösségi" médiában. Bár az a látszat, hogy erre a legtöbben vevők, valójában a hasznos emberek csak ritkán érnek rá zöldségeket beszélni, és olyankor is csak viccből teszik. A plázák világának műanyag díszletei nem valódiak, csak másolatok, ezért a tapasztalatok és következtetések sem életszerűek. Nem kellene ragaszkodni hozzájuk. Attól, hogy a színházak, kiállítótermek, koncertek, egyetemek, kutatólaboratóriumok, mindenféle egyéb kulturális lehetőségek túlnyomó részt praktikus okokból a városokban tömörülnek, még nem lesznek az ezeket körülvevő utcák műanyagvilágba rekedt bennszülötteiből értelmiségiek, de még csak értelmes emberek sem.

 

Fogarasi Miklós  ( F.M.J. )

 

6 komment

Címkék: Közélet Társadalom Kritika


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4916568844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2021.08.20. 21:40:52

Ja. Valahogy úgy ahogy írod....

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2021.08.24. 14:01:12

A Hülyék paradicsoma című film 2500-ra teszi, de nálunk már most megvalósult az elbutulás. A valóságtól és az értelmes élettől való eltávolodás lassan olyan méretű lesz, hogy nem lesz visszaút, s nem csak a pláza-kultúra tagjainak, hanem az egész országnak sem....

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.08.25. 07:35:24

@DDQ: Igen, király az a film. Már láttam néhányszor. Kötelezővé tenném, bár lehet hogy az érintettek nem értenék.

Van a degradálásnak egy mechanizmusa. Hogy a témánál maradjunk. Régen mindenki fel tudott varrni egy gombot, meg tudott húzni egy csavart, nemektől függetlenül. Ezek olyan szükséges hasznos ismeretek voltak, amit számításba sem vett senki. Azután jöttek hozzá a különféle foglalkozások, amiből az emberek a megélhetésüket biztosították. Ezek is egytől-egyig hasznos dolgok voltak. Idővel jöttek hozzájuk a haszontalan jövedelemszerző tevékenységek, amik valójában csak elfoglaltságok, mert haszontalanok. Ezeket "régen" még meg tudták különböztetni, mert kell enni, inni, lakni, öltözni, és vannak dolgok, amikre csak azért van szükség, mert "mondták a reklámokban". A valódi gond az, hogy ezeket a dolgokat egyenrangúsították, és azt hiszik az élhetetlen emberek, hogy a celebek bugyiszínismerete, vagy a trendi műkörön felragasztásának technikája ugyan olyan értékes tudás, mint egy ruha megvarrása, vagy egy kazán javítása. És mivel az előbbiek régi dolgok, azt hiszik, hogy az ő hibrid ismereteik modernek, és csak a kövületek nem tudják értékelni. A valóság evvel szemben az, hogy csak a hasznos dolgok ismerete tudja biztosítani az élet alapjait, és ezekkel az ismeretekkel javarészt ott rendelkeznek, ahova a pláza-hibrid sosem tenné a lábát, mert feszélyezi a valóság.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.08.27. 11:36:22

Az, hogy a természettől elszeparálja magát a "modern" ember, csak a kezdet volt ahhoz, hogy a virtuális világba menekülve a valóságtól is elzárja magát. Az emberek egyre nagyobb tömegei már nem csak a munkahelyeken bámulják a monitort, hanem otthon is. Van ahol hazaérve a chaten keresztül köszöntik egymást az amúgy egy helyen élő családtagok....

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2023.02.15. 18:22:20

Egészen rémisztő folyamatok zajlanak mára... És az emberiség nincs tudatában, mit művel. Hogy egy csetGP mondja meg tutit, hogy robotokkal szexel, lassan elfelejt gondolkodni, érezni... Szörnyű.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.02.16. 08:43:28

@MagyarTarka: Üdvözöllek "nálam"!
"az emberiség nincs tudatában, mit művel"
- Valójában sosem volt, de eddig a körülmények nem tették lehetővé a totális önpusztítást. Erre csak mostanság vagyunk képesek, és mindenképp demonstrálni is akarjuk, nehogy tévedjünk. Már csak a szóma hiányzik, és meg is vagyunk.

"egy csetGP mondja meg tutit"
- Ez sem új. Régebben erre voltak a papok, előtte meg a falu vénei. Annyi különbséggel, hogy azok tudták a valóságot, és a tanácsokat a célok ismeretében abból vezették le. Evvel szemben csetGP nem ismeri a valóságot, a kérdező közli a célt, a kérdésbe beleszövi az általa vizionált "valóságot", majd csodálkozik, hogy a válasz nem vezet sehova. Az igazán kétségbeejtő az, hogy ezután még mindig nem gondolkodik el azon, hogy talán nem jól tudja a tényeket, vagy ha tudja is, legalább a tanácsadót nem kellene becsapni, a kívánt válasz érdekében. Olyan ostoba, mint az az elkövető, aki a saját ügyvédjét akarja félrevezetni, ahelyett, hogy kitálalna neki, és hagyná, hogy az vezesse félre a tények ismeretében a bírót.

"lassan elfelejt gondolkodni, érezni"
- Ezen már sajnos túl vagyunk, legalábbis a pláza-buborékon belül. Valós gondolatok helyett vannak az instant face-koncepciók, érzelmek helyett meg a felületes érzelgősködés. Mintha azért nem tennének fel kérdéseket, mert félnének a válaszoktól. Összedőlne a kártyavár a tudástól, hogyha kiderülne, hogy a csúnya felszín alatt egy alattomos kiváltó ok is van, és minden épp ellenkezően igaz, mint ahogyan mondták neki. Meghasonlana, ha el kellene ismerni, hogy a látszatra sajnálatra méltó valójában csak magát sajnáltatja, mert aki a megbecsülést megérdemli, az tíz körömmel kapaszkodik emberi büszkeségébe, hogy a létét maga biztosíthassa önmagának.

További lehangoló írásokért csemegézgess bátran! Alacsony vérnyomásra lehet jó ellenszer az oldalam :) .
süti beállítások módosítása