HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2017.03.04. 12:25 F.M.J.

NANENOlimpia

 

Lassan lecsengenek az elborult frázisok, de még élő a téma. Az egész olimpiai felhajtás számomra eldönthetetlen kérdéseket vetett fel. Hagyjuk most a politikai lózungokat, azokat az unalomig ismételt, egyetlen hangoztató által sem komolyan gondolt süketeléseket, amikkel a közvélemény formálgatása történt! Azokra a kérdésekre gondolok, amik valós mértékben befolyásolhatják, vagy befolyásolhatták volna a megítélésünket, az országképet, amik az önbizalmunkat, az önazonosságunkat, az erőnkbe vetett hitet, realitásérzékünket, a dolgok fajsúlybeli különbségének megítélését, de legelsősorban a mindennapi életünkre való kihatást jelentik.

 

Könyvnyi terjedelemben lehetne írni a téma részletes elemzését, melynek egyes részletei is megérnének egy újabb elemzést, ezért csak a nagyobb témákra kívánok rámutatni.

 

Az egyik ilyen, hogy bár rendkívül sajnálatosnak tartom, de tény, hogy a nemzetközi életben felmutatott eredmények akár tényleges eredményeket, akár eseményeket jelent, mindig motiválóan hatottak az adott téma művelésére. Szinte teljesen mindegy, hogy művészetről, kutatásról, felfedezésről, vagy épp miről van szó, azok az országok, régiók, területek, amelyek valami kiemelkedőt tudnak/tudtak felmutatni, mindig nagy utánpótlást generáltak a felnövekvő nemzedékben.

Némi magyarázatra szorul talán, hogy ezt miért tartom sajnálatosnak. Azért, mert ezek a példán generálódott megmozdulások nagyobb részt nem az adott személyek belső indíttatásából táplálkoznak, hanem csupán a példa követéséből. Tudatában vagyok, hogy ez kétélű fegyver, mert valamilyen szinten mindannyian példákat követünk, még akkor is, ha az adott példa a saját ideálunk, elgondolkodtató, hogy jól építkező társadalmat tartunk-e fenn, ha az ifjú generáció nem találkozik elegendő, és elég sokféle példával ahhoz, hogy felismerhesse közöttük a számára megfelelőt, így kénytelen abba kapaszkodni, ami épp felvillan a láthatáron?

Az élsport talán a legveszélyesebb ezek között a példakövetések között, hisz egy kutatás több kutatót is igényel, így a másodrangú is hasznos eredményekkel járulhat hozzá az alkotáshoz, mint ahogyan a művészet sem csak a legkiválóbbakat jegyzi, az élsport sosem szól azokról a százakról, ezrekről, akik ugyan olyan lelkesedéssel és kitartással vetették magukat az edzések embert próbáló világába, és áldozták szabadidejüket, gyerekkorukat, ifjúságukat a remélt eredmény oltárán, mint a későbbi bajnokok, de a kevéssel gyengébb (evvel együtt még akár kimagaslónak is tekinthető) adottságaik adott időszakban nem tették lehetővé az áhított dobogóra való felkapaszkodást. Ezzel persze nem a bajnokaink eredményeit kívánom relativizálni, de épp a legutóbbi Olimpia pontozási anomáliái mutattak rá a felkészültség és az eredmények közötti nem feltétlenül következetes összefüggésekre. Sajnálatos tehát, hogy az emberek nem azért sportolnak, mert mozogni jó, nem azért, mert az egészségük megőrzése érdekében nem elég csak a kattintóizmaikat megmozgatni, azért sem, mert a rendszeres testmozgás sok évvel képes kitolni a gyógyászati segítség igénybevételének szükségletét, hanem azért, mert vannak az élsportban példaképeink. Ez sajnálatos, de ha ez az ára, hát legyen.

 

Másik mérlegelési szempont a gazdaságosság. Nehéz megállni, hogy mértéktartó válaszokat adjon az ember azokra demagóg „érvekre”, amik sok esetben fényképekkel illusztrálják az olimpiai rendezés értelmetlenségét, és deficitességét. Ezek a fotók sosem mutatják az olimpia kapcsán megépült, és azóta is használatban lévő autópályákat, gyorsvasúti kapcsolatokat, kiépített szálló és üdülőterületeket, lakóparkká, szociális lakónegyeddé minősített olimpiai falvakat, csupán néhány valóban szükségtelenné vált pusztulófélben lévő létesítményt. Legyünk azonban szélesebb látókörűek! Vegyük észre, hogy egy nemzetközi esemény, legyen az akár sportrendezvény, úgy hat egy ország ismertségére, mint egy különösen jól sikerült reklámfilm egy akármilyen középszerű lényegtelen termékre. Felpezsdíti a keresletet. A demagóg érvelések valamiért sosem tartalmaznak tényeken alapuló részletes közgazdasági elemzéseket. Hogy ez miért szembeötlő? Mert a tapasztalatok az ellenző elemzések ellen dolgoznak. Magyarország mindig is jól profitált a rendezvények által generált idegenforgalomból. Mindegy, hogy F1, vizes VB, evezősverseny, bármiről is legyen szó, összességében az esemény kapcsán megemelkedik az ország bevétele, és a lecsengés is sokáig tart. Lehet persze avval érvelni, hogy a bevételekből le kell vonni a kiadásokat, és ez így helyes is, de nem ilyen egyszerű. A bevételeket ugyanis a külföldiek hozzák. Ők azért a pénzért a saját hazájukban dolgoztak, majd elhozzák hozzánk, hogy itt vegyenek belőle szállást, élelmet, szuvenírt. A beruházás pedig nálunk készül általunk, tehát a saját kapacitásainkat köti le, az itteni építőiparnak ad munkát, az itteni építőanyaggyárak termékeit használja fel, az itteni munkások kapnak belőle fizetést, az itteni építőgép kölcsönzők és kereskedők profitálnak belőle, tehát bizonyos szempontból a kiadás sem olyan megterhelő, mint amennyire azt politikai síkon egyesek bemutatni igyekeznek.

 

Nagy téma még a korrupció kérdése. Ezt sem árt némileg higgadtabb fejjel vizsgálni. Vajon mennyire valószínű, hogy ha a politikai krém el akar lopni egy bizonyos összeget, akkor azt nem teszi meg, ha elmarad az olimpia? Mennyire lehet épkézlábnak tekinteni egy olyan érvelést, hogy azért ne legyen olimpia, mert ezzel meg lehet akadályozni bizonyos személyek indokolatlan gazdagodását? Tényleg vannak olyan naiv emberek, akik elhiszik, hogy ez az esemény jelentette volna az egyetlen és soha vissza nem térő lehetőséget bizonyos személyek politikai/gazdasági befolyásának megalapozására? Persze nekem sincsenek illúzióim. Pontosan tudható, hogy egy akármilyen beruházás bizonyos csinos része elvtelen utakon kerül magánzsebekbe. Ez ugyan nem szép, nem jó, de tényleg az a megoldás, hogy nem csinálunk semmit, mert a semmiből semmi sem lopható el? Tényleg van olyan ütődött ember, aki elhiszi, hogy csak nálunk van korrupció, hogy a nyugat fejlődését nem kísérték, és kísérik még ma is akkora korrupciós botrányok, amihez képest az egész magyar politikai/gazdasági elit csak ipari tanuló? Mégis vannak beruházások, vannak nyomozások, néha még felelősségre vonások is, majd finomodnak a lenyúlási technikák, és megy minden tovább újra és újra. A lehető legostobább megközelítés, hogy azért ne csináljunk valamit, mert az vélhetően valakinek aránytalanul sokat kedvez.

 

Biztonsági szempontból is vizsgálandó egy kiemelt nemzetközi esemény rendezési ötlete. Elnézve a brüsszeli, párizsi, berlini terroreseményeket, komoly fejtörést okoz, hogy ha ezek az anyagilag jól elengedett országok képtelenek olyan titkosszolgálatot fenntartani, ami lehetetlenné teszi ilyen események előfordulását, akkor vajon a mieink alkalmasak-e rá. Még aggasztóbb az az információ, ami avval kapcsolatban lebbent fel, hogy talán mégis elejét tudták volna venni, de a különböző országok titkosszolgálatai „biztonsági” okokból nem osztják meg egymással a nyomozásaik eredményét. Paradox módon azért kellett több tucat embernek meghalnia, mert ez így volt „biztonságos”. Vajon mi lett volna, a kockázatos, vagy esetleg a tragikus? A valós probléma azonban az, hogy ha a veszélyeztetett országok titkosszolgálatai egymás előtt rejtegetik féltékenyen a titkaikat, akkor vajon mennyiben járulnának hozzá a mi olimpiánk biztonságához? Vajon számíthatnánk-e a tevékeny közreműködésükre, vagy csupán reménykedhetnénk, hogy talán senki sem itt akarja megváltani a beugrót vélelmezett túlvilági jólétéhez? Valójában ez az a téma, ami nagyon elbizonytalanít az olimpia akarásának területén. Biztosan kell-e nekünk egy ekkora kockázat? Valóban megér-e nekünk egy elvitathatatlanul nagy ismertséget biztosító sportesemény néhány esetleges áldozatot? Tudunk-e még ebben a gátlástalanságig elanyagiasult világban tiszta fejjel gondolkodni, és egy pénzben ki nem fejezhető, de értékben nagyságrendekkel fontosabb szempontot előtérbe helyezni a várható haszonnal szemben?

 

Ezek a fenti szempontok arra az álláspontra helyeztek, ahogy Moldova kamionosai mondják: „úgy akarom, ahogy lesz”.

 

Vizsgálni kell továbbá az alkalmasság kérdését is. Ez egy elég abszurd megközelítés. Annál is inkább, mert ugye bárki gondolhat egy nagyot, és rendezhet valamilyen tornát. A nevező versenyzők majd minősítik a jelentkezésükkel, hogy azt mennyire veszik komolyan. Rendezhetünk kajakversenyt, vívóbajnokságot, maratont, bármit. Ha úgy véljük, hogy képesek vagyunk rá, akkor tehetjük. Ha sokunk úgy gondolja, hogy nem, akkor módja van megakadályozni. Mondjuk népszavazással. Majd eldől, hogy kik vannak többen, és aszerint lesz, vagy nem. A nagy különbség azonban az, hogy olimpia ügyében csak jelentkezni lehet. Az alkalmasságot nem mi döntjük el. Persze a döntés körül is lehetnek furcsaságok, de akkorák nem, hogy egy alkalmatlan ország rendezési jogot kapjon, legfeljebb akkora, hogy két alkalmas közül a vitathatóbbhoz jusson a jog. Ebből viszont az következik, hogy aki avval érvel az olimpia ellen, hogy nem vagyunk alkalmasak a rendezésre, az logikailag hazudik, aki meg felül neki, az egyszerűen nem gondolkodik. Ha ugyanis valóban alkalmatlanok lettünk volna, akkor nem kapunk jogot, Ha azonban nem kapjuk meg a rendezési jogot, az két dolgot jelenthet. Vagy valóban alkalmatlanok vagyunk, de akkor meg minek cirkuszolni, vagy mások még alkalmasabbak. Tisztességes versenyben nem szégyen veszíteni. Ami szégyen, az a versenytársak nyilvános lábon lövése az ellenfelek szeme láttára. Evvel el is jutottunk az egész történet legmocskosabb tényezőjéhez.

 

Meg kell említeni egy botránykövet az olimpia felé vezető, pontosabban már azt elkerülő úton. Ez a botránykő pedig az egész esemény megtorpedózása. Ugyanis nem az a baj, ha valakik nem értenek valamivel egyet. Az sem baj, ha ezt szóvá is teszik. Demokráciában élünk, miért ne tehetnék? A stílusból viszont nagyban meghatározható annak eredete. Mert vajon akkor kezdtek népszavazási kezdeményezésbe, amikor a parlament elhanyagolható ellenszavazattal, tehát az ellenzék túlnyomó többségének támogatásával évekkel ezelőtt megszavazta a rendezésért induló versenyben való részvételt? Nem. Arról szólt a fáma, hogy szavazni akarnak róla, vagy arról, hogy szavazzuk le? Bizony, ez utóbbiról, hiszen miért az volt a szlogen, hogy Nolimpia, és nem az, hogy akarjuk-e? Persze a pacipata megint kilóg. Pontosan tudták, hogy nem kap rendezési jogot olyan ország, ahol akár csak kevesen is vitatják annak szándékát. Azt is pontosan tudták, hogy egy népszavazáson amúgy rendesen elhasalnának. Én magam ugyan a fentebb írt okok miatt ezúttal nem éltem volna véleménynyilvánítási jogommal, meggyőződésem, hogy ez a stílus nem demokratikus, mert a körülményekkel való olyan visszaélés, ami bármilyen eredmény esetén ugyan azon kész tények elé állítja az ellenfelet, nem lehet demokratikus. Mivel azonban ennek ellenére demokratikus jogokkal magyarázzák az akciójukat, komolyan felvetődik a kérdés, hogy ennyire ostobák, vagy ami valószínűbb, ennyire gátlástalanok, arrogánsak, szűklátókörűek? Képletesen leginkább úgy lehetne leírni az esetet, mintha egy reptéri buszjáraton az egyik szorongó utas nem úgy akarná a félelmeit eloszlatni, hogy még induláskor szól a söfőrnek, vagy kikéri a többi utas véleményét, hanem félúton egy kemény tárgyal kiüti a szélvédőt, mert így biztosan lemaradják az indulást. Avval együtt, hogy nem tudnék elég meggyőzően állást foglalni sem az olimpia mellett, sem ellene, ez a fajta viselkedés csak egy gusztustalan patkány banda képét rajzolja ki. Undorító színtársulat.

 

Fogarasi Miklós ( F. M. J. )

 

6 komment

Címkék: Politika Közélet Felelősség


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9012311429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.03.08. 18:19:31

"az olimpia kapcsán megépült, és azóta is használatban lévő autópályákat, gyorsvasúti kapcsolatokat, kiépített szálló és üdülőterületeket, lakóparkká, szociális lakónegyeddé minősített olimpiai falvakat, csupán néhány valóban szükségtelenné vált pusztulófélben lévő létesítmény"
Támogatnám az olimpiát ha a "másik végéről" kezdték volna a megközelítést. A kiépítendő infrastruktúra mint szükséges dolog (hiszen ha a továbbiakban rentábilisan használható akkor az tényleg szükséges) és ha az valóban alkalmassá teszi az országot akkor mintegy "mellékesen" is lehet pályázni a rendezésre. Sőt, egy ekkora infrastrukturális fejlesztést akkor is "el lehet adni" a turizmus fellendítésére ha nem jelentkezünk, nem nyerjük meg a rendezési jogot, csak marketing kérdése hogy az "árnyékolimpia" vagy hasonló szlogen figyelemfelkeltő hatása érvényesüljön. Vicces módon ugyanakkora turistaforgalom-növekedéshez olimpia nélkül lehet hogy olcsóbb a marketing mint amennyibe a biztonsági költségek kerülnének. Egy olimpiánál jóval kisebb horderejű biztonsági kockázattal bíró eseményen sem képesek bölcs vezéreink megszervezni hogy a rendőrök ne étlen-szomjan, kialvatlanul és alkalmatlan ruházatban legyenek jelen. Pl, 2006 vagy a határkerítés... utóbbi kapcsán a schengeni határ megerősítésére kapott eu-s források érdekes elfolyása intő példa ha a korrupción gondolkozunk, a mostanit megelőző években a határőrség autóbeszerzései között nem volt terepjáró...
"Mivel azonban ennek ellenére demokratikus jogokkal magyarázzák az akciójukat, komolyan felvetődik a kérdés, hogy ennyire ostobák, vagy ami valószínűbb, ennyire gátlástalanok, arrogánsak, szűklátókörűek?"
Az érvénytelen=érvényes népszavazás országában fel kell venni a ritmust, tűz ellen ellentűz...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.03.10. 13:39:24

@Untermensch4: „Támogatnám az olimpiát ha a "másik végéről" kezdték volna a megközelítést.”
- Ezt a témát már sokszor veséztük. Csakhogy sem az ország, sem a világ nem kerékpáros-, vagy sakk-klub, amiben legalább egy lényeges szempontból hasonlóan gondolkodó/érdeklődő emberek vannak önkéntes alapon. Jellemzően az emberek legnagyobb része bármiről is legyen, szó előre eldönti, hogy az szerinte jó, vagy rossz, és ennek megfelelően is viszonyul hozzá. A nézeteid ezt figyelmen kívül hagyják, és nekem legalábbis úgy tűnik, mintha valóban hinnél benne, hogy az emberek tömegei kerekednek útra, hogy megismerjenek távoli embereket, kultúrákat csupán azért, hogy személyes élményeik legyenek vele kapcsolatban. Ez azonban nem így van. Az emberek jellemzően akkor kelnek útra, ha van rá konkrét vissza nem térő, vagy legalábbis ritkán adódó okuk. A nyaralásaikat pedig megbízhatóan kényelmes helyekre tervezik. Ha mi is szeretnénk minél több ilyen helyszínnel szerepelni a lehetőségek listáján, legjobb egy nagy érdeklődést kiváltó eseményt rendezni, amiért ide jönnek azok is, akik szerint Európa egy ország, mindegy, hogy Bukarest, vagy Budapest, vagy bármi más tájékozatlanságból/ostobaságból eredő téves információk miatt sosem győződnének meg róla, hogy itt is emberek élnek, mi sem barlangokban lakunk, vannak gyönyörű vidékeink és kellemes pihenőhelyeink, esetleg tudunk olyan dolgokat mutatni, ami másutt nincs. Ehhez a szimpla marketing elégségesnél is kevesebb.

„A kiépítendő infrastruktúra mint szükséges dolog”
- Az olyan kiépítés, ami az igényeket követi, mindig csak elégséges, mert a túltervezés társadalmi/politikai feszültségeket eredményez, ami meg ugye kihat a választásokra. Ha azonban az infrastruktúra fejlesztés nagyobb léptékű, mert mondjuk egy nagyvonalú eseményt kell kiszolgálnia, akkor az esemény elmúltával a mindennapokhoz képest túlkínált fejlettség gazdasági/kulturális fejlődést generál. Mindenki szereti a tágas lehetőségeket, és próbálja kerülni a zsúfoltságot.

A biztonsággal kapcsolatos megállapításaid helytállóak, bár 2006 mára már több szempontból is bizonyítottan provokáció volt, ezért most ezt a témát összetettsége okán kerülném, a határoknál szolgáló rendőreink ellátása viszont bicskanyitogató színvonalú, és ezt kár is magyarázni. Lehet, hogy csak a hivatali bürokrácia szokásos ostobasága, de ha megtehették, akkor felvetődik a vezetőik alkalmasságának kérdése is.

„a schengeni határ megerősítésére kapott eu-s források érdekes elfolyása intő példa ha a korrupción gondolkozunk, a mostanit megelőző években a határőrség autóbeszerzései között nem volt terepjáró...”
- Érdekes összefüggések, de egyáltalán nem meggyőzőek. A terepjáró beszerzés szakmai kérdés. Talán volt elegendő, ki tudja. Olyanról nem hallottunk, hogy elfogott migránsok tolták volna a határvadászok limuzinját ki a sárból. Ezt a kérdést a szobából megközelíteni szerintem komolytalan. Az EU-s pénzek viszont logikailag vizsgálhatóak. Mert ugye, ha kaptunk pénzt határzárra, meg védelemre, akkor miért ágálnak a műszaki zár, és az illegális határátlépők begyűjtése ellen? Ha ellenzik, akkor miért adtak rá pénzt, ha meg esetleg mégsem ennyire képmutatóak, akkor meg ki találta ki, hogy kaptunk ilyen célzatú összegeket? Tehát a pénz léte a hazugság, vagy az EU köpönyegforgató, de akkor meg mit keresünk egy ilyen gátlástalan csürhében? Tiszta víz kellene már a pohárba!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.03.10. 13:39:55

@Untermensch4:
„Az érvénytelen=érvényes népszavazás országában fel kell venni a ritmust, tűz ellen ellentűz...”
- Ez így csak replikának jó, hiszen a hivatkozott népszavazás érvénytelensége ellenére egy elég sokatmondó közvélemény kutatásnak azért még megfelel. A tiltakozás eszközei, minősítik a tiltakozót. Ez esetben az ellenfél akaratának érvényesülésének esélyének biztosítása egy tiszteletreméltó kihívás lett volna. Amikor még párbajokban intézték el a becsületbeli ügyeket, akkor sem csak a sértett fél kapott fegyvert. Ez a mostani akció etikailag semmivel sem volt különb, mint egy akármilyen terrortámadás egy közkedvelt üdülőhelyen, hogy a vendégek elmaradásával, és a bevételek csökkenésével egy arrogáns kisebbség rákényszeríthesse az akaratát a tömegekre. Attól, hogy nem folyt vér, még semmivel sem volt etikusabb az akció. Fenntartom azon véleményemet, hogy ezek gátlástalan szemétláda pojácák, akiknek a saját pillanatnyi véleményük mindenki másénál fontosabb oly mértékig, hogy afféle hisztis hülyegyerekek módjára bármi áron keresztülvigyék az elképzeléseiket. Olyan súlyos becsületbeli kérdéseket pedig még nem is citáltunk, hogy a világkiállítás lemondása után ez lett volna az a bizonyos második esély, hogy azért ránk, mint magyarokra lehet számítani, ha egyszer azt mondtuk, hogy szeretnénk csinálni valamit, akkor azt komolyan is gondoltuk. Ha valamiért olykor szégyellem, hogy magyar vagyok, akkor azok épp ezek a megnyilvánulások. Ezek után mennyire lehet majd minket komolyan venni, ha meghatározunk egy irányt, vagy szándékot? A kívülállót nem érdekli, hogy mik voltak a technikai részletek, csak az, hogy igen, vagy nem. Hát nálunk egy maréknyi színpompás gátlástalan idióta felülírhatja a többség elképzeléseit, mert csak. Továbbra sem kívánok állást foglalni, hogy jó lett volna vagy sem, de a cél nem szentesíti az eszközt.

Untermensch4 2017.03.11. 08:37:48

@F.M.J.: " mi sem barlangokban lakunk, vannak gyönyörű vidékeink és kellemes pihenőhelyeink, esetleg tudunk olyan dolgokat mutatni, ami másutt nincs. Ehhez a szimpla marketing elégségesnél is kevesebb."
Valójában nem, sőt. Kerülni igyekszem a sovinizmust de turizmus szempontjából "van mire felvágnunk", csak mi magunk nem vesszük észre mert nem a kívülről érkező szemével nézünk szét.
Mondok egy példát. Egy (jelenlegi ismereteim szerint) jól megtervezett olimpia esetén a megyeszékhely ahol lakom, az egyik helyszíne lenne "vizes" műsorszámoknak. Egy alkalommal az egyik folyóparti sétányon kerékpározva láttam hogy a mellette lévő kis parkoló-szerűségbe kanyarodik egy autó és a sofőr lépked a part felé, sejthető volt hogy eltévedt és útbaigazítást fog tőlem kérni, úgy is lett. Miközben gyenge angoltudásommal próbáltam ennek a francia illetőnek vázolni a kívánt útvonalat, a hátam mögé mutatott, az arckifejezése és a vinnyogás-szerű nevetése pedig olyan volt mint aki éppen megőrül az örömtől. A folyómeder felett, tőlünk kb 10-12 méterre és velünk egy magasságban repült egy leszálláshoz készülődő gólya, tulajdonképpen a belváros közepén. Nekem ez nem volt szokatlan, neki nagyon...
Később egy erdészeti végzettségű illetővel beszélve még jobban összeállt a kép. Azt mesélte hogy tanulmányúton járva franciaországban egy művelés alatti erdőben úgy érezték magukat mint egy horrorfilmben. Golfpálya-szerű gyep, semmi szétszórt fadarab, gallyak, ilyesmi. És semmi madárhang.

Az infrastruktúra-fejlesztésnél egyetértek azzal hogy az "olimpiai léptékű" az a szükséges szinthez képest túltervezett és ezért is tud jobban fejlődést generálni később. Emiatt tudjuk előnyünkre fordítani a hátrányt ami a főváros vízfej-jellege, más súlypontok nélkül. A közlekedés, olimpiai falu/lakások és a rendezvények létesítményeinek okos "szétszórásával" a térképen (meg az olimpiai számok jó menetrendjével) arra tudnánk felhasználni ezt az egészet hogy a főváros-központúságot egy kissé (vagy akár nagyon) enyhítsük.

A politikai etikával kapcsolatos részt külön, a technikai után tárgyalnám.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.03.11. 18:49:45

@Untermensch4: "mi magunk nem vesszük észre mert nem a kívülről érkező szemével nézünk szét."
- Igen, én is erre kívántam rámutatni.

A példád az idegennel nem támasztja alá az álláspontod, hiszen olyan emberről szól, aki már itt volt, és úgy csodálkozott rá a természeti adottságainkra. A cél épp az lenne, hogy tömegével csaljunk ide olyanokat, akik maguktól nem jönnének. Ők is rácsodálkozzanak azokra a dolgokra, amik itt vannak, sosem hallottak róla, és később csupán ezért újra idelátogassanak, esetleg másokat is össztönözzenek rá a személyes élményeik alapján. A példád nem ezt a mechanizmust idézi, nem látom relevánsnak, de a nagyságrendek tekintetében is messze távol áll egy kósza idegen élménybeszámolójának marketngereje egy EB/VB/olimpia hírértékéhez képest. Persze az áláspontod ettől még akár lehet fajsúlyos
is, de komolyabb érvekkel kell alátámasztanod!

Untermensch4 2017.03.11. 19:34:34

@F.M.J.: A francia fazon nem maga az érv (anekdotikus érvelésre nem vetemednék) hanem illusztráció. Helyismeretem miatt úgy becsülöm hogy normál esetben nem megáll hanem a beszélgetés helye melletti hídon lassítás nélkül áthajtva esetleg egy pillantást vet egy templomra út közben (*). És amikor végzett a cégnél, ugyanígy elhajt.
A marketinget kissé nagyobb léptékben képzeltem el. Mostanában úgy alakult hogy egyre többet beszélgetek egy informatikussal (ami közeli ismeretségünk ellenére egy magamfajta digitális félanalfabétának majdnem olyan élmény mintha a jövőbe tennék időutazást, és ottaniakkal beszélgetnék... a jelenünk nem olyan régen leírva még sci-fi -kategória lett volna a könyvek között), egy jól kitalált kampány olyan apróságokból is felépíthető amiknek egy része olyan, az internetre adaptált magyaros trükk ami nem törvénytelen, nem is etikátlan, ha pedig kiderül a trükközés akkor nem csökkenti hanem növeli a reklámozás hatásosságát. Kicsit konkrétabban, kb 120 programozói munkaórából elérhető hogy néhány hónapig véletlenül reklámozza a turizmussal kapcsolatban neten keresgélőknél magyarországot a google... ironikus módon olyan módszerrel ami ha etikátlan is, egy-két nagyságrenddel kevésbé mint amit nevezett cég és a facebook "normál ügymenet" közben (a szándékosságot ne boncolgassuk) csinál, annyival pedig morálisan védhetőbben hogy egy ilyen akció (nevezettekkel ellentétben) nem közvetlen anyagi haszon szerzését eredményezi.
(*) Másik "utcán heverő" illusztrációs példa: Egy ideig Budapesten laktam és dolgoztam (nem mondanám hogy éltem, azt tartalmasabb kifejezésként használom). Egyszer egy kora reggeli órán megakadt a szemem egy láthatóan japán láthatóan turistán aki látszólag az utcára a lépcsőházak elé kirakott kukákat fényképezte. Mikor alaposabban körbenéztem észrevettem hogy arról a helyről milyen szép látványt nyújt egy régi templom ami pont kissé kiáll az épületsor síkjából. Majd' mindennap arra járva (onnan kb 400 méterre laktam) bár tudatában voltam hogy ott van egy templom, másfél év alatt "teljes látványosságában" nem is vettem észre... az ilyen, hatásos képek begyűjtésére pedig számtalan amatőr és profi fotós felhasználható lenne nagyon csekély pénzdíjazással is, egy jól szervezett anyaggyűjtésnél. Olyan országok potenciális turistáira pedig hozzánk képest sokkal nagyobb hatással van egy 100+ éves épület, ahol háborúk, földrengés, saját maguk már elpusztítottak minden régi épületet.
A jelenlegi digitalizációs-szociálpszichológiai állapotában a világnak nagyon könnyű "memetikai diadalt" elérni ha megvan hozzá a szándék, a kevéske indítási erőforrás-igény és a kreativitás" egy ilyen "Árnyékolimpia" (=tehát a hamarosan rendezendő olimpiánk, ha nem a mostani akkor lehet hogy az utána következő) mint marketing-alap, nagyon jó lenne. A lavinához hasonlóan az első néhány jól elindított hógolyó után már maga a platform görgetné tovább.
süti beállítások módosítása