HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2022.03.31. 20:11 F.M.J.

Hősök, mártírok, vezérek.

 

Nem zsákbamacska. Ukrajna papírkutyája kapcsán fogalmazódik meg, hogy vajon hol rontottuk el?

Nem feltétlenül épp most, vagy a közelmúltban, hanem úgy általában. Népmeséink is tele vannak hősökkel, hősiesen magukért kiálló kisemberekkel, de nemigen fordul elő, hogy vezetőkről szólnának. 

A vezető egy egészen más karakter, mint a hős. A hős egy bálvány, ki legyőzi a gonoszt. A gonoszt, aki feltétlenül mindenféle tekintetben negatív figura. Legegyszerűbb, ha sárkány, de lehet gonosz király, vagy alattomos kobold, mindegy. A lényeg, hogy megkérdőjelezhetetlenül rossz legyen, akit ki kell nyírni. 

329723-original.jpg

És akkor jön a hős, aki legyőzi. A hős hősiessége annál nagyobb, minél több mártír előzte meg, akik nem voltak kevésbé hősiesek, de úgy alakult, hogy alul maradtak. 

Ez az egész nem csak a mesékben van így, ilyenek a filmek is. A hősöket csodálják. MIcsoda bátorság, micsoda erő, micsoda elhivatottság. Pechesebb kivitelben, micsoda áldozatkészség, micsoda kockázatvállalás. A kérdés, hogy mindennek van-e értelme? Van-e értelme a hősiességnek, vagy akár az áldozatvállalásnak, ha annak nincs célja? Az a kérdés, hogy le kell-e győzni a sárkányt, ha az nem rabolta el a királykisasszonyt? Nem. Minek? Megölni egy sárkányt, aki nem ártott senkinek, csupán sárkánynak született, nem valami hősies dolog. Eddig rendben, de józanabbul meggondolva annak sincs értelme, hogy a hős nekimegy a sárkánynak, és mondjuk pechjére mártírrá válik, mert a királykisasszonyon az nem segít. A problémát pragmatikusan a vezető oldhatná meg, aki a célra koncentrál, tehát a kiszabadításra, és nem arra, hogy annak legyenek látványelemei is.

Most lépjünk át kicsit a valóságba. Egy szemléletes példát vegyünk a történelmünkből. Személy szerint fontosnak tartom, hogy legyenek nemzeti ünnepeink. Én a márc. 15-ét inkább a kisiklás napjának nevezném, míg a világosi fegyverletételt a józanság manifesztációjának. Mert hogyan is volt? Kezdetben volt a sötétség. Jött a vezető, és még néhány hasonló. Elindult a fejlődés, mely a reformkor nevet kapta. Aztán jött a hős, aki forró fejével és láng lelkével az egészet felgyújtotta. Majd mikor már minden égett, akkor a hősök nyomán mártírok születtek, de az életerős újjáépítésre képes fiatal magyar férfiakat egy vezető előbb még Világosnál megmentette a reménytelen megsemmisüléstől. Mert ez a különbség hős és vezető között. A hős nekimegy az ellenségnek, és bármi áron le akarja győzni akkor is, ha elbukásával a megmentendő emberek, értékek szabad prédává válnak, míg a vezető megmenteni akar, amit ha másként nem megy, akkor hősiességgel tesz, de elsősorban védelmet nyújt. Nem pojáca, hanem támasz. 

Így a végére eljutottunk oda, hogy immár kellően megindokolva kijelenthessem, hogy Ukrajna hőse nem több egy papírkutyánál. Hősiesen döngeti a mellét, eljátsza a vérző mártírt, de semmi vezetői képességet nem mutat. Hogyan lehetett volna elkerülni a városok elpusztítását, a katonák és civilek feláldozását? Meg kellett volna adni az oroszoknak azt, amit most így porbaverve kénytelenek utólag megadni. Le kellett volna állítani a fasiszta különítmények vérengzését, ahogy Horthy a háttérben tartotta míg tehette Szálasit, vagy ahogyan OV betiltotta a Jobbikos uszítást. Nem kellett volna a NATO tagságot propagálni, és akkor megmaradt volna a Krím. Nem kellett volna az orosz kisebbségtől elvenni a nyelvhasználatot, és akkor nem lettek volna szakadár köztársaságok. Nem kellett volna kilátásba helyezni a nukleáris fegyverkezést, és akkor ijedtében az orosz medve nem csapott volna oda. De ezzel még nincs vége. Ki kellett volna menekíteni a civileket jó előre, ameddig lehetett a városokból, de ha akkor nem, legalább a megnyitott menekülési utakat ki kellett volna használni. Nem kellett volna a civilek kezébe fegyvert adni, mert ezzel látens katonává tettek mindenkit aki élt és mozgott. Ha volt mivel lőnie, ha nem.

Attól nem lesz valaki katonai szakértő, ha felvesz egy méregzöld pólót, és fontoskodik. Politikus sem lesz attól senki, mert egy történelmi baklövés folytán párbeszédhelyzetbe kerül valódi politikusokkal. Az a legkevesebb, hogy ha valakitől kérünk - ha meg már kaptunk is, akkor meg főképp -, hogy nem követelőzünk. Illik megköszönni azt, amit kapunk, és megértjük, ha annyi van amennyi. Miért kellene egy adakozónak megindokolnia, hogy miért ad valamit, mást meg miért nem? Ez nem csak a politikai érzék hiánya, ez nettó tahóság. Így csak egy kretén viselkedik. És hogy mit lehetne tenni, hogy ne tapadjon több vér a nagyobbrészt az ő politikai vaksága és szűklátókörűsége miatt kitört háború miatt a kezéhez? Azt, amit egy vezető tenne az ő helyzetében. Fenyegetőzések helyett megköszönni a világ kiállását, hogy saját érdekeikkel ellentétben eddig kiálltak mellette. Megköszönni az ukrán népnek, hogy a legnagyobb áldozatokat hozták meg az ő alkalmatlansága miatt, ami mind megelőzhető lett volna, ha nem feszíti túl a húrt, és megveszekedett ripacs helyett igazi vezetőként kommunikál. Bocsánatot kérni a rossz döntései nyomán keletkezett mérhetetlen károkért, és lemondani. Másnapra elhallgatnának a fegyverek. Persze csak akkor, ha vezető lenne, és nem az ami. Így lépésről lépésre hol gyorsabban, hol lassan, de felmorzsolódik körülötte minden, amiért hősködött.

 

 

10 komment

Címkék: Politika Kritika Dimenzió Felelősség


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8617794429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.03.31. 20:24:21

Egyet ertek. Persze a CIA mar regota dolgozik ezen a dolgon, es Z. nagyjabol azt teszi amit ok neki mondanak. O jutalmat meg fogja kapni, masok, a plebs, kotve hiszem....

gigabursch 2022.04.01. 13:25:57

Tálaló a megközelítés.
Lesz majd rá hosszabb válaszom is.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.15. 19:20:52

Akkor legyen vita! :)
Putyin racionális vezető, sőt, az orosz viszonyokhoz mérten egy a liberalizmussal kacérkodó felvilágosult abszolutista. Vele lehet tárgyalni, nem egy Kim Dzsongun, aki röhögve rúg fel másnap egy megegyezést.
Ezzel szemben a Habsburgok nem voltak jó uralkodók. A forradalom egyik oka volt, hogy a magyar Országgyűlés küldöttségét nem volt hajlandó fogadni a császár. Tehát itt ellentétes volt a helyzet, a magyarok tárgyaltak volna, de a hatalom semmibe vette őket.
Ilyenkor a Hofa című film egyik jelenete jut eszembe, amikor elmagyarázza, hogy senkit sem szabad semmibe venni, mert meggyűlöl, még ha családtag is. Az ukrán vezetés pont úgy viselkedett, mint a császári udvar.
És végül, a harcokban kevesebb magyar veszett oda, mint az utána következő értelmetlen dinasztikus háborúkban. Valamint az udvar végül kénytelen lett kiegyezni velünk, tehát igazunk volt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.16. 01:33:48

@megamovieboy: Putyin megítélésében a vita elmarad. Tökéletesen egyetértek. 20 éve még kicsit sem lógott ki a vezető politikusok sorából, amikor az országokat még nem kvóták alapján vezetteték, hanem képességekkel lehetett csúcsrajutni.

Ami a Habsburgok hozzáállását illeti, ott már van alternatív megközelítésem. Azért nem fogadta a magyar küldöttséget, mert ez volt a terv része. Ki kellett provokálni egy olyan helyzetet, ami lehetővé teszi a felgyorsuló magyarországi fejlődés letörését. Semmilyen racionális érvvel nem lehetett volna megakadályozni további hidak építését, vasútfejlesztéseket, iparosítást. És mivel ezek a fejlődések egyre nagyobb tempót vettek, elkerülhetetlenné vált volna néhány évtizedes távlatban, hogy Mo. kihasználva a megnövekedett gazdasági erejét, megegye reggelire az akkori Ausztriát. Az első provokáció a forradalom volt, a második a küldöttség kizárása, és innen már nem volt visszaút. Még azt is sejtették, hogy a 24. órában vannak, hiszen megkötötték az oroszokkal a kis aljas egyezményüket kitörő forradalmak esetére. '48 III. 15-én Magyarországot bepalizták. A reformkor volt az utolsó történelmi esélyünk, hogy méltók lehessünk önmagunkhoz. A belpesti ifjak akkor cseszték el először a jövőnket, és azóta sem tanultak semmit. Folyamatosan küzdenek ellenünk nyugati üveggyöngyökért, hogy soha ne is kelljen érteniük semmi hasznoshoz. Ők a nyugati érdekkörök ostoba befektetései. A fejük mindig üres és forró. Ez az a tökéletes állapot, amire szüksége van a befektetőknek, hogy mindig legyen náhány átszellemült idióta, aki önimádattól hipnotizálva megpróbál forradalmat kirobbantani, ha kell. Hétköznap csak az e-rollerét zuhanyozza, háttérképet színez, vagy like-kampánnyal teszi boldogabbá az emberiséget, vagy a födet, de legalább a kiskutyákat. Az a természetes normavilága.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.16. 08:46:24

@F.M.J.: Az egyik dolog, amivel nem lehetett mit kezdeni, az az orosz udvar támadása. A másik, hogy a bécsi udvar elszánta magát, hogy megakadályozza az amúgy szükségszerű polgári átalakulást. Amiit az előbb is írtam dinasztikus háborúkat, legalább nem a Habsburgok érdekeiért haltak meg magyarok, hanem a hazáért. A végső és legfontosabb, hogy ez volt az a harc, amiben származástól függetlenül volt egység, ráadásként már labancok is alig akadtak, akik az ország ellen dolgoztak volna belülről.
Ha a buta osztrák vezetés hamarabb összefog a magyarokkal, akkor nem egy gyenge Monarchia megy bele a világháborúba, vagy akár el is lehetett volna kerülni. Hogy helyette a britek inkább Amerika ellen harcoljanak a tengerek feletti uralomért.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.16. 23:52:31

@megamovieboy: Az orosz udvar támadása nem olyan bonyolult dolog. Volt egy paktum, ami szerint lázadás esetén hívásra besegítenek a rendcsinálásban. Ez ugyan a polémiánkon kívül esik, de érdekes, hogy az oroszok mint nép, soha sehova nem mentek maguktól. Vagy hívták őket, vagy visszaütöttek. Ez az aktuális helyzetre is igaz.

Pár szót arról, hogy a magyarok miért is haltak meg akkor. Van egy ifjúsági regény, a címe "A szirakuzai óriás". Annak van egy ikonikus része, amiben Archimedes azt mondja, hogy a rómaiakkal újjathúzni ostobaság volt, de ha már kitört a háború, akkor ő Szirakuzáért harcol. Meg is halt. A lényeg, hogy reformkor továbbvitelével többre jutottunk volna, de ha már a kor belpesti ostobái kirobbantották a forradalmat, hát voltak elegen, akik a vérüket adták érte. Valójában teljesen értelmetlenül. Ha a fejlődésnek nem áll útjába a forradalom, leválhattunk volna az osztrákokról békében még a világháború előtt minden történelmi területünkkel együtt, és semleges hatalomként nézhettük volna, ahogy a világ kardélre hányja saját magát a gazdasági pozíciók érdekében.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.17. 07:41:18

@F.M.J.: Nekem vannak kétségeim az ügyben, hogy a népek olyan ravaszak, hogy évszázadokig némán tűrnek megaláztatást és közben megtartják a büszkeségüket. A zsidóságnál a vallás és gondolkodásmód eredményez olyan elkülönülést, ami egyben tartotta őket, még amikor a nyelvüket elveszítették.
A másik fele, hogy az osztrákoknak bambán kellett volna nézniük, ahogyan a magyarok a fejükre nőnek. Ezt a szabadságharc után megtehettük, mert már tudták a Habsburgok mire számíthatnak, ha túllépnek bizonyos határokat. A probléma inkább a jakobinus mozgalom bukásában, vagyis a résztvevők elvesztésében volt. Ezzel az a polgári eszme süllyedt el évtizedekre, ami a szabadságharc erejét adta később.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.21. 07:52:46

@megamovieboy: Elnézést a várakoztatásért! Sűrű családi eseményeken vagyok túl.
Újabb vitafelületet nyitna, ezért nem megyek bele, de meg kell jegyeznem, hogy a zsidóság témaköre ismereteim szerint sokkal összetettebb az általad említettnél. Erről majd egyszer máskor másutt. Most engedjük el!

"az osztrákoknak bambán kellett volna nézniük, ahogyan a magyarok a fejükre nőnek"
- Jogos megállapítás. Nem is igazából avval van a bajom, hogy meg akarták akadályozni. Ez érthető, még ha nekünk fáj is. A gond a stílus. Amolyan amerikai jellegű. Alattomos, gátlástalan, öntörvényű és tiszteletlen.

Sajnos a '48-'49-es események ahhoz képest, hogy mennyire frissek, elég sok zavaros összefüggést tartalmaznak. Műszaki ember vagyok, és meglehetősen kíváncsi típus. Nekem nem elég, hogy megy az autó, azt is akarom tudni, hogy mitől. Nálam nem kézenfekvő, hogy sűrűn áll a tömeg az esernyők alatt, és hallgatják a szónoklatokat. Én már álltam esőben esernyő alatt. Ha sűrűn kell állni, akkor egymás nyakába folyatjuk az ernyőinkről a vizet, tehát nem állunk sűrűn, vagy inkább ázunk direktben. Az esernyő alatt semmit sem lehet hallani az eső kopogásától, nemhogy egy távolról szóló kihangosítatlan beszédet. Az az érzésem, hogy hülyének vagyunk nézve, és sikeresen. Nem a pozsonyi csatát, vagy a nándorfehérvári diadalt, nem Mátyás koronázását, vagy a Lánchíd átadását ünnepeljük, hanem egy nyilvánvalóan túlmisztifikált, képtelenséget. Így nehéz lesz a nemzeti egység megteremtése, mert folyamatos szakadék tátong a realisták, a pátoszosok, és a leszaromisták között. Ráadásul az elsőt az utóbbival összemossák az elvtelen nacionalisták. Mindenesetre több a kérdőjel, mint a tény.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.21. 14:48:55

@F.M.J.: Azt gondolom, '48 azért olyan egységesen fontos, mert ott, akkor az ország az egységes polgári társadalom mellett döntött. A szabadságharccal magunknak bizonyítottunk, hogy anyagi és emberi áldozatokat is hozunk szükség szerint. Ráadásul, magyar társadalom ellenállása a progressziónak is '48-ból származik, hiszen mivel nem voltak meg a feltételek az általunk elképzelt társadalom felépítéséhez, ezért még mindig azt akarjuk megvalósítani. Amíg nem látjuk azt, hogy a mi társadalmunknál jobb a progresszív, addig harcolni fogunk ellene és maradunk a sajátnál.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.22. 12:41:38

@megamovieboy: Megértem a nemzeti érzelmeidet. Nekem is vannak, és régen még az általad írthoz hasonlók is voltak. Mára azonban megváltozott. Na nem a nemzeti konzervatív meggyőződésem, csak a transzparenciája.

Nagyon sok dolog ütött szöget a fejembe, részben azért amit fentebb írtam, másrészt meg azért, mert a történelmünket mindenféle érdekek teletűzdelték hazugságokkal. Az most mindegy, hogy mikor kik milyen érdekből, a lényeg, hogy mindent kellő kritikával kell szemlélni, ha nem akarjuk magunkat félrevezettetni. Jelenleg érvényes narratíva, a mi mindig minden csatánkat és háborúnkat elvesztettük szöveg, mert ez a nyugati érdek, és ezért nem oktatják a győztes csatáinkat, pedig volt bőven. Márpedig ha így van, akkor releváns kérdés lesz, hogy a felmagasztalt események valóban jogosan vannak-e felmagasztalva, vagy az a céljuk, hogy érdemtelen dolgokra legyünk büszkék, miközben a tartást adó eseményekről említést sem teszünk.

Én már régen nem hiszek a nép közös akarata mítoszban. Azt elfogadom, hogy sok embernek ugyan azzal tele van a hócipője és együtt lép fel, de valószínűleg egyesével más-más okokból. Nagyon érdekes információkat tartalmaznak klf. emlékiratok. Görgey, Horthy, a nagyok közül, de vannak szép számmal kisemberek visszaemlékezései is. Az a történelem egészen más képet fest, mint amit úgy általában gondolunk.
süti beállítások módosítása