HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2014.05.30. 10:14 F.M.J.

Beolvasás (2014. máj. 30.)

 

Na most aztán jól megmondom...

 

Nagyon mérges vagyok! Szörnyű állapotok vannak. Elég volt. Eddig, és ne tovább! Mit képzel magáról ez a senkiházi? Hogy van bátorsága bármit is tenni? Saját véleményt alkotni? Fujj! Lehetőségeket kihasználni? Undorító! Visszaélni a kétharmaddal, az biz’a megy neki. Látszik, hogy a demokrácia távol áll tőle. Ha tudná, hogy mi fán terem, akkor azt is tudná, hogy nem az a demokrácia lényege, hogy a többség felhatalmazása alapján a nyertes vezeti a reá bízott vezetnivalót, hanem az, hogy bárgyú mosollyal hagyja magát tereltetni a felelősség alól felszabadult, vagy kellő támogatottsággal sosem rendelkezett kisebbség által, majd az ebből eredő káoszt magára vállalva eltűnni a süllyesztőben. Példát vehetne a vetélytársakról, ők tudják ám csak, hogy hogyan is kell ezt csinálni.

A demokrácia csodálatos dolog, de csak ha a következő recept alapján működik.:

Választások: Szavazás. Szavazatszámlálás, majd meddő vita, amivel ki lehet tölteni a szabályok adta cédulamegsemmisítésig előírt minimális időt, majd az újraszámlálás kikerülésével az eredmény véglegesítése, bizonyítékok eltüntetése.

Kormányzás: A választásokra kirakatba tett arc félreállítása, majd egy senki által meg nem választott figurával való behelyettesítése.

Választás újból: Közérdekű adatok meghamisítása vagy elhallgatása, majd az ország lakóinak hülyére vétele. Így kell ezt demokratikusan csinálni. Iskolája van nálunk a technológiának, Őszödön diplomáznak!

Újabb őrségváltás: Sértett félreállás, majd egy gazdasági szédelgő pozícióba helyezése. Na, ez így már kóser. Van itt minden. D-209, Csillebérc, Sokoró, hajdúsági libalenyúlás, BKV-ügy, 4-es metro, frank-hitel, minden, mi szem-szájnak ingere. Hát nem csodálatos?! Így kellene ezt csinálni.

Hogyan is jön ahhoz a Viktor, hogy arra haladjon, amit a választásokon felvázolt? Ez kérem nem demokratikus. Méghogy adózzanak szegény bankok, amikor ott alig keres annyit egy egyszerű ügyfeles, mint egy állami cégnél egy középkategóriás mérnök. Na és az ártatlan multik ugyan mi rosszat tettek? Hiszen mennyi embert foglalkoztatnak, hogy az a tengernyi csodás tömegáru eljuthasson a vevőig. Igaz ugyan, hogy a tevékenységük által legalább háromszor annyi kiskereskedő megy tönkre a környékükön, és akkor a nekik beszállító kisgazdaságokról még szót sem ejtettünk, de ilyen renitens adatokkal most ne foglalkozzunk. Azok a nyomorultak nem képesek amúgy sem egyenletes minőségben kiszolgálni az uniformizált vevőket, mert a termés változásával a kínálat is változik, bezzeg a multi cucca. Az igen. Ott mindig minden egyforma, kiszámítható. Legyőzik a természetet is. Alma, zöldség, tojás, szőlő és bor, mintha csak gyártották volna. Talán már szómát is árulnak?!Szép új világ!

Na és az Alaptörvény, felháborító. Hát nem volt jó nekünk az a példaértékű jogi saláta, amelynek alapját egy önkényuralmi rendszerben puccsal hatalomra került vérgőzös banda fektette le, s melynek minden javítgatása ellenére még mindig vörös-csillag formája volt? Dehogy nem! Minek ide egy szabályosan választott parlament által írt, nekünk készült alapirat. Vérlázító! Harsogjuk együtt, hogy „tákolmány”. Fröcsögjük vele teli a szabadságát vesztett sajtót, ahol a véleményünket még mindig elmondhatjuk, de amit állítunk, azért felelősséggel tartozunk. Micsoda cenzúra! Undorító! Mindenesetre fontos, hogy nehogy elolvassuk az új alaptörvényt, mert akkor nem fogjuk tudni kellő átéléssel leköpködni. Igen, ez egy emberi hiba, de álljunk ellen a kísértésnek! Amit megismerünk, az elgondolkodtat, és az biz az ördög útja. Fontos, hogy a kritikákat még a megismerés előtt fogalmazzuk meg, mert ettől lesz szép és demokratikus a világ.

Viktor, Viktor. Hát semmiből sem értesz? Hát nem megmondták neked Brüsszelben, hogy ezt így nem szabad? Majd ott megmondják nekünk, hogy hogyan lesz a tuti. Az elődeiddel bezzeg szépen kijöttek. Kaptak tőlük pénzt, elismerést, vendégszeretetet, és nem is drágán. Alig kértek érte valamit. Miért sajnálod azokat az apróságokat. Közlekedési hálózatokat, energiaszolgáltatókat, a bankvilág felügyeletét, a vizünket, a termőföldet. Ugyan minek az nekünk, majd veszünk a hiper-super marketben. Van rá pénzünk, mert kaptunk tőlük frank alapon, és adnak munkát is a multik. Te bezzeg szabadságharcolsz. Visszaveszel MOL-t, meg energiarészt, termőföldet és vízkészletet. Ki tudja, még mennyi fölösleges dologra költesz segélyosztás helyett. Nem lesz ez így jó. Baj lesz a vége. Jobb lenne, ha végre félreállnál, és átadnád a helyet az igazi demokratáknak. Melegíti az ember lelkét a választék, észrevehetnéd te is. Vegyük a legkisebbeket. Még frakciójuk sincsenek, de mégis mindent jobban tudnak nálad. Együtt, DK, stb. Mosdatlan szájú rapperek, és úrhatnám zajongók idézik Kun Béla fénykorát a demokrácia jegyében. Milyen jó világot is teremtenének nekünk. Ott van azután mindjárt a Jobbik. Innen lehetne meríteni rögtön az elnyomott liberalizmust. Szélesre nyílnának a kapuk a különböző meglátások előtt, és máris érdemtelen demokratikus viták közepette építhetnénk megfontoltan a demokratikus jövőt, akár a Júdea Népe Front (Monty Python: Brian élete). Hát nem életszerű? És hát lássuk a nagyágyút, a nem rég még új kétharmad remélt várományosát. Ők aztán tényleg az országért élnek és dolgoznak. Csillogó szemmel, és visszafogott lélegzettel vártuk a nagy csodát, mit már annyiszor bizonyítottak szeretett népüknek. Lesz ám megint demokrácia, lesz kölcsön, lesz segély, felszabadulhatnak a bankok, a multik, majd jól kiszúrnak a bunkó gazdagokkal és égbe emelik a rezsiárakat, hiszen ők többet használnak, tehát többet is fizetnek. Megállj Viktor, nem sokat garázdálkodhatsz már. Vége a jó világnak. Majd meglátod, hogy a profik hogy csinálják! Ha nem látsz, akkor a sötétet kell szidni, és nem gyertyát gyújtani. Tudod a közös ellenség összetart, a világos viszont felfedi a tényeket, és ezt neked is meg kell egyszer értened! Készültek is az igazi "hazafiak" "népfrontba" tömörülve a nagy hazafias csatára amerikai pénzből, izraeli tanácsadóval. Csupa elkötelezettség, megható céltudatosság. Lehetett volna megint kánaán 's Nokiás-doboz. De nem adják fel. Gordonkán készülnek elhúzni a nótánkat.

Micsoda választék. Érdemes ezt a rezsimet minél többet bírálni, soknál is többet szidni, mert ha a bárgyú tömegek által sikerül a hatalomból elűzni őket, akkor a lehetséges alternatívák biztos virágzásnak indíthatják az országot. Zengjük a dalt: viktátor, mámoros ajkkal: tákolmány, vérvörös színű lesz tőle a hajnal. De jó lesz!???

Fogarasi Miklós  (FMJ)

 

6 komment

Címkék: Politika Szatíra


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr916234539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2015.04.24. 11:02:48

Ezt az írásodat még most is vállalod ?
(Úgy veszem ki, hogy Orbán mellett agitálsz. )

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.04.24. 13:45:34

@bankvezér: "Ezt az írásodat még most is vállalod ? "
- Természetesen. Ha már erre jársz, akkor bizonyára észrevetted, hogy néhány bejegyzés mellett van dátum, míg másoknál nincs. Az a lényeg, hogy vannak bejegyzések, amiknek van aktualitásuk, míg mások általános érvényűek. Azért tartom fontosnak az előbbiek megjelölését, mert a világ és a szereplők változhatnak, mind körülmények, mind jellemzők tekintetében.

"Úgy veszem ki, hogy Orbán mellett agitálsz."
- Nem szokásom senki mellett agitálni. Én csupán azt utasítom el, amikor a kritikáknak nincs józan alapjuk. Már másutt írtam egy jól sikerült hasonlatot, most megismétlem.: Ha azt mondod, hogy a Ferrari egy gyors autó, akkor igazad van, ha azzal támasztod alá, hogy "mert piros", akkor netto hülye vagy. Természetesen nem kell magadra venned. A lényeg, hogy a szatírában idézett ellenzéki kritikák kapitális baromságok. Amikor olyan kritikákat hallok, amiknek értelmük és alapjuk van, akkor azoknak helyt adok, sőt, magam is szoktam megfogalmazni kifogásokat, mint ahogyan más írásaimban már tettem is közzé ilyeneket.

Untermensch4 2015.04.24. 23:56:26

@F.M.J.: A rezsicsökkentési bűvészmutatvány helyett lett volna egy támadhatatlan megoldás a problémára, a hatósági árszabás. Ami nem csak úgy lehetséges mint az ovis játékokban hogy "holnaptól fele annyiba kerüljön a fagyi/süti/csoki/pizza/perec", hanem a számlát összeadó résztevékenységek "beárazásával" is. Nem egy gyors és huszáros módszer, pontos számításokat igényelne, nem véletlen hogy a huszáros virtust lemészárolta az anyagháború...
A ferrarrival volt némi kényelmi problémája egy lamborghini nevű traktorgyárosnak... aztán a vevői panaszára kapott egy pökhendi válast és megmutatta mire gondolt... :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.04.25. 06:40:05

@Untermensch4: A Lamorghinis történetet nem ismertem, de jó. Ha csak egy féle színűt csinálnának, akkor legközelebb már így mesélném a kis példabeszédem. Azért remélem, most is érthető! :)

A rezsicsökkentési észrevételeddel kapcsolatban volna néhány megjegyzésem. Elég nehéz így gondolkodó fejjel megérteni sok politikai mozzanatot, de azt is tudhatjuk, hogy a politika alakításához szavazatok kellenek. Szerintem nagyvonalakban mindketten tisztában vagyunk a domináns szavazóbázis agyhasználati szokásaival, ezért nem elég egy kormánynak pozitív dolgot tennie, azt úgy kell tenni, hogy látványos legyen, és ezek után még el is kell magyarázni, hogy mit is tett. Az is érthető ezek után, hogy az értelmesebb, tehát vékonyabb társadalmi rétegnél ez már veri a biztosítékot, mint általában a túlzott reklám, de mivel az ő szavazatmennyiségeivel nem lehet a hatalmat se megszerezni, se megtartani, így a retorikai/technikai kritikák háttérbe szorulnak.
Amennyire az akkori háttéranyagokból megtudtam, nagyjából az általad felvetett költségszámítási gyakorlat alapján határozták meg az árakat, meg azután ügyes mozzanatként több lépcsőben csinálták, hogy fenntartsák a "jókormány" képet. Egy korábbi példával élve, ha hetvennel halad a városban a kocsisor, akkor nem az a helyes, ha betartod a szabályokat, hanem ha alkalmazkodsz a körülményekhez, mert különben te magad leszel egy baleset előidézője még akkor is, ha a vonatkozó szabályok alapján nem téged hoznak ki okozónak.

Még megjegyezném, hogy nekem is hánynom kell a kormányzati stílustól, de ez még nem ok arra, hogy ne vizsgáljam objektíven az eredményeket. Emlékszem az első Ok bukására, amikor a választók jóizlésére, meg józan mérlegelésére számítva úgy kampányoltak, hogy csak az szavazzon rájuk, akinek származott valamilyen előnye a kormányzati intézkedéseikből. Az eredmény magáért beszélt. Ott ahol árvíz után újraépítettek egész utcákat, leköpködték az emberek a plakátjaikat, mert nem olyan csempe került a falra, amilyen a régi vityillóban volt, vagy másmilyen cserepet raktak a tetőre, stb. Volt olyan kollégám is, aki erős cigányfóbiában szenvedett, de olyan együgyű volt szegény, hogy annak az értelmét sem fogta fel, hogy miért jobb mindenkinek, ha adójóváírást kap, mintha családi pótlékemelést. Akkor még 17% volt az alsó jövadó kategória, de mi magasabban adóztunk, tehát volt miből jóváírni, ennek ellenére OV ellen kampányolt, mert azt olvasta valahol, hogy cigány. Függetlenül attól, hogy úgy van-e, vagy sem, sokat elmond a választói gondolkodásról. Az általános választójog az emberek értelmi szintjét figyelembe véve az egyik legkártékonyabb dolog, amit az emberiség közigazgatási berendezkedés címén elkövethetett. Mo-tól függetlenül általános az a tendencia, hogy annak is populista trükköket kell bevetni, akit a legjobb szándék vezérel, és akkor még ott vannak a többiek is.

Untermensch4 2015.04.28. 12:56:34

@F.M.J.: A 2010-es győzelmi ünnepségek egyikén valami államtitkár-félével találkoztam. Sokadikként vázoltam neki a mezőgazdasági bioüzemanyag-használattal kapcsolatos egyszerű megoldást, ami ez: valamiféle egyszerű és alacsony általányadózással lehessen a "piros rendszámos" gépekben házi biodízelt használni, ez kb a mezőgazdaságot érintette volna kedvezően. Később olvastam egy cikket amiben nagy vonalakban írtak a megszületett szabályozásról. Ahhoz hogy az egyszeri őstermelő a földje egy részén repcét termesztve, abból a fészerben egy pártízezer ft-os szerkezettel olajat préseljen és ezzel működtesse a traktorját, csak annyit kell tennie mintha benzinkutat nyitna... A választók felfogóképességével kapcsolatban egy részmegoldás az egyszerűsítés. Ami bonyolultabb azt kevesen értik meg, a frusztrációtól erőszakosabbak lesznek. Velem is ez történt, egy ideje már bármilyen szabályozást bonyolultabbá tevő vagy ezzel próbálkozó politikust automatikusan a feketelistára teszek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.04.28. 23:44:54

@Untermensch4: A biodízel dolog nem új keletű megoldás, de amúgy teljesen normális, jól megalapozott koncepció. Ami a politikusi meoldását illeti, bizonyára EU- konform, meg nagyon nehéz vele visszaélni, meg satöbbi. Nehéz innen eldönteni, hogy jószándékú dilettantizmusból, vagy a dieselolajra terhelt adóelmaradás miatt csináltak lehetetlen szabályozást. Költői kérdés.

"A választók felfogóképességével kapcsolatban egy részmegoldás az egyszerűsítés."
- Talán így van, de ezt vitatom. Úgy vélem, hogy a túl egyszerű szabályok ellentmondásokat és igazságtalanságokat generálnak, a túl bonyolultak pedig olyan reakciókat váltanak ki, amire te is utaltál. Az igazi dilemma szerintem a bonyolult szabályokkal az, hogy az alkotása, vagy alkalmazása milyen indíttatású? Pár órája töltöttem fel a demokráciával kapcsolatos meglátásaimat. Igazán bonyolult rendszerről írtam, semmilyen esélyét nem látom egy ilyen bevezetésének, csupán szerintem így lenne igazságos. Gondolom neked nem fog tetszeni, mint írtad, az egyszerűbb szabályok híve vagy, de azért ezen nem fogunk összeveszni.
süti beállítások módosítása