HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kategóriák

Friss topikok

  • Wildhunt: @gigabursch: A bükk-cser-tölgy hogy bírják a melegedő éghajlatot? (2024.05.06. 09:08) Gyilkos paradigmák
  • F.M.J.: @Reactor: Köszöntelek ezen a rég elfeledett bejegyzésen! Nem is tudom, hogy valójában a kreacionis... (2024.04.28. 20:57) A legelején
  • F.M.J.: @Reactor: Jogos észrevétel. Az előbbiek csupán a természetes kiválasztódás szükségszerű áldozatai,... (2024.04.28. 20:34) Elmagyarázom II.
  • Reactor: Aránylag jó oldal, de hiányzik róla pár érvelési hiba, pl. az úgynevezett "sorozatgyilkosok érvelé... (2024.04.28. 15:27) Az érvelés hibái
  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága

2015.05.15. 17:06 F.M.J.

Látni kell. ( 2015. május. 15. )

http://bekialtas.blog.hu/2015/05/15/a_gaz_a_haboru_oka?utm_medium=indapass&utm_campaign=inda_notification&utm_source=notilayer&utm_source=fejlec_bloghu&utm_medium=noti-dropdown&utm_campaign=fejlec

Nem lett volna illő saját felfedezésként tálalnom, ezért linkként szerepeltetem. Ha csak eggyel látják többen, mint e bejegyzés nélkül, már akkor is megérte. A részletek újak, a stílus olyan ahonnan való. Egy agresszív, álszent, képmutató bagázs akciója. Talán a bemutatottak fényében az USA-fanok is elgondolkodnak kevéssé, hogy ha ezek ilyeneket tesznek, miközben a jól ismert szólamokat fújják (szabadság, önrendelkezés, demokrácia, szuverenitás, stb.), akkor mennyire hihetőek azok a szólamok, amikkel hazánkat ostorozzák?!

F.M.J.

 

4 komment

Címkék: Politika Video Kritika Gazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr817462000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.05.15. 20:53:30

"ha ezek ilyeneket tesznek, miközben a jól ismert szólamokat fújják (szabadság, önrendelkezés, demokrácia, szuverenitás, stb.), akkor mennyire hihetőek azok a szólamok, amikkel hazánkat ostorozzák?!"
Ez kicsit annak az érvelési hibának a fordított alkalmazása amikor egy bizonyos szakterület kiemelkedő tehetségét releváns véleményalkotónak gondolják bármely más szakterületen is, függetlenül attól hogy abban mennyire képzett (+a köztudomású tény miszerint a "reneszánsz ember"-i léthez túl sok már az összes tudás mennyisége). Pl Einstein nem fizikai-matematikai témájú "idézetei".
Nem akarom felfedezni a kanálban a mélyedést, de a politikusi sz*rkavarás-dolog logikája nem USA-specifikus. Akármit is tesz a politikai vezetés, a nép felé azt lehet eladni ha erkölcsileg támogatható dolgokat tesznek, vagy ha nem akkor erkölcsileg támogatható célért. Minden politikus (a véreskezű diktátorokig bezárólag) saját szavai szerint "a nép érdekében" cselekszik. Szavai alapján...
Másrészt a bolygó erőforrásai egy véges torta. Aki tényleg a saját népe érdekében dolgozik az mindenképpen mások ellenében is tesz ezzel. Ekkor viszont a "mi érdekünk az első, mindenki más megdögölhet" egy viszonylag keresztény jellegű alapmentalitású országban kevésbé eladható a nyilvánosságnak mint a "világbéke" vagy az "áldozatokat hozunk hogy jót tegyünk másokkal".

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.05.16. 06:47:49

@Untermensch4: "köztudomású tény miszerint a "reneszánsz ember"-i léthez túl sok már az összes tudás mennyisége"
- Ez a kijelentés elvileg megállná a helyét, én azonban úgy fogalmaznék, hogy polihisztor nem lehet már senki. A reneszánsz emberség számomra inkább viszonylagos dolog. Ha tehát figyelembe vesszük a "fejlett" jóléti társadalmak általános műveltségi, és erkölcsi szintjét, vagy ami még rosszabb, a műveltségre való igényét, sajnos a kijelentésed vitathatóvá válik :(.

"a politikusi sz*rkavarás-dolog logikája nem USA-specifikus"
- Ebben nincs vita közöttünk, csak tennék hozzá. A "fejlett" nyzgatról szokás szídni az arab világot, mert agresszív, szokás lenézni a harmadik világ szülötteit, mert primitív, szokás lenézni minket, mert csórók vagyunk, és szokás felértékelni azt, aki um. "sikeres", bár ezt nem akármire értik, csupán az anyagi, vagy karrierhelyzetének fejlődésére.
Nem nagy újság, hogy a szorgalom és a hülyeség kombinációja elég aggasztó jelenség, ennél talán csak az agresszivitás, és az erő kombinációja rosszabb. Ebben az összefüggésben pedig mindazok a fentebb sorolt emberek, társadalmak magasabb morális szinten állnak, kz. műveltebbek, mint azok, akik lenézik őket.

"Akármit is tesz a politikai vezetés, a nép felé azt lehet eladni ... "
- Igen, ezt a jelenséget, pontosabban annak lehetséges ellenszerét elég hosszan taglaltuk a korábbi posztom alatt. Visszamutatnék az előző bekezdésre, hogy vajon egy valóban művelt társadalomban is működnének-e ezek a módszerek?

A saját érdek terjeszkedés útján történő kergetése már sokszor bebizonyította önpusztító jellegét. Gondolom ezer példát tudnál te is hozni, most eltekintenék tőle. Ez a szemlélet még életképes lehetett a felfedezések korában, amikor a távoli tájak lakóit emberszámba nem véve, össztársadalmi szempontból a "szűz" területek bekebelezésével a felfedező országok hatalmas anyagi fejlődésen mentek keresztül. Azután amikor kifogytak a felfedeznivalóból, de hozzászoktak a terjeszkedésből származó gazdasági tendenciákhoz, hát gyorsan egymás torkának estek, meg a gyarmatok az anyaországénak, stb. Tanulni kellene már egyszer végre, mert a történelem oktat, de a nebuló nem figyel.

Untermensch4 2015.05.17. 23:33:43

@F.M.J.: Valóban összekevertem a polihisztorságot a "reneszánsz emberség"-gel, közben meg teljesen mást akartam mondani. Szóval attól hogy valakinek valamiben igaza van még nem lesz igaza minden esetben. És ugyanez fordítva. Ez lett volna amit az előzőleg idézett rész kapcsán eszembe jutott.
Egyébként a volt gyarmataik feletti burkolt hatalom fenntartásában a jelek szerint nagyon tehetségesek a nyugati államok. Ezen a téren azt megtanulták hogy a "nyers erő stratégia" ritkán válik be önmagában, a gazdasági/politikai/marketing eszköztárral ésszerűen kombinálva érhető el a legjobb hatás.
Ahogy most kinéznek a dolgok, egyre távolabb kerülünk a "valóban művelt" társadalommá válástól. A sebesség kultusza csírájában fojtja el az egyéni tudás összeszedegetésére való törekvést, "tudós" helyett "felhasználó" lesz a közeljövő hétköznapi embere. A nagy változást ami mostanában zajlik, úgy hívják: "ikonikus fordulat". Ugyanannyira megjósolhatatlan hogy merre leszünk arccal a fordulat végén mint a könyvnyomtatás kezdetén volt megjósolhatatlan hogy abból mi lesz. Tekintve hogy az elmúlt pár évtized sci-fi írói is sok tekintetben jelentősen "melléálmodoztak" a saját jelenükhöz képest 10-20-30 évnyi jövőnek, napjaink jóslásaitól sem várom hogy pontosabbak legyenek.
Műszaki területen pl a "mérnöki ösztön" birtokában lévő mérnökök helyett olyanok lesznek akik sokkal gyorsabban dolgoznak az új kütyükkel, új dimenziók nyílnak meg a szakbarbárság és a vallási fanatizmusok előtt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.05.18. 21:44:51

@Untermensch4: No comment. Ezzel nem igazán tudnék vitatkozni. Sajnos teljesen igazad van.
süti beállítások módosítása