HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @littke: Nem vagyok idealista, nem hiszem, hogy ne lenne szükség katonai költségvetésre. Ugyan úgy... (2024.04.27. 20:47) Gyilkos paradigmák
  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója

2022.08.02. 18:22 F.M.J.

Katátlanítva

 

Igen, KATA-s voltam én is. Eddig. Vannak változások, amik már egyrészt várhatóak voltak, másrészt minden demagóg marhát előcsalogatott kormány és ellenzéki oldalról egyaránt. Nem kicsit, nagyon.kata.jpg

A megértéshez vázolnom kell egy élethelyzetet, a hitelesség kedvéért a sajátomat. Mindenek előtt utálom a simliseket, utálom az ügyeskedést, és utálom az adminisztrációt. Van főállásom. Egy állami vállalatnál, amiről így megnevezés nélkül kimondható, hogy konstruktivitási tekintetben nem az éles elmék gyűjtőhelye. Teljesen determináló hely, amit csak szellemi elhatárolódással lehet ép ésszel túlélni, de nagy előnye, hogy ha nem veszi túl komolyan az ember, akkor ad némi létbiztonságot bármilyen gazdasági környezetben. Egy ilyen állást komoly indok nélkül így ötven után már nem hagy ott az ember, mert már nem minden a pénz. Ettől még rendelkezem a piacon jól eladható tudással, ami jellemzően idény jellegű munkát jelent, jelentős bevétellel, és persze nem elhanyagolható kiadással. Szeretem a KATA intézményét. A főállásom után be lett fizetve mindenféle kötelező elég jó járulék, az alap adó, és kész. A könyvelő alig kért valamit, és nem volt szükség adminisztrációra. Ezek eddig a tények, és most megpróbálom csokorba szedni a KATA változásaival kapcsolatos ellenvetések, valamint az ellenvetésekkel szembeni ellenvetések demagógiáit értelmes cáfolatokkal fűszerezve.

- "A KATA az adóelkerülés egyik eszköze." Marhaság. A KATA után az adózónak nincs biztosítása. Normál munkaviszonyhoz viszonyítva az így adózó csupán legalizálja a bevételét. Ez nem adóelkerülés. A főállással szemben nem jogosult nyugdíjra és egészségügyi ellátásra sem. Valójában egy kockázatos adózási forma, ami csak látszólag kedvező az adózóra.

- "A KATA után csak havi ötvenezret kell fizetni, míg egymilla a haszon." Minden második okostojás hajlandó talán elhinni ezt az ostobaságot, de azért csak a másodikak, mert az elsőknek ennél több eszük van. Először is az egy milla alig sem jön össze, az csak a bevételi plafon. Másodszorra a KATA összege is ebbő fizetendő, tehát már legfeljebb csak ennyivel kevesebbről beszélhetünk. Azután meg nemigen fordul elő, hogy úgy működjön egy vállalkozás, hogy közben nincs kiadása, amit ennél az adónemnél nem lehet elszámolni, tehát csökkenti a hasznot. Ezen túl, itt nem lehet az ÁFA-t visszaigényelni a kiadásokból, tehát azt is finanszírozza. Ha pedig ez nem elég, a vállalkozó a bevételei után helyi iparűzési adót is fizet, ami helységenként változóan 1,5-2 százalék. Hagyjuk már ezt az éves tizenkét millió haszon hatszázezerért dumát! Annyira szánalmas, és csak a nagyon hülyék etetésére jó.

- "A KATA mögé bújtatják a kényszer-vállalkoztatott munkavállalókat a munkaadók." Tényleg? Állások ezrei vannak szabadon, bármikor betölthetően. Mi van akkor, ha valaki mondjuk szabadúszó ételfutár? Vesz egy fürge kisautót, és rárepül arra az időszakos piaci résre, amikor kevés a megrendelés, az éttermeknek nem éri meg állandó futárt alkalmazni az adott időszakra, de ha egy önálló vállalkozószellemű futár afféle kajataxi jelleggel kiszolgál ebben az időszakban egyszerre néhány éttermet, akkor az mindenkinek kedvező. Mi van, ha pont az a vállalkozás tárgya, hogy valaki reggel kilenctől délután négyig dolgozik, azután hagyja az alkalmazásban lévő futárokat kibontakozni? Megfelel a törvényi definíciónak, miszerint a saját eszközeit saját felelősségére a saját vállalásai alapján használja. Csak azért, mert ezek az éttermek jellemzően cégek, akkor az már nem is jó, mert valaki nem látott tovább az orránál a törvényhozáskor? Nekem már a hárommillás összeghatár is érthetetlen volt. Csak azért, mert jó munkát végzek, és rendszeresen visszahívnak további feladatokra, miért nem számlázhatok három millán túl is? Már az is egy átgondolatlan marhaság volt, de reméltem, hogy majd rájönnek. Nem jöttek rá.

- "A KATA csupán lehetőség az adóelkerülésre." Ha kiszámolnánk tételesen, hogy minden a vállalkozásra fordított  ÁFA-val növelt forintot levonunk a bevételből, kifizetjük a jelentősen megnövekedett adminisztrációs költségeket a könyvelőnek, befizetjük az iparűzési adót, és végül a KATA is kiegyenlítésre kerül, akkor kiderül, hogy nem is olyan nagy az a bevételtöbblet, csupán könnyebb az élet, mint számlák kergetésével. Ide kívánkozik még egy szintén saját tevékenységből származó tapasztalat. Személy szerint szoktam fejleszteni az eszközparkomat. Valódi fejlesztésről van szó, amikor a feladat elvégzéséhez új eszközöket találok ki, és azokat megépítem, majd tökéletesítem. A KATA mellett ez nem volt gond. Mivel az adó úgy volt megállapítva, hogy nagyon alacsony, cserében nem lehet költséget elszámolni. Senkinek nem kellett magyarázkodni, hogy miért költök a tevékenységi köröm gyakorlásával össze nem egyeztethető dolgokra. Maradjunk a pizzafutáros példánál. Azt érti az adóhatóság, hogy miért vásárol hőszigetelt hordozótáskát, de azt megmagyarázni, hogy miért vesz ipari varrógépet, már elég bonyolult, pedig csak van egy jó fejlesztési ötlete. Költségelszámolásos rendszerben ilyenkor jön a trükközés, mert azok a legjobb kérdések a hatóságtól, amik el sem hangzanak.

- Megszűnik a mellékállású KATA. Na ezt sem egy éles elme találta ki. Ha ugyanis az az egyik legnagyobb gond evvel az adózási lehetőséggel, hogy az adózó kiesik a biztosítási rendszerből, akkor épp a főállású KATA megszüntetése lett volna megfontolt lépés. Vajon mennyi értelme van azokat elvonni a KATA-tól, akiknek a főállásukból van befizetésük, csupán legalizálni kívánták a mellékes bevételüket, viszont tovább fenntartani a lehetőséget emelt kerettel a főállásúaknak, akik így ezután is biztosítás nélkül folytatják a tevékenységüket? Azok az érvek, amiket a mellékállású KATA ellen hangoztatnak, valójában épp a főállású ellen szólnak. 

És hogy mit lehetett volna ésszerűen tenni? Például be lehetett volna vezetni a sávos KATA intézményét. A számlák után mondjuk havi 300.000 Ft-os sávonként emelni az adót úgy 15.000 Ft mértékkel. Főállás esetében kiegészítve biztosítási szerződéssel. Lehetett volna célzott ellenőrzéseket folytatni, hogy a KATA-s vállalkozó megfelel-e a vállalkozókkal szemben támasztott előírásoknak. Például saját, vagy általa bérelt eszközöket használ-e, vagy sem? Persze, vannak visszaélések, és lesznek is. De mindenkit lehetetlen helyzetbe hozni, csak mert néhányan megérdemlik, elég ostoba dolog. Érvényes szerződés alapján meghatározott árral, tehát megfelelő jogi környezetben vállalt munkát szeptembertől a jelenleg KATA-s vállalkozó valószínűleg csak deficittel tudja végezni, hiszen az árai egy pontosan ismert költséghányadhoz voltak beállítva. Azokat kártalanítják? Értem én, háború van, infláció van, közteher viselés is kell. Persze, legyen, érthető. Na de ostobának miért kell lenni? Az hol térül meg? Az idegbeteg kapkodás, az átgondolatlan prekoncepciókra épülő szűklátókörű vagdalkozás kinek a hasznára van? És főleg miért jó, ha egyik oldalról a millás fizetések víziójával, másfelől a KATA nélküli élet képtelenségéről szőtt demagógiákkal hergelik az érintettség híján teljesen laikus hétköznapi embereket? 

Megmondóemberek, tüntetők, ócska sunyi firkászok. Elmentek ám a sunyiba! 

 

Fogarasi Miklós  (F.M.J.)

 

14 komment

Címkék: Politika Közélet Társadalom Kritika Gazdaság Reakció


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8317887517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.03. 05:01:24

Már két hete tart a cirkusz, de a cui prodest meg most se tiszta.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.08.03. 08:09:59

@gigabursch: Jó kérdés. Én az alábbiakra gondoltam.:

1. A KATA annak idején az EVA-t váltotta, ami szerintem egy még gátlástalanabb adó volt eredetileg. Az is megérne egy posztot. A lényeg viszont, hogy komcsi termék volt, és ezt most bosszúból vagdaltatja meg Brüsszel a helyreállítási pénzekért feltételként.

2. Bár alapjában az egész lényege a minimalizált adó miatt a gazdaság fehérítése, valójában elég sok kéz alatt futó tevékenység elfedhető vele, ami a költségelszámolhatóság hiánya miatt meg sem kérdőjeleződik. Itt nem a fodrász ollójáról van szó, hanem mondjuk az akárhonnan lenyúlt valamilyen anyagok beépítése és alanyi adómentes összértékű számlázása folytán legalizálása. Mondjuk egy kisiparos ad egy számlát 100.000-ről, de abból 20.000 lopott anyag, ami a piacon 50.000 lenne, de így összesen az ügyfél kap egy számlát, a lopott anyag meg legalizálódik. Aki zavarosban halászik, annak ez nem okoz gondot.

3. Túl kedvező volt az adózási forma, mert a bevezetése ugyan olyan elnagyolt és átgondolatlan volt, mint a felülvizsgálat. Sokan kezdték alkalmazni, főleg a hozzám hasonló másodállásban tevékenykedők. Nem kellett magyarázkodnom, hogy mit méricskélek valahol a műszereimmel. Kiállítottam a számlát, és nem kellett rejtegetnem, mintha loptam volna a pénzem.

4. Az is lehet, hogy a megsarcolt cégek felháborodása nyomán voltak kénytelenek a gazdasági környezetet úgy formálni, hogy egalizálni tudják a a közterheket. Arra gondolok, hogy ha mondjuk az egyik cég gyárt valamit, a másik meg szolgáltat, akkor az első nem tud a KATA segítségével nyereséget eltüntetni, míg a másik meg igen. Fiktív számlát KATA mögül is lehet kiállítani. Ha az utóbbi nem csinálta, akkor nem fáj neki, de ha igen, akkor megnövekszik az adóalapja, ami meg jó az államkasszának. A gond a móddal van, mert közben kicsesznek a tisztességes KATA-sokkal.

5. Még az is lehet, hogy a kommunikációban elhangzottak szerint történt a felülvizsgálat, bár ritka kivétel lenne, és továbbra is korlátolt.

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2022.08.03. 08:54:39

Békesi László közgazdász professzor Friderikusz műsorában érdekes elemzést és magyarázatot adott erről a gazdasági lépésről... Lehet abban van az igazság?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.08.03. 10:14:47

@DDQ: Békesi? Ez is egy érdekes állatorvosi ló. Elsőre nem tudni, hogy hülye, vagy másokat néz annak. A minap olvastam egy cikket és úgy látom épp ide illik: index.hu/belfold/agitpop/2022/07/31/carlo-cipolla-hulye-buta-definicio-veszely/

Ami az érdemi részt illeti.:

Kicsit távolról: Van ugye a saját narratívája, amit a foximaxin tett magáévá. Annak megfelelően végezte a dolgát a Horn-kormányban, az eredményét ismerjük. Ha én értenék ennyire a szakterületemhez, az érettségiig sem engedtek volna. Később volt egy riportja a Fridivel 2014-ben, ahol marhaságokat hord össze, pontosabban részletjelenségeket magyaráz félre. Nem ért semmilyen más gazdaságpolitikához, mint a sajátja, de hajlandósága sincs megismerni másikat. Az viszont felismerhető, hogy nem látja a fától az erdőt. Megállapítja, hogy a kormány más úton jár, mint amit ő ismer, de számon kéri a más út eltérő viszonyait. Azért más az út, mert másik. Nem olyan bonyolult. Ne felejtsük el, hogy a 2014-es riportban rövidesen összeomlást vizionál, de mostanáig sem jutott el a tudatáig, hogy nem jött be, mégis tovább jósolgat.

Közelebbről: A mostani infláció mindenütt a világon felpörgött és nem nálunk a legjobban, ami a járvány miatti leállás, majd kisebb mértékben a háború, nagyobb mértékben a mérhetetlenül ostoba szankciós politikából származik. Ez persze Békesit nem különösebben érdekli. Úgy tesz, mintha sehol másutt nem lennének gazdasági problémák, tehát minden, ami jelenleg probléma, csupán a Fidesz hibás politikájának a következménye lenne. Személy szerint - bár nem vagyok szakember - úgy gondolom, hogy ha az ő idejében létező valutaeladósodás most nem forintadósság lenne, ha a gáztározóink most nem saját kézben lennének, hanem a szerinte jó képletnek megfelelően nyugati kézben, ha most a MOL nem lenne magyar kézen, és nem lenne mód beleszólni az árképzésbe, akkor pont úgy járnánk, mint az a kormány, aminek ő is tagja volt. Az, hogy a KATA tekintetében most úgy látszik, mintha "ő megmondta" volna, csak felületesen igaz. Valójában egészen más okok vezettek a mostani beavatkozáshoz, mint amit ő prognosztizált. Már régen át kellett volna szabni, de adóév végén, jó előre beharangozva, és mondjuk hozzákötve a minimálbérhez, átlagbérhez, valamilyen értelemben a valósággal mozgó adómértékhez. Ezzel szemben nem túl megfontoltan éveken át hagyták a francba az egészet, hiszen összességében békeidőben nincs nagy jelentősége, hogy elvonják a személyektől az adót, vagy ugyan ezek elmennek a megmaradt pénzükkel a boltba, és a fogyasztásukkal ugyan úgy beteszik a pénzt a gazdaságba. Egyszerűen állam-háztartási szempontból annyira aprópénz, hogy inkább van az egésznek közhangulati dimenziója, mint anyagi.

gigabursch 2022.08.03. 13:32:27

@DDQ:
Az a riport egy röhej...
Túl azon hogy kb ezer komment ajnarozza.

Szerinted milyen szinten felkészült a pasas, ha azt mondja, a riport pillanatában, hogy Ukeajnából 5 millió ember menekült el.
Addigra csak a lengyelek felé lépett ki 6-7 millió.
Még ugyanennyi a magyar-román viszonylatban.
Még ugyanennyi 2013-2021 között tiplizett.

Aztán mentek még az összes többi szomszédos országba is vagy másfél milliónyian.

Ma ha ott lézeng 18 millió ember, akkor már lehet hogy túlbecsüléssel állunk szemben...

Amúgy az általa oktatott és felmagaszasztalt tankönyvek szerinti gazdálkodás vezetett a legdurvább eladósodáshoz.
Mondjuk a FoxiMaxi nem is jobb másra...

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2022.08.03. 13:57:34

@gigabursch: No én aztán nem értek a gazdasághoz, gazdaságpolitikához, közgazdász se vagyok...
Csak igyekszem tájékozódni, megnézek, elolvasok amit lehet... valamennyire megpróbálok tisztán látni ebben az itthoni katyvaszban. Ezért kérdztem, mert kíváncsi voltam FMJ véleményére. :)

gigabursch 2022.08.03. 18:12:30

@DDQ:
Én is mérnökember vagyok.
A jelenlegi, úgy általában oktatott közgazdaság kapcsán elmondható, hogy mindaddig, amíg olyan emberek oktatják és tart(at)ják nagyágyúnak magukat, akiknek a jelszava - az amúgy józan ésszel egy pillanat alatt beláthatóan hazug - fenntartható fejlődés, addig nagyjából csak annyi a biztos, hogy csak a növekedő gazdasági élet-halál harc és a kizsákmányolás lesz jelen, együtt az eladósodással és az elértéktelenedéssel/nítéssel.
Az amúgy a Káin-Ábel vagy Romulus-Remus világrend leképződése.

Van egy másik fajta működési lehetőség is, de ez nem feltételezhető, hogy ez a fajta gazdasági/oktatási/politikai bebetonozódás valaha is felfogja.
Pedig csak a természetet kéne megismerni.
Mert ott ez van jelen.
Ha érdekel, akkor mondom, hogy mely művekben keresztül tudsz teljesen más ismeretet kapni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.08.04. 18:29:36

@DDQ: A Békesi témával kapcsolatban jutott eszembe egy elég jó hasonlat.

Voltak eredetileg a nagy gazdasági folyamatok. Ezeket legelfogadottabb módon vízi úton volt illendő követni. Nem is volt addig baj, amíg a hajók mérete és a folyó szélessége lehetőségeket engedtek a különféle elképzeléseknek. Csakhogy a hajók elkezdtek egyre nagyobbak lenni, meg a folyó is egyre jobban kiszáradni, így a kisebb hajóknak legfeljebb együtthaladási lehetőség jutott a nagyok között, vagy úgy járt mint a Hableány.

Orbánék úgy gondolták, hogy a célok eléréséhez csupán megszokott út a hajózás, de sehol sincs leírva, hogy ne lehetne ugyan úgy elérni a célokat szárazföldön. Ezt nevezték unortodoxnak.

Na iit jön a Békesi-jelenség, de vonatkozhat ez Lengyelre, vagy Kérire is. Nem értik a helyzetet, amiben vagyunk, de túl nagy az arcuk ahhoz, hogy ezt beismerjék. Folyamatosan szólnak ugyan azok a meddő viták. Azt mondják, hogy elsűlyedünk, és nincs mentőövünk. Erre OV azt mondja, hogy az nem kell, nekünk pótkerekünk van. Erre ők, hogy az meg mi? Azt mondják, hogy elegendő víz nélkül megfeneklünk, mire OV: a vizes úton elakadunk. Erre ők, ez butaság, ebből az ország nem jön ki.
Békesi amúgy szóról szóra ezt a mondatot mondta kilenc éve, és csupán hónapokat adott a teljes öszeomlásig. Szerintem nagyon gáz a mandarin. Én egy generációval fiatalabban már régen megtanultam, hogy bármikor lehetnek olyan tényezők, amik elkerülték a figyelmem, ezért nem jósolgatok, de legalábbis hozzáteszem, hogy jelenleg a jelen tudásom alapján erre számítok. Neki 80 után sem sikerült levetkőznie egy kamasz alaptalan magabiztosságát, és vátesz módjára terjeszti a marhaságait. Jót tenne a megítélésének, ha inkább hallgatna.

gigabursch 2022.08.04. 20:42:07

@DDQ:
OK.

Kezdésnek:
Nulladik alaptétel: Valami vagy tud igazodni a természethez és akkor akár hatalmas is lehet, vagy nem és akkor eleve (előbb-utóbb) bukásra van ítélve.
Ezért nem hiszem el, hogy működőképes a demokrácia, ill annak jelenlegi leképződése az idiokrácia, akárcsak addig, amíg az első Attenborough filmet nem látom, hogy a természetben van helye az eLMeBeTegeQnek vagy éppen a gender őrületnek, addig mindezt totális hazugságnak tartom. Továbbá károsnak és életellenesnek.

Elsőre két szerzőt ajánlok a figyelmedbe az alábbi sorrendben.

Az előbbivel alighanem már találkoz(hat)tál, mostanában nagyon népszerű (megalapozottan!) és világszerte olvassák a műveit.
Ő Peter Wohlleben (brutálisan beszédes név - magyarul: Teljesélet Kőszikla) erdőmérnök, akinek az első könyve, 'A fák titkos élete' nem ok nélkül robbant akkorát, amekkorát.
Utána meg kijött öt könyve, szinte mind erre épül csak tekintélyes kiterjesztést ad. Az összesre jellemző, hogy _brutális mennyiségű(!)_ nemzetközi szakirodalmat dolgoz fel és tesz mindenki számára közérthetővé. Teljes összefüggéseiben és könnyen emészthetővé téve, tételes irodalomjegyzékkel. (Szerencsére a magyar fordítás mögött ott áll Iványi Ákos, aki tk a magyar-német és német-magyar erdészeti, vadászati és faipari szakaszótár megalkotója.)

Ennek a műnek (megengedve, de nem feltételezve, hogy szakirodalomban elmélyült erdőmérnök lennél) az alapos megismerése nélkül nemhogy szakemberként, de főleg laikuskent nem tudod megugrani a következő lépcsőt.

Az pediglen Dr. Agócs József erdőmérnök által, időben a fentiek előtt megkeresett, felismert, kikutatott és publikált 'Örvényelmélet', ami a természet örök körforgásáról, az örvények egymásba kapcsolódásáról, a növekedésről és egyensúlyról, a maximális kiteljesedésről szól.
Nem könnyű a nyelvezete és a megérthetősége, de nem lehetetlen küldetés.
A munka sok esetben - sőt általánosan, messze - megelőzte a korát, mert az ajánlott első mű mögött álló szakirodalmak legtöbbje csak jóval később kereste meg, s igazolta mindazt, amit Agócs tanár úr (s néhány elődje ill kortársa) felismert, rendszerezett.
Tőle két könyvet ajánlok:
1) Bioszféra biológia
2) Erdőéltetés

Itt-ott letölthetők pdf-ben.

Ha mindezeket be tudod fogadni, akkor érted meg hogy a jelenlegi, a gazdasági erőforrások folyamatos rendelkezésre állásával igazodó közgazdasági és világmodell mennyire életszerűtlen és mennyire bizonyosan kataklizmára van ítélve.

Végezetül álljon itt a Tanár úr egyik bölcselete:
"A rosszat, hibásat bármilyen jól is hajtod végre, az eredmény végeredményben csak rossz lehet. A jót bármennyire is rosszul valósítod meg, az eredmény mindenképpen jó lesz".

Azaz:
A természet nem csak azt igazolja, hogy melyik út a járhatatlan (bármilyen jól is lavírozol), folyamatosan külső erőforrás betáplálásra fogsz szorulni (ami ugyebár véges). A természet azt is igazolja, hogyha hozzá idomulsz és vele analóg módon építkezel (bármit: társadalom, épület, gazdaság), akárhányszor is tévútra lépsz, ad esélyt a javításra.

gigabursch 2022.08.04. 20:47:12

@F.M.J.:
Ez a víz - országút téma nagyon találó.
Ezt megjegyzem. Köszönöm!

Azért adok hozzá még egy adalékot, bár már lehet, hogy ajánlottam neked is:
A 2012-es Hajózási Stratégiához kapcsolódóan született egy elég alapos munka a Magyar Hajózásért Egyesülettől.
Ennek az 1. sz mellékletére külön felhívom a figyelmedet.
www.hajocsavar.hu/data/documents/documents/9/5/f/95f11157169e6880233789d47cc3b605.pdf

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.08.05. 07:42:26

@gigabursch: "Ez a víz - országút téma nagyon találó."
- Köszönöm! Szeretek elvonatkoztatni, mert úgy jobban megérteti magát az ember.

Ami az "adalékot" illeti. Nagyon köszönöm, kiváló és alapos munka. Eddig nem olvastam, de terjeszteni fogom. Nem igazán vonatkozik a cikkhez, de szerintem megérne egy posztot a téma vesézése. Na nem mintha sokmindent tudnék benne vitatni, de míg olvastam, akadt hozzá néhány gondolatom. Túl hosszúak egy hozzászólásba, de megpróbálom észben tartani.

gigabursch 2022.08.05. 07:59:59

@F.M.J.:
Mindennek eljön az ideje...
süti beállítások módosítása