HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • littke: Szóval akkor még nem is említetted a military budgeteket, amik (véleményem szerint) semmire sem jó... (2024.04.27. 18:00) Gyilkos paradigmák
  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója

2023.01.14. 17:35 F.M.J.

Igazságosság? Felelősség?

 vak_igazsag.jpg

Tele a sajtó, hogy egy bemindenezett állat megölt egy rendőrt. Nem kívánok az esettel foglalkozni, van már elég "vélemény" közszájon. Én inkább az eset apropóján fogalmaznék meg gondolatokat. Az már tudható, hogy egy többszörösen visszaeső feltételesen szabadlábon lévő elkövetőről van szó, és evvel le is kapcsolódom az aktualitásról.

Ha mondjuk megállok a tilosban az autómmal, akkor nagy valószínűséggel kapok némi anyagi elvonást az illetékes szervektől. Ezt hívják egyik részről büntetésnek, másrészről a felelősség vállalás kiteljesedésének. Kellemetlen dolog, de evvel le is van rendezve. Ha viszont ez a mindennapos hanyagság megakadályozza, hogy egy mentő idejében érkezzen segítséget nyújtani, és emiatt valaki maradandó károsodást szenved, talán még meg is hal, akkor azt gondatlanságból elkövetett emberölésnek hívják, és nem lesz elég a kék zacsek a probléma jóvátételére.

Na itt térjünk vissza a feltételesen szabadlábra helyezett elkövető jelenségéhez. A mandarin nem közterületen vizelésért, vagy grécziskedésért került szembe a törvénnyel, hanem pont olyan cselekedetek miatt, amilyet most is elkövetett. Magyarul, tudható volt előre, hogy ez a fajta viselkedés kitelik tőle, mégis szabadlábon volt. Nem tudom, kinek az igazságérzete mit visel el, de én már nagyon időszerűnek tartanék egy törvényt arra vonatkozólag, hogy azok a "szakemberek" akik döntenek a feltételes szabdlábra helyezésről, vagy akár a büntetés csökkentéséről, vállaljanak felelősséget a döntésükért. Mondjuk tizedrésznyit. Ha például jelen esetben az emberölés mondjuk tíz évet kóstálna valamelyik szigorított kényszervendéglátó helyen, akkor azért, mert szabadlábon léte okán lehetősége volt elkövetni a bűnt, a büntetési tétel egytizedét róják ki a felelőtlen bíróra gondatlanságból elkövetett emberölés címén. Az azért mégiscsak abszurd, hogy Mo-on emberéletre közvetlenül veszélyes egyének tartanak rettegésben lakóközösségeket, mert a gazdag és védett környezetben élő bírák felelőtlen jóemberkedése ezt lehetővé teszi.

És akkor volna itt mégegy abszurdum. Delikvensünk mára már köztudottan be volt kábszerezve. Tehát rögzítsük. Nem egy betegség miatt tudatánál nem lévő hallucináló bolondról beszélünk, hanem egy olyan személyről, aki önszántából került beszámíthatatlan állapotba. Ha teszemazt én amúgy rendesen feltérképezem a pohár fenekének minden egyes négyzetmiliméterét, és ezek után kocsiba ülve okozok egy tömegbalesetet, akkor nem csak símán szabálytalan közlekedésért kell felelnem, hanem ittas vezetésért is. Nagyon remélem, hogy a bedrogozottság miatt tudatlan állapot nem enyhítő körülmény lesz, hanem súlyosbító. És ha már itt tartunk, fel kellene kutatni a dílert is, és azt is felellősségre vonni közvetett emberölésért. Ez csak azért jut eszembe, mert ha mondjuk van egy kocsim, és a hullarészeg haveromnak adom oda önszántamból, akkor azért engem, mint tulajdonost felelősségre fognak vonni, hiszen baleseti kockázatot okoztam a döntésemmel. Ezen logika alapján a díler is felelősségre vonható nem csak terjesztésért, hanem a terjesztés következményeként elkövetett közvetett halálokozásért.

 

Fogarasi Miklós  ( F. M. J. )

25 komment

Címkék: Közélet Társadalom Kritika Felelősség


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3118026148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tűz fal 2023.01.14. 19:06:26

Súlyos hiba hogy a bírók gyakorlatilag azt tesznek amit akarnak, nem vonhatók felelősségre. Egy rendőrnek éles helyzetben másodpercei vannak arra hogy eldöntse hogy lőjön vagy ne lőjön. Mások utólag kényelmesen kielemzik és meghurcolhatják a hibás döntésért. Lehet mondani még akár sofőröket is meg számtalan egyéb szakmát, ahol másodpercek alatt kell jól dönteni. A bíróknak anyi ideje van mint a tenger, de nem vonhatók felelősségre.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.14. 19:22:07

@tűz fal: "Egy rendőrnek éles helyzetben másodpercei vannak arra hogy eldöntse hogy lőjön vagy ne lőjön."
- Igen, sajnos elkapkodták a célzást. Én úgy nyakszirt környékére céloztam volna. A hazai börtönviszonyok figyelembevételével, valószínűleg szanatóriumi elhelyezést kap adózói költségen. Ha már túlélte, el kellene gondolkodni a sóbánya, kőtörő, radioaktiv hulladéktelepi rakodó munka foglalkoztatási lehetőségeken.

tűz fal 2023.01.14. 20:44:50

Igazából most nem a konkrét esetre értettem, hanem általában. Összehasonlításképpen, hogy mindenkinek van felelőssége, csak a bíróknak nem.
Ettől függetlenül igazad van :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.15. 08:07:40

@tűz fal: Igen, értettem, csak közben továbbgondoltam kicsit. Pillanatnyilag nincs halálbüntetés, pedig az egyértelmű helyzetekre nem volna elvetendő. Mindegy, legyünk "civilizáltak" és pátyolgassunk minden szemét tömeggyilkost. Azt nem értem, hogy ezek miért kondizgatnak meg moziznak, napi 12 óra kemény fizikai munka helyett, amiben legalább a fogvatartásuk költségét kitermelnék? De mehetünt tovább is. Persze már nincsenek fegyenckolóniák, de az sem lenne rosz. Az ilyen hulladékokat odavinni, kirakni, aztán oldja meg. Ha nem tetszett társadalomban bizonyos szabályok között normálisan élni, akkor próbálja meg az erőalapon szerveződő anarchiában a saját értékrendje szerinti hordában. Ha beledöglik, akkor sincs gond, maga választotta.

tűz fal 2023.01.15. 16:17:29

@F.M.J.:
Abszolút egyetértünk. Volt már börtönben hasonló dolgokért, a környezete rettegett tőle, és úgy ölt meg egy rendőrt hogy még neki állt feljebb. Van egy olyan gyanúm, hogy ha nem rendőr lenne az áldozat vagy nem halt volna meg, akkor még mindig maszatolnának. Így kapni fog életfogytiglant, amivel kapcsolatban nekem is hozzád hasonló fenntartásaim vannak. Az ilyen ne kondizzon, hanem dolgozzon, izzadjon, vezekeljen. Ezzel szemben Schobert Norbert azt nyilatkozta, hogy a rendőrgyilkos a börtönben a király, a társai tisztelni fogják.
Hát ne legyen király, hanem dögöljön meg.

tűz fal 2023.01.15. 16:18:40

@F.M.J.:
És persze visszatérve a környezetére, akik rettegtek tőle - nekik bezzeg nincsenek jogaik. Ha megvédik magukat, akkor az "önbíráskodás".

ulpius66 2023.01.15. 17:55:27

HÁT AKKOR NE LEGYÜNK ENNYIRE VISSZAFOGOTTAK!!!!!!!!!!

Felkérem a Transzparenci Internacionálét meg az Átlátszó meg az Isten tuggya milyen ballibsi oknyomozó a liberál-fasiszta SoroSS-elvtárs kezében lévő szervezeteket, HOGY UGYAN MÁN NYOMOZZÁK KI, KI VOLT AZ A VADBAROM BÍRÓ, AKI SZABADON ENGEDTE EZT A RENDŐRGYILKOST?????

KI VOLT EZ A BÍRÓ, ÉS HOL LAKIK??????
(esetleg öngyilkos lett-e azóta????)

Motorogre 2023.01.15. 18:14:51

@tűz fal: a hajdani nép ülnökök részvétele (akiket főleg a párt delegált) némi kontroll-t jelentett. De ma már nincs - ha tanácsban tárgyalják az ügyet, akkor is egy bíró dönt (aki megismerte a tényállást), a másik kettő csak üldögél. És nehéz szívvel írom le, de már új fogalom is van, "bíróbúnözés" - főleg anyagi jogban. A legjobb: nem kell bünözni, akkor nem kerül az ember a pástra.

Motorogre 2023.01.15. 18:15:56

@ulpius66: nem jó az irány! Ha Te meg tudnád keresni a bírót, akkor a bünözők haverjai is "erős nyomásgyakorlást" helyeznének kilátásba.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.15. 18:16:09

"És ha már itt tartunk, fel kellene kutatni a dílert is, és azt is felellősségre vonni közvetett emberölésért."

Ebben az óvatoskodó európai jogrendszerben ilyemit áhítani teljesen felesleges. A dílerkedés önmagában büntetendő, elég lenne csak azért lesittelni minden dílert, akit csak be lehet gyűjteni. De tudjuk, vannak, akik szerint helytelen a különféle drogok "kriminalizálása", hiszen ezek csak önmagukban ártalmatlan rekreációs eszközök, Orbán Viktor viszont büntetni akarja szegény kitaszított drogosokat.

A bíró felelősségre vonása is szép ábránd. Ahogy az orvosé is. De a bíró egy "hatalmi ág", amihez ha csak hozzáérni is merészel politikai szereplő, azonnal előpattan pár uniós szerv, és már írja is a büntetőcédulát. A bírót is terheli felelősség, de csak a bíráskodás szabályainak megszegéséért, ám aki a jogszabályokban és az ítélkezési rendben gyakorlott, az megnehezítheti az igazság szolgáltatását.

Mondjuk, most éppen ez az Sz. Szilárd - nevet kapott a gyilkos - elég látványos baromsággal adta meg a kezdő hangot, ő csak a nyöszörgő öregasszonyra akarta merő aggódásból rászakítani az ajtót, és a kést egyből átadta az ő hívására kiérkező rendőröknek. Na ez sem egy született zseni. Elég lesz annyit követelni a bíróktól, hogy ne húzzák öt évig az ügyet, pontosabban állják útját annak, hogy az ügyvéd bohócot próbáljon csinálni az igazságszolgáltatásból. Ha aztán kiosztanak neki nyolc év fegyházat, annál többet szerintem nehéz adni ezért, és a bírótól is függ persze, hogy mennyire akar tüntetni valamelyik oldal mellett.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.15. 18:42:11

@ulpius66: Nem hiszem, hogy lenne komolyabb eltérés a véleményünkben, ezzel együtt arra kérnélek, hogy mégiscsak legyünk visszafogotak!

Amit elvárnék úgy alaphangon - bár nem hinném, hogy az emlegetett bíróban lenne ennyi jóérzés -, hogy elzarándokoljom mondjuk a gyertyaerdő szélére, és vállalja az orcáját a rendőr haláláért.

Azt is el lehetne képzelni, hogy mondjuk a bírói kar érezne magában annyi felelősséget, hogy legalább egy bocsánatkérő nyilatkozatot adjon ki, esetleg összekalapolhatnának némi gyorssegélyt az áldozat családjának.

Azt sem tartanám elvetendőnek, ha vezetőszáron kísérnék körbe a városba, hogy kénytelen legyen az emberek szemébe nézni a felelőtlen formája. Talán precedens lenne a jövőre a hasonlóan "megfontolt" döntéseknél.

Ami miatt pedig önmérsékletet kérek tőled, az az, hogy bizonyos érvényben lévő jogszabályok miatt, mint például uszítás, hivatalos személy elleni erőszakra buzdítás, meg mittudom én még milyen jogi terminológiák léteznek, ne kelljen önvédelemből törölnöm senki hozzászólását. Főleg ne olyat, amivel messzemenően egyetértek, csak túl hevesen van megfogalmazva.

Köszönöm a megértésed!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.15. 18:48:20

@Motorogre: Jogos felvetés. Pont ezért kellene olyan törvényeket hozni, amiben a bíró felelősséggel tartozik a döntéseiért. Pont úgy, mint az élet bármelyik másik területén bárki más esetében is így van. Akkor nem kellene ukrán módszerekkel elégtételt venni, főleg nem kellene az alvilági retorzióktól tartani. Simán menne a felelősségrevonás a rossz döntésekért, mint ahogy mindenki más esetében is.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.15. 19:11:13

@Androsz: A dílerek büntetéséről:
Ha te ekkövetsz valamit, akkor a büntetés nem objektív, hanem a következmények függvényében változik. Ennek ésszerűségén lehet vitatkozni, de ha ez így van pl. egy munkahelyi, közlekedési, vagy akármilyen veszélyeztetés esetében, akkor a dílert is mázsálják meg a terjesztésen túl még a cucca befolyása alatt elkövetett bűncselekményekért is.

A bírói felelősségrevonásról:
Tudom, hogy jelenleg ez nem létezik. Szerintem a jóérzésükre nem érdemes hagyatkozni. Azért kellene törvénybe iktatni valamilyen magától értetődő részbüntetést, ha nem tudnák a törvényeket a társadalom védelme érdekében alkalmazni, ahogyan amúgy a feladatuk lenne, és a társadalom nyakára szabadítják ezeket az állatokat. Jelen esetben ha elfogadjuk a nyolc év fegyházat, akkor legyen úgy tíz hónapra része benne a bírónak is, hiszen meg sem esett volna, ha nincs szabadlábon az elkövető, amiről nyilván az őt kiengedő bíró tehet.

ulpius66 2023.01.15. 19:51:20

Még egy kis adalék....

„Novemberben elítélték felfüggesztett szabadságvesztésre garázdaság, testi sértés miatt. Próbaidő alatt követi el ezt az újabb bűncselekményt.
Novemberben egy év fogházbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztették. Emellett az év végén is indult ellene eljárás – szintén garázdaság miatt. Közben többen arról írtak, hogy pár nappal a halálos késelés előtt Szolnokon, a laktanyánál intézkedtek vele szemben, ekkor is több rendőr kellett a megfékezéséhez. Az ügyészség elismerte, hogy volt idén rendőri intézkedés a férfi ellen, de részleteket nem közöltek."

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2023.01.15. 19:56:36

A felelősség, a felelősségre vonás lehetősége egy szint fölött nem létezik.
A vonal úgy az ügyészség-bíróság magasságában van meghúzva. Bármit bárhogyan megtehetnek, hibázhatnak, kárt okozhatnak... Következmények nélkül. Tapasztalom napról napra...
Igazsága is csak egy bizonyos rétegnek van.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.16. 08:12:28

@DDQ: Na igen, mert ugye van az igazságszolgáltatás című fikció, meg a jogszolgáltatás nevű valóság. Aztán meg amikor túltolják a biciklit, és felvetődik néhány kérdés, akkor értetlenül pislognak.

Próbálom elképzelni a helyzetet, ahogy valamelyik bíró bekérdez a kollégájának, hogy "Muszáj volt ezt a barmot kiengedned? Lejáratod a szakmát.' Mire a másik: "pillanatnyilag jó ötletnek tűnt.", és vállat von. Na szerintem ennyire okoz náluk lelkiismereti problémát. Gondolom érzékenyítésen vettek részt. Kár, hogy olyan érzékenyítés nincs, hogy mondjuk át kelljen érezni, hogy XY hétköznapi törvénytisztelő állampolgár nyugodtan éli az életét, és akkor jön egy ilyen ganéhegy, és szimplán kinyírja. Na erre mit tesz egy jóérzésű hatalommal felruházott köztisztviselő, hogy hasonló még véletlenül se fordulhason elő?

gigabursch 2023.01.16. 08:48:44

Az ilyen retkek kiváló export alapanyagok megfelelő fegyenctelepre vagy mondjuk az ukrán frontra...

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2023.01.16. 09:17:36

@F.M.J.: Olyan beteg a rendszer, s úgy meg van nyomorítva a benne lévő "hatalommal felruházott köztisztviselő" , csak a vergődésre futja. Amíg van lehetősége, teszi amire felesküdött, minden másra ott a statisztika.
Amikor a szakma és a tudás a vezetői körben a minimum alá csökken, akkor előveszik a statisztikát, mert papíron minden elfér. S a stasztika mindenek fölé kerül.
Minden túlvezérelt lesz, minden bizonytalan, kényszeres és nélkülözi a józan ész logikáját.
Az alulfinaszírozottság vezet oda, hogy kevés a szakmailag felkészült, tapasztalt ügyész. Nincs elég börtön, és nincs elég őr. Nincs elég bíró, aki meg van az kiégett, vagy csak hozni akarja a statisztikát. S ezért nincs elég rendőr, főleg kiképzett...( de így van egészségügyben és oktatásban és bárhol máshol is)
A bűnözők szabadlábon, az igazságszolgálatatás meg vergődik a politika játékszereként.
Ahogy az ország is.
A jóérzésű hatalommal felruházott kösztisztviselő már nincs. A hatalom eltávolodott a valóságtól, s mindenki más az eltorzult keretek között vergődik...

Motorogre 2023.01.16. 09:24:13

@DDQ: a bírókat 3 év próbaidő után a köztársasági elnök nevezi ki - és ez örökre szól. Ha ítéleteinek nagy része elbukik a másodfokon, akkor is hivatalban marad, csak nem léptetik előre (azaz a II. fok részére továbbra is munkát termel), élete végéig bíráskodik. Egy bírót akkor távolítanak el (felkérik hogy menjen nyugdíjba), ha politikai vagy erkölcsi közbotrányt okoz (pl a tetőn meztelenül kiabál). Viszont a fellebbezések csak jelentenek valami kontrollt az első-fok felett - de az ellenőrzésben kötelező és célszerű visszacsatolás nélkül, lásd fent.

Motorogre 2023.01.16. 09:30:29

@DDQ: egyetértek, mint oly sok más, az igazságszolgáltatás is alul van finanszirozva, bár a bérrendezés csendben de hatékonyan megtörtént. A nép (azaz Nép) a kirívó ügyeket nézi és nem érti, pl. a Questor pénz hova lett? 10 éve nyomoznak bőszen, semmi eredmény. Az örökre elmentett főkönyvi és banki tranzakciók korában ezt senki nem fogadja el - főleg nem a 30 ezer károsult, kin egész életük munkájának gyümölcsét, időskori biztonságukat vagy gyermekük lakáslehetőségét veszítették el néhány csaló miatt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.16. 09:56:06

@DDQ: @Motorogre: Annélkül, hogy megfelelőnek tartanám bárki fizetését, rá kell világítani, hogy ha teszemazt holnaptól mindenki annyit keresne, amennyit ma ideálisnak talál, akkor holnaputánra azzal lenne elégedetlen. Amiről írtok, az értékválság.

A ma társadalma azt tartja értéknek, ha az aktuális narratívában - többnyire anyagilag -előrébb tudja magát a környezeténél. Őszintén szólva elég beteg, akinek a boldogsága máskohoz arányításban gyökerezik, és nem egzakt személyes célok elérésében, vagy megnyugtató létkörnyezetben (pl: család, otthon, tisztelet, jövőkép, stb.)

És akkor még nem is említettem a foglalkozás és a hivatás közötti különbséget. Vajon milyen megítélése lenne, ha egy tűzoltó bevetésre menet útközben molotovkoktélokat dobálna ki a fecskendő ablakán? Megkapta az állást, innentől retorziók nélkül tehet amit épp jónak lát. Még sajnáljuk is meg, mert keveset keres. Más is, de attól még csak kellenének határok. Ha nem vagyok megelégedve az állásommal, keresek másikat, és nem azokon állok bosszút, akiknek nincs ráhatásuk a nyomoromra.. Vagy a bíróúrnak/hölgynek már annyira nem fekszik mondjuk az áruházi polcfeltöltés? Pedig ott is emberek dolgoznak, és pedig sokkal kevesebbért.

Motorogre 2023.01.16. 14:01:09

@F.M.J.: Egyetértek döntő mértékben az értékválság-elméleteddel. Minden az arányokon múlik: az arany középút az optimális. Aki kivonul a természetbe, jurtában él - bolondnak tartják (pedig lehet hogy boldogabb a gazdagoknál) stb. A skandináv modell szerintem szimpatikus: a gazdagok is boldogan járnak 5-6 éves Volvóval, pedig évente cserélhetnék stb.
De messzire mentünk a poszt témájától.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.17. 07:30:21

@Motorogre: Az "arany középúttal" kapcsolatban vannak fenntartásaim. Akkor igaz, ha a nem közepek egyenlő arányban vannak és ellenkező irányban. Ez azért ritkán van így.

A jurtában élés izgalmas dolog. Nem kifejezetten jurtában, de magam is szerettem volna egy időben kiköltözni a társadalomból (rönkházba). Be kell látni, hogy nem lehetséges. Nincsenek olyan nagy távolságú kihalt részek, ahol békén hagynának a kéretlen véleményalkotók, meg aztán a gyerekek iskolázása sem volt akkor még megoldható otthonról, úgyhogy el lett vetve. A lényeg, hogy ez az életforma, akkor forrása a boldogságnak, ha áhított cél, és nem akkor, ha kényszerpálya. Mindenesetre nem tudom, hogy milyen két út közötti "arany középnek" tudnám értelmezni. Családi ház vs. hajótörés egy szál késsel? Erről is lehetne írni egy posztot.

Én nem szoktam középutat keresni. Csak azt a szempontot tartom fontosnak, hogy a céljaim elérésével ne gázoljak át másokon. Ez alól csak azok kivételek, akik direkt keresztbe fekszenek. Az, hogy ki mit gondol arról, hogy szerintem mi szép, jó, tetszetős, finom, izgalmas, nagyjából egyáltalán nem érdekel. Szívesen vitázok róla, de mások véleménye nem szokta megformálni a nézeteimet.

Motorogre 2023.01.17. 08:18:43

@F.M.J.: Ok. Itt offolom, de ha külön posztban írod, olvasom, megvitathatjuk. Szép napot !
süti beállítások módosítása