HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kategóriák

Friss topikok

  • gigabursch: @F.M.J.: Köszönöm az ajánlatot! Sajnos egyelőre nincs energiám ezzel foglalkozni, kellően igényes... (2024.05.02. 13:39) Gyilkos paradigmák
  • F.M.J.: @Reactor: Köszöntelek ezen a rég elfeledett bejegyzésen! Nem is tudom, hogy valójában a kreacionis... (2024.04.28. 20:57) A legelején
  • F.M.J.: @Reactor: Jogos észrevétel. Az előbbiek csupán a természetes kiválasztódás szükségszerű áldozatai,... (2024.04.28. 20:34) Elmagyarázom II.
  • Reactor: Aránylag jó oldal, de hiányzik róla pár érvelési hiba, pl. az úgynevezett "sorozatgyilkosok érvelé... (2024.04.28. 15:27) Az érvelés hibái
  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága

2023.01.29. 17:52 F.M.J.

Mitikus középút

 

Az arany középút béketeremtő romantikus eszméje került szóba minap, mely számomra ugyan olyan mitikus buboréknak hangzik, mint sok más egyéb közhely. Felületesen, eldöntendő vitában, a békesség érdekében tett kompromisszum jegyében jól hangzó szólam, de az alaposabb vizsgálatot nem állja ki.

Pár éve fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy ha már egyszer több ezer négyzetméteres telekkel rendelkezem, miért is ne lehetne benne egy nagy fadézsa, amiben az ember a legnagyobb nyári forróságban lehűthetné magát. Első blikkre szuper ötletnek tűnt, de a vele kapcsolatos tudnivalók összeszedése során kiderült, hogy bizony elég sok kellemetlenséggel jár a hűsítő fürdő készentartása. A semmi és a dézsa közötti középút a kerti zuhany lehetett volna, csakhogy annak az élménye egészen más. Nem tisztálkodni, hanem hűsölni szerettem volna, tehát a középút nem kompromisszum lett volna, hanem a negatívumok összessége. Hűsölés ugyan nincs, de a vízellátás, és elvezetés minden problémája megmarad. A kreatív megoldás a medence felé tendált. Ott ugyan a nagyobb mennyiségű víz forgatása megtartotta volna a vízhőfokot, de macera a vízforgatás. A következő lépés a nagyobb medence, ami már nagyobb élmény a merülésnél, de a keringetés és téli víztelenítés már sokkal komolyabb probléma. Ezután a kerti tó jött számításba. Középútról már rég nem beszélhetünk, de ha elég nagy, kaphatunk egy önfenntartó ökoszisztémát, amivel már sokat nem kell foglalkozni, viszont jó fürdeni, jó pihenni, és még az időmet sem rabolja a fenntartása. Természetesen csak hagyományos módszerekkel tudom elképzelni, és mivel vannak még ez előtt prioritásban tennivalóim, egyelőre várat magára, de jó ötletnek tűnik. Mindebből a tanulság csupán annyi, hogy a megoldás nem a középút, hanem a minden igényt kielégítő eredmény. 

Az élet két rossz megoldása között sem feltétlenül a középmegoldás adja a helyes utat. Sokak által ismert rossz pénzkezelési megoldás, hogy fizetés után lehet nagylábon élni (egy rövid ideig). A probléma megoldása - mármint a fizetés előtti pénztelenségé - nem a pénzszórási technikák középutas kijelölésében rejlik, hanem a probléma felismerésében. Nem attól lesz a csóró családnak kenyere hóvégén, hogy kompromisszumot kötöttek a tagok, hogy se nem szórakozásra, se nem csokoládéra verik el a pénzt, hanem étteremben fogják eltejszínhabozni. A megoldás nem a középutak keresésében, hanem a paradigmák cseréjében rejlik.

És hogy ezeknél még egyszerűbb példákat is vegyünk. Nincs középút a szerelemben két nő, vagy két férfi között. Vagy az egyik, vagy a másik. Nincs középút a gyermekelhelyezésben. Vagy anyunál, vagy apunál, és pont. Nem lehet valamit egyszerre éjjel és nappal csinálni, nem lehet egyszerre úton és otthon lenni, nem tudsz valamit egyszerre elfelejteni, és észben tartani. Senki sem lehet egyszerre házas és egyedülálló, szülő és gyermektelen, vagyonos és nincstelen. Olykor a középút puszta lehetősége sem adott, nemhogy arany lehessen.

Még sok hétköznapi életképet tudnék sorolni akár saját tapasztalatból, akár a környezet szemlélésén keresztül gyűlt információkból. Néha a középút valóban arany. Előfordul, hogy a kompromisszum mindenki megelégedését szolgálja. Előfordul, de nem általános, és akkor is általában spontán. Emberi tulajdonság, hogy szeretnénk a céljainkat elérni. Ha úgy megyünk egy egyezkedésbe, hogy tudjuk, hogy végül valamit engedni kell, akkor olyan pozíciót veszünk fel, hogy valójában az engedmények után kerüljünk abba a helyzetbe, ahová eleve szerettünk volna eljutni. Ha a partner is dörzsölt, akkor nincs nagy baj, megérdemlik egymást, de jóhiszemű fél esetén a számára káros kimenetel eleve borítékolható. A középút ezáltal már nem lesz arany, csupán átmenetileg elégséges. A jó megoldások nem feltétlenül középen vannak. Személy szerint a jó megoldások helyett arany középutakat keresőket lebeszélném elképzelésükről, mert olyan víziókat kergetnek, amik csak egy idealisztikus világban adhatnának megoldásokat a mindennapok problémáira, csakhogy az a világ jelenleg a valóságtól nagyon távol van.

 

Fogarasi Miklós  ( F. M. J. )

6 komment

Címkék: Társadalom


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5318036758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.01.29. 19:04:49

Szabadjon nem egyetérteni (Te hivatkoztad be egy másik poszthoz tett kommentemben) : a szélsőséges megoldások általában nem optimálisak, számos példát lehetne hozni erre - ahogy az ellenkezőjére is.
Pl. a gyerek-elhelyezést citálod: vagy anya vagy apa. De ma már nem így van, nálunk is terjes az európai megoldás: egy hét itt, egy hét ott (ha mindkét félnél megvannak a tárgyi és személyi feltételek).

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.29. 21:36:50

@Motorogre: Természetesen nem kell egyetértenünk, hiszen nem vagyunk egyformák. Elég, ha a stílus nem böki a vakond szemét.

A felhozott példák nem okoztak több napos fejfájást, ezért lehetnek talán felületesek, de a gyerekelhelyezéssel kapcsolatban vannak fenntartásaim. Az információim elég régiek, nálunk a családban nem egy általános dolog a válás, nincsenek személyes tapasztalataim, viszont van négy gyerekem, akik már mind felnőttek. Egészen biztosan kijelenthetem, hogy kevés kártékonyabb dolog van egy gyerek életében, mint két elvárásrendszerhez igazodni rövid periódusú váltásban. Végülis gondolj bele, valamiért csak elváltak, és a szülők későbbi kapcsolatai biztosan további különbségeket generálnak. Lehet, hogy a bíró szerint ez egy arany középút, még az is lehet, hogy találnak néhány személyesen nem érintett, tehát teljesen laikus szakagykurkászt, akik szerint ez tök jó, de az én gyakorlati tapasztalatom szerint ez egy oltári marhaság, ami kizárólag statisztikai alapon mérlegel, és figyelmen kívül hagyja a gyerek fejlődési szükségleteit (nem a megfogalmazott vágyaira gondoltam).

Motorogre 2023.01.30. 08:39:25

Egyetértünk: a legjobb ha nincs válás, és a szülők békében szeretetben nevelik a porontyaikat. De sajnos néha homok kerül a gépezetbe. Az okosok azt tanácsolják a törvénytevőknek, hogy megosztott elhelyezés okozza a legkevesebb konfliktust - nyilván abban az esetben, ahogy mindkét szülő egyaránt alkalmas a gyerek nevelésére. És ilyenkor bátran tételkezhetjük fel, hogy a követelmény-rendszereik igen hasonlóak: korán fekvés, cigi tilos, fogmosás , lecke stb. Feltételezem hogy amennyiben az egyik szülőnél kerül elhelyezésre akkor a láthatáson kell elviselje hogy a másik szülő ekézi-szapulja exét - ez is kínos a gyerekléleknek.
De mégegyszer: a gyerekelhelyezés csak egy kiragadott példa volt arra, hogy igen sok esetben a középút a legjobb megoldás.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.30. 17:02:04

@Motorogre: Nem kerültünk egy nevezőre. Én még rágnám ezt a gyerekelhelyezés csontot, mert szerintem nagyon jó példája a középút helytelenségének.

Már eleve ritkaság az a bizonyos hasonló elvárási rendszer. Először is azért, mert ha a szülőknek egyáltalán van bármilyen rendszerbe szervezett elvárásuk a csemetéikkel szemben, akkor az feltételez bizonyos szintű érett gondolkodást, ami általában fordítottan arányos a válások valószínűségével. Evvel nem kívánok ítélkezni egyetlen konkrét eset felett sem, de általában elmondható, hogy a válások egyik alapja a nem kellő körültekintéssel megválasztott házastárs, vagyis a felületes ötlet alapú egybekelés.

Ami a gyerek szemszögét illeti. Személy szerint úgy tapasztaltam, hogy egy gyereknek feltétlen szüksége van egy bizonyos biztonsági környezetre. Normális esetben ez nem derül ki, hiszen az a családi fészek, amiben amúgy a szárnyait próbálgatja, és a határait feszegeti. Ha azonban a biztos háttér felrobban, vagyis a család megszűnik létezni, akkor ez egy hatványozott igénnyé válik. Nem csak a kedvenc maciról, autóról verseskönyvről van szó, hanem az ágyáról, az otthon fényeiről, illatokról, mindenről, ami a biztos pontot jeleníti meg. Ebből nem lehet kettő, csak a jogászok egyenlősködő fejében. A szülők bármilyen felállásban képesek egymást áztatni a közös gyerekeik előtt, ezen semmi sem segít, de én még nem láttam stabil mentalitású embert, aki úgy nőtt fel, hogy nem volt egy konkrét szilárd hátországa. Erre egyszerűen szükség van.

A szülői alkalmasság egy általános elvárásrendhez kötött lista, aminek a részletei pipálhatóak, csakhogy nem tudható, hogy a konkrét gyerek a konkrét szülőhöz tud-e majd úgy kötődni, ahogyan egészségesen kötődnie kell. Lehet, hogy megvan a megfelelő ingatlan, a megfelelő környezetben, a megfeleő jövedelem a megfelelő kilátásokkal, megvan a szülői normarendszer, ami a szakemberek szerint épp társadalomkompatibilis, de ezektől még nem lesz valaki jó szülő. Az ehhez szükséges tulajdonságok nem mérhetőek, sőt. Lehet, hogy a gyerek számára statisztikailag megfelelőbb szülő a gyerek normális fejlődésére sokkal rosszabb hatással van, mint a kevésbé megfelelő. Erre talán már mások is rájöttek, talán erre találták ki a kétlaki gyerekelhelyezést, csakhogy a gyerek nem csónak, amit felváltva használnak a tulajdonosok pecázáshoz. Nem lehet vasárnap esténként átpasszolni a másiknak. Egyszerűen nem működik. Ez nem gyereknevelés, hanem gyerektartás, vagy megőrzés. Az évek során nem csak szép emlékek gyűlnek, vanbnak néha konfliktusok is. Ha a gyerek rájön (márpedig ez biztosan bekövetkezik), hogy bizonyos elvárásokat csak egy hétig kell elviselni, akkor kezelhetetlenné válik, visszaél a lehetőséggel, és a parttalanságtól lelkileg sérült lesz. A korlátok csak időlegesek lesznek, a túlzott szabadság pedig általában bandázásokban szokott továbbfejlődni. A többit meg el lehet képzelni.

Motorogre 2023.01.30. 19:01:06

Igen, sok közös is van a véleményeinkben. Azt hiszem egyetértünk: a válás a gyerek (és az azt őszintén szerető, nem tartásdíjra spekuláló szülő) szempontjából egyértelműen ROSSZ. Minden megoldás.
Nyilván nincs két egyforma eset.
Ha külön poszt lesz erről, ott hozzászólok majd.
De vissza a középútra (mert a gyerekelh csak egy kiragadott példa volt): az ÉLET maga egy arany középút: legyen az élőlény erős de fürge, szapora de gondoskodó stb. Vagy a táplálkozás: vegyesen változatosan kell étkezni. A máj, hal jó az idegrendszernek (B-complex) de köszvényt okoz, a sok rost jó a bélnek de rossz a gyomornak stb.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.31. 07:33:53

@Motorogre:
"Ha külön poszt lesz erről, ott hozzászólok majd."
- Ilyesmiről nem tudnék hitelesen értekezni, ugyanis az elvált szülők jelensége a gyerekeink házastársaival került csak be a családba. Nincsenek testközeli élményeim, szerencsére. Persze elgondolkodva a témán, meg kell hagyni, hogy bőven lett volna min nekünk is egymásnak esnünk az évek során, de ez sosem volt elfogadható alternatíva a viták lerendezésére. Amikor IGENt mondtunk, akkor az valóban elhatározás volt. Persze lehet, hogy csak nem voltak elég mérges viták, de talán annak is van valamilyen oka.

Középút kérdésköre. Ami az egészség-élelmezés érvedet illeti, elég tág témakörnek tűnik. Személy szerint sosem foglalkoztam a táplálkozásommal. Nem vagyok válogatós, ami hatalmas előnyt jelent a szervezetemnek. Elképzelésem szerint a szervezet megjegyzi, hogy milyen kajában mi található, és az igényei tükrében kívánja meg a test gazdája a különféle élelmeket. Ha vitamin kell, akkor gyümölcsöt enne, ha rost, akkor zöldséget, ha meg a proteinszint kezd alászállni, akkor egy jó nagy rántott húst. Válogatósok esetében ez természetesen nem működik, de arról nincsenek tapasztalataim. Arról tudok beszámolni, hogy minden hanyag táplálkozási hozzáállásom ellenére sosem vagyok beteg jóval túl az ötvenen sem.

Ami a természet középutasságát illeti, ez az a téma, amiben fenntartások nélkül kell igazat adnom, bár van néhány elgondolkodtató tényező. Miközben a természet folyamatosan egyensúlyra törekszik, részleteit tekintve szélsőséges megoldások között teszi ezt. Nem vagyok biológus, de úgy tudom, hogy pl. a kardfogú cicus a földtörténetben többször kifejlődött, majd kihalt, igény szerint, de voltak járványok, sáskajárások, futótüzek, és ez mind természetes jelenség, pedig elég szélsőségesek a maguk nemében. adott pillanatban mégis szükségszerű dolgok.
süti beállítások módosítása