HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @littke: Volt már rosszabb. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem minen tetszik a rendszerben. (2024.04.27. 15:11) Gyilkos paradigmák
  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója

2023.08.12. 20:36 F.M.J.

Politikonteo III.

Már jó ideje, hogy az ukrajnai háború kapcsán felvetődött néhány háttérlehetőséget felvázoltam az alábbi posztban: https://magan-galaxis.blog.hu/2022/03/04/politikonteo_ii

Elég sok idő telt már el azóta, és többé-kevésbé még mindig érvényesnek tekinthetőek. Vannak azonban azóta is fejlemények, amik első látásra annyira érthetetlenek, és logikátlanok, hogy újabb konteók megfogalmazására nyitnak lehetőséget.go_tankok.jpg

illusztráció: https://esport1.hu/news/2023/01/25/wot-worldoftanks-haboru-istenek-cw-kampany-2023-februar-scheff

1. Zenészek lázadása. Mert az ugye hihető, hogy a Wágneresek lőszer nélkül vették be Bahmutot, majd felkerekedtek, hogy a lőszerhiányt megbosszulják, de a vége nem likvidálás lett, hanem egy Kijevtől csúzlilövésnyire lévő katonai támaszpontra történő száműzetés. Mindez úgy, hogy nem sokkal előtte odatelepítették az orosz atomarzenál egy jól értelmezhető részét. Annál is inkább érdekes, mert Prigozsin még mindig él, pedig ilyen előélettel többnyire már ritkán szoktak arrafelé. Bizonyára kivételesen jó rántottát tud készíteni.

2. A nagy ukrán ellentámadás. Felületes szemlélőként még el is hinném, hogy megpróbálták, de nem sikerült. Kicsit mélyebben megfontolva azonban mérlegelni kell egy-két látszólag nem ide vágó információt. 

- A nyugati kémműholdak bizonyára felfedték az orosz állásokat, nem sok meglepetést kellett volna okoznia a hollétüknek. Nem hogy az ukrán hadvezetés, de a fél világ is értesülhetett róla, vajon miért kellett "felderítő hadmozdulatokkal" beáldozni pár század katonát náhány nap alatt?

- A minden kritikán felülálló korrupciómentes ukrán tisztikarról vastagon lehetett hallani olyan feltételezéseket, hogy az elesett katonákról nem számolnak be, hogy a zsoldjukat megtarthassák. Persze mondhatjuk, hogy mindez rágalom, de a fedhetetlenség elég megkérdőjelezhetővé válik, amikor korrupciós visszaélésekkel tömegével vesznek őrizetbe magas rangú állami és katonai vezetőket.

- A háború kitörése óta a nyugat számolatlanul önti a hadfelszerelést Ukrajnába. Nyílt titok, hogy ezek jelentős része nem a frontra, hanem a feketepiacra kerül. A különféle szakértők csupán a mértékeken viáznak. Egyikük 20, másikuk 35-40 százalékról beszél. Ezt nyilván elég nehéz lenne egy billentyűzet mellől megítélni, az viszont már elég bizonyíték, hogy a világ több konfliktus-zónájában előkerültek máshová nem szállított fegyverek, tehát az állítás igaz, még akkor is, ha a mérték felől nem lehetünk biztosak. 

Ha a fenti két állítást összevetjük, miszerint sem a katonákkal, sem a fegyverekkel nem tudtak elszámolni, akkor nem lehet-e elképzelhető, hogy nem volt ott semmiféle komoly támadás, csupán egy látványos leltárkiigazítás történt? Kellett generálni egy eseményt, ahol le lehetett írni a sok hiányt? Ki tudhatja? Mindenesetre elgondolkodtató, hogy úgy semmisültek meg milliós értékek, és úgy estek el ezerszám katonák, hogy még csak az orosz védelmi vonalakat sem érték el.

3. Gyarmatok lázadása. Messze van, más téma. Tényleg? Nem lehetséges, hogy ez a kis Macron benézte magát? 

A poplitikai nagyvadság az ő esetében még hiteles is lehet, de hát a nagyvadakra vadászni is szoktak. A nagy víz túloldaláról migránszavargásokat, Moszkvából meg az élősködési kamra kulcsának zárbatörését generálták. Ha jól megvizsgáljuk, az egyetlen hatékony haderővel az EU-n belül a NATO-ban a gallok rendelkeztek. Őket mára lecserélték a teljesen idióta svédekre - csak idő kérdése -, és  finnekre. A francia életszinvonal egyes mértékadó becslések szerint eléggé az albánnal volna egy szinten, ha nem élősködnének a volt gyarmataikon. Magyarul, ha a valós saját munkájukból kellene megélniük, akkor nem sok vizet zavarnának, csak a kiterjedésük lenne jelentékeny. Ez most megoldódni látszik. Hamarosan nem jutnak uránhoz, tehát leállnak az erőműveik, a fegyvereik jelentős részét elégettették, illetve eladták az ukránok, Putyin pedig sosem rajongott a zsírozott vizisikló jellemekért. Nem fogja összetörni magát, hogy a háború után kisegítse a franciákat olcsó nyersanyagokkal, és minden okuk meg is van rá. Franciaország a jelen tendenciák szerint hamarosan önelégült rabtartó nemzetből nyüszítő amerikai fennhatóságú provincia lesz. Ha azt megússzák, akkor orosz befolyási övezet, de ha van bennük büszkeség, és önállóak maradnak, akkor hamarosan földművelő társadalom lesz belőlük galliai kalifátus néven. Megdolgoztak érte.

 

Fogarasi Miklós  (F.M.J.)

 

5 komment

Címkék: Politika Konteo


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4118189405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.08.12. 21:07:24

A Prigozsin békemenet eleve gyanús volt, a végkimenetel pedig megerősítette azt.
A nyugat nem akar több fegyvert adni, ezért be kellett mutatni, hogy a hősies ukránok nem bírnak a beásott oroszokkal.
A britek kitalálták maguknak a nagy birodalom örököseinek előadását. Odacsődítettek mindenkit mindenhonnan arányosan, így egyelőre nem túlsúlyos az arab iszlám, de ami a lényeg, van egy közös birodalmi tudat eszme. A francia gloire egy humbug, amiben maguk sem hisznek. Nincsen semmi, ami összefogná a társadalmat.

gigabursch 2023.08.13. 07:35:53

1) Prigo megrendezett esetén az a legdurvább, hogy a liberálcsicska sajtó és szakértőik (tarjányi) hogy lelkendeztek...

2) leltár kiigazítás...
Ez amennyire durva, annyira valós.
Viszont szerintem emellé még ide kell tenni azt is, hogy az összes hohóliai nemzetiség ledaráltatásával a hohol nemzettudat felszámoltatása zajlik, ami ugyanúgy fontos az Ollyópalyi Jujjdejónak, mert ott minden ami nemzet(i), az káros és kiirtandó, felszámolandó.
Ez amúgy összefekszik az orosz érdekkel is.

3) A kis fhanszia Grósz nagy szarban van, de alighanem ez is - internáci - érdek, csak még nem látszik tisztán...

+1)
10-20 éve azzal volt tele minden, hogy hohóliában milyen mértékben HIV fertőzött a társadalom.
Ezek a hírek majdan óta eltűntek.
Most meg már a teljes BitBirodalmi Techcég világ összes reklámfelületén bele lehet szaladni ukrán nős hirdetésbe.
Alighanem már se apjuk, se párjuk, se testvérük nincs...
Viszont a HIV nem tűnik el parancsszóra...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.08.13. 09:17:32

@megamovieboy: A társadalom összefogásához szükség volna társadalomra, ami eleve több, mint emberek tömege. Valahol a tömeg és a nemzet között helyezkedik el, és talán pont ez vele a baj. Bármi, ami közelít a nemzethez, eleve elutasítandó.

@gigabursch: Ha nem pörög fel hamarosan az európai HIV-fertőzöttség, akkor vagy már rég gyógyítható, vagy soha nem is volt Ukrajnában. Na persze az is lehet, hogy megpróbálják új Covid-variánsnak eladni, ami akkorát mutálódott, hogy könnyen összetéveszthető az AIDS-el. Nem lennék meglepve.

A világégések utáni felépülésnek valahogy megfigyelhető velejárója a prostitúció. Nem tudom, hogy szükség szerű-e, de gyakori. Ukranisztánban főleg az lesz. Az elvitathatatlanul korrupciómentes vezetésnél felhalmozódott ismeretlen eredetű vagyon nem sok más módon szivároghat be a gazdaságba. Ipar nincs, termőterületek elbombásítva, aknázva, bármihez is pénz kell, a nyugat meg épp kezd egészen mással foglakozni. Az egyetlen forgalomképes szolgáltatás a dugás lesz, ami segítségével meg lehet etetni az elárvult gyerekeket. Elég sz@rul hangzik.

littke 2023.08.14. 01:18:03

Nos érthetetlen módon kemény vagy a gallokkal, de elfelejtetted a britteket akik szintén és bőszen a végső ukrán győzelemben hisznek.
A helyzet amolyan róka fogta csuka/csuka fogta róka innen messziről, én Kanadában élek rossz nézni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.08.17. 08:13:21

@littke: Nagyon sok sérelem történt a történelemben szinte mindenkitől mindenki felé, jellemzően szomszéd népek között. Ilyen a történelem, és ez nem feltétlenül egy-egy népet jellemez, lehet az csupán az adott uralkodó bűne is. Az azonban csak szembeötlő, ha valamelyik nemzet egy másik, vagy akármelyik irányában szinte kizárólag ellenségesen nyilvánul meg. Ezt már nem lehet az aktuális politikai-gazdasági érdekekkel magyarázni.

Magyar vonatkozásban a teljesség igénye nélkül:
1456 francia zsoldosok Mehmed ágyúinál.
1521 francia ágyúsor az ostromlóknál.
Újabb idők:
Clemanceau, magyar állami közművek felvásárlása francia állami cégek által, ENNI-KÉK pénzszivattyú rendszer, kétszínű gennyeskedés az EU-ban, stb.

Nemzetközi vonatkozásban szintén szemelvény jelleggel:
Gyarmatbirodalom uralása idegen zsoldosokkal, Szabadságszobor ajándékozása Amerikának a függetlenség alkalmával csak hogy az angolokat bosszantsa, volt gyarmatokon való élősködés, érdemes beleolvasni a szerintük "normális" viszonyrendszer részleteibe.

Nem tudom, hogy ez az alattomos viselkedés Habsburg befolyás eredménye, vagy az osztrák gőg táplálkozik a francia önteltségből, de ezeket az ég is egymásnak teremtette. Az osztrákokkal annyiban lehetünk elnézőbbek, hogy az egymásmellettiség nyilván sokkal több súrlódásra ad lehetőséget, de hogy a galloknak miért kell mindenkibe beleállnia, akit csak kicsit is gyengébbnek gondol, majd szűkölni, amikor valamelyik visszaüt, azt nem tudom. Sokan vannak, de emberi értékben nagyon hitvány népség.

Anglia.
Szerintem ennél egyszerűbb a helyzet. Anglia elég kiszolgáltatott az USA-nak. Próbálnak úgy tenni, mintha ez nem így lenne, de ha jön az utasítás, hogy menni kell ukránt hergelni, akkor bizony menni kell, ha tetszik, ha nem. Legalábbis innen így néz ki.
süti beállítások módosítása