HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2014.04.23. 01:47 F.M.J.

Régi írások (2013. febr. 9.)

 

Székely zászló

 

Szólni kellene pár szót. Úgy gondoltam, hogy megteszem én. Megteszem, mert a közelmúltban kipattant, és testvértelepülésünk által közvetve minket is érintő „székely zászló” hisztéria megérdemel néhány szót. Bár ott, ahol ez a mindennapok problémáinak része, mindenki ismeri a mögöttes tartalmat, mégsem aggálymentes beszélni róla. Nálunk, ahol lehetne, sokan még az alapokkal sincsenek tisztában.



Ami az aktualitásokat illeti, bárgyúságon, konformizmuson, haszonelvűségen felülemelkedett emberek a tapasztalatok alapján tudhatják, hogy ha a környező országokban, nevezetesen az eredeti magyar földön, úgymond „baj van” a magyarokkal, akkor valójában súlyos baj van valami valóban fontos, de más kérdésben. Legyen az külpolitika, gazdaság, akármi, annak bűnbakjai alapból a magyarok, mert így egyszerű. A kellő hatás persze még igényli a konzum-idióták népes táborát is, melyből nem csak mi vagyunk tehetősek, de ezt biztosítják elmaradottabb vidékeken a középkori felfogás, a „fejlettebbeken” a fősodratú média-befolyás a gagyi-vetélkedők, sorozatok és valóság-show-k által. Épelméjű emberek ugyanis nem gondolhatják önmagában nemzetbiztonsági kockázatnak, ha valaki valamilyen náció része, ha amúgy dolgozik, mint mindenki más, adózik, mint mindenki más, gyermeket nevel, szórakozik, idővel anekdotázik régi időkről, egyszóval egyszerűen csak él, mint mindenki más.

Az emberek a mindennapjaikban csoportokat alkotnak azonosságaik alapján, mely azonosságok lehetnek polgáriak, érzelmiek, meggyőződésesek, érdeklődés vagy akár származás alapúak is. Egyszerűbben fogalmazva a társadalmat egyének építik fel, de nem úgy, mint egy rideg és homogén anyagot, hanem különféle rendszerezettség szerint, mint egy élő szervezetet. Valójában az is, hiszen ettől lesz társadalom. Valószínűleg nem csak én tartanám nevetségesnek, ha a kutya és a macskatartók egymás torkának esnének, mert kedvenceik természetüknél fogva nem igazán szeretik egymást. Nem mintha nem lenne ellenkező példa számolatlanul, de mindkét csoportot frusztrálná a bolhák megoldatlan problémája, és a feszültséget így vezetnék le.

A zászló-ütközet sem szól másról, ezért a logikai összefüggések alapján megállapítható, hogy a konfliktus kirobbantásában kétféle alapvető csoport fellépése látható. Egyik a primitív, másik a dolgok hátterét pontosan ismerő, de problémáit bűnbakokra kenő alattomos típus. Ami pedig a székelyeket illeti, a helyzet egyszerű. Ők SZÉKELYEK. Nem véletlenül írom nagybetűvel, ez a név fogalom. Hatalmas tisztelet illeti őket. Őrizték, védték e haza területét, kultúráját, népét, amikor kellett. Összeszorított fogakkal tűrték, amikor sutba dobták őket, és ismét harcoltak, mikor hadba hívtuk a vitéz székely hadosztályokat. Minden okuk megvan rá, hogy büszkék legyenek magukra. Méltósággal, becsülettel megélt és átküzdött évszázadok után bármely nemzet részéről kijár nekik a tisztelet. Tőlünk, kis-magyarországi magyaroktól pedig százszorosan kijár. Ha hozzánk úgy viszonyulnak mások, ahogyan mi viszonyultunk a második világégés óta a székelyekhez, akkor örök kárhozatot kiáltanánk, és kiáltunk is a fejükre. A székely azonban más fajta. Konok, de talpig EMBER. Nem csak a tegnapra emlékszik, hanem a századokra is, mert a tudását tovább adja. Rendeltetéstudata van a világgal szemben, és ez már magában is tiszteletre méltó. Van zászlaja is. Van, és pedig régi. Nem támad a románokra, nem gyűlöli, nem pusztítja őket, bár okot találhatna rá bőven. Ezen okok töredékéért is pusztítottak már el országokat a történelem során, és a témában a XX. század – ide értve napjainkat is – viszi a prímet. Csak a létük kell nekik, az emberi élet, amiben nyíltan vállalható az, amiért apáik a vérüket adták. Ami pedig a honi diplomáciai megközelítéssel kapcsolatban eszembe jut, az az, hogy a vezető politikai megnyilvánulásokat elvártam, sőt többet sem tartanék ellenszenvesnek, de ez nem az én „szakmám”. Remélem, jó oka van a kormánynak, hogy csak ekkorát csapott az asztalra. Csíkbánfalva, szorítunk érted!



Fogarasi Miklós  (FMJ)

 

Eredetileg megjelent: http://bankraforgo.blog.hu/2013/02/09/szekely_zaszlo

 

Szólj hozzá!

Címkék: Társadalom


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr586071386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása