HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2022.03.04. 11:19 F.M.J.

Politikonteo II.

Ukrajna laikus szemmel 

 

A szakértők már mindenféle szempontból megszakértették az ukrajnai helyzetet. Természetesen egymásnak ellentmondva, de kicsit sem tágítva. Jósoltak, és megmagyaráztak, értettek és félreértettek, érdekeket latolgattak, héroszokat alkottak, majd döntöttek le.ukrajna_terkep.jpg

Én ilyet nem tudok, nem is akarok, bár amiket hallani olykor magukat talán túlságosan is komolyan vevő figuráktól, talán nagyobb ostobaságokat magam sem tudnék kitalálni. Vannak azonban olyan történések és összefüggések, amik nem hagynak nyugodni. Valahogy úgy látszik, hogy bármennyi politikus is hajtogatja szinte ugyan azokat a frázisokat, bármennyi közéleti szereplő is borul le a hős ukrán hazafiak előtt, bármennyi külföldi megmondóember is próbálja faék egyszerű sémába önteni a történéseket, miszerint a csúnya oroszok ok nélkül agresszíven lerohanták a szegény békés mosolygós ukránokat, akiknek minden bűnük, hogy vágyakozó szemeiket a nyugatra vetették, valahogy nem látom hitelesnek az összképet.

Össze is gyűjtöttem néhány talán teljesen alaptalan, ám de nagyon is elképzelhető mögöttes indokot, amik a transzparensekkel kiegészítve már sokkal valószerűbb képet alkotnak, mert a lényeg mindig a háttérben van, de valahogy mégsem szereti egyik fél sem, ha nyilvánosságra kerül.

 

Agyaljunk kicsit, csak úgy a konteo kedvéért!

1.  Az oroszoknak nem kell oroszbarát kormány Ukrajnában, elég egy józan önérdekű. Más kérdés, hogy az már a nemzetközi nagytőkének nem elég jó. Ezért megcsinálták a majdani puccsot, hogy így pozícióba juthasson egy főállású pojáca, aki majd ennek megfelelően is kezeli a helyzetet. Ha bejön, mehetnek az USA fegyverek az oroszok szomszédságába, ha nem, akkor az ukránok csesznek rá a saját nevükben.

2.  Ukrajna hatalmas és jó minőségű termőfölddel van megáldva (vagy most inkább megverve). Az USA GMO-s élelmiszereit az EU jelenleg nem engedi be. Ha sikerül az ukrán gazdaságot az amúgy is padlószintről a kazamatákba borítani, akkor fillérekért vásárolható fel, akár csak a görög szigetvilág egy része (micsoda meglepetés!!!), és ha a nagy elkötelezett ijedtségében és együttérzésben az EU meg most hirtelen fel is venné pár év alatt ezt a romgazdaságot a soraiba, akkor az rögtön beborítaná az európai gazdaságot, és egyúttal határon belülre helyezné a GMO termelést is. Briliáns!

3.  Lehetséges, hogy nem is a háború a fontos. Az oroszok pár évvel ezelőtt a nyugati fakezűsködés után megmutatták, hogy hogyan kell megszüntetni az ISIS fekete olajexportját. Sikerült a Kaszpi-tengerről indított néhány rakétával 1500 km-ről elmagyarázni, hogy mire gondoltak, amikor azt mondták, hogy tilos. Ezen úgy meglepődtek a mindenkinél is beképzeltebb (lásd: afganisztáni kimenekülés) nyugati katonai szakértők, hogy kíváncsiságukban felhecceltek egy orosz érdekkörbe tartozó viszonylag felfegyverzett de eléggé korrupt és ostoba államot, hogy egy testvér-háborúban kiderüljön, hogy valójában mire képes még az elmaradottnak tudott orosz hadigépezet. Azért szervezik a folyamatos fegyverszállítást, hogy előcsalogassák azokat a bizonyos élvonalbeli fegyvereket, amik hatását tanulmányozni szeretnék. Fűtik az indulatokat, nehogy idő előtt feladják az ukránok és feleslegessé váljanak az erőfeszítések. Nekik az ukrán vér nem drága, a szállított hadianyag másodvonalbeli, nem értékes, de a projekt végén kiszámlázható, akárhogy is alakul a vége.

4. Az is előfordulhat, hogy az ukrán gazdaság már amúgy is a görög alatt volt. Az sem volt titok, hogy nyugati érdekkörök kiszolgálása zajlik. Az ukránok nagy reményekkel voltak a majdani események után, és hát egyre többüknek nyílt fel a szeme. Választani kellett, hogy megbukik a nyilvánvalóan tökhülye és/vagy korrupt, de mindenképp nyugatérdekű ukrán vezetés, vagy a további terjeszkedés érdekében hőst csinálnak belőle. Kettőt egy csapásra. Az ukrán nemzeti vagyon háború miatti rohamos leértékelődése miatt sokkal könnyebb lesz a vásárlás, másrészt fenn lehet tartani az ezt lehetővé tevő vezetés hatalmát még egy pár euforikusra tervezett esztendőre. A többi meg már meg lesz véve. Több mint beszédes, hogy az USA mennyire ellenzi az északi áramlat kettőt. Talán a célok között szerepel az is, hogy amennyiben sikerül nyugati érdekkörbe vonni az Ukrajnán átvezető gázvezetékeket, akkor úgy jutna hozzá a palagáz kitermelésből származó nagyságrendű haszonhoz, hogy még csak palagázt sem kell kitermelnie. Elég a tranzitdíjakat a kívánt mértékűre emelni, és már meg is van az ingyen pénz. Nem is kell hozzá túl sok, elég az üzemeltetéshez USA-ukrán "vegyesvállalatokat" létrehozni a nyugati és kiválasztott ukrán személyek vezetésével, és máris lenne Kánaán.

5. Még az sem elképzelhetetlen, hogy az USA a sz@rt nem is úgy kavarja, ahogyan látszik, hanem sokkal összetettebben. Ha valaki kicsit utánanézett az évtized első felében hozott európai szankciók miatt átrendeződő gazdasági mozgásoknak, láthatta, hogy miközben az EU keményen lábon lőtte magát minden egyes részlettel, addig az USA és Oroszország között a gazdasági kapcsolatok nagyságrendekkel bővültek. Talán most is csak annak vagyunk szemtanúi, ahogy a tengeren inneni nyugati országok politikailag és gazdaságilag elszigetelik magukat mind a felvevő piacaiktól, mind az olcsó energiaellátásuktól, hogy azután a migráns és LMBTQWT+@&% lobbi nyomorában gyorsuló ütemben éljék meg a kulturális Atlantiszt. Mindeközben az amerikai hadipotenciál az orosz energia, és a kínai gazdaság épp a jövőt építik a háttérben titokban, közben keresztül kasul egymásnak ugrasztva a szövetségből kihagyott államokat. Hadd játszanak egymás között, és ne a nagyok dolgába üssék az orrukat.

 

És persze lehetnek mindezek együtt is, lehetnek ennél sokkal meredekebbek is, de ha csak nem tényleg arról van szó, hogy az oroszok egyszerűen nem éreznék magukat biztonságban lehetséges nyugati atomfegyverekkel az oldalukban, és bár ezt sokszor sokféleképp elmondták, nem talált értő fülekre, és ez esetben a történtek teljesen érthetőek, akkor valaminek csak kell lennie a háttérben.

Értelmes vezető mezei pátoszból nem morzsolja fel az országa haderejét és nem bombáztatja porig a hazáját egy megnyerhetetlen háborúban. Az ilyen vezető vagy teljesen hülye, vagy kívülről vezérelt, de semmiképp sem alkalmas. Az nem perspektíva egyetlen népnek sem hogy a háború elmúltával kőbaltás nők kergetik a vadakat a romokon, mert csak ez maradt. Az ukránok számára a kiút nem ez. Hergelésből, uszításból, hibáztatásból, gyűlölködésből, külső érdekek kiszolgálásából nem lehet jövőt építeni. Saját érdekek felismeréséből, koncepció alapján, konstruktívan, céltudatosan, mások érdekei figyelembevételével, de előtérbe nem helyezésével viszont lehet. Nem hiszem, hogy Putyin oroszbarát vezetést szeretne, bár kétség kívül megfelelne neki. Azt akarja, hogy nyugodtan aludhasson, és ezt már akkor is megkapja, ha az ukránok nem törleszkednek a nyugati tőkeérdekekhez.

 

Fogarasi Miklós (F.M.J.)

 

15 komment

Címkék: Politika Társadalom Gazdaság Dimenzió Felelősség Konteo


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3517771672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.04. 12:48:57

A 2-3. pont nagyon ott van.
Durva!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.04. 16:03:31

@gigabursch: És ha még humoros is akarnék lenni, fel lehetne hozni az ócskavaselhelyezés lehetőségét. A németek az NDK fegyvermaradékát küldik "segíteni", a románok, meg nem is tudom mit. A felajánlott lőszerek valószínűleg csöpögnek a víztől, ami meg a haditechnikát illeti, nem is tudom mi lehet, ha a hadrendben lévő eszközök is lepotyognak járőrözés, meg felderítés közben, a tankokat meg hazaküldik a NATO hadgyakorlatról, mert folyik belőlük az üzemanyag. Ha vége lesz a háborúnak, legalább lesz az ukrán kohókba nyersanyag, vayg céltábla a lövészetekhez.

gigabursch 2022.03.04. 18:20:23

Ha van valami, ami talán el fog tűnni a történelem szemétdombján, az az ukrán sovinizmus.

Akik azért a rendszerért ukrán részről nem akarnak harcolni, azok nagyrészt disszidáltak, diverzáltak, azaz valamilyen módon elszöktek.
Hogy valaha haza fognak-e érni? Ez nem tudható. Könnyen lehet, hogy érdemi részük soha.
Az amúgy is szörnyen alacsony születési rátának mind a harctéri áldozatok száma, mind az elszökés betesz.
Gyakorlatilag Ukrajna "kiürítése" zajlik.
De hogy ez kinek jó? Kinek az érdeke?
Ezen esetleg érdemes elmerengeni.

Ilyen volt a magyar történelemben is. Kb 1526 - 1826, azaz Mohácstol a Reformkorig.
Ugyanis mind a török, mind a hapszbúhok kézzel-lábbal tiporták a magyart. Rátelepítettek erőből románt, rácot.

Olyan, mintha szállásterületet akarna valaki magának.
Ismerve Z. származását, erre a képletre bármilyen konteó ráhúzható.

gigabursch 2022.03.04. 18:21:43

@F.M.J.:
Nagyon sok háború azzal kezdi, hogy intenzíven kiszorja a szemetet.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.04. 18:56:30

@gigabursch: Megfigyeléseim szerint a sovinizmus minél intenzívebb, annál alaptalanabb. Olyan, mint a kutya. MInél hitványabb, annál hangosabb. A valódi erőben van méltóság. Ami a hazatérést illeti, meglesz az, csak az értelmezést kell helyes tartományba tenni. Fizikailag, földrajzilag igen, politikailag kétséges. Nem tudható, hogy a területet addigra miként fogják hívni.

Amúgy érdekes a felvetésed a szállásterület tekintetében. Ehhez hasonlóra sem gondoltam. Ne fogd vissza magad, fejtsd ki bővebben! Van itt hely elég.

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2022.03.08. 10:47:11

Nagyon jó adalék a dolgokhoz amit írtál... Mert, hogy itt mindenki hazudik, mindenről az fix. Mármint a világpolitikában. Az, hogy mi miért van, a homályban lakozik. Annyira zavaros az egész, gondolom ez is a cél. Valahogy azt sejtem, hogy USA - Orosz - Kínai megegyezés van a háttérben. Lassan Tajvan is izgulhat...

Ha az ukránok okosak, akkor nem rugdossák a szomszédban lakó konok, arrogáns, vad medve kerítését. De nagyon nem voltak azok...

Ha olyan erős az ukrán sereg, akkor a szakadárokat annó miért nem rúgták seggbe? No meg a Krími balhénál mi volt?
Vagy csak mostanra lett erős?

Az az érzésem, csak évek múlva lesz sejtésünk arról, mi volt ez most...

gigabursch 2022.03.08. 11:10:56

@DDQ:
Olvasom a híreket.
A barom ukránok addig b.szogatják Izraelt, amíg ki nem adják ott a parancsot az összes zsidó kézben lévő sajtónak (a komplementer halmaz felsorolása egyszerűbb), hogy: "OK, eddig védtétek Ukrajnát, mert ez volt az elvárás, innentől kezdve viszont Ukrajna már a 'minuszos hirek' kategóriába fog tartozni!"

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2022.03.08. 11:18:42

@gigabursch: Na az izraeli szálat eddig nem figyeltem...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.08. 14:55:36

@DDQ: "Ha az ukránok okosak, akkor ... "
- Ha nagyon eufemisztikus akarok lenni, akkor úgy fogalmazok, hogy mind az ukrán, mind az orosz elég szerényigényű népség. Ha van fedél, van kaja, van vodka, akkor minden haraso. Az, hogy az ukrán kisemberek most védik a földet, azt jelenti, hogy nincs tudomásuk az ukrán vezetés viselt dolgairól, mint ahogyan az orosz katonai potenciálról sem.

"Ha olyan erős az ukrán sereg, akkor a szakadárokat annó miért nem rúgták seggbe? "
- Azért, mert akkor még a nyugat nem hitette el velük, hogy majd segíteni fog.

"No meg a Krími balhénál mi volt?"
- Valószínűleg bűntudat. Pontosan tudták, hogy az oroszok nem fogják széles mosollyal átadni az egyetlen melegvizi hadikitötőjüket. Azon kívül evvel elestek az olcsó gáztól, a hadikikötő bérleti díjától, ezt el kellett magyarázni a választóknak is.

"Az az érzésem, csak évek múlva lesz sejtésünk arról, mi volt ez most..."
- Nagyon sok év múlva, már azért is, mert az egész az USA boszorkánykonyhájában lett kifőzve. Az sem derült még ki, hogy pontosan mi és miért történt '63-ban Dallasban, hogy történt, és hova lettek a repülőroncsok 9.11-kor, mi váltotta ki az arab tavaszt, hova lettek Szaddam vegyifegyverei, ki lőtt pontosan a Majdanon, stb...

"A barom ukránok addig b.szogatják Izraelt, amíg ... "
- Az USA pribék ukrán vezetés gyakorlatilag eddig is mindenkibe beleállt, akibe csak lehetett. Ha maguk ellen fordítják Izraelt, akkor majd lehet mutogatni a zsidókra (most demokraták vannak Amerikában), és egy oldalra sodorni az oroszokkal. Így épül a kétpólusú világrend.

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2022.03.08. 15:29:22

@F.M.J.: Azért az orosz és ukrán társadalom összetétele és igénye is változott az elmúlt évtizedekben. Úgy a nyugati részeken leginkább, több fogyasztási cikkhez, információhoz férnek - fértek hozzá. Ezekkel a rétegekkel nehezebb megetetni a dolgokat. Az is lehet, hogy ezen emberek nagyrésze el is húzott nyugatra, vagy épp most menekül.

***
Bár a nyugatibb embereket is lehet az orruknál fogva vezetni, erre is van példa.
***
Ez a hatás érvényesülhet most az orosz hadseregben is, ha valóban ilyen töketlen a sereg most. Vagy ez is a terv része, orosz oldalról.

***

Kína szerintem igencsak szeretne 3. pólus lenni. Vagy csak a háttérből mozgtani a szálakat... Megfigyel, kivár, aztán lép valami furát.

gigabursch 2022.03.08. 16:30:56

@DDQ:
A ruszkiknak semmi értelme sietni.
A gabona el van vetve.
A delejt ők szabályozzák
Vodkát meg adnak.
A vízről ők döntenek.
A pártoktól még módszeresen elvágják az ukránokat.

Szó szerint kivéreztetik a rendszert. Az ukránokat. Nekik Z-t nem lehet sem megölni, sem eltüntetni.
Nekik meggyűlöltetni kell. Hogy egy-két hónap múlva, mikor elfogy a bátorság és az erő, akkor már gyűlölje őt mindenki. Mert akkor jön el az a pont, hogy Oroszország Anyácska keblére öleli szeretett, eltévelyedett gyermekét.

Viszont nem látszik, hogy mi van a felszín alatt, milyen aknamunkák mennek a háttérben.

Ugyanis az emberi impulzus mindig lecsengő.
Viszont az EU ipar olcsó orosz gáz nélkül szarban lesz.

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2022.03.08. 17:40:16

@gigabursch: Az biztos, a gáztól való függés igen erős. Az meg még jön a vezetéken. Az oroszok, de az ukránok sem abajgatják a vezetéket. Az oroszok kezében ütőkártya, az ukránok meg nem akarnak ebből is bajt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.09. 10:20:42

@DDQ: "Bár a nyugatibb embereket is lehet az orruknál fogva vezetni, erre is van példa."
- Igen, ez nem tájékozódási lehetőség, inkább jellem kérdése.

"Kína szerintem igencsak szeretne 3. pólus lenni."
- Szerintem is inkább a 0-dik pólusra hajt, hogy az legyen, ahonnan minden más értelmeződik.

@gigabursch: " az EU ipar olcsó orosz gáz nélkül szarban lesz."
- Egyetértek, főleg, hogy a zseniális német zöldek isteni sugallatra lemondanak az atomról is. Néha az az ember érzése, hogy azért most alakult ki a probléma, mert mostanra lett kellő mennyiségű retardálttal elárasztva az európai vezető politika. Hülyébbek már nem lehetnek, most kellett lépni.

A gázvezeték "Az oroszok kezében ütőkártya, az ukránok meg nem akarnak ebből is bajt."
- Talán az ukránok vigyáznak rá a legjobban, mert ha megsérül és leáll a szállítás, az európai kisember esetleg szembefordul a debil vezetésével, és hamar leáll a fegyvertámogatás. Ha meg mégsem, akkor ukrán területen ütközik meg (mostmár az olcsó gázért) a két nagy érdekzóna, de a helyreállítás nekik marad, már ha lesz még aki újraépít.

gigabursch 2023.12.07. 18:58:27

Nagyon kemény és elgondolkodtató cikkbe szaladtam bele a kurucon.
Lefordított cikk.

Úgy vélem, fogok még erről hallani:
kuruc.info/r/9/267770/

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.12.08. 01:00:41

@gigabursch: Kétségtelenül van hasonlóság, de azért nem olyan szoros a párhuzam.

A cikkben szereplő esetben a gallok nem egy szétlopott országban éltek, és nem egy belső etnikai alapú csetepatéból lett háború. Ezen túl nyilván volt rendelkezésre álló anyagi forrás is, mert az államkassza nem átmenő állomás volt az adóbevételtől a nyugati villáig.

További különbség, hogy a 19. század demográfiai viszonyai mindenütt emelkedést mutattak. Volt ember katonáskodni, meg elmenekülni sem volt talán olyan egyszerű. Akkor még nem gondolták megbízható embernek azt, aki meglép a katonáskodás elől, így elég nehéz lett volna tömegesen megjelenni más országokban menedékkérőként.

Az is elég komoly különbségnek látszik, hogy ott a gallok meg lettek támadva és kész. Egyértelmű helyzet. Ukranisztánban viszont mindenek előtt az azovosok támadták meg a saját oroszajkú polgáraikat, meg a többit is vegzálták, így nem egy nemzet áll ellen a támadónak, hanem egy korrupt banda próbál a húsosfazék közelében maradni a lehető leghosszabb ideig, amíg csak folynak a pénzek, meg az eladható fegyverek.

Amúgy szerintem Putyin egyáltalán nem tévedett az ukrajnok várható lépésében. Amivel nem számolt, az a nyugati hergelés volt. Ha az angolok jenki elvárás szerint nem pofáznak bele, egy hónap után mindenki ment volna a dolgára.
süti beállítások módosítása