HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2015.12.07. 19:21 F.M.J.

Megérteni a Közel-keletet... 4. rész

 

Sötét volt-e a középkor vagy fényesen ragyogott,

és az emberi civilizáció egyik aranykora volt?

  Vendégposzt. Szerző:  fehérfarkas

 

4-1.JPG

A muszlim kalifátusok és terjedése az első 100 évben:

jól látható, hogy Nagy Sándor hellén birodalmát Anatólia és Görögország kivételével teljesen lefedte, sőt azon is túl terjeszkedett (= az ókori világ nagy tudományos központjainak többségét megszerezte, szintetizálta, tovább fejlesztette, arabra lefordította, és ez a tudás majd évszázadokkal később kerül be Európába arabról latinra lefordítva, ami elindítja Európában az ún. reneszánszt = Sötét Középkor valójában soha nem létezett: a világ különböző területei soha nem egyenletesen fejlődtek, és amíg az egyik terület fejletlen volt, addig egy másik fejlettebb)

 A hagyományos nyugati történelemoktatás szerint az Ókort (ami a Római Birodalom kettészakadásával, és a Nyugat-Római Birodalmat lerohanó barbár népek inváziójával fejeződött be) a Sötét Középkor követte, majd azután jött 15-16. sz-ban a Reneszánsz, amitől kezdve a Nyugat a világ legfejlettebb civilizációjává vált. De valóban volt Sötét Középkor? Valóban eltűnt az ókori tudás (az európai barbár népek inváziójával), amit a Római Birodalomban még ismertek?

Nem lehet, hogy az a tudás nem tűnt el, hanem a világ más részein megmaradt és fejlődött tovább a maga természetes útján (csak már nem a Római Birodalom, hanem az utánuk következő civilizáció által)?

 

4-2.JPG4-3.JPG 4-4.JPG4-5.JPG

Galénosz és Vesalius közti 1400 év alatt tényleg nem történt semmi, és egyszerre csak magától előzmények nélkül Vesalius mindent tud, amit Galénosz és még meg is haladja? Vagy az alatt az 1400 év alatt azért történt fejlődés, csak nem Európában? És Andreas Vesalius már csak annak az eredménye ami az alatt az 1400 év alatt történt, és ő azt fejlesztette tovább, amikor megismerte:

 4-6.JPG4-7.JPG

Galénosz és Vesalius közti orvosi fejlődés:

 4-8.JPG

Részlet 2 jelentősebb muszlim tudós könyvéből (Rhazes, és al-Halaby)

(valamint lent: Averroes és Avicenna könyének latin fordítása):

4-9.JPG4-10.JPG4-11.JPG4-12.JPG

Eltünt korszak? Sötét Középkor? Hiányzó időszak? Vagy talán nem is létezett Sötét Középkor, "eltünt" vagy "hiányzó" időszak? Vagy csupán a nyugatcentrikus történelemanítás megfeledkezik a világ többi részéről, mintha 1,5 évezreden keresztül a világ más részein semmi nem lett volna, max primitívség, barbárság, tudatlanság, civilizálatlanság? 

Érdemes megnézni, hogy a muszlimok korszakfelosztása teljesen más - ők nem a nyugatiak őskor-ókor-középkor-újkor-legújabb kor/modern kor felosztását követik, hanem az őskor (történelem előtti időszak = írásos történelem előtti időszak), ősi civilizációk (ez a mi ókorunk, de csak a görög időszakig) és külön veszik a görög-római időszakot (ez érthető is, hiszen ők a hellenizált, az ókor tudásának görögre lefordított anyagait veszik át, és a filozófiai és irodalmi művekből is a görög-római filozófusok és költők/írók művei hatnak rájuk a legjobban), és utána ők nem középkorral vagy a kereszténység korszakával folytatják, hanem a muszlim civilizációval (valamint ezzel egy időszakban említik a kínait és indiait is - ezt a fentebbi ábrákon lehet jól látni), majd a nyugati civilizációval:

4-13.JPG4-14.JPG

(képek és cikk: http://muslimheritage.com/topics/default.cfm?ArticleID=1259

érdemes elolvasni, de nemcsak ezt, hanem a többi cikket is a honlapon - igaz, csak angolul van, nincsen magyar fordítása)

 Persze Európában sem volt olyan sötét az ún. Sötét Középkor, hiszen ott volt a középkori Spanyolország, más néven a muszlim Spanyolország, vagy ahogy akkoriban hívták: Al-Andalus 711-1492 között (= 8 évszázad), ami az akkori világ legfejlettebb része volt, és simán felvette a versenyt Kínával meg a Bagdadi Kalifátussal is:

(meg ott volt 2,5 évszázadig a Szicíliai Emirátus is, de azt valamiért nemcsak a nyugati, de még a muszlim források többsége is lehagyja, pedig annak hatása nemcsak az utánuk következő normann királyokra volt jelentős, hanem az európai reneszánszra is, ami nem véletlenül Dél-Itáliából indul ki és terjed el észak felé: Velence és Firenze irányába)

 A teremtés története a Korán szerint összhangban a modern tudománnyal (a számok a szúrák és áják számait jelzik, amelyek erről szólnak):

4-15.JPG

Az előzőrészek itt olvashatóak

1.  http://magan-galaxis.blog.hu/2015/11/06/megerteni_a_kozel-keletet

2. http://magan-galaxis.blog.hu/2015/11/12/megerteni_a_kozel-keletet_2_resz

3. http://magan-galaxis.blog.hu/2015/11/21/megerteni_a_kozel-keletet_3_resz

 

4 komment

Címkék: Történelem Társadalom Vallás Tanulás Múlt Hit Iszlám Közel-kelet


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr648146732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2015.12.19. 22:57:55

Köszönöm FMJ-nek, a blog gazdájának a lehetőséget a cikksorozatomra. A mai időkben ez igencsak bátor tett a részéről.

Az iszlámmal és a Közel-kelettel kapcsolatban pozitív tartalmú cikkekre, írásokra, publicisztikákra sajnos nemcsak alig vannak vevők a mai Magyarországon, hanem az ilyenek kifejezetten az iszlamofóbok célkeresztjébe kerülnek.

Magyarként büszke vagyok az olyan magyarokra, az olyan honfitársaimra, mint Kőrösi Csoma Sándor, Goldziher Ignác, Vámbéry Ármin, Germanus Gyula, Almásy László, Ifj. Horthy István (Sharif Horthy), gróf Teleky Sámuel, Stein Aurél, Cholnoky Jenő, Boga István, Benamy Sándor, stb...
Vagy a maiak közül: Benke József, Polgár Ernő, Sitkei Levente, Simon Róbert, Róbert László, Sayfo Omar, Al Ghaoui Hesna, Buji Ferenc, Maróth Miklós, Adorján Endre, Németh Pál, Kéri Katalin.
Ezen nemzetközileg is elismert nevek országában azon csodálkozom, hogy az Iszlám vallás alapjairól sincs a magyaroknak ismeretük. És a Közel-kelet is valami távoli ismeretlen dolog a magyarok számára, amiről csupán tévinformációik vannak.
Persze tudom, a napi újságcikkeket és híradókat nem ők írják, nem ők készítik, nem ők döntenek arról mik kerüljenek be a napi hírekbe. A könyveiket és cikkeiket pedig sajnos csak nagyon kevesen olvassák.

Én a zsidó Goldziher Ignác városában születtem, vagyis Székesfehérvárott. Így a város öröksége kötelez engem arra, hogy a más népeket ne becsüljem le, ne nézzem le, hanem minél jobban megismerjem.
Most pedig Zuglóban dolgozom, ahol 11 nemzetiségi önkormányzat működik. De ennél több nemzetiség él a kerületben, csak ők nincsenek annyian, hogy saját önkormányzatuk legyen. Így maga Zugló is kötelez engem arra, hogy a más népeket ne becsüljem le, ne nézzem le, hanem minél jobban megismerjem.
Lakni pedig a VII. kerületben lakom, ami a bevándorlók egyik kedvenc célpontja. Emiatt nagyon sok nemzetiségnek van itt étterme. Éttermek tekintetében olyan a kerület, mintha a világ kicsiben itt lenne: araboknak, törököknek, indiaiak, pakisztániaknak, bangladesieknek, indonézeknek, nepáliaknak, kínaiaknak, örményeknek mind van saját kajáldájuk. De van itt mexikói és japán étterem is. A VII. kerület is kötelez engem arra, hogy a más népeket ne becsüljem le, ne nézzem le, hanem minél jobban megismerjem.

4 kontinens 27 országában jártam. Köztük közel-keleti országokban is (vannak, amelyekben többször is). Így volt lehetőségem nemcsak a médiából, hanem személyesen is megismerni más népeket, országokat, civilizációkat. Rokonaim, munkatársaim, ismerőseim közül sokan eljutottak olyan országokba, ahová sajnos én nem, és a beszámolóik alapján ismerem milyen az ő szemükkel, és nemcsak a média híreiben. Így ez is kötelez engem arra, hogy a más népeket ne becsüljem le, ne nézzem le, hanem minél jobban megismerjem.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 11:08:12

@fehérfarkas: Köszönöm a szavaidat, de nem hiszem, hogy ez a kis „lehetőség” akkora elismerést érdemelne, mint amilyenben részesíted. Sokkal inkább tőlem jár a köszönet, hogy ismereteiddel, és elkötelezett tenniakarásoddal emelted a blogom színvonalát.

Azért neveztem el magán-galaxisomnak, mert ez a blog az én nézeteimet, meggyőződésemet, világlátásomat hivatott közvetíteni. Az általam képviselt értékrend sajnos nehezen egyezik a manapság tapasztalható fekete-fehér gondolkodásmóddal. Magyar vagyok, magyarnak tartom magam. Jobboldali nézeteket vallok. Számomra ez azt jelenti, hogy őrzöm, vigyázom mindazt, ami hozzám, hazámhoz, népemhez tartozik. Ez az értékrend azonban nem általános érvénnyel kirajzolható. Lakhelyem fontosabb, mint a környező települések, hazám fontosabb, mint más országok, népem fontosabb, mint más népek, és egyszer majd bolygóm is fontosabb lesz más planétáknál. Ez a vigyázó, féltő gondolkodás nem ellenséges másokkal, de tolerálható határokat szab az élet minden területére. Ezt a világnézetet nem lehet kicsinyes egyszerűséggel megélni. Nincsenek benne ellenségképek, csak rangsorok, mint az élet bármely más területén. Hiszem, hogy még az ellenségünket is szükséges megismernünk, mert lehet, hogy olyasmiért támad ránk, amire nincs is szükségünk. Ha pedig nem támad, akkor tiszteletből illik legalább felületes ismeretekkel rendelkezni felőle.

Ebbe az értékrendbe tökéletesen illeszkedett a kulturális felvilágosító írásod. Én mondok köszönetet érte, mert ezért az anyagért a nagyoknak kellene versenyt futniuk, és nem egy ilyen kis mellőzött blogfelületen megjelennie. Büszke vagyok rá, hogy megtiszteltél vele.

Gerilgfx 2016.06.23. 02:11:52

nagyon érdekes, sajnos eddig nem láttam ezt a cikket. a muszlim civilizáció tényleg sokkal fejlettebb volt, mint az európai, de úgy tűnik, valami végletesen elromlott mára.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.06.23. 08:42:46

@Gerilgfx: Nem biztos, hogy "végletesen elromlott", lehet, hogy csak a tények vannak úgy csoportosítva, hogy az ellenkezőjét mutassák annak, ami van. Egy hatalmas világról van szó, mind létszámában, mind területében, mind kultúrájában. Ennek a hatalmas világnak van a méretéhez képest elenyésző agresszív kisebbsége, ami csak a mi szemszögünkből tűnik soknak.

Távol vannak, a híradások nem szólnak az egyszerű Korán szerint élő emberekről. Azt sem írja meg a sajtó, hogy Mari néni elment a templomba, vagy megetette a tyúkokat.
Az arab világ tudományos élete ma is hatalmas, de nem a nyugati világ működési paradigmáin alapszik, ezért a nyugati sajtó nemigen számol be az eredményeiről. Jól meggondolva lassan már semmilyen eredményről sem számol be, csak tragédiákról, bűncselekményekről, meg a celebek aktuális baromságaikról. Ezen a szűrőn keresztül viszont minden nép úgy érezheti, hogy különb a többinél. A folyamatos felsőbbrendűségi- és ellenséges közeg-kép stresszben tartja az embereket, így nen jut idejük a valóságra. Bár a blogodból ítélve ezekkel a dolgokkal sok újságot nem közöltem :).
süti beállítások módosítása