HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2020.05.15. 17:37 F.M.J.

COVIDIÓTÁK HAJRÁ!

sw-covid19.jpgHosszú hetek óta tartanak már az egészségügyi óvintézkedések. Hogy mennyi  a járványból a hiszti, mennyi a valóság, kinek mekkora politikai, gazdasági érdeke fűződik az elbagatellizáláshoz, vagy felnagyításhoz, most nem érdekes. Bizonyára mindenki kellően alá tudja támasztani az álláspontját olyanok előtt, akik amúgy egészen más szakterületen jártasak, és nagyjából egy hangot sem értenek az egészségügyi szakmai vitákból.

Van azonban néhány laikus számára is érthető tájékoztató, amit akár hallgat, akár olvas az ember, a magyar nyelv szabályai szerint értelmezhetően, hétköznapi emberek számára fogalmaztak meg kellő ismeretekkel rendelkező szakemberek. Ami pedig ezek hitelességét illeti, valószínűleg nincs az álláspontok között érdemi különbség, hiszen azokról hallanánk eleget.

 

Én a következő információkat tudom a védekezésről.:

A maszk nem a viselőjét védi, hanem annak környezetét. Azért, mert ha a vírus a levegőben van, márpedig levegőt csak kell venni, bizony belélegezzük, mert a vírus sokkal kisebb, mint a maszkok szűrőképessége. A fertőzött ember viszont a kilélegzés során a párás leheletét a maszkján át lélegzi ki, így a vírusok túlnyomó része megtapad a maszk felületén.

A maszkot óránként cserélni kell. Nyilván azért, mert addigra telítődik annyira, hogy a funkcióját nem látja el. Márpedig ha így van, akkor meg minek? Tehát vagy friss maszk, vagy semmi, mert a szennyezett csak dekoráció, viszont nehezíti a légzést.

Távolságtartás. A vírus ugyan kicsi, de nagyobb a levegőt összetevő molekuláknál, tehát ha nem is zuhan, azért mégiscsak leesik. Ha nem így lenne, mindegy volna, hogy mekkora távolságot tartunk, a vírusok átlebegnének egyik emberről a másikra. A biztonsági távolság puszta léte igazolja, hogy a vírusok a szakemberek szerint nem repülnek.

Ne érintkezzünk, ne fogjunk kezet! Nem szorul sok magyarázatra, a vírusok ideig-óráig elvannak akármilyen felületen, és ahogyan oda kerültek, úgy tapadnak át más felületekre, mondjuk valaki más tenyerére.

 

És ezek ismeretében, valamint segítségül hívva a józan eszünket, nézzünk szét a környezetünkben!

Kerékpárúton teker egy illető, egyedül. Nemhogy másfél méterre – biciklizésnél direkt sem menne -, még csak tizenötre sincs senki. Az első élőlény egy kóbor macska, aki száz méterrel előtte várja, hogy lecsaphasson egy pocokra az út mentén. Ki nem találnánk, hősünk maszkot hord. MINEK?

Földszintes iroda épület. Benn dolgoznak pár szobában 8-10-en. Jönnek mennek, ajtó nyílik, csukódik, hol a bejáraté, hol a szociális helyiségé, hol a mellékhelyiségek valamelyikéé. Főznek teát, kávét, szóval megy az élet, mint mindig máskor. Idegen nem lép be, hiszen a telepre sem mehet be, de hőseink óvatosak. Nem fognak kezet. Mert ugyebár azt hallották. Azok után, hogy egymásnak adnak a műszak alatt fejenként 20-50kilincset, és egyéb közösen használt kemény felületet, jól megvédik magukat az üdvözlés elmaradásával. AZTÁN, HOGY?

Hetente egyszer átfertőtlenítik az ugyanazon zárt közösség által használt épület-komplexumot. Idegen nem jár bent, mindig ugyan azok használják nap-nap után. Tehát testületileg kivonulnak, a megfelelő ember bemegy, és átpermetez mindent, majd ugyan azok a személyek testületileg elfoglalják állomáshelyeiket, és tevékenykednek tovább. Lényegtelen, hogy van-e közöttük fertőzött, avagy nincsen. Ha van, kezdi is újratelepíteni a vírusait, ha nincs, akkor meg nem is volt mit kiirtani.

Autózunk, autózunk. Szembe jön egy jármű, benne csücsül egyedül egy illető. Természetesen maszkban. Mert ugyebár a saját autónkba csak lélegzés útján viszünk be fertőzést, kézen, ruhán bizonyára kizárt. Nincs is annak párja, mint saját kilélegzett levegőnk egy részét visszalélegezni, járványügyileg teljesen hatástalanul. De ez csak egy dolog, mindenki úgy retteg ahogyan csak akar, de azt átgondolta már, hogy a széndioxiddal dúsult levegő fáradékonnyá tesz? Úgy vezet autót, hogy közben saját éberségét tompítva veszélyezteti immár ténylegesen is mások biztonságát. Az egy dolog, hogy a gondolkodás manapság nincs divatban, de azért betiltva sincs. Ha a járgányom - tegyük fel általam - már amúgy is fertőzött, nem segít a maszk, ám balesetveszélyes a frisslevegő belégzését akadályozni.

 

A vírusrettegők kezdenek a laposföld-hívőkre hasonlítani. Mindenféle átgondoltság, következetesség nélkül csinálnak önellentmondásos ostobaságokat. A járványveszély nem vicc. Komolyan kell venni, és a megelőzésre is hangsúlyt kell fektetni. De attól, hogy néhány átgondolatlan óvintézkedést teszünk itt-ott, még nem védekezünk. Olyan ez, mintha gátat építenénk a folyó mellé ide-oda ilyet-olyat csak úgy. Védeni ugyan nem véd, de legalább elfáradunk, és szórakoztatjuk a szemlélőket is.

Be kellene már fejezni az értelmetlen félmegoldásokat. Nagyon sok eszközt használnak nagyon sokan, ami vírusügyileg nem jó semmire. Tájékozódni kell, és attól, hogy egy covidióta valamit csinál, vagy épp nem, még nem kell követni. A józan ész megbízhatóbb, már ha van még belőle valamennyi. Pontosan tudható, hogy kik a veszélyeztetettek. Rájuk kell vigyázni. De az nem óvintézkedés, ha szájmaszkban összefogdossuk a kilincsüket. Még akkor sem, ha kesztyűben tesszük. Annak sincs sok értelme, ha a szabad levegőn tömegektől távol maszkban fuldoklunk, ráadásul ugyan abban egész nap. Az emberek nagytöbbsége szakemberek véleménye szerint komoly tünetek nélkül esik át a betegségen, sokan észre sem veszik. Helyén kell(-lene) kezelni ezt is, mint ahogyan más esetekben is kellene. Ott és annyi védekezést kell tenni, ahol és amennyire szükség van a járvány terjedésével szemben. A túlbiztosítás a félmegoldásokhoz hasonlóan nem hasznos dolog. Ez azért nem pestis, nem fognak életerős egészséges emberek tömegével holtan összerogyni az utcán. Ne legyünk nevetségesek!

 Fogarasi Miklós

 

 

5 komment

Címkék: Közélet Társadalom Reakció Szatíra


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5515681138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.10.19. 13:10:12

honnan tudod, h nem a szmog miatt visel maszkot a kerékpáros? gondolkozzál már, a laposföldesekre meg a vírustagadók hasonlítanak inkább

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.10.19. 13:11:49

akkor gondolom te még nem kaptad el a koronát, vag nem volt nálad szövödmény, de tudod sokan vagyunk, akik elkaptuk és tudunk mesélni a magadfajta nevetgélő idiótáknak.

embernemadat.hu/

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.10.19. 19:52:50

@tesz-vesz: "honnan tudod, h nem a szmog miatt visel maszkot a kerékpáros?"
- Onnan, hogy május közepén láttam verőfényes napsütésben Győrszentiván és az Audi között legalább fél kilométerre az első épülettől. Én láttam, de te miből feltételezed, hogy szmog volt?

"a laposföldesekre meg a vírustagadók hasonlítanak inkább"
- Így igaz, meg persze a vírusrettegők is.A laposföld-hit mára már szimbólum. A józanságmentes becsípődött meggyőződés szimbóluma, bármilyen irányultságról legyen is szó.

"gondolom te még nem kaptad el a koronát... "
- Fogalmam sincs. Elmúltam 50, és nem mostanában. Meg tudom számolni a két kezemen, hogy hányszor láttam orvost, leszámítva jogsit, véradást, üzemorvost, ilyesmit, azok is jellemzően balesetből és fiatalabb koromban történtek. Ettől függetlenül van a családban covidos áldozat, tudom, hogy nem játék, de nem is azt állítottam. Csupán próbáltam rávilágítani, a józan óvatosság, és a demagóg rettegés közötti jelentékeny különbségre. Megjegyzem, mindezt én nevek és személyeskedés nélkül tettem. Nekem volt gyerekszobám.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.10.28. 21:36:41

@F.M.J.: nem feltételezem a szmogot, csak felvetem. ha nincs szmog, az ellen is védekezhet úgy is, ha nincs, mert ő azt hisze, van vagy lesz. amúgy ha pl asztmás és így jobb neki, kinek mi köze hozzá?

azért a vírusrettegők se az életerős fiatalok közül kerülnek ki, hanem pl a potenciális áldozatok közül, így k -ra nem vethetők össze tanulatlan analfabétákkal. de te tudod...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.08. 11:44:59

@tesz-vesz: "nem feltételezem a szmogot, csak felvetem. ha nincs szmog, az ellen is védekezhet úgy is, ha nincs, mert ő azt hisze, van vagy lesz. amúgy ha pl asztmás és így jobb neki, kinek mi köze hozzá?"
- Nagyon izzadtságszagú replika. Próbálsz bemutatni egy olyan alig elképzelhető értelmezési tartományt, amiben értelmesnek tűnhet a semmitől való védekezés.

"azért a vírusrettegők se az életerős fiatalok közül kerülnek ki, hanem pl a potenciális áldozatok közül, így k -ra nem vethetők össze tanulatlan analfabétákkal. de te tudod..."
- Honnan is tudhatnám, hiszen neked más a véleményed, és az a vélemény meg ugye maga a valóság. Vagy inkább mégsem. A hülyeség nem korspecifikus dolog. Felismerni és mérlegelni a tényeket, majd az alapján cselekedni értelmes dolog akor is, ha valakinek téves információkból sikerül dolgoznia, így a következtetései sem mindig helyesek. De. Teljesen nyilvánvaló, mondhatni laborkörülményes alapból kiindulva mérlegelés nélkül cselekedni egy oda még véletlenül sem adaptálható narratíva alapján igazi ostobaság.

Azért érdekelne még egy kérdés. Te szoktál néha figyelemmel olvasni és szöveget megérteni, vagy csak kiragadott címszavakra reagálva valamiféle algoritmus módjára próbálsz helikopternek tűnni?
süti beállítások módosítása