HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2020.05.17. 16:41 F.M.J.

LIBERALIZMUS ÉRTELMEZÉS

 

Elég régen elég unalmas, hogy magukat liberálisnak valló vérgőzös anarchisták próbálják a lehető legagresszívebb eszközökkel számon kérni a világon saját elképzeléseiket, bármiről is legyen szó.

 Ez számomra azért fájdalmas, mert magamat én is liberálisnak tartom, de e szó alatt én egészen mást értek, és nem gondolom, hogy a liberális nézet kizárná, hogy legyenek elképzeléseim mindarról, amik körülvesznek. A liberalizmus szerintem nem alapeszme, hanem viszonyulás más nézetekhez.

              Kezdeném azzal, hogy szerintem már maga az elnevezés is kötelez. Mennyire lehetne komolyan venni egy agrárium köré szerveződő politikai mozgalmat, mondjuk kisgazdapártot, vagy kertészszövetséget, ha azok növényvédelem címén minél nagyobb területek lebetonozását követelnék? A liberalizmus is hasonló.

A szabadság és tolerancia jegyében nem lehet másoktól elvárni, hogy velem értsenek egyet, hiszen pont az a lényeg, hogy mindenki azt gondolhasson, mondhasson és tehessen amit akar. Mindaddig persze, amíg ezzel nem akadályoz másokat ugyan ezen jogaik gyakorlásában.

 Persze mint mondottam, én liberális vagyok. Próbálom elfogadni, hogy a világ változik. Még azt is próbálom megemészteni, hogy a világ szereplői egyre kevésbé kreatívak, és már nem képesek saját politikai hitvallásukat kifejezően magukat megnevezni, ezért jól csengő korábbi elnevezéseket használnak, azok jelentéstartalmának, normáinak átvétele nélkül.

A kettő azonban nem fér meg együtt. Jobb híján előtagok alkalmazásával tudnám, és fogom is a továbbiakban megkülönböztetni e két szöges ellentétben álló, ám egy nevet használó álláspontot. Magamat, és amúgy az eredeti liberális világnézet követőit retro-liberálisnak, az új, és számomra értelmezhetetlen, ám gyakorlatát látó hittétel követőit általánosan elfogadottan neo-liberálisnak nevezem.

 

 

Ezek után áttérhetünk e két nézetrendszer közötti különbségek példákon keresztüli értelmezéséhez.

 

A retro-liberális próbálja megérteni a világot, és mivel érthető okokból a valóság nem tetszik neki, követeli, hogy legalább őt magát hagyják szabadon gondolkodni. A neo-liberális ezzel szemben a saját szabadság-narratíváját próbálja számonkérni mindenki máson.

A probléma az elnevezés körül lehet. Miközben a retro-liberális saját, másokat nem akadályozó szabadságát tartja szemelőtt, addig a neo-liberális abból a téves dogmából kiindulva, hogy ő a szabadság letéteményese, eleve elutasít mindent, amit nem ő gondol, vagy tesz, hiszen az nem lehet része a szabadságnak. Ha az lenne, neki már eszébe jutott volna. Meg sem fordul a fejében, hogy mások a saját szabadságuk érájában mást is gondolhatnak a világról, mint egy neo-liberális.

 Egy neo-liberális mindig most rögtön akarja, hogy a világ „jobb” legyen. Persze nem sikerülhet, hiszen hogyan lehetne bármit is jobbá tenni anélkül, hogy értenénk a lényegét, hogy most mitől rossz, vagy úgy egyáltalán mennyivel lehetséges, hogy jobb legyen. Egy trabant nem azért nem megy 160-nal, mert rossz, hanem mert eleve nem is képes rá. Kár rajta dolgozni, még kevésbé követelőzni. Más célokhoz más alapanyagok kellenek. A retro-liberális ezzel szemben megalkotja magának azt a világot, amiben érvényesülhetnek a saját szabadságának elképzelései. Klubbokat, összejöveteleket szervez, esetleg politikai pártot alapít, hogy ott a hasonlóképp gondolkodókkal megoszthassa elképzeléseit, vagy felkínálhassa az eszményeit társadalmi, politikai alternatívaként.

 Ezért tapasztalható, hogy miközben a retro-liberális odut, barlangot, házat, tanyát épít/vesz magának, addig a neo-liberális követeli azt, hiszen „neki is jár”. A retro-liberális azért építi az egzisztenciáját, hogy legyen a világon egy hely, ahol a saját szabadságát mások korlátozása nélkül a tulajdon jogán megélheti, addig a neo-liberális mások világába próbálja adoptálni a saját elképzeléseit. Míg a retro-liberális nem kényszeríti másokra a saját véleményét a saját házában sem, tehát az ajtót nyitva hagyja, hogy azon bárki szabadon távozhasson, ha hallani sem hajlandó a házigazda nézeteit, addig a neo-liberális azt hiszi, hogy az ajtó akár nyitva van, akár zárva, arra hivatott, hogy azon bevigye mindenáron a saját eszméit mások hajlékába, akár tetszik a ház gazdájának, akár nem.

 Ha a retro-liberális kirándulni, vagy horgászni szeret, akkor tiszteletben tartja, hogy a másik ember a másik hobbit űzi. Köszönnek, ha találkoznak és ennyi. Ha azonban a neoliberális szeret horgászni, akkor a kirándulót megveti, mert nem tudja csendben szemlélni a természet szépségeit, meg valószínűleg amúgy is szemetel, de ha kiránduló, akkor a horgászt veti meg, mert szenvedést okoz a halaknak. Az ok mindegy, lényeg, hogy ami nem ő, az természetesen megvetendő, hovatovább fasiszta is, ha tudja mit jelent, ha nem. Az indokokat majd később megfogalmazzák.

 

Ezen narratívákból pedig egészen beteges következmények születnek.

 A retro-liberális elismeri az emberi teljesítményeket, és megértéssel fordul mondjuk a síró férfi felé, addig a neo-liberális értéknek tekinti a férfi sírását, valamint elvitatja és/vagy relativizálja az emberi teljesítményt, és elutasítja a könnytelen férfias kiállást.

Egy neo-liberális vállat von, ha valaki értéket teremtett, mert azt úgymond magának teremtette, és ebben igaza is van, ugyanakkor bár ő maga nem teremt értéket, a „társdadalmi egyenlőség” elvén, magának is követel belőle. Elvileg persze nem lehetetlen, hogy a neo-liberális is a társadalom értékteremtő oldalán helyezkedjen el, mert elvileg miért is ne lehetne. Ezzel szemben azonban épp a valóság áll. Aki ugyanis létrehozott már valódi értéket, az ha nem is kérkedik vele, sérelmesnek tartja, ha egyéni erőfeszítéseit hipotetikus érvek alapján egy kalap alá teszik elvi lózungokkal.

 Egy retro-liberális megérti és elfogadja, ha valaki inuitba oltott maszáj versenyzongorának vallja magát. A neo-liberális el is hiszi. Ezen ugyan jót nevethetnénk, de hitelességi problémákat vet fel. Ha a neo-liberálist elgázolja egy láthatóan hullarészeg gépkocsivezető, ám az áldozat nem hiszi el neki, ha a söfőr állítja, hogy nem ivott, teljesen érthető. Felvetődik viszont a gyanú, hogy nem mér egyenlő mércével. Ha nem hisszük el a részeg sofőrnek, hogy józan, akkor miért kellene elhinnünk Dukko Dezső külvárosi karosszérialakatosnak, hogy ő madagaszkári pingvin?

 A neo-liberalizmus egyik legnagyobb problémája, hogy a tényszerű empirikus valóságot tagadja, másik, hogy az igazolhatatlan, de még csak nem is valószínű irracionalitást elfogadja, harmadik, hogy a nyilvánvaló képtelenségeit másokon számonkéri. Elég évet megéltem, és elég problémával szembesültem már az életben ahhoz, hogy megtanuljam a világot nem megváltani. Nagyobbrészt elfogadóvá váltam a környezetem érthetetlen dolgaival szemben.

Még mindig rácsodálkozom összefüggéstelen és önellentmondásos jelenségekre, de már csak konstatálom. Nem akarom megváltoztatni. Csak annyit szeretnék, hogy ne legyenek számomra kikerülhetetlenek. Ezért tartom magam liberálisnak, mert már tudom tolerálni. Ezzel együtt nem vagyok irracionális elmebeteg. Nem tudom, és nem is akarom elfogadni a nyilvánvaló képmutatást. Nem tudom elfogadni, ha valaki elkötelezett magyar nemzeti érzelműnek tartja magát a trikoloros francia autójában, miközben a legalapvetőbb magyar vonatkozású ismeretekkel sem rendelkezik. Nem fogadom el a „zöld” tüntetések visszamaradó pet-palack hegyeit. Nem értem a nők „szabadságáért” küzdő, de a nők családszeretetét elutasító karrierista feministát. Ennek megfelelően nem értem a szabadságért vérző, de az általuk el nem fogadott szabadságértelmezést elutasító és megbélyegző neo-liberális eszméket sem. Mi értelme az olyan szabadságnak, ahol csak úgy lehet szabadon élni, ahogy egy kisebbség jónak látja?

 

Fogarasi Miklós

 

 

18 komment

Címkék: Politika Közélet Társadalom Kritika


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr415703558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2020.05.18. 19:22:01

Azt gondoltam, hogy azon csak én csodálkozom el, ha egy francia autón hatalmas "nagymagyarország" matricát látok...

Jók a meghatározások: retro-, neo-. Nagyon mai, és nagyon találó.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.05.19. 11:16:05

@DDQ:
Mondanám, hogy nem csak te, de sajnos én már nem. Érdekel a történelmünk, büszke vagyok a nagyjainkra, akár feltalálók, akár sportolók, és nagyon gáznak találom, mikor egynéhány hazánk fia kritikán alul viselkedik. De leginkább azt találom elkeserítőnek, amikor amolyan igazi tőröl metszett nemzőszervek verik a mentés mellüket. Ezek semmit sem tudnak arról, amire jobb lenne, ha nem hivatkoznának. Ezek csupán szocialisták, csak épp nemzetiek, és nem internacik. Egyre megy. Arrogáns, öntelt, és mérhetetlenül buta. Miért is csodálkoznánk rajta, ha francia autóra ragasztja azt a bizonyos térképet?
Nekünk meg marad az álmélkodás, hogy hogyan jutottunk idáig, és ezek után lehetünk-e méltán büszkék a magyarságunkra?

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2020.05.19. 11:42:19

@F.M.J.: Beteg a társadalom, s önmagát egyre betegíti. A betegség eredete a történelmünkben rejlik, én egy ponthoz kötöm, de természetesen ez egy hosszú folyamat. A tudatlan butaság, az arrogancia és mérhetetlen önzőség párosulva az apátiával igazán romboló. A mostani " magyarságra" ami inkább magyarkodás ,nem lehet büszke senki. Én inkább szégyenkezem. Pedig csodás az országunk természetileg, és páratlan szellemi terméket produkált eddig. De úgy érzem valami egészen sötét végjáték fele tartunk.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.05.19. 12:20:22

@DDQ: Én nem tudnék egy pontot megnevezni (bár érdekelne, hogy szerinted melyik az), amihez az általános dekadenciát köthetném. Sokkal inkább úgy látom, hogy mindig is jelen volt, dolgozott a háttérben, és mivel senki sem vette elég komolyan, lassan elhatalmasodott.

A történelemből talán csak a mínoszi és az atlantiszi kultúráról tudhatjuk, hogy természeti csapás döntötte meg. Az összes többi azt az utat járta, amit a miénk is. A különbség, hogy az akkori közlekedés, tömegkommunikáció és üzleti összefonódások nem az egész világra terjesztették ki az összeomlást, csupán a valóságtól elrugaszkodó, magát az elméleti süketelések által meghatározó társadalmakra. Persze maga az összeomlás mindig valami által lett, de ezeket a birodalmakat a semmiből építették racionális gondolkodással. A valamit már könnyebb lett volna megtartani ugyan ilyen szellemi lehetőségekkel. Tehát nem a fenntartás elvi lehetősége hiányzott, hanem az ahhoz szükséges szellemi feltételek.

Bármilyen kegyetlen is volt a szoci, megőrződött benne a józan eszünk, mint ahogyan az ó-kor kultúráját megőrizte a közép-korban az arab civilizáció. A párhuzam is letaglózó. A reneszánsszal a világ visszakapta a kultúráját, ám az arab világ torzsalkodó hiénák szintjére süllyedt, mint ahogy a szoci összeomlásával mi meg elvesztettük a józan eszünket.

És most hadd legyek én is egészen hipotetikus! Az megoldás lehetne a történelem ismétlődésére, ha kitalálnánk egy szerkezetet, ami élő emlékek formájában inplantálná minden ember elméjébe azokat a történelmi emlékeket, amik a generációkon át tartó jólétben elvesznek, és mindig is a fennálló jóléti társadalom bukását okozzák az értelmetlen lényegkerülő hedonisztikus demagógiák által?

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2020.06.02. 15:39:09

@F.M.J.: Megoldás csak időszakosan lenne a feltevés, mert szerintem, ha nincs egy erős keret, ami összefogja egyéneket, minden kezdődne előlröl.

Én úgy látom, hogy nekúnk mindig is szükségünk volt egy erőre, ami keretet adott a társadalomnak. Lehetett az királyság, monarchia, megszállás, bármi. S igen, a folyamat nem köthető szorosan egy dátumhoz, mert százazdokon átível. Mégis úgy gondolom, hogy amióta csonka országban élünk, felgyorsult a társadalom romlása. S amig a gyökerek megvoltak, azért valahogy talpra áltunk a történelem folyamán bármilyen háború is döntötte romba az országot. A II. Vh-t követő időszak, akármilyen is volt, adott ismét egy erős keretet, irányt. Konzerválta egy darabig a társadalmat egy állapotban. Aztán ez megszűnt, s szétesett a társadalmi tudat, az egység, s a józan ész is elveszett. Mára már olyan nagyok lettek a különbségek, akár gazdasági, akár szellemi vonatkozásban vizsgáljuk, hogy az már szinte megoldhahatlan problémát jelent.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.06.04. 10:25:07

@DDQ: Érdekes az "erős keret" elméleted. Bár én úgy gondolom, hogy erős keretnek haladó lenne egy másik paradigma, ami például nem a pénzben kifejezett vagyont határozza meg emberi értéknek, hanem az ahhoz vezető út minőségét. Ha például nem az lenne a büszkeség tárgya, hogy mennyid van, hanem az, hogy mennyit tudtál saját erőből törvénysértés nélkül megszerezni. Egy ilyen rendszerszintű virtus esetén értelmetlenné válna a kapott vagyon, hiszen nem járna vele megbecsültség. Ellenben felértékelődne az emberi teljesítmény. Mellékhatásként talán az értelmetlen vagyonfelhalmozás is visszaesne, hiszen az nem segítené a leszármazottakat, felélni meg akármennyit nem lehet, legfeljebb elverni, de azt meg minek megkeresni.

Ez persze csak egy lehetőség.

Lehetne a fent említett retro-liberális gondolkodás is megoldás, ami ugye egy mentális fejlődés eredménye. Ez lehetővé teszi a másokkal szembeni elismerő hozzáállást, ami ugye rendszerszinten visszacsatolást eredményez. Csak gondoljunk bele, hogy most a gyakorlatban nem az okoz elégedettségérzést a hétköznapi embernek, amije van, hanem az, ha valamivel többje van, mint a szomszédjának. Ez egy beteg hozzáállás, de sajnos elterjedt. Ha a társadalom fejlődés útján felnő a valódi liberalizmushoz, akkor ez is megszűnik.

Ezek mind csak hipotézisek, mert az emberek tömegei gondolkodnak anyagi szellemben. Nem érték a tudás, az ismeret, olyasmiről meg ne is beszéljünk, hogy becsület meg hasonló. Még a szponzorok is csak azért támogatnak dolgokat, hogy jó hangosan dicsérjék, vagy emlegessék hálával érte.
Így viszont sajnos igazad van. Kell egy erős keret, mert nem vagyunk elég erősek kellő számban ahhoz, hogy parancsszó nélkül is emberhez méltóan viselkedjünk.

gigabursch 2022.01.25. 12:36:51

Köszönöm a linket!
Korrekt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.25. 14:17:27

@gigabursch: Köszönöm, hogy elolvastad. Ritkaság, mert hosszabb három mondatnál, és kép sincs hozzá. Ebből arra következtetek, hogy bizonyára konzervatív vagy.

gigabursch 2022.01.27. 21:06:19

@F.M.J.:
Hogy a te szóhasználatoddal éljek, a retro-liberálisokból is meg a konzervatívokból is sok embert ismerek, akik - szinte - szó szerint ugyanezeket a gondokat és összefüggéseket mondták már el.

Sajnos - tapasztalatom szerint - a neok a társadalom szemétdombjára hőbörögve rántanak bárkit teljes gátlástalansággal.

Amúgy vannak ilyen is és olyan jellemzőim is, mert mindkettőben van érték és van ami se ide, se oda nem sorolható be.

...és igen, szeretek olvasni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.28. 09:40:07

@gigabursch: "szó szerint ugyanezeket a gondokat és összefüggéseket mondták már el."
- Igen, ezek egyáltalán nem egyedi, vagy új gondolatok. Az írás csak összeszedni hivatott a gondolatkör alapjait. Amolyan összefoglaló, amire lehet hivatkozni egy vita alkalmával, amikor nincs lehetőség átfogóan kifejteni a nézetrendszert.

"Sajnos - tapasztalatom szerint - a neok a társadalom szemétdombjára hőbörögve rántanak bárkit teljes gátlástalansággal."
- Nem csak a te tapasztalatod. Így rothadt el belülről a római, a holland, meg még sok birodalom, de így működött a francia forradalom, a TK, a náci No. meg a többi szocialista jellemrajzú szeméthenger. Szerintem a kulcsszó a szocialistán van. Nem a baloldalon, hanem a szocialistán, amelyik néha nemzeti, néha internaci, most épp sötétzöld meg neoliberális. Ez a nézetrendszer az agresszív és értéktelen emberek dühöngésének színtere. Bármi mástól úgy lehet megkülönböztetni, hogy önmagában életképtelen. Szükség van a fennmaradásához a gazdatársadalomra, amelyik előteremti a létük alapjait, amit azután erővel, vagy félrevezetéssel el tudnak venni tőle. Jelen korban ezeknek a keltetőhelyéről nemrég írtam itt: magan-galaxis.blog.hu/2021/08/20/plazabuborek

"mindkettőben van érték és van ami se ide, se oda nem sorolható be."
- Egyetértek. Azt írod, hogy szeretsz olvasni. A blog indulása idején a politikai felosztásról, vagy legalábbis arról, amilyennek akkor látszott, összeszedtem néhány gondolatot. A címeikben dátummal töltöttem fel, mert így jeleztem az aktualitásának idejét. Nem minden jött be, de sok esetben igaznak bizonyultak a meglátások. Ha van időd, keresgess közöttük! Utólag okos az ember, de érdekes visszanézni, hogy akkor mi milyennek látszott :) .

G. Nagy László 2023.09.15. 13:16:28

Teljes mértékben egyetértek.

"A liberalizmus szerintem nem alapeszme, hanem viszonyulás más nézetekhez."

Ezt a mondatot külön kiemelném, már csak azért is, mert minden posztom erről szól. A liberalizmus - eredeti jelentését alapul véve - gyakorlatilag ideológiamentességet takar. Ez nagyon nem tetszik sokaknak, mert szeretnék a saját beteg ideológiájukhoz hozzárontani a liberalizmust is (mintha az is csak egy volna a beteg és erőltetett világnézetek közül), de ezt muszáj visszautasítani.

Ami az elnevezéseket illeti: én a klasszikus liberalizmust használom (ez jobban cseng, mint a retro), az új vonulatra pedig a balliberális, progresszív, vagy akár neomarxista jelzőket használom. Egyik sem túlzás: amit leírsz - tisztán és helyesen -, az maga az új bolsevik attitűd.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.09.15. 17:10:33

@G. Nagy László: Ha valamit elnevezünk, azt fontos úgy tenni, hogy közérthető legyen, egyértelmű és ne legyen elcsépelt. Amiket javasolsz, tökéletesen helytállóak, csakhogy ezek a közbeszédben már frázissá szaggatott kifejezések.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.20. 17:45:24

@G. Nagy László: már megint meg akarod magyarázni hogy nárcisztikus pszichopataként nincs se jellemed, se ideológiád (remélem most már érted a szót...)

grundigg nagyon betalált.
azért nem kéne folyamatosan reklámozni és divattá tenni hogy gerinctelen vagy ahogy a félisten gazdád.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.09.21. 10:47:49

@Tesz vesz XVI.: Épp az imént írtam meg egy másik posztomhoz fűzött megjegyzésedhez a vélemyényem, de mivel ez is elég régen keletkezett összefoglalom rövidebben.

Magam sem értek egyet @G. Nagy László: nézeteivel, a legtöbb szóba került témában. Amit viszont el kell ismernem, hogy a stílusa normális emberhez méltó és tisztelendő. Ha úgy érzed, hogy képtelen vagy felnőni a feladathoz, és a nézeteivel vitatkozni személyeskedés helyett, akkor azt valami virtuális kocsmában folytasd, mert itt erre nem vagyok vevő. Az nem érv, hogy a másik szerinted hülye. Ha annak a másiknak meg pont ugyan ez a véleménye rólad, akkor épp nem sikerült megbeszélni nézeteltéréseket, viszont mindkét demagóg jól beszólt a másiknak. Én ennek nem kívánok teret adni. Ezt csak azért írtam le, nehogy megmagyarázd, hogy azért lettél kiutálva, mert nem értettem veled egyet.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.21. 14:05:41

@F.M.J.: nem ismered a stílusát akkor

többet kéne olvasnod pl amikor "b*szatlan nőkről" ír a kommentekben az szerinted emberhez méltó? tisztelendő?

haverja a beszédes nevű proli kölyök, a Sadist elvenné a nőktől a szavazati jogot, és ez szerinte megvitandó állítás, és "lehetnek érvei erre".

vagy amikor arról ír hogy "apa1 hogyan b*ssza seggbe apa 2"-öt is nagyon emberhez méltó, a börtönben beszélnek így, az is tisztelendő?

mikor megbékélésről beszél a posztjában az oldalak között, a kommentekben meg már földbuta primitív stílusban beszél a másik oldalról, akkor mennyire koherens ez szerinted?

vedd észre hogyan manipulál egy nárcisztikus pszichopata, aki olyan mélyről jön, hogy az anyja lestricizi a feleségét. és politikai pártszimpátia alapján osztana fizetést a tanároknak. de felsorolhatom a többi elmebetegségét is.

talán még gyerekszobája se volt, ennek a kóros haudozónak.

az dicséereted ha
mert emberün mélysötét és mérhetetlenül ostoba. egy elvtelen proli, aki gátlástalanul hazudik, le is írhatom a konkrét eseteket is hogy miért.

"Ha úgy érzed, hogy képtelen vagy felnőni a feladathoz, és a nézeteivel vitatkozni személyeskedés helyett, akkor azt valami virtuális kocsmában folytasd"

valóban fel kell nőni ehhez, te valami gyógyszert szedsz? vak vagy vagy ostoba? hitványkodva hazudsz most vagy tényleg ki akarsz oktatni teljesen tudatlanul?!
fel akarsz idegesíteni, ugye? nem bírom elviselni az ekkora ostobaságot tőled se. és g .angytól se. mintha te ő lennél álnéven. ő is így szokott hazudozni, mikor a kérésére RÉSZLETESEN kifejtek valamit, pl hogy miért önzetlenek a párkapcsolatok, vagy hogy mit jelent az "ideológia" szó, akkor nem tetszik neki hogy rossz fényben tüntetem fel a földbutaságát hogy nárcisztikus pszichopataként neki ki kell fejteni miért önzetlenek a párkapcsoaltok. és emiatt törli a kommentemet és 17x kitilt a blogjáról
ezekután te akarsz nekem magyarázni, hogy nőjjek fel a feladathoz? nem szégyelled magad?

ennyire vak vagy hogy nem látod hogy én vitázok, ő meg nem? vagy most csak hitványkodsz?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.09.21. 17:34:09

@Tesz vesz XVI.: "többet kéne olvasnod pl amikor "b*szatlan nőkről" ír a kommentekben az szerinted emberhez méltó? tisztelendő?"
- Ez engem nem érdekel. Még mindig nem érted!!! Nem minősítek senkit csak úgy, és nem érdekel, hogy ki hol mit és kivel vitázik. Az én blogjaimon tud normálisan kommunikálni. Ebből arra következtetek, hogy ha másutt meg nem, akkor annak van valamilyen oka, de ez nem rám tartozik.

Ha viszont nem vagy képes ezt az egyszerű összefüggést megérteni, akkor valahol másutt okádd ki magad. Nem vagyok rá kíváncsi.

Tesz vesz III · www.kkbk.blog.hu 2023.09.25. 09:02:13

@F.M.J.: el tudnád nekem magyarázni hogy te miért nem tartod hitványságnak, amikor törlöd a több óráig megírt kommentemet innen ? a másik posztról?

nagyon érdekelne.
persze csak akkor ha te tényleg független vagy ahogy mondod/hazudod.
ha korrupt vagy és hitvány, akkor valóban felesleges "kommunikálnunk"
nem mintha az eddigi bulvármocskod kommunikációnak számítana. de te ezt sem érted szerintem.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.09.25. 16:42:32

@Tesz vesz III: "el tudnád nekem magyarázni hogy te miért nem tartod hitványságnak, amikor törlöd a több óráig megírt kommentemet innen ? a másik posztról?"
- Akkor lenne hitványság, ha a véleményed miatt tenném. De nem azért teszem. Ezt a választ sem kellene megírnom az utolsó kommented következő bekezdése miatt, ami ugyan olyan primitívre sikeredett mint a többi, de utoljára kivételt teszek. Emlékezz rá, de vissza is olvashatod! Figyelmeztettelek, hogy válogasd meg a szavaidat. Vagy nem tudod, vagy nem akarod. Nem tudom, melyik rosszabb, de nem vagyok az apád, hogy én tanítsalak jómodorra. Láthatóan ez a tétel kimaradt a neveltetésedből.

Tehát, elkezdtem veled megvitatni a nézetkülönbségeket, megpróbáltam megértetni, hogy milyen előzmények miatt gondolok dolgokat úgy ahogy. Tudod, ez része a diskurzusnak, hogyí valaki megokolja a nézeteit. Normáliséknál ezt nevezik eszmecserének, vagy ha úgy tetszik vitának. Te viszont nem tiszteltél meg vele, hogy normális emberhez méltóan válaszolj, hanem átmentél argresszív szemétkedésbe. Bár mostanra egyáltalán nem számítok rá, hogy célt érek, azért mégegyszer leírom. Nem érdekel senki véleménye akár megegyezik az enyémmel akár nem, amíg képtelen emberhez méltóan kifejteni. Neked nem sikerült, bár több lehetőséget is biztosítottam rá. mielőtt további eszközök hiányában töröltelek.

Ne próbálkozz olyan ócska lózungokkal a lelkemre hatni, hogy sok időt fordítottál a kommentjeid megírására, mert én is írok kommenteket, tudom, hogy mennyi időt vesz igénybe, főleg ha olyan igénytelenek, mint a tieid. Egy darabig tényleg érdekelt a véleményed, de a minősírthetetlen viselkedésed ezt az érdeklődést törölte. Mostmár akkor sem foglalkoztat, ha költeménybe csomagolod, mert bemutatkoztál. Tudom hogy arrogáns, hisztérikus, neveletlen, primitív pondró vagy. Sajnálom, hogy ide kell alacsonyodnom, nem az ízlésem szerint van, de láthatóan nem értesz a szép szóból. Újra és újra megpróbálsz betolakodni oda, ahonnan már félreérthetetlenül kidobtak, mert gusztustalanul viselkedtél. Nem tudom, hogy hogyan lehetne veled megértetni, hogy mennyire undorodom a stílusodtól. Valószínűleg semmit sem vagy képes megérteni, ami magasabb szinten van megfogalmazva, mint amit egy iskolázatlan nyóckeres strici felfoghat. Ez az utolsó komment, amit neked írok. A másik posztomról, és erről is töröllek. Ne próbálkozz, ne tölts vele időt, mert úgy is kidoblak. Nem vagyok rád kíváncsi és a blogomat sem akarom szennyezni az alja modoroddal.
süti beállítások módosítása