HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2021.08.30. 15:24 F.M.J.

Szerintem az Isten...

Avagy szubjektív értelmezés Isten természetéről.

 

Mindenek előtt tisztáznám. Ateista az, aki nem hisz istenben. Nem a keresztényekében, egyikben sem. Az ateista számára a világ fizikailag, kiszámíthatóan, és megfelelő feltételek véletlenszerű együttállása okán létrejött, alakult, ennek a folyamatnak vagyunk épp itt és most is részesei, és haladunk valamerre, ami természetesen kiszámíthatatlan.

Én nem ilyen vagyok. Még akkor sem, ha bármelyik vallás hithű követője közéjük is sorol.

Bármelyiké. Mert nem gondolom, hogy bármely, földi emberek által kitalált, formált és deformált, olykor át-, és megreformált istenkép megfelelne a tényszerű valóságnak. Számomra semmivel sem valóságosabb egy kaporszakállú ítész, mint egy teknősbéka háton billegő lapos-föld illúziója. Nem hiszem, hogy a teremtő Isten neve Jahve, Allah, Síva, vagy akár Tollaskígyó lenne.

Ezzel szemben meggyőződésem, hogy mindazon jelenségek, amik köré, vagy azok magyarázataként egykoron szerveződtek hitek és mitológiák, valós tényszerű jelenségek. Attól, hogy nem értünk, nem tudunk megmagyarázni, vagy esetleg nem tudunk a már kialakult vallásképünkbe beilleszteni valamit, és jobb híján tagadjuk, még nem lesz az semmissé.

Isten maga a tényszerű materiális, kozmikus és fizikai valóság. A világ teremtése óta jelen lévő, formáló energia, mely folyamatos változásban ölt testet. Nem kell pontosan leírni, hisz ha lehetne, megszűnne mitikusnak lenni. Igen mitikusnak, mert ettől isteni. Tájékozottabb emberek ismerik a mondást, miszerint ami a primitívnek csoda, az a fejlettebbnek csupán technológia. Nem tudhatjuk, de elképzelhető, hogy a vallások alapítása körüli időkben azok a jelenségek, melyek magyarázatára felsőbbrendű lényeket - nevezzük isteneknek -, vizionáltak, mára már az ingerküszöböt sem érné el. Ahogy a görögök maguk mögött hagyták az Olümposzon vitázó Istenek vízióját, égő-beszélő csipkebokor láttán a ma embere valószínűleg holokivetítőt sejtene valahol a közelben. És hát a hitbéli meggyőződés is sokat vesztett régi nívójából, különben minek tennének villámhárítót a templomok tornyára?

Egy olyan vallásnak, amelyik hiteles kíván lenni, minden olyan jelenségre kell tudjon magyarázatot adni, ami körülvesz, valaha is körülvett, vagy akár szimpla formális logikával, megfigyeléssel, vagy számításokkal kimutatható. Ide sorolnám azokat a dolgokat is, amik ezután kerülnek felfedezésre. A tudomány ugyanis megengedheti magának, hogy beismerje tévedését, és új elméletet állítson fel az új felfedezések befogadásával, de a vallásnak épp az a lényege, hogy a mindenséget egyszerre foglalja magába. Nem lehet olyan dolog, amiről nem hallott, és emiatt később át kellene írni a szent szövegeit. Mindegy, hogy mennyi a csaló, ha van akár csak egy olyan példa is, amiben valaki újjászületett, feltámadt, kísértett, telepatikusan érintkezett, jövőbe látott, túlvilággal kommunikált, levitált, kézrátéttel gyógyított, testen kívüli élménye volt, vagy bármi abszurdat, lehetetlent, megmagyarázhatatlant tett, akkor arra magyarázatnak kell lennie egy hiteles vallásban. Nem lehet csak úgy kidobni megfigyeléseket, szent iratokat, mert nem illik a narratívánkba. Nincs értelme tagadni valamit, csak mert nem egyeztethető össze a begyepesedett nézeteinkkel.

Az ember fejlődik. Nem túl gyorsan, de egyre tempósabban. Nagyon rég azt hittük, hogy ha felfestjük a barlang falára a mamutot, és megfenyegetjük egy husánggal, akkor szerencsés lesz a másnapi vadászat. Aztán hittük később azt is, hogy civakodó család módjára egy isteni kompánia uralja a földet egy hegy tetejéről. Most mi itt azt hisszük, hogy egy felsőbbrendű triumvirátus együtt a mindenek felettije. Amikor ezt hallom, szinte igazat adnék az ateistáknak. De mégsem. Csupán az, hogy logikai úton bármelyik múltbéli, vagy jelenkori vallás nevetségessé tehető, még nem jelenti azt, hogy ne lenne benne valóság tartalom, vagy ne lehetne egy olyan változat, amit mi emberek még nem ismerünk, de mégis hiteles. Annak lehet, hogy nem is tanításai vannak, hanem mindenre kiterjedő ismeretei. Ahogyan megismertük a földtani jelenségeket, az időjárást, a természetet és evolúciót, a csillagászatot, a természeti és mesterségesen előállított energiákat, úgy innen is tovább fogunk lépni. Ahogy képtelenségnek tűnt önerőből folyón felfelé hajózni, lónál gyorsabb gépet építeni, repülni, vagy a hangsebességet átlépni, úgy fogunk még a fénynél is több utat megtenni, teleportálódni, anyagot energiává, energiából anyagot szintetizálni. Eljön a gondolattal irányított gépek, majd a szellemi akarattal létrehozott materiális javak ideje, míg nagysokára értelmét veszti bárminek a közvetlen pillanatnyi szükségleteken túli létrehozása, hisz már soha semmire nem lesz szükségünk, végül még tán anyagi testre sem. A fejlődés végén megértjük, hogy az Isten nem más, mint a minden élőben lakozó teremtő erő, amiket megfelelő összpontosítással, néha manapság is munkára tudunk fogni, de mivel ezt magunkról még nem hisszük, nem tudjuk, így egy istenképhez való egyöntetű imádsággal hozzuk létre a teremtő energiát. Amíg tele voltak a templomok vasárnap, még több csodát láttak. Manapság az ateizmus korában a teremtő erők kicsik és kioltják egymást. Teremtő szellemi energiáinkat blokkolják anyagi céljaink megvalósításának folyamatos tervezései, életünk eseményei feletti aggódásaink. A technológiánk még igen szegényes, a hitünk meg már rég elszállt.

Persze lehet, hogy már voltunk azokban a magasságokban. tudtunk egyszerre bárhol és mindenhol lenni. Láttuk egyszerre a képet és annak alkotóelemeit akár atomi szinten. Rendelkeztünk a képességgel és tudással, hogy lássuk a következő lépést, és az azt követőt is. Nem számított tér és idő. Mindent tudtunk előre, és mindent láttunk egy időben. Még olyan dolgokat is, melyek ma még csupán az elméleti fizikusok lázálmaiban bontakozik ki. Bizonyára rendkívül unalmas lehetett, bár sok mindenre lehet ez a magyarázat. És akkor..., talán... megfogalmazódott egy isteni pasziánsz ötlete. Teremtsünk magunknak világot élettel. Egyszerűt és tudatlant, de legyen hozzá intelligencia. Ha sikerül végig játszani a nagy kozmikus játékot, visszatalálunk a mindent tudó és uraló pozícióba, ha nem, és a világ kiírtja magát, pontosabban mi egymást, akkor pedig... szintén, csak rövidebb úton. Ha úgy tetszik, olykor még csalhatunk is, hívjuk isteni beavatkozásnak! Végül is mindenre van hely és idő végtelen mennyiségben. Mi most a kis materiális világképünkben csak a kártya lapjai vagyunk. Olykor sorokba, csoportokba rendeződve, máskor csupán problémát okozva. Egyesével semmik, de együtt maga a pakli. Vagy az Isten?

Azt mondják, hogy zuhanó repülőn, süllyedő hajón nincsenek ateisták. Bizonyára így van, de életveszélyben mindenkinek a neveltetése során megismert felsőbbrendűhöz alakul ki hirtelen lojalitása. Nem egy bizonyos istenhez kezdenek imádkozni, hanem mindenki ahhoz, amiről a felmenői állították, hogy az az egyetlen. Ezen érdemes bigott hívőknek elgondolkodni. Én úgy gondolom, hogy mivel Isten minden élő éltető ereje, így minél több élő vesz körül, annál közelebb vagyunk hozzá, annál többet érintkezünk vele. Ezen meg a plázalakók gondolkodhatnak. A művirág, a vas, a beton, az üveg, a fényfestések, egyik sem élő, és nézzük, milyen a lelkiviláguk. Én is élek, Isten bennem is van. Persze én is akarok élni jelen formámban még egy keveset, de nem azért, mert félnék valamiféle ítélettől. Vannak még befejezetlen dolgaim, melyek jelen életemhez kapcsolódnak, és ezt az életet úgy szeretném lezárni, hogy abból másnak ne legyenek elvégzendő tennivalói. Végül is, lehet, hogy tévedek. Másodsorban azért szeretnék sokáig élni, mert kíváncsi vagyok. Jelen perspektívámból szemlélgetek bizonyos érdekes folyamatokat, és szeretném tudni azok kimenetelét. Ez azonban csupán kíváncsiság. Amíg jelen életemet élem, ez biztosítottnak látszik. Nem tudhatom, hogy a továbblépés valójában mit jelent, de nem hiszem, hogy félnem kellene tőle. Egyszer minden út véget ér, és az sem biztos, hogy attól jó az út, ha hosszú. Elég tudni, hogy része vagyok egy kozmikus összességnek. Ez megnyugtató, felelősségteljes és felemelő. Tudni, hogy a tovább is része a nagy játszmának, felmérni, hogy Isten részeként Istenhez méltón kell a dolgaimat rendeznem, és lelkileg feltöltődni a tudattal, hogy az életem nem a saját kicsinyes testi-szellemi igényeimről szól, hanem célja van. Persze mindenki abban hisz, amiben akar, de az én Istenem, nem a hegytetőn, vagy a templomban létezik, hanem bennem, körülöttem és mindenütt, ahol élet és teremtő energia van.

 

Fogarasi Miklós  ( F.M.J. )

 

11 komment

Címkék: Vallás Dimenzió Hit


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2716673558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.10.16. 16:59:03

nem a mitikuságtól isteni, hanem a képzelt erejétől.

"Isten maga a tényszerű materiális, kozmikus és fizikai valóság. A világ teremtése óta jelen lévő, formáló energia"

Ha Isten létezik, akkor bizonyára Isten is ateista, hisz - ahogy a követői, úgy - valószínű, hogy ő se hisz abban, hogy őt is teremtették, a Bibliában se beszél erről. Márpedig a "semmiből" nem jöhetett létre Isten! biztos hogy őt is teremtették! Tehát én ateistaként sokkal jobban hasonlítok Istenre, mint egy birka vallásos

Ha a vallások mélyére nézünk, akkor láthatjuk hogy a vallásosok valójában egy nagy hatalmú VARÁZSLÓKÉNT gondolnak gyermeki tudattal istenre, aki csak úgy varázsolgat, megmagyarázhatatlan tudománnyal: "lett, mer aszonta"(az nem baj, hogy a SZENT mágikus könyv szerint előbb van fény, mint Nap... még véletlenül se azt jelenti, hogy mai fejjel szinte analfabéták voltak az ókori vallásírók). Varázsolgat, ugyanúgy mint Harry Potter. A mágia Isten teremtő ereje. Nincsenek műszerek, eszközök, szerszámok, még egy k. varázspálcája sincsen, csak a gyermeki fantázia van, ami szerint ez elképzelhető.

Ezek az emberek ezoterikus módon azt hiszik, hogy AMI RÉGI: AZ JÓ, az szent, fogalmuk nincs, hogy az értelmes vagy tudományos dolgoknál ez nem érv, és nem lehet így megmagyarázni semmit sem, a régi emberek nem tudtak levitálni, teleportálni, jósolni, halottakat idézni, és telekinézissel élni mint egy jedi, a régi korok emberei nem voltak A Titkos Tudás birtokában.
Én is próbáltam gyerekkoromban jedi módra tárgyakat mozgatni, csak kinőttem belőle (tavaly azért megpróbáltam mégegyszer, de rohadtul nem jött össze, úgyhogy ez egy k* nagy átb*szás, köcsög Lucas - ő is egy vallásalapító, a Jedi vallás be van jegyezve, létjogosultsága ugyanakorra mint a többi vallásnak, a jedik is a jóra tanítanak, ahogy a kereszténység, 2001-ben 400 000 jedi hívő volt a briteknél hivatalosan bejegyezve), a vallásos a mai napig próbálgatja a gyermeki fantáziáját. És nem nő ki belőle. Hihetem azokután, hogy évente megpróbálok tárgyakat mozgatni (na jó, naponta; néha óránként), hogy vannak emberek akik képesek rá? Úgy, hogy soha nem láttam? Ezek az emberek soha nem láttak csodát, mégis hisznek, hogy feltámadt a halálból a kedvenc Jedi lovag Harry Potterjük. A kor kedvenc esti meséje, mítosza, mondája, története, főhőse és szuperhőse, Isten akár a következő Marvel-filmben is szerepelhetne, kétezer éve a Marvel-filmeket még vallásoknak hívták.

kkbk.blog.hu/2019/07/07/az_ateizmus_apologiaja

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.10.19. 19:50:19

@tesz-vesz: Az általad leírtak úgy általában nem sok magyarázatot igényelnek, és nagyjából egyet is tudok vele érteni.

Van viszont egy alapvető megközelítési probléma. Mint a posztban írtam, bármelyik vallás nevetségessé tehető pusztán logikai úton, és nem is igényel túl sok erőfeszítést. Te is ezt teszed. A leírtak jól ülnek, csakhogy akármennyi földön ismert vallást is semmisítesz meg a józanság erejével, az csupán azt bizonyítja, hogy az adott vallás inkább szánalmas, mint követendő. Ez azonban nem Isten létét cáfolja, hanem azt a képet, amit az adott vallás hívei tulajdonítanak neki.

Ugyan ez megfordítva is igaz. Az, hogy nem tudja senki hitelt érdemlően bizonyítani Isten létét, csupán a meggyőződését hangoztatni, még nem jelenti azt, hogy ne létezne.

Ateista oldalról is hasonló a helyzet. Az a meggyőződés, hogy Isten nincs, és hogy ezidáig a természeti jelenségek okait rendre sorban megfejtettük, még nem biztos, hogy minden okra lesz materiális magyarázat. Megközelíthető úgy is, hogy ha mondjuk tényleg minden jelenségre megtaláljuk a magyarázatot, és így kvázi minden létező és megismerhető tudás birtokába jutunk, akkor nem leszünk-e mi emberek összességében minden tudás birtokosai maga az Isten? Annyira elképzelhetetlen, hogy azoknak az ezoterikus hókuszpókuszoknak, amivel a pletykalapok fogyasztóit hülyítik, bizonyos elhanyagolható kisebb részei valós megfigyeléseken alapulhatnak? Mi van, ha az emberi elme egyes személyeknél bizonyos esetekben képes materiális energiákat akár tudattalanul is úgy formálni, hogy megmagyarázhatatlan jelenségeket okozzanak?

Isten léte ugyan úgy bizonyíthatatlan, mint a nemléte. Ebből viszont az következik, hogy az ateizmus is csak egy vallás, ugyan úgy, mint a többi meggyőződés, aminek nincsenek perdöntő bizonyítékai. Persze tudom, hogy nem is lehetnek, de pont ezért érdemes kellő óvatossággal megközelíteni a kérdést.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.10.28. 21:18:30

@F.M.J.: isten létét cáfolja, hiszen isten létét a VALLÁSOK VETTETTÉK FEL!

hiheted ezekután hogy te vallások nélkül is gondolhatsz istenre, csak az nem lesz igaz! vallások nélkül ugyanis eszedbe se jutna. vagy ha igen, ugyanolyan bornírt gondolat lenne, mint ahogy a tanulatlan ősember felvettette annakidején hasára csapva.
illetve a sámán a törzsben.

nem gondolkozol, csak a szót szaporítod.
van akinek felesleges továbbtanulni, és gondolkozni, könyveket, nyelveket megtanulni, csak még nem jött rá arra hogy a fejét is kéne használnia.

A vallás vagy az istenbe vetett hit ua. hiába is nem szeretnél egy gyékényre kerülni egy analfabétával, azért sikerül, tudom.h nem szeretnéd, de ez nem kívánságműsor

ez a legbarátságosabb elmebetegség, szolid agyi programhiba.
A gondolkodás és az identitás hibás működése, illetve hiánya.

Egyáltalán miért vehető számba az az opció, hogy ma is "létezik" valaki, akit a primitív ember kitalált, mert nem tudta mitől ég a Nap, mitől nem esik az eső? Sokkal bonyolultabb struktúra lehet egy olyan lény, aki csak úgy létrehoz a semmiből életet, bolygókat, fekete lyukakat, Einsten-Rosen hidakat (matematikailag létezhet), mint az ősrobbanás elmélete. Egy kicsivel megbonyolítja az univerzum történetét, mert akkor Isten történetét is ki kéne találni. Isten keletkezésének még csak elmélete sincsen, de bizonyára a primitív ember, ki még a vírusokról se tudott, se arról, hogy a föld gömbölyű, aki még se az asztrológiát, se az asztronómiát nem választotta széjjel, bizonyára teljes hitelességgel meg tudja mondani ki alkotta a fekete lyukakat is, úgy hogy még azt se tudja: mi a fekete lyuk. csodálatosak ezek a vallásos emberek..... kicsit szégyen hogy létezhet még ilyen, aki ilyet gondol.

A vallásosok szerint nem jöhetett létre a világ a semmiből, az ősrobbanással (az ősrobbanás előtt nem semmi volt, hanem egy nagyon sűrű anyag amúgy). De Isten mégis a semmiből hoz létre dolgokat, eszköz, szerszám, műszer nélkül: a semmiből semmivel! Bravó.

A hangya, ki társadalomban él, számára az ember és tevékenysége olyan komplex, mintha mi istenek lennénk hozzá képest. mégis mindkettőnknek van agyagcseréje, ekképpen aki azt állítja hasracsapva hogy van olyan értelmes, létező lény, akinek nincs anyagcseréje, halhatatlan, mindenható, a semmiből alkot valamit, na az aki ilyet állít akármilyen bizonyíték nélkül, az teljesen elmebeteg! gyermeki tudatlan fantázia gondolhatja, hogy van egy lény, aki csodákat hoz létre, életben marad az űr hidegében, vákuumában, és a semmiből valamit tud teremteni.

vagy te szeretnéd ha lenne egy szupererejű pártfogód? vagy csak hagyomány miatt vagy istenhívő (ez a vallás)

Mi értelme olyan istenhez imádkozni aki szabad akaratot ad a bűnözőnek, tehát nem véd meg senkitől, értelmes ilyen képzeletbeli baráttal barátkozni? beszélgetni, imádkozni, hinni neki?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.10.28. 21:20:18

@F.M.J.: továbbá

nagyon is lehet bizonyítani hogy nincs isten, kb olyan könnyű, mint megcáfolni hogy a Harry Potter nem varázsolgat valójában.

egy agnosztikussal már lezongoráztam a bizonyítást, nem akarok ismételni, csak az idő megy vele feleslegesen:

kkbk.blog.hu/2021/08/25/tudomany_es_termeszetfeletti_vita_az_agnosztikus_kacsaval

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.10.28. 21:28:34

@F.M.J.: továbbá

nem leszünk isten, mert istennek mi azt hívjuk, aki a világunkat alkotta.
ebben minden vallás egyetért. és a legtöbb def. is.
felesleges infantilis módon istennek hívni a nagy tudású embert, a hangya is alkot várakat, a madár is fészkel, az alkotás, létrehozás természetileg elismert folyamat.
Vörösmarty amúgy találóan megfogalmazta: az ember félig isten, félig állat.

"Mi van, ha az emberi elme egyes személyeknél bizonyos esetekben képes materiális energiákat akár tudattalanul is úgy formálni, hogy megmagyarázhatatlan jelenségeket okozzanak?"

túl sok volt a fantasy, ugye? ezt úgy hívják hogy csoda/természetfeletti. láttál már ilyet? ha nem, minek veted fel mint egy tanulatlan kiskölyök? nekem is élénk volt a fantáziám gyerekkoromban, de eszembe nem jutot komoly beszélgetésben gyermeteg dolgokat állítani eshetőségként.

az ateizmus nem vallás, k fárasztó már ez baszod. szedd már össze magad.
a nem bélyeggyűjtés is hobbi? ha venni akarok 10 autóból egyet, és végül mégse veszek, akkor autótulajdonos vagyok?
tanulj már meg olvasni
kkbk.blog.hu/2019/07/07/az_ateizmus_apologiaja

neked még nem szabad írnod. neked még olvasnod kell. vagy nem, nem mindenkinek használ. az se mindegy h mit olvasol

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.08. 11:27:52

@tesz-vesz: "neked még nem szabad írnod. neked még olvasnod kell. vagy nem, nem mindenkinek használ. az se mindegy h mit olvasol"
- Értem, csak azt nem, hogy minderről hogyan lehet véleményed, ha te még olvasni sem tudsz? Legalábbis értően nem.

Mivel alapvetően mind foglalkozásomban, mind gondolkodásomban műszaki ember vagyok, az irodalmi kifejezésmódban nem vagyok elég jártas. Talán ez zavarta meg az értelmezésedet, de most megpróbálom egy kávédaráló használati utasításának szintjén összefoglalni a gondolataimat. Talán azt sikerül helyesen értelmezned.

Az összes vallás azt állítja, hogy az általa követett Isten mindenható. A hangyás példádat idézve (ami amúgy tökéletes), ez egy perspektivikus látásmód, mert elég hozzá a nagyságrendi tudásbeli különbség, és máris csodának látszik a technika. Tehát az Isten az, aki "mindent" tud. Ebből az következik, hogy aki "mindent" tud, az az Isten.
A kávédaráló megközelítésben, akkor lehet használni, ha be van dugva a konnektorba. Megfordítva, ha be van dugva a konnektorba, akkor használható. Nem igaz, mert lehet, hogy áramszünet van, Hiszen az Isten sem mindenható, csak bizonyos perspektívából annak látszik. Ez a természete, mint ahogyan a poszt alcímében is szerepel, ha még emlékszel rá.

Talán hallottál már a pillangóhatásról. Nem mondanám öröktől létező elméletnek, de mára szerintem része az általános műveltségnek. Az nem varázslás, ha rendelkezik valaki avval a tudásal, hogy mikor, hol és milyen apró és értelmetlennek tűnő beavatkozást kell tenni (melyik lepkét kell mozdulásra bírni) ahhoz, hogy az ok-okozati láncreakciók a kívánt eredményt hozzák. Persze ehhez számunkra még elképzelhetetlenül sok tudásra van szükség, de tanulunk, és vannak olykor bíztató jelek.
A kávédaráló-tartományban értelmezve ugye nem a kést tekergetjük körbe, hanem megnyomunk az oldalán egy gombot, amit ha nem teszünk látványosan, akkor az egyszerű szemlélő csodatételnek is értelmezheti. Ha a parkolóban haladsz a kocsid felé, és a zsebedből nyitod az ajtókat, akkor sem varázsolsz, bár semmi láthatót nem teszel, a járgány mégis jelzi, hogy beszálhatsz.

Összegezve.: Semmi olyat nem írtam, hogy hinnék egy össze-vissza varázsolgató istenben, ezt a maszlagot nem én vezettem be, ha még emlékszel. Nem vagyok egyetlen földi vallás követője sem. Sőt, adott esetben élvezettel csinálok hülyét begyepesedett fanatikus hívőkből. Mindez azonban nem jelenti, hogy ha lehámozzuk a szent iratok vallási mázait, a leírt jelenségek egy jelentős része ne lenne egy valós jelenség korával kompatibilis leírása.
Már elég régen folytatnak kísérleteket különféle technikai eszközök nem manuális irányításával. Az sem ismeretlen, hogy az élő szervezet bioárammal vezérli önmagát. Tehát van egy újabb lehetőség varázslásnak tűnő, és annak leírt "csoda" materiális leírására. Az össz emberiség régi, jelenkori és jövőbeli tudása elegendő a "mindenhatóság"-hoz. Csak idő kérdése, hogy ezt a tudást mikor fogjuk tudni úgy koncentrálni, hogy akaratunk szerint működtessük a világ összességét. Isten léte tényszerű valóság, mert ezzel a szóval írjuk le a számunkra felfoghatatlan tudást és lehetőségek öszpontosult egységét. Ez lett volna a poszt mondanivalója, ha vetted volna a fáradtságot a leírtak értelmezésére, és nem saját világnézeted erőszakolására.

És még egy mondat ahhoz, hogy az ateizmus nem vallás. Dehogy nem. Te magad írtad, hogy csak az biztos, amit magad tapasztaltál. Ennyi erővel a föld gömbölyűsége is megkérdőjelezhető, hiszen eddig még egyikünk sem távolodott el tőle eléggé, hogy saját szemével lássa a formáját. Engem meggyőznek másodlagosnak látszó megfigyelések, de ha valaki csak azt hiszi el, ami számára kézzelfogható, akkor nagyok kiürül a világa. Igaz, úgy sokkal könnyebb fenntartani egy ateista meggyőződést, ha soha semmin nem vagyunk hajlandóak kellő komolysággal elgondolkodni, inkább rangon alulinak bélyegzünk minden felvetést, ami nem kompatibilis a nézeteinkkel. Így működnek a vallások, tehát az ateizmus is.

gigabursch 2022.04.03. 11:26:25

@F.M.J.:
Végigolvastam a cikket is meg a hozzászólásokaz is.

Érdekes, hogy a műszaki- és a természettudományos értelmiség - pedig, ha valakik, ők bőséges reális tapasztalattal rendelkeznek - soraiban az egyik legmagasabb az istenhit aránya és erénye. Nem a vallásosság, hanem az istenhit!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.04.03. 11:55:19

@gigabursch: Van egy régi öreg barátom, úgy 30 évvel idősebb villamosmérnök. Tút van a nyolcvanon, és nagyon meggyőződéses hívő. Nem szokásom senkit a hitével froclizni, tiszteletben tartottam mindig az övét is. Egy értelmes emberrel mindig van miről beszélgetni, sosem volt nehéz kikerülni a témát.

Pár éve egy alkalommal hosszabb autóútra mentünk. Valami érdekes műsor ment a rádióban, azt hallgattuk. A műsor után valami vallásos félóra következett. Mint a cikkben leírtam, engem hidegen hagy a papok által terjesztett ige, de rá való tekintettel nem kapcsoltam el. Pár perc után szólt, hogy ha engem nem érdekel, nyugodtan kapcsoljak át valamire, mert ő aztán remekül el van a rizsájuk nélkül. Nagyon rég ismerem az öreget, de ezt sosem gondoltam volna. Meglepett.

Azt hiszem nagyon jól eltaláltad. Egy igazi műszaki ember nemigen tud mit kezdeni a vallásokkal, de hite attól még lehet, ami talám nagyon megfontolandó.

gigabursch 2022.04.03. 12:40:50

@F.M.J.:
Plébánosunk csuda jó fej ember.
Nagyon szeret a pêldabeszédei után hétköznapi műszaki, sportbeli, oktatási, stb kérdésekkel összevetni az egykor történteket.
Szeretem, mert élővé teszi a két évezredes betűket. Maivá, kézzelfoghatóvá.

Jó múltkorjában az angyali üzenetet és a világűrbeli sötét anyagot hozta kapcsolatba.
A megnyilatkozás mindig angyalok útján történik - mondta ő - és addig, amíg ez nem érkezik el, a sötét anyaggal állunk szemben. Amihez az angyalok adják a megismerés kulcsát...
Igazából annyira jó volt hallgatni, hogy a napi teendők mellett rendszeresen olvas, hallgat tudományos ismeretterjesztést, a kettőt összeköti és _valós_kapcsolatot_ tud a kettő közt a szentmisén átadni.
Sajnos a legtöbben nem ilyenek...

gigabursch 2022.04.03. 13:00:45

@F.M.J.:
Egy igazi műszaki ember még a teremtésben is talál(hat) algoritmusokat, folyamatelvűséget ÉS elfogadja az Időt.

Nekem van egy szavajárásom:
Ha a Jóisten valamitől megkímél, az ellen ne tiltakozzak.
Nos. Sok ilyen történt már.

Amúgy kifejezetten szeretek nyílt eszű művészettörténészekkel beszélgetni, akik elképesztően nyitottak egy teljesen más tudású ember ismereteire.
Kedvenc esetem, amikor egy felvidéki templomban Szent László legendát néztünk. Ment a Napút értelmezés, ami ilyen esetben annak is tiszta, aki nem ezzel fekszik-kel.
Mikor a birkózás jelenetnél egy küzdősportokban jártas ember a képi ábrázolás alapján elmondta, hogy ki milyen mozdulat sorrendben ért ahhoz a pillanathoz és utána milyen mozdulatok jöhetnek, milyen kimenetellel.
Tök jó volt hallgatni. Aztán jött az a pillanat, hogy a templomban - nyilván diszkréten - az úriember meg egy barátja lemodellezte a mozgásokat. Az igazán szép ebben az volt, hogy a művészettörténész meg erre fel tudta írni a Naputat. Majd maga is megdöbbenve állt, hogy azok, akik a freskót alkottak, mekkora tudással rendelkeztek, mert a kép többszörös próbát/vizsgálatot is kiállt.

S mi a lényeg?
Vallás és vallás között oltári a különbség. Sajnos a mai világban az egyházak belülről óriási hitehagyottsággal küzdenek.
De az embernek, akinek a hite erős, megtalálhatja azokat a sarokköveket, amikre új templomot építhet. Elsősorban lélekből.
A minta évezredek óta adott.

S az is marad...

Kedves utópisztikus regényciklusom a Dűne.
Ott is folyamatosan előkerül a jelenkor vallási, egyházi kritikája.
Ezt azért jó olvasni, mert egy képzelt jövő mentén ad választ a jelenre.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.04.03. 14:46:45

@gigabursch: Hadd ajánljam egy régi - mondjuk nevezzük novellának - írásomat. Egészen más megközelítésben tágyalja a témát. Szerintem te fogod tudni értékelni: magan-galaxis.blog.hu/2014/06/07/tata_es_tomi
süti beállítások módosítása