HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2022.03.20. 12:58 F.M.J.

Kripli world

 

Kár lenne olyan közhelyekkel terhelni a tárhelyet, mint például, hogy beteg világban élünk, mert elég beteg, aki ezt magától nem ismeri fel. És hogy kellően sokak lelkivilágát borzoljam - merthogy nem célom népszerűnek lenni, csak a véleményemet osztom -, sok konkrétumon túl, ez egészen egyszerű jelekből is kikövetkeztethető. 

A társadalmi jelenségekre való rácsodálkozás számomra csupán érdeklődés, mégis vélek felfedezni olyan triviális szabályszerűségeket, melyek talán említést érdemelnek.

Vagyük például a profilképeken megjelenő színezéseket. Ha ezeknek lenne a normalitáson alapuló oka, akkor egyazon ember ugyan olyan, vagy hasonló témában felvetődő eseményekre hasonló reakciójaként alkalmazná. Ha például egy állatbarát egyszer a pingvinfiókákért, máskor a sintértelepi kutyákért színezné a hátterét, de az űrkutatás híreire nem reagálna, akkor az egy kiegyensúlyozott gondolatvilág kivetülése lenne. Ugyan ezen elv szerint, ha valaki emberjogi nézetei alapján emel szót népcsoportok háttérbeszorítása miatt a földrajzi helyszín, vagy társadalmi berendezkedéstől függetlenül, az is tisztelni való világlátás. Ide lehetne még sorolni, amikor valaki egy megtámadott ország mellett teszi le a voksát, az elszenvedő melletti szolidaritás címén. 

Bár a fenti bekezdéstől úgy tűnhet, mintha az ukrajnai háborúról szeretnék észt osztani, valójában az csak az apropó, illetve a mondanivaló részbeni szemléltetőeszköze.

Az ugyanis több mint feltűnő, hogy vannak olyan felhasználók, akik mindig minden elszínezési lehetőséggel élnek, mert ők olyan "bátran" tudnak kiállni valami "mellett". És talán nem is lenne baj, ha amúgy ténylegesen is kiállnának, főleg, ha még azt is tudnák, hogy amiért ki kell állni, az valójában mi, és miért alakult úgy, hogy kiállásra van szükség.

A mondás úgy tartja, hogy halottról jót, vagy semmit. Amivel talán nem is lenne baj, ha csupán a falu jófej alkoholistájáról lenne szó, de mindenki érzi, hogy ez a kontextus a történelmet, de legalábbis emberi sorsokat meghatározó emberek esetében nem ilyen egyszerű. Valójában a mondás eredetileg nem is így szólt. Helyesen: Halottról csak jót, vagy igazat! És így már értelmet is nyert a dolog. Egy halottat ne mószeroljunk, mert nem tud védekezni, de ez még nem ok arra, hogy szentté avassunk minden szemét gazembert, csak mert már nem rontja a levegőt. 

Vegyük példának az ukrán háborút. A sok színezett profilképből az ember gondolná, hogy a nép szupertájékozott, és sziklaszilárdan megalapozott véleményt formál egyértelmű történelmi helyzetről. Bár magam az eseményeket pár évvel korábbi kezdettel áttekintve hajlok arra a nézetre, hogy valójában úgy történhetett a dolog, hogy a hülyegyerek a játszótéren addig cseszegette a kisebbeket, amíg az erőfölény okán fejébe szállt az önbizalom, és végül belekötött az erősebbe is, az meg visszaütött. Azon persze lehet merengeni, hogy a visszaütés mértéke arányos-e vajon a bosszantás mértékével, de furcsamód most az óvónéni szerepét betöltő nyugati társadalom nem akar foglalkozni a hülyegyerek viselt dolgaival úgy általában, kizárólag a visszacsapás ténye érdekli. És hogy közelítsünk kicsit a konkrétumhoz is, meg kell jegyezni, hogy a nagyobb gyerek próbálta finoman kezelni hülyegyerek bosszantását. Többek között elkezdett Ukrajnát elkerülő gázvezetékeket építeni nyugat felé, hogy vegye már észre magát a taknyos kölyke. Nem használt. Elkezdett fenyegetőzni. Ekkor az erősebb gyerek vissza vette a korábban ajándékba adott darabkát a homokozóból, de hülyegyerek erre bosszúból tele akarta szórni az egész játszóteret üvegcserepekkel, rajzszegekkel, meg petárdákkal. Na ez meg már az amúgy béketűrő erős gyereknél is kiverte a biztosítékot, és most odacsapott. Hülyegyerek most sír, toporzékol, követel, hisztizik, játsza a mártírt, míg sok kicsit sem okosabb ember a nyugaton liberális együttérzéstől fűtve szemétkedik mindenkivel, akinek ugyanolyan a homokozólapátja, a zsebkendője, a cipője vagy a keresztneve, mint az erősebb gyereknek. 

Persze mindez egyelőre nem a mi problémánk. Ami viszont nagyon is a problémánk, vagy legalábbis könnyen az lehet, az az együgyű gondolkodás, ami egyszerre teszi lehetővé, hogy valaki gyors egymásutánban alkalmazzon BLM, szivárvány és ukrán hátteret. Eleve elég beteges, ha nem tudja, mi mit jelent, mégis teszi, de ha érti, hogy mindezek milyen háttérrel terheltek, mégis támogatja, az különösen kétségbeejtő. Ha tudja, hogy az egész BLM egy többszörösen büntetett drogos gazember szenttéemelésén tobzódva rabolja és rombolja azt a társadalmat az igazságtétel jegyében, amelyik eltartja, ha tudja, hogy szivárványos zászlók mögül valójában heterofób őrjöngés hangzik, hiszen senkit sem érdekelnek mások hálószobai aktivitásai, amíg a munkáját elvégzi, a törvényeket betartja, és másokat nem zaklat. Mindenki olyan társadalmi kapcsolatokat tart fenn, amilyeneket akar. Senkit sem érdekel, hogy valaki tekeklubba, melegbárba vagy népdalkörbe szeret járni. Az egész egy mondvacsinált probléma, ahol fontosnak érezhetik magukat az értéktelen emberek, mert semmire sem jók a feszültségkeltésen túl. Hasonlóan lesújtó a véleményem az ukránokról is. Természetesen nem mindegyikről személy szerint, de azért lapozzunk már bele az ellenőrzőjükbe. A szicíliai maffia gáláns úriemberek egyesülete az ukránhoz képest. Az "ukrán ügyvédek" kifejezés mondhatni közkeletű pár évtizede (mióta egyáltalán léteznek). A kisebbségek zaklatása hétvégi szabadidős tevékenység, és nem sakkversenyről van szó. Rendesen felégetett ingatlanokról, megvert emberekről, megnyomorított életekről. És ezzel nem csak a magyarokat tüntették ki. A többieket sem kímélték. Egyszóval, ha állami létükben szűnnek meg a háború végével, akkor sem sok könny indokolt érettük. Volt rá lehetőségük, hogy bizonyítsák emberséges voltukat, de nem óhajtottak élni a lehetőséggel. Persze akkor nem is kerültek volna a jelenlegi helyzetbe. Tehát a kérdés még mindig az, hogy lehetséges-e józan ésszel szabadságszerető könnyeket hullatni egyszerre egy drogos bűnözőért, az alkalmasság igényén átívelő kvótakisebbségekért és egy póruljárt agresszív nép nyomorúságán?

A jelenségen lehet ugyan nevetni - meg is tesszük jobb híján elég sokszor, ha épp a liberálfasiszták elég távol vannak -, de a probléma ettől még nem oldódik meg. Mármint az a probléma, hogy ezek az emberek sokan vannak. Azok, akiknek fogalmuk sincs, hogy amiről utalásokat, nyilatkozatokat, megosztásokat tesznek, az valójában micsoda. És ezzel a felkészültséggel, ezzel a szűklátókörűséggel, ezzel a mérhetetlen tájékozatlansággal elég felkészültnek érzik magukat nemcsak arra, hogy a szavazatukkal befolyásolják egy ország jövőjét, hanem adott esetben egyenesen arra is, hogy azt vezessék.

A társadalom tehát tele van feszültségekkel, ami jobb híján a bármikor bárkivel szembeni kiállásban testesül meg. Táptalaja a butaság, mert töviről hegyire megismerni a tényeket, elég sok idő, sok energia, és közben lemaradnak az aktuális sztárpletykákról, ezáltal partvonalra kerülnek a sokkal trendibb hülyékkel szemben. Netán esetleg felismernék a valóság sokszínűségét, és nem tudnának a műviláguk szürkeségével azonosulni. A butaságra azért is szükség van, mert aki elég tudatlan, az mindig elég magabiztos is. Nem okoz gondot az agyába plántálni az aktuális véleményét, míg felkészületlensége amúgy sem teszi lehetővé, hogy valamit is elérjen a vágyaiból. Ez frusztrálttá teszi, lehetőséget teremtve egy új kiállásra, amiben a világ nyomorának okát láthatja saját szánalmassága helyett. A kör bezárult. De vajon kinek jó ez? Lehetséges egyáltalán konteo nélküli magyarázatot találni? Tényleg annyira üdvözítő a tudatlanság, hogy megéri miatta egy életen át bűnbakokat keresni bármire, amiről nem is tudnánk, ha hírt nem adna róla az a média, ami rögtön a megítélést is közvetíti? Tájékozódás helyett tényleg jobb lelki nyomorban élni? A butaság még soha senkit nem üdvözített, csak mindent leegyszerűsített. Fehérre és feketére, amiben már nincs lehetőség megismerésre, csak lájkra és diszlájkra, hogy a "menők" is értsék.

 

Fogarasi Miklós  (F.M.J.)

 

9 komment

Címkék: Társadalom Kritika Felelősség


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4317785018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.03.20. 13:12:49

A jatszoteri hasonlat jo. De en ugy is latom, hogy ez a legmagasabb szinten egy sakk jatszma, ahol az ukranok a parasztok. Az amcsik mar regota keszulnek leszamolni a Putyinnal, most o alkalmat adott. Majd meglatjuk mi lesz? A propaganda haborut az amcsik nyerni latszanak, ki torodik azzal a tobbszazezer afgan/iraki/vietnami, sorolhatnammal...akik az o haboruik miatt meghaltak?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.20. 13:59:57

@littke: "en ugy is latom, hogy ez a legmagasabb szinten egy sakk jatszma, ahol az ukranok a parasztok."
- Egyetértek, bár most nem kifejezetten az ukrán helyzetet akartam feszegetni. Szerintem is onnan fúj a szél, ahonnan gondolod. A témával kapcsolatban itt írtam: magan-galaxis.blog.hu/2022/03/04/politikonteo_ii

Ami meg a nyugatot hülyítő propagandát illeti, és nem aggódok. Olyanok olvassák, akiknek csinálják a véleményt, és amúgy sem számít.

Szerény ismereteim szerint jelenleg az oroszok az össz hivatásos erejük egyharmadával, a technikájuk másodvonalbelijével, az össz haderejük tíz százalékával támadják ukrajnát. Ezek azért nem annyira titkos adatok. Ha a kis farokzongorista méltó lenne a "vezető" címre, akkor letenné a fegyvert, mert csak azért nem vesztett még, mert Putyin kissé benézte a dolgot, de neki még vannak tartalékai, míg az ukránok hősiesen hátrálnak.

1849-ben Görgey is csak addig harcolt, amíg volt esély. Amikor megérkeztek az oroszok, akkor letette a fegyvert, hogy senki se haljon meg értelmetlenül. Nos Görgey egy igazi hazafi volt, ez a marha meg csak egy nagypofájú kesztyűbáb a nyugati érdekek kezén. Pont úgy is viselkedik.

Én sajnálom az ukrán katonát, mert úgy tudja, hogy a hazájáért harcol. Sajnálom az oroszt is, mert ha nem harcolna, akkor a nyugat betelepítené a fegyvereit a szomszédjába, és sosem lehetne többé nyugalma tőlük. Putyint megértem, belekényszerítették egy válaszlépésbe, és neki több a felelőssége, mint egy kommentelőnek valamelyik locsogóoldalon. A nyugati tőkét is, hisz semmit sem tesz, csak ami természete, még akkor is, ha amúgy gátlástalanul szemét. Egyedül Z-t nem értem. Az ő ostobaságán múlik, hogy még mindig lövik az országát.

littke 2022.03.20. 14:59:12

Nos en ertem Z.-t. Egyreszt hos akar lenni, beirnia magat a tortenelembe, de ha nem is ez mozgatja, akkor is jutalma az amcsiktol el nem fog maradni. Gyerekei siman bejutnak majd a legjobb egyetemekre, stb.
Az ukran atlagemberre mindez nem vonatkozik. Ok talan hisznek abban hogy a NATO es EU tagsag az = a prosperitassal.
Hat nem, azert kemenyen meg kell dolgozni.....amihez nem hinnem hogy hozza lennenek szokva...

tűz fal 2022.03.20. 15:13:42

Z egy korrupt, részeges, elvtelen barom. Porosenko idején még oroszbarát volt, de amikor hatalomra került Porosenko ellenes szöveggel, becsicskították a CIA csecsen lógó nácik. Szerintem már régen nincs Kijevben, és az a hiteltelen műsor hogy a Lengyel meg Cseh kormányfő Kijevbe ment vele tárgyalni (hogy mentek oda?) pont arra válaszul kreált fake news, hogy az orosz média megírta, hogy valószínűleg Lengyelországból hősködik.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.20. 15:33:18

@littke: "hos akar lenni, beirnia magat a tortenelembe, de ha nem is ez mozgatja, akkor is jutalma az amcsiktol el nem fog maradni."
- Ha igazad van, akkor ez egy igazi szar alak, amolyan igazi vérnáci/komcsi gané. Azoknak nem számított sosem, hogy minek mi az ára.

"kemenyen meg kell dolgozni.....amihez nem hinnem hogy hozza lennenek szokva..."
- A hétköznapi ember szerintem ott is dolgozik rendesen. Különben mit tudnának lerabolni tőlük a vezetőik? Mi is dolgoztunk a Kádár korban. Aztán az elvtársak jól éltek belőle. Most meg hisztiznek, hogy aki dolgozik, annak jut is, ők meg nem tudják, hogy azt hogy kell, ezért nem úgy élnek, ahogyan azt megálmodták. Na jó, egyesek már igen, de ahhoz kellett egy saját Bp-vezetés.

@tűz fal: "valószínűleg Lengyelországból hősködik."
- Szerintem már elég régen. Valahogy nem ilyennek képzelek egy ostromlott városban éhkoppon vergődő, energiától és víztől elzárt embert.

tűz fal 2022.03.20. 16:50:42

@F.M.J.:
Nagyon hasonlít az ostromlott Aleppoból twitterező "Aleppo Girl" műsorára. Utólag még hiteltelenebbé teszi, hogy a háború kitörésekor jól szájba rágta, hogy ott fog maradni Kijevben és harcolni, amiben pont az a gyanús, hogy túlságosan is igyekezett hangsúlyozni. És itt van még ez is:
informatialibera.ro/hu/a-propaganda-forgatokonyve-zelenszkij-vasarnao-videot-kozolt-arrol-hogy-serult-katonakat-latogatott-de-a-mellette-setalo-orvos-hetek-ota-halott/

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.20. 19:24:46

@tűz fal: Nahát, ezek a fránya banánhéjak. Őszintén szólva nem is nagyon tudna mit csinálni. Bármit is mondana, innen nem tudna nyerni. Legjobb, ha hallgat. A vak hívőknek az is elég, a többiek meg természetesen "oroszbarátok", mert egyszerűbb vádaskodni, mint beismerni a szemfényvesztést.

gigabursch 2022.03.20. 19:33:52

Néhány dologban nem lehet nem a nevén nevezni a dolgokat.
Zselé nem ukrán. Zsidó. Kb olyan arányban olyan a kormányzata, mint Kun Bélának.
Ez még lehetne jó is, csak épp magukat a világban mindenhová bevásárló orosz(országi) zsidó oligarchák a jelek szerint le akarnak számolni az ukrajnai zsidó oligarchákkal.
Az ügyben Izrael hallgat (fecseg a felszín, hallgat a mély) , az usák zsidó oligarchák meg szintén világgazdaság újrafelosztást játszanak.
Nagyban. Oligarchák Háborúja.

Az, hogy Zselé hangoskodik, a valóságban senkit nem érdekel. Egy nullad rangú f@szjancsi.
A népet meg a média úgy eteti, ahogy akarja. A nép meg kajálja.

Mindettől függetlenül Kína, India, Pakisztán, Közel-Kelet ugrásra kész. A maga konfliktusaira.

Az ukrán (ukrajnai) népesség meg szopórollerre került. Nem kicsit. Nagyon!!!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.21. 09:22:20

@gigabursch: A valóság rétegeit elemezve a felszíntől a legaljáig egészen új kontextusok kerülnek elő. A legszebb, hogy képesek úgy egymásra rakódni, hogy közben homlokegyenest ellentmondanak egymásnak, míg a magyarázat egy még alatta lévő összefüggésben van. A kisembernek csak úgy van esélye túlélni az embertelen sakkjátszmákat, ha a balhék idején épp épeszű vezetője van. Mondjuk épp nem olyan, mint most az ukránoknak.
süti beállítások módosítása