HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kategóriák

Friss topikok

  • gigabursch: @gigabursch: Amúgy jól láthatóan megváltozott a fák és maga az erdő éves ciklusa. Tavasszal hamar... (2024.05.11. 07:00) Gyilkos paradigmák
  • F.M.J.: @Reactor: Köszöntelek ezen a rég elfeledett bejegyzésen! Nem is tudom, hogy valójában a kreacionis... (2024.04.28. 20:57) A legelején
  • F.M.J.: @Reactor: Jogos észrevétel. Az előbbiek csupán a természetes kiválasztódás szükségszerű áldozatai,... (2024.04.28. 20:34) Elmagyarázom II.
  • Reactor: Aránylag jó oldal, de hiányzik róla pár érvelési hiba, pl. az úgynevezett "sorozatgyilkosok érvelé... (2024.04.28. 15:27) Az érvelés hibái
  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága

2014.11.28. 18:38 F.M.J.

Patriotizmusból legalább elégséges (2014. nov. 28.)

 

Újra elemzek.

 

Úgy vélem, régen sem volt könnyű önálló gondolatokkal rendelkezni, mert az ilyen ember vagy félreteszi felismeréseit, eltemeti elképzeléseit, és szenved tőlük, vagy felvállalja azokat. Ez utóbbi esetben vagy kis hibákat vét, vagy nagyobbakat, mert a tevékenység, még a szellemi is, hibákat eredményez. Ez része emberi mivoltunknak.

Jelen korunk ezeket a dolgokat felerősíti, mert miközben egyre kevesebb az önálló gondolatokkal bíró ember, de létszámilag egyre többen vagyunk, egyre erősebbek azok a szándékok is, amik a többi ember rovására kívánják felépíteni önnön világukat. Ez a fajta viselkedés egyidős az emberrel, de míg régen a beilleszkedési képesség hiánya adott esetben elvándorlással megnyugtatóan megoldódott, addig manapság már nincsen hová menni. Az antiszociálisnak kikiáltott embereknek azonban csupán csak egy része valóban az. Vannak, akikben egyszerre van jelen az önálló gondolat, a megismertetés szándéka és a megvalósítás képessége. A fentebb vázoltakból adódik, hogy korunk egyik velejáró - és sajnos elvárt - tünete a (protokolláris seggnyalás) izé diplomatikus közeledés, melynek során a „demokrácia” és diplomácia szabályai szerint addig tárgyalgatnak a felek a választók, dolgozók, vásárlók kontójára, míg lassan oda sem jutnak, ahonnan elindulni voltak hivatottak.

Természetesen egy ilyen kipárnázott és elködösített világban mindenkinek böki a szemét bárki, aki kibillen a karosszékből, bekapcsolja a ventillátort, és másokkal is meg kívánja osztani a tapasztalatait. Bizonyos értelemben valóban mátrixban élünk, csak legfeljebb (remélem) nem gépek szívják az emberek „vérét”.

Magyarország miniszterelnökével kapcsolatban elég sok kritikát lehet megfogalmazni. Én egy határozott embert látok, aki a kor játékszabályainak áldozatává válik lassanként. Ezek a gondolatok és a hozzá társuló jövőkép már régen körvonalazódott bennem, idén tavasszal meg is írtam itt . A prognózisom mellett most is kiállok, mert a dolgok folyása egybevág a láttatott képpel. OV elég sok hibát vét mostanság, mert fárad. A környezet ezt kihasználni igyekszik, nem is ügyetlenül, ami újabb gondokat szül. A nagypolitikai-, makrogazdasági-, monetáris környezet, valamint a jól felfogott alapvető érdekeinkkel való szembesülés nem sok lehetőséget hagy számunkra. Gondolok itt egészséges társadalomra (nem drogozó, nem cigiző, nem vedelő, sportoló) amelyik kevesebből is tudja gyógykezelni magát, önbecsüléssel rendelkező (munkájából és nem segélyekből élő) emberekre, igazságosságra, ami szem előtt tart olyan dolgokat, mint "aki mérgezi magát, az tegyen többet az egészségkasszába". Továbbá, aki nem olvassa el a szerződést aláírás előtt, az ne is járjon jobban, mint aki ezt megtette, segítsük az elesetteket felkelni, de ha maga nem akar, akkor ne is vágyakozzon olyan életre, amiért mások keményen megdolgoznak. Sokáig sorolhatnám, értelmesebbek felismerik a sorok között a mondanivalót. A célokkal nincs is gond, még akkor sem, ha a bajok már akkorák (voltak), hogy komoly tömegeket sértenek a változások. Jó vita tárgya lehet(ne), hogy az alkalmazott eszközök jók-e, volna-e jobb, vagy ami nem az, az elkerülhetetlenül szükséges-e? Az igazi kérdés az, hogy az elkövetett hibák véletlenek, vagy szándékosak, továbbá ez utóbbi esetén a hibás maga OV, vagy a környezete, akiknek a munkáját támogatniuk kell(lene), esetleg a mindig az aktuális hatalomhoz törleszkedő slepp? Ezekre az egyszerű kérdésekre fontos lenne preferenciáktól mentes őszinte, és megfontolt választ adni, mert csak egy objektív ítélet alapján tudjuk helyesen értelmezni a hatalmasságok által irányított világot. Nem felejthetjük el, hogy nekünk nem az "önálló versenyképes ország" lapját osztották, bár azt ígérték. Lényegesen kevesebb hiba csúszna az intézkedések közé, ha a kormánnyal szemben értelmes, konkrét tényeket felvonultató, konstruktív alternatívákat kínáló kritikák fogalmazódnának meg. Nem ilyenek a "levele, sajtószabadságot, viktátor, fidess, zsides, kedvesvezető, rezsim," stb. korlátolt demagóg szövegek. Aki ilyeneket hangoztat, annak ki kellene mennie É-Koreába, és kicsit kritizálni ott a hatalmat, hogy érthetőbbé váljon számukra a demagógiájuk. Én olyasfajta felvetésekre gondolok egy konstruktív ellenzék részéről, hogy például száműzzük a nyelvünkből a "terhes" kifejezést, és helyettesítsük be a "várandós" szóval. Ez egy ún. szimbolikus intézkedés lenne, ami jelezné a születendő gyermek társadalmi státuszának lassú változását. Talán kedvező változásokat hozna, ha hétköznapi szóhasználatunkban sem teherként emlegetnénk a fejlődő utódot, hanem várnánk az érkezését. Nyelvében él a nemzet.

Tudnunk kell azonban azt is, hogy a világ működési szabályai nincsenek leírva. Akkor nincs leírva ilyen fontos rendszer, ha vagy a szellemisége tűnne el ezáltal, vagy leírva éppen hogy megjelenne eredeti szándéka, mert visszaolvashatóvá, összehasonlíthatóvá, félremagyarázhatatlanná válna. Előbbire jó példa, amikor bizonyos társadalmi rend szabályait vetik papírra, és míg előtte mindenki tudta, hogy a másét engedély nélkül elvenni bűnös dolog és ez elég volt a helyzet helyes megítélésére, addig a lejegyzés után már ügyvédek élnek meg abból, hogy jó pénzért kerülgetve a paragrafusok betűit igazság helyett a törvények alkalmazói már csak jogot szolgáltatnak. A világ működési szabályai azonban nem ebbe a kategóriába tartoznak. Érthető is. Vajon hogyan hangzana, hogy a szegényebb országok költségén kinevelt tanult emberek X %-át gazdagabb országokba kell exportálni. Az sem nyerne osztatlan lelkesedést, hogy a kiszolgáltatottabb országok a szerencsésebbek részére kötelesek átengedni a stratégiai ágazataikat, mint víz, energia, stb. Esetleg ízlelgessük azt a paragrafust, hogy csak mert egy pénzes ország haragban van egy kispénzűvel, akkor a gazdagabbak érdekövezetébe tartozó kisországok kötelesek segíteni haragudni. Olvashatnánk olyanokat is, hogy az erősebbnek joga van hazudozni és vádaskodni, majd saját hamis vádjai alapján érdekkörébe vonandó országok katonáinak ezreit irtani, hogy saját vagyonának gyarapodását elősegítse. Sokatmondóan hangzana az is, hogy az erősebb jogot formálhat mások magánügyeibe való beleszólásra hangzatos politikai lózungok alapján, ám önmaga nem köteles betartani saját szabályait sem. Na persze ez a törvénykönyv ennél lényegesen vaskosabb kiadvány lenne, és részletesebben taglalná a kihasználhatóbb népek kötelességeit és a gazdagabbak jogait. Ezek pedig csupán a létező, de senki által ki nem mondott törvények, mert amit kimondanak, az köszönő viszonyban sincs a mögötte húzódó szándékokkal. Itt  ajánlanék egy mesét, melyet nemrég tettem közzé. Ilyen környezetben kell egy országot vezetni úgy, hogy legtöbb esetben azok háborognak ellene, akiknek leginkább hallgatniuk kellene, vagy azt sem tudják, hogy miről is van szó.

Nem lehetünk elégedettek egyébként jelenlegi vezetőinkkel karakánság tekintetében, hiszen pl. OV nem fogadta a dalai lámát látogatása alkalmával, nehogy kínai befektetési alapokat riasszon el vele, és ez csak egy azok közül, amiket elkövetett, és kínos dolognak tartom annak fényében, hogy az anyagi érdekeknél előbbre valónak tartanám az ilyen gesztusokat. Ezek a becsületbeli hibák azért nem váltanak ki belőlem indulatokat, csupán sajnálatosnak tartom, mert nem vagyok miniszterelnök. Nem kell milliók sorsáról gondolkodnom. Nem kell felvállalnom egy ilyen döntés súlyát és elszámolnom vele. Ezenfelül tiszteletben tartom Magyarország választóinak akaratát és kiállok a miniszterelnök álláspontja mellett akkor is, ha nem feltétlen értek egyet vele. Azért teszem, mert egyrészt nem király, előbb-utóbb más nyeri valamelyik választást, másrészt ha a jelentős többség őt választotta, akkor mögötte kell az egységet megjeleníteni, mert a széthúzásunk mások számára ad ellenünk lehetőségeket. Tudomásul veszem, hogy a választópolgárok nagyobbik része konzumidióta, tehát a választások azon múlnak, hogy ki tud hangzatosabban beszélni, és nem háborodok fel rajta, mert ugye ez nem az én ingem, nem veszem magamra. Bár idegesítenek azok a blődlik, amiket a funkcionális analfabéta tömegnek címeztek, de én nem vagyok funkcionális analfabéta, tehát azokat az üzeneteket veszem, amiket az önálló gondolkodásra képes emberek számára címeznek. Minden politikai erő üzeneteit így rendszerezem, és úgy értelmezem a szándékaikat, ahogyan az értelmesebbeknek szánt megnyilvánulásaikat értékelni lehet. Más kérdés, hogy vannak pártok, akik nem fogalmaznak meg ilyen címzetű mondanivalókat.

Nem az a baj, ha kritikusak vagyunk a választott vezetőkkel kapcsolatban. Az sem probléma, ha nemtetszésünknek időnként hangot adunk. Az a gond, hogy ezt sokan elvtelenül, demagóg módon, egyes személyek nevét, külső tulajdonságait kifigurázva teszik. Ha nem vesszük figyelembe, hogy olykor mi is hibázunk, ha nem tudunk kellő nívóval megszólalni, ha nem mérjük fel, hogy az, amit épp teszünk, milyen kihatással lehet mindannyiunk jövőjére. Például belegondolhatnának sokan, hogy a viselkedésükkel milyen képet mutatnak magukról, mert emelkedettebb emberek akár szégyenkezhetnek is az ő faragatlanságuk miatt. Ahogyan mindenki magát minősíti a megnyilatkozásai színvonalával, úgy egy ország népe is minősíti magát avval, ahogyan a kritikáit kifejezésre juttatja.

 

   Fogarasi Miklós (FMJ)

 

 

26 komment

Címkék: Politika Közélet Társadalom Kritika


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr756940373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2014.11.30. 13:36:07

Én pontosan tudom, hogy miről beszélsz. Szerintem az állásponod nem feltétlenül áll szemben a posztolóéval, és a materiális kinyilatkoztatásodat is vitatnám, de a nézeteidet általában véve nagyon is támogatom.----------Ezt írtad!Vitázz ne csak okoskodj.Lássuk,mire jutsz velem.

csakférfi 2014.11.30. 16:20:41

Az a gond, hogy ezt sokan elvtelenül, demagóg módon, egyes személyek nevét, külső tulajdonságait kifigurázva teszik. Ha nem vesszük figyelembe, hogy olykor mi is hibázunk, ha nem tudunk kellő nívóval megszólalni, ha nem mérjük fel, hogy az, amit épp teszünk, milyen kihatással lehet mindannyiunk jövőjére.---------------Ez neked gond.Mivel egy általad preferált réteg arisztokratikus megálmodott tulajdonságai és nyugalmával kellene mindenkinek vitáznia és választania, gondolkodnia.Nem vagy humánus.Én viszont igen.Amennyiben érdekel az én másképp gondolkodásom(AMI ÜTKÖZIK A TIÉDDEL) sorolj fel észérveket a mondandód mellet.A posztod egy ömlengés egy általad vágyott viselkedés körül.

2014.11.30. 17:26:14

Aki hosszan fejti ki a gondolatait, az általában nem okos, hanem tudálékos. Ha mellette erőszakosan nyomatja a saját posztjait mások blogján, akkor egoista és ciki is.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 18:10:03

@csakférfi: Úgy látom, hogy nem csak véleményekben van közöttünk különbség. Nézzük először az első kommentedet:
1. Egy olyan kommentemből idéztél, amit nem ide írtam, nem ebben a témában.
2. A megszólalásod udvariatlan, mert nem veszi tudomásul, hogy ezen az oldalon az olvasók nem értik, hogy mire is válaszolsz.
3. Úgy írsz, mintha birkózni hívtalak volna, pedig én kulturált vitát kezdeményeztem, mint már sok más poszton is, bár ott ezt többnyire értették a partnerek.
4. A helyesírásod nem üti meg egy 3. osztályos tanuló szintjét sem, amiből többnyire azt a következtetést szoktam levonni, hogy a szerző nem alkalmas partner egy józan vitára.

Reakció a második kommentedre:
„Ez neked gond.Mivel egy általad preferált réteg arisztokratikus megálmodott tulajdonságai és nyugalmával kellene mindenkinek vitáznia és választania, gondolkodnia.”
- Meggyőződésem, hogy gondolkodni csak kellő higgadtsággal lehet. Az, hogy láthatunk indulatosan, mégis logikusan kifejtett érveket, csupán azt jelenti, hogy az illető vagy jól felkészült a témában, és fejben már előre összeállította a mondandóját, vagy egy rendkívül intelligens ember, aki elborult aggyal is képes tisztábban átlátni a helyzetet, mit a vitapartnere nyugodtabb pillanataiban. Ebből két következtetés vonható le. Egyrészt az előzetes átgondolás eredményeképp már előre tudja, hogy igaza van, mert ismeri a témára vonatkozó érveket, tehát felesleges indulatosnak lennie, másrészt mivel értelmes ember úgy hoz döntéseket, és úgy kezd vitázni, hogy előtte valamelyest jártasságot szerez az előtte álló témából, így aki előzetes felkészülés nélkül száll a „ringbe”, az nem nevezhető értelmes embernek.

„Nem vagy humánus.Én viszont igen.”
- Én nem vagyok humánus, mert arról írok, hogy elhamarkodott ítéletek meghozása helyett előbb mérlegeljük a vitatni kívánt dolog körülményeit, de te humánus vagy, mert szerinted a probléma körülményeinek megismerése előtt kell ítéletet hozni. Ha ez a humánus, akkor mit jelent nálad az arrogáns?

„Amennyiben érdekel az én másképp gondolkodásom(AMI ÜTKÖZIK A TIÉDDEL) sorolj fel észérveket a mondandód mellet.”
- A stílusod alapján úgy gondolom, hogy nem érdekel, mert az nem másként gondolkodás. Nem tudom, hogy ismerős-e számodra az „értő olvasás” kifejezés? Ha kellő jártassággal bírnál a témában, akkor bizonyára ráleltél volna az általad keresett észérvekre, valamint az is nyilvánvalóvá vált volna, hogy bizonyos viselkedésminták követése építőleg hatna a társadalmi viszonyokra, ami viszont nem jelenti azt, hogy bármiben is egyet kellene értenünk.

Az eddigieken túl szükségesnek tartom még megemlíteni, hogy vitának azt hívjuk, amikor valaki kifejti az álláspontját, amire a vitapartner érvekkel alátámasztva válaszol, és így tovább. Ezt nem szabad összetéveszteni azzal, amikor valaki felszólítja a másikat, hogy mondja el a véleményét, majd mikor ezt megteszi, akkor beleböfög a médiába. Ezt a játékot mással próbáld játszani, hátha vevő rá!

Jelen soraimat azért írom, hogy lásd, tudok válaszolni kulturáltan, értelmes gondolkodó emberhez méltón. Ha a továbbiakban is hasonló színvonalú bejegyzéseket teszel, mint ez az első kettő, és nem válaszolok rá, az nem azért van, mert nem tudok, hanem azért mert méltatlannak tartalak rá. Ezt a blogot kulturált embereknek írom, akik megtisztelik a másikat azzal, hogy odafigyelve elolvassák, majd szofisztikáltan megvitatják. Ha megértetted az üzenetem, és hozzáigazítod a stílusod a posztjaimhoz, akkor a továbbiakban szívesen válaszolok.

DrGehaeuse 2014.11.30. 18:16:51

A kommentre adott viszontkomment valaszod olyan hosszú mint más bloggernél egy velős poszt. Mostmár mindent érték.
By-by

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 19:23:54

@DrGehaeuse: Most már én is. A karakterek számából következtetsz az írás értékére. Fordítottan arányos? Én úgy vettem észre, hogy azok az írások, amiket érdemes elolvasni, az esetek többségében időt is igényelnek.

DrGehaeuse 2014.11.30. 20:28:34

Azt nem csípem, ha valaki fecseg, és 10 deka értelmet 80 deka olyasmivel tálal ami vagy evidens, vagy irreleváns, vagy csak szószaporítás.
Nem kell tudnom a méhek minden titkáról és viselkedésmódjáról hogy megértsem: ha ők nem poroznak én nem eszek körtét.

csakférfi 2014.11.30. 20:46:29

@F.M.J.: Az első hogy helyesírási hibákra hivatkozva nem ítélünk meg embereket.
A második.Én azért nem vagyok materialista mert a pénzt mint eszközt a legrosszabb találmánynak tituláltam.(egy másik posztban) Te azért nem vagy humánus mert a pénzben következésképp karrierben vagyonban--tudásban méred az embert.Ez butaság és rasszizmus ami köztudottan nem humánus.
nem birkózni hívtalak ki csak kíváncsi voltam (némi indulattal átitatott comment) a gondolkodásodra és ítéleteidre.
Az ítéletem:sok-sok kört gondolsz amit megindokolsz a saját tanult filozófiáddal.
Ezen köröktől nem látod az embert,a szellemet.
Mivel isten nincs csak emberek akik istennek képzelik saját gondolkodási szintjüket.
Egy értelmiségivel folytatott vitám során (személyesen szemtől szembe)azt találta mondani:-túl egyszerüen gondolkodom.Akkor nem értettem.Ő pszichológiát és filozófiát végzett diplomás tanárember volt.Ma már csak egy pályaelhagyó biztonsági őrt látok benne.Benned pedig egy .....nos nem győztél meg semmiről.
megyek és élem az életem tovább.A posztjaid helyett foglalkozz a szeretteiddel.Sokkal több élményben lesz részed mint most.Ez a tanácsom.
Uram.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 21:46:56

@DrGehaeuse: Frappáns az érvelésed. Volna viszont egy apró történetem. Jó sok éve már, amikor bekerültem egy munkahelyi környezetbe. Próbáltam betartani alapvető társadalmi elvárásokat, de hamar megnyugtattak, hogy itt mindenki tegeződik, ne legyek olyan merev. Alkalmazkodtam, majd pár napra rá egy idősebb munkatárs kikérte magának, hogy um. bratyizni karok vele. Az volt a legrosszabb, hogy én is neki adtam igazat, bár nem én akartam, hogy így legyen. Azóta próbálok elkerülni ilyen helyzeteket. Lehet, hogy számodra evidens sokminden, de az életben nem ismerjük egymást, tehát ezt nem tudhatom, de nem is akarok heteken át tartó kommentvitát folytatni alapvető dolgokról, mert nem indokoltam meg kellőképp egy kijelentésemet, és egyesek ezt csak egyszerű hőbörgésnek értelmezték. Nos hát ezért írok hosszan, és nem azért, mert szeterem a billentyűket koptatni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 22:28:54

@csakférfi: „Az első hogy helyesírási hibákra hivatkozva nem ítélünk meg embereket.”
- Ez mindenkinek a magánügye. Erről kár vitázni, úgy sem fogunk közös nevezőre jutni.

„Én azért nem vagyok materialista mert a pénzt mint eszközt a legrosszabb találmánynak tituláltam.”
- Nem azért, hanem ezért: „Mivel isten nincs csak emberek akik istennek képzelik saját gondolkodási szintjüket.” Csodálnám azt a tudást, ami alapján ezt ilyen biztosan kijelented, bár szerintem ennek semmi köze a tudáshoz. Nem a Bibliáról beszélek, hanem egy ennél sokkal összetettebb gondolatkörről, de most ez nem vág a témába.

„Te azért nem vagy humánus mert a pénzben következésképp karrierben vagyonban--tudásban méred az embert.”
- Ezt miből gondolod? Én az embert megbízhatóságban, következetességben és jóérzésben mérem. Amivel te vádolsz, az valóban butaság lenne, bár akkor sem rasszizmus.

„sok-sok kört gondolsz amit megindokolsz a saját tanult filozófiáddal.”
- Ebben az a vicces, hogy a középiskola kötelező két évét leszámítva sosem tanultam filozófiát. Nem is érdekelt sosem a téma. Elképzelhetetlennek tartod, hogy valaki előképzés nélkül is alkalmas legyen a gondolkodásra, vagy művészi tanulmányok nélkül az értelmes összefüggő gondolatok megfogalmazására? Hidd el, nagyon is jól látom az embert, jobban mint sokan szeretnék, de ez megint messzire vezetne.

„Egy értelmiségivel folytatott vitám során (személyesen szemtől szembe)azt találta mondani:-túl egyszerüen gondolkodom.Akkor nem értettem.Ő pszichológiát és filozófiát végzett diplomás tanárember volt.Ma már csak egy pályaelhagyó biztonsági őrt látok benne.Benned pedig egy .....nos nem győztél meg semmiről.”
- Én is értem, hogy a beszélgetőpartnered miért mondta, amit mondott. Itt azért rámutatnék a te un. humánumodra: „Ma már csak egy pályaelhagyó biztonsági őrt látok benne.” Tudod az úr a pokolban is úr. A tanult ember tudását nem lehet elvenni, mindegy, hogy egyik, vagy másik ember mit lát benne. Az is mindegy - legalábbis számomra -, hogy ezzel téged miről győztelek meg. Nem vagy te olyan elveszett, hogy ne értenéd meg ha akarnád a mondandómat, csak valamiért nem akarod. Ezért tartotta a vitapartnered is egyszerűnek a gondolkodásodat.

„A posztjaid helyett foglalkozz a szeretteiddel.Sokkal több élményben lesz részed mint most.Ez a tanácsom.”
- Csodálom az önbizalmad. Valahol egy másik blogon kifejtetted, hogy elváltál, és most egy új kapcsolatban élsz három éve. Nem tartozik rám, nem is a magánéleteddel akarok foglalkozni, de a „jótanácsod” elég érdekesen hangzik ezek után. Én huszonötödik éve élek az első feleségemmel kiegyensúlyozott házasságban vele és érte. Felneveltünk közben négy gyereket, van amelyik már a második diplomáját szerzi. És most, hogy apai teendőim dandárján túl vagyok, van időm és energiám posztokat írni. Nem dicsekvés, csak úgy miheztartás végett. Szerintem ha valamelyikünk tanácsokat adhatna a másiknak, akkor az nem te lennél. Én viszont nem szoktam, csak azoknak, akik ezt valamilyen formában kérik.

DrGehaeuse 2014.12.01. 08:37:43

@F.M.J.:
Mostmár biztos vagyok benne, hogy nem közéleti bloggerrel van dolgom. Úram Ön egy író. Nem vagyok eléggé olvasott szépirodalomban, hogy meg tudjam itélni a kvalitását ezért nem teszem. Viszont a politikai jellegű közéleti vitablogokban csak terhes lehet egy több oldalas, sokszavas mondatokkal teleszúfolt komment. Ezeket én az első néhány mondat után átugrom, pláne ha az adott boszt tartalmához alig van köze.

Mint ahogy azt se kedvelem, ha két kommentelő egymást gyűri adok-kapok módon kommentek tucatjaiban olyan vitával aminek az eredeti poszthoz már semmi köze.

Én a PKP elnökének blogján keveredtem vitába Önnel. Ezután vettem a fáradtságot és átrágtam magam jelen posztján. És sajnos nem lettem okosabb de még csak nem is lett árnyaltabb a képem a jelenlegi politikai helyzetről.

Sajnálom, de ez az utolsó mondatom.
Több időt nem kívánok erre fordítani.

Előre is köszönöm a megértését.

Soltész Béla
okl. kohómérnök
öntvénytervező

Untermensch4 2015.01.27. 12:59:24

@DrGehaeuse: "Viszont a politikai jellegű közéleti vitablogokban csak terhes lehet egy több oldalas, sokszavas mondatokkal teleszúfolt komment. Ezeket én az első néhány mondat után átugrom, pláne ha az adott boszt tartalmához alig van köze."
Az orvos arról ismeri fel bemutatkozás nélkül is a mérnököt betegeként hogy első kérdései között a "Mikorra gyógyulok meg?" szerepel egy pontos vagy legalábbis jól számszerűsített válasz igényével. Szerencsére a műszaki szakszókincs és a fizikai-matematikai lehetővé teszik műszaki területen a tömör és pontos közlést. "Humán" területen (amilyen a politika is) ez a pontosság lehetetlen. A látványos egyszerűsítés egyetlen módja a demagógia, nincs jó tömörítés csak jelentős adatvesztés árán. Ez nem azért van mert egyik vagy másik ("műszaki" vagy "humán") szemléletmód jobb vagy rosszabb lenne. A különbség miatt van az hogy amire Ön számított, de nem talált, úgy tudnék hasonlatot mondani mintha valaki azt a kérdést szegezné Önnek hogy átlagosan hány fokosan történik a fémeknél az átmenet szilárdból folyékony halmazállapotba és hány fokosan kellene történnie ennek?

DrGehaeuse 2015.01.31. 06:55:44

@Untermensch4:

OK!

De az elvárható egy humán-értelmiségitől is, hogy a semmitmondást ne akarja beállítani erénynek pusztán azzal, hogy választékos bőbeszédűség formájában adja elő.

Ettől tömörebben nem tudom körülirni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.01.31. 08:18:46

Véletlenül kitöröltem egy kommentet, amit most ide másolok az értesítési helyről.
A kommentet küldte:
@DrGehaeuse:
Címzett:
@Untermensch4:

OK!

De az elvárható egy humán-értelmiségitől is, hogy a semmitmondást ne akarja beállítani erénynek pusztán azzal, hogy választékos bőbeszédűség formájában adja elő.

Ettől tömörebben nem tudom körülirni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.01.31. 08:59:40

@DrGehaeuse: Volt idő, amikor én is azt hittem magamról, hogy nálam jobban senki sem képes helyesen megítélni dolgokat. Akkor még én is ilyen vehemenciával védtem az álláspontomat, mint most te. Közben természetesen hallottam, de nem igazán gondolkodtam el az ellenvéleményeken, mert úgy gondoltam, hogy ha nem nekem lesz igazam a végén, akkor összedől a világ.
Csak a pontosság kedvéért.: Én is műszaki értelmiségi vagyok, csak én a mélyépítés, és geodézia területen tevékenykedem. Pontosan tudom, hogy hogyan lehet pár mondattal nagy mennyiségű információt közölni, mert ezt csinálom minden nap. Én azonban azt is tudom, hogy ahogyan Untermensc4 is mondta, azok a mondatok csak a hozzáértők számára értelmezhetőek könnyen, mert ha laikusnak beszélek, akkor alapismereteket is kell közölnöm, hogy egyáltalán a problémát megértse. Ezen kívül én nem vagyok szakbarbár. A szakterületemen kívül még egyébb dolgok is érdekelnek, és ezek közül kicsi részt foglal el a közélet. Továbbá megtisztelni szándékozom az olvasóimat azzal, hogy vázlatosan leírom a mondandóm alapjait, mert nem az általános műveltségem domborítása a cél, hanem a gondolataim átadása. Még ezen felül szükséges megemlíteni, hogy én a saját blogomra írom a posztjaimat, ami ugye az én meglátásaimat, és retorikámat hivatott tükrözni. Ha valaki nem szeret olvasni, az nézegessen inkább képeket. Egyre bővülő társadalmi rétegben érezheti majd akkor magát. Másoktól viszont azt szeretném, ha a nézeteiket kellőképp kifejtenék, mert nem személyeskedéssel, meg demagóg beszólások visszautasításával szeretném az időmet tölteni, hanem érdekes témák megvitatásával.
Köszönöm, ha végigolvastad a hozzászólásom, de ha nem, akkor sem érdekel.
Ennél tömörebben nem tudtam leírni.

DrGehaeuse 2015.01.31. 09:50:50

@F.M.J.:
mint már egyszer leírtam:
"Én a PKP elnökének blogján keveredtem vitába Önnel. Ezután vettem a fáradtságot és átrágtam magam jelen posztján. És sajnos nem lettem okosabb de még csak nem is lett árnyaltabb a képem a jelenlegi politikai helyzetről."

Most másodszor is átrágtam magam ezen a poszton amiről még mindig nem sikerült eldöntenem, hogy orv-bán politikáját helyesli egy kis bírálattal vagy bírálja, de elismeri hogy alapjában véve rendben mennek a dolgok.

Szerintem a regnáló hatalom egy populista etatista korrumpokrata és látszat-nacionalista képmutató rezsim.

A 2x2/3 -ot a "konzumidióták" egyik felének beetetésével (rezsicsökkentés), a kocsma-nacionalistáknak való tetszelgéssel és a passzívok (nem szavazók) létszámának maximalizálásával érte el.

orv-bán nem patriótább az átlag magyarnál, de jól egyensúlyoz az oligarchák, a bankok, és a multicégek érdekei között és mindenkinél profibb a klientúraépítésben és a maffiacsaládok érdekeinek megóvásában.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.01.31. 13:42:52

@DrGehaeuse: Igen, emlékszem az írásra, és nem is forszíroztam tovább a dolgot.
Van itt viszont néhány tény, amit politikai meggyőződéstől függetlenül elég nagy ostobaság lenne figyelmen kívül hagyni.

1. Jelenleg Mo-ot nem a jóságos demokratikus emberbarát hatalmak támadják, hanem a pénzkartellek.
2. Azt mondani, hogy konzumidióták befolyásolásával került valaki hatalomra, ugyan olyan ócska populista szöveg, mintha azt mondanánk, hogy csak azért futott valaki a busz után, hogy utólérje. Hát persz. Ebben az országban a lakosság legalább fele konzumidióta, tehát ha valaki választásokat akar nyerni, akkor annak befolyásolnia kell őket a saját érdekében. Ha a PKP akar majd hatalomra kerülni, akkor nekik is kell majd, különben esélyük sincs.
3. A nemszavazók létszámának növekedése abból szokott adódni, hogy impotens a lehetséges ellentábor, tehát érdektelenné válik a választásokkal szemben.
4. A fenti pontból egyértelműen következik, hogy nem igazán van valós alternatíva.
5. Bármennyire is bíráljuk a jelenlegi hatalmat, azért a negatívumok mellett van elég sok eredménye is, amit figyelmen kívül hagyni nem csak szűklátókörűség, hanem az objektív megítélést is akadályozza. Pártkatonák kíméljenek!
6. Jelenleg a világon bárhol is járunk, egy politikus sehol sem azt mondja, amit gondol. Ez részint érthető, mert veszélyes manapság nyílt lapokkal játszani, másrészt ez azokra az esetekre is vonatkozik, amikor valaki valóban pozitív szándékkal tenne valamit. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy miután a világon hírszerzők százezreinek infóiból próbálják titkosszolgálatok összeállítani a képeket, egy egyszerű polgár, rendelkezne annyi adattal, hogy valóban meg tudja mondani a tutit, és nem csak a politikai érdekei, vagy nézetei mentén szórja a populista dumáit.
7. Ha a körülményeket figyelembe vesszük, és objektíven próbáljuk megközelíteni a dolgokat, akkor el kell ismerni, hogy OV valóban zseniális abban amit csinál. A megítélés egészen más dolog, de a tény az tény.
8. Amíg nincs valóban megfelelő, és alkalmas alternatíva a vezetés leváltására, addig nem kell a hatalom megbuktatásán dolgozni, mert a végén két szék közül a földre esünk, és az nem nekünk fog kedvezni.

Ezekből adódik a véleményem a napi események tekintetében. Úgy gondolom, hogy az országnak az a jó, ha stabil kormányzata van, amelyik nem veri szájon a kritikusait, tehát nem szocialista, és nem is demagóg. A PKP mint szerveződés egyelőre szimpatikus számomra, és figyelemmel is kísérem a fejlődését, de nem vagyok fanatikus. Ez a szimpátiám addig tart, amíg olyan dolgokat nem tesz, amiből a tévedés kizárása mellett be nem bizonyosodik, hogy a szándékai nem harmonizálnak a hangoztatott célkitűzéseivel. Ha később esetleg hatalmon történik ilyen, az más kérdés, mert a kormányrúd mellett sajnos más körülmények uralkodnak.
Amíg azonban nem jutunk el idáig, addig azt a kormányt támogatom, amelyik az országot vezeti, mert a hangoskodó demagóg örsgyűlések a köztereken nem magyar civil kezdeményezések, csak fizetett idióták ingyencirkusza. Konstruktív vitákat értelmes emberekkel lehet folytatni, azoknak viszont van objektív értékítéletük, ami megakadályozza, hogy szélsőségesen elfogult ordítozásban vegyenek részt. Engem csak ezeknek az embereknek a véleménye érdekel, a többieké nem.

Untermensch4 2015.01.31. 20:46:59

@DrGehaeuse: "Szerintem a regnáló hatalom egy populista etatista korrumpokrata és látszat-nacionalista képmutató rezsim."
Ha a korrumpokratába a "crony-capitalism"-t is beleértjük akkor magam sem tudtam volna tömörebben megfogalmazni. A túlzott terjengősség kapcsán: korábban arra törekedtem hogy kommentben, élőszóban a lehető legtömörebben és pontosabban fejezzem ki magam, lehetőleg a töltelékszavak és felesleges ismétlések teljes kizárásával. Elvi célom a "lakonikus tömörséggel" kifejezés gyakorlati megvalósítása volt és hogy ugyanannak az információmennyiségnek a közlése során a lehető legkevésbé raboljam az olvasója idejét. Egyrészt ez gyakran nem vált be és végül hosszas oda-vissza pontosítások váltak szükségessé. Ami "utolsó csepp" volt az viszont másoknak az általam olvasott ilyesféle félreértés-hólabdája volt. Pontos szakszövegben egyetlen vesszőnek az elhelyezkedése 10+ felesleges kommentet generált miközben egy más megfogalmazású mondatban ismételve a közlést el lehetett volna ezt kerülni. A vessző egyébként nyelvtanilag teljesen jó helyen volt, sem szóhasználat sem helyesírási hiba, sem az olvasó ismerethiánya nem befolyásolta az eseményeket. Mindössze a helyesen kirakott vesszővel a hangsúlyozás megváltoztatta a mondat értelmét és a két "vitatkozó" erre nem jött rá. Valószínűleg amikor próbáltam tömören fogalmazni és nem sikerült, én is ilyen "nemrájövő" voltam sokszor. Nem lenne ez akkora baj de egyre inkább affelé megy a kommunikáció hogy a sebesség elsődleges ezért ha fel is vetődhetne hogy félreértés van, hajlamosabbak az emberek saját attitűdjeik alapján "mindent érteni", gyorsan lezárni az információ feldolgozását és ennek a kapkodásnak az eredménye gyakori tévedés. Az ember pedig olyan hogy vagy nem akarja belátni a saját tévedését vagy ha belátja másokat hibáztat előbb mint magát és a fent említett trend miatt ezeket egyre gyorsabban... Érdemi vita helyett mindenki gyorsan megsértődik, felcímkézi a másikat aztán lapozzunk. Eredménynek eredmény az is ami rossz eredmény de legalább gyorsan megvan.

Untermensch4 2015.01.31. 21:01:13

@F.M.J.: eddig minden kormányhoz (az alapból nekem nem szimpatikushoz is, a kettő lényegében egyező halmaz...) úgy álltam hozzá kezdetben hogy optimistán bíztam abban, kibontakoztatják a tehetségüket és jól kormányoznak. Az idő előrehaladtával ez az optimizmusom minden kormánynál realizmusba majd pesszimizmusba fordult. A "hangoskodó demagóg örsgyűlések a köztereken" tüntetések. Az egy dolog hogy ennek sincs jól kialakult kultúrája az országban de mindenkinek joga van tüntetni, legfeljebb a fizetett résztvevős tüntetésekre nem mennek el csak annyian amennyien fizetve vannak. Jó dolog egyébként kulturáltan tüntetni, a bp-i (egyik?) nato-csúcs idején én is voltam mert épp ráértem, az akkori "fizetett-gyanús" csapatról elég jó ütemben szakadtak le az "amatőr" civilek. A tüntetés is olyan mint a népszavazás, a demokráciához tartozik, lehet minimalizálni a költségeit de a teljes kiiktatása elvenne a lényegből. Elvileg persze lehetséges de elvileg műszaki ellenőr sem kellene ha az építkezésen mindenki rendesen végzi a munkáját... :)
Tüntetni is lehet kulturáltan és a gondolatok értelmes leírása sem garancia a hülyéktől való elszigetelésre. Erre példa amikor olyan neonáciba botlottam aki még Gandhi-idézetet is fel tudott vonultatni az érvei között a militarizmus alátámasztására... igen, az a bizonyos Gandhi. :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.02.01. 00:39:54

@Untermensch4: Szeretnék eloszlatni egy vélekedést, ami a kétpólusú gondolkodás alapján értelmeződik. Nos, nem vagyok oda a kormányunkért, és egyáltalán nem gondolom, hogy nem lehetne ennél jobban csinálni. Csupán néhány dologra kívánom felhívni a figyelmet, amik megfontolása nélkül egy kikényszerített kormányváltás csupán szereplőváltás lenne, de semmit sem változtatna a lényegen. 1. Ha nem tudunk alkalmas és kellő támogatottságú alternatívát kínálni, akkor az ország magunk általi lefejezése öngyilkosság. Ezt tudják azok is, akik érdekeltek benne, azért finanszírozzák hozzá a magot.
2. Amíg egy-egy történésnek lehetnek pozitív indítékai is, addig legalább illene feltételezni, hogy az adott intézkedés nem feltétlen ellenünk irányult.
3. A tüntetés szerves része a demokráciának, és ezzel nincs is bajom. Nekem az nem tetszik, hogy míg előfordulnak tüntetések, amik szemlátomást önkéntes alapon, saját meggyőződésből spontán alakulnak ki, tehát tényleg a demokratikus jogokból eredően szerveződnek, addig ezt a jelenséget meglovagolják pénzes érdekemberek, vagy azok kiszolgálói, és menetrend szerűen mocskolódnak az utcákon. Nyílvánvalóan demagógiákat terjesztve hangoskodnak. Amikor a sajtó jelentős része azzal van tele, hogy Mo-on felszámolták a sajtószabadságot, akkor csak a hülyének nem tűnik fel, hogy ez paradox. Más kérdés, hogy sok a hülye, és mivel ilyen populista rosszdumával csak az ő buta fejüket lehet megtölteni, így látszatra elégedetlenkedő tömeget lehet generálni. Ha valaki utána néz a dolgoknak, az láthatja, hogy mindenki úgy vélekedik ahogyan akar, még vádaskodhat is, akár alaptalanul, csak hozzá kell tenni, hogy "szerintem". Én úgy látom, hogy ez így helyes, mert enélkül a vélemény váddá válik, ami ugye bizonyítandó. Ha ettől nincs sajtószabadság, akkor nincs miről beszélünk. Másik jó példa, hogy minden héten tüntetnek a demokratikus jogokért, és azok a leghangosabban, akik nem adták meg annakidején. Ha itt tényleg diktatúra lenne, akkor már rég nem volna senki az utcán. Ez is paradox.
4. A kritika önmagában egy társadalomépítő műfaj, nincs is vele gond. Az sem baj, ha sokat alkalmazzák. Az már annál inkább, amilyen stílusban. Mi magyarok, és itt élő kissebbségek választottunk magunknak kormányt. Az politikai vita tárgya, hogy mennyien, és jót-e, de így van. Nekünk választóknak mögé kellene állni ennek a kormánynak több okból is. Részint, hogy ne mondhasa, hogy a sok támadástól nem volt lehetősége jobban teljesíteni, részint azért, mert a széthúzás ennek az országnak még jót nem hozott. Ami viszont lényegesebb, hogy ellenzékben mutatott viselkedésünket nem kérhetjük számon az ellenfeleinken, ha majd ők kerülnek hasonló helyzetbe. Itt még meg kell említeni, hogy ha a kritikáknak kúltúrált tényszerű, és minden esetben tényekkel alátámasztott megfogalmazásával találkoznék, akkor még támogatnám is, de ez a süketelés, ami az utcákon zajlik mostanság, nem sorolható ebbe a kategóriába.

DrGehaeuse 2015.02.01. 13:36:32

@F.M.J.:

1. Egyetértek.

2. Nem vitatom, ez az evidens kategóriába tartozik, de ez még nem jelenti azt, hogy orv-bán politikája a nemzet felemelkedését szolgálja. Neki se azért kell a hatalom, hogy valamit lendítsen a közjón.

3. Vagy abból, hogy az ál-ellenzék és a kormány közös erővel gátolja egy valódi alternatíva megerősödését. A nyilvánossághoz való hozzájutás korlátozásával és a médiák gumicsont ügyekkel való elárasztásával.

4. Hogyne lenne? De nincs fóruma és nincs anyagi ereje.

5. Igen vannak eredmények. Egy átlagon felüli jövedelmű többgyermekes család pláne ha tudott élni a végtörlesztés lehetőségével sokkal jobban él mint 4 éve. Az összes oligarcha és adócsaló vállalkozó (néhány kivétellel) sokkal jobban él mint 4 éve. lézerjani és rogántóni és haverjaik sokkal jobban élnek mint 5 éve.
200000 kivándorolt magyar fiatal sokkal jobban teljesít nyugaton mint itthon 5 éve.
Viszont a minimálbéren tengődő 2millió sokkal rosszabbul él mint 5 éve.

6.Ez mi a bánat? Olyan szöveg mint a heti horoszkóp a blikkben. Mindenre jó és semmire sem. (mint a poszt egésze).

7. Igen! Én is ezt mondom. Csak szerintem mindenki jobban járna ha egyáltalán semmit se csinálna gyurcsányviktorbajnaivona.

8. Egyetértek. Nem a hatalom megbuktatása a helyes cél. Az csak egy elkerülhetetlen fejleménye kell legyen a rendszerváltásnak.

Untermensch4 2015.02.01. 14:27:04

@F.M.J.: a kormány egy téren nem mondhatja hogy a sok támadástól nem tud jobban teljesíteni, ez pedig maga a törvényhozás. Az ominózus 2/3 birtokában egy falka jogász tud olyan törvényeket hozni ami kifejezi a szándékaikat és képességeiket. Ha az eredmény rossz akkor vagy a szándékkal, vagy a képességgel baj van. A jó szándékot vagy annak mímelését bele lehet írni a jogszabály preambulumába, utána következik a hozzáértés, beleértve a puding próbáját is. A kormány valós hibáinak a kritizálása az a visszacsatolási lehetőség ami nélkül "az elit elválik a köznéptől" és elkezd a saját álomvilágában élni miközben a valós problémákat nem látja és ezért nem is próbálja megoldani. Az az érzés hogy "mi vagyunk a többség" és hogy "az emberek érdekében cselekszünk és igazunk van" elhatalmasodik. Pedig a szavazás másnapjától minden eredmény csak (egyre bizonytalanabbul) közelítő becslés.
mek.oszk.hu/02000/02003/html/nter1824.htm
A fickó aki olyan jogász volt aki a diplomáját is peres úton szerezte. :)

Untermensch4 2015.02.01. 14:28:23

@Untermensch4: Mármint a fickó aki írta, olyan jogász volt...

Untermensch4 2015.02.01. 14:53:57

@F.M.J.: Mondok egy konkrét példát és megjósolok egy megjósolható eseményt úgy hogy az eddigiek alapján tulajdonítok szándékot.
Napelemek környezetvédelmi termékdíja (továbbiakban hétköznapi nevén: napelem-adó). Hivatkoznak a gonosz únióra hogy amiatt kell pedig ott állami kézivezérléstől mentesen ötöd-tized áron megoldják ugyanezt a feladványt. A technikai adatok és tények szintén nem támasztják alá a túlárazást. Korábban a jó szándékot feltételezve azt gondoltam hogy a napelemek elterjedését azért nem támogatják külön hogy az önállóan is piacképes (tehát jobb) technika terjedjen el. A szélenergia kapcsán pedig a gyakorlatban a vártnál meglepőbb környezetvédelmi tapasztalatok alapján halogatják a mostani drága és nem is teljesen a mi földrajzi adottságainkra optimalizált szélerőművek elterjedését.
Most viszont a napelemek kapcsán azt jósolom hogy a következő nagy húzás az lesz hogy akik korábban vettek napelemet azok is fizessék be utólag a napelem-adót és az indoklásban szerepelni fog hogy "Igazságtalan lenne ha csak az új beruházók fizetnék ki a korábbiaknak is a környezetszennyezését." Az alapadatokat az áramszolgáltatótól szerzik majd be ahova már régóta olyan napelemet is kötelező bejelenteni ami nincs is összekapcsolva a hálózattal. A kiegészítő adatokat a "házmester-magyarország" jelensége biztosítja majd.
És a nyomorgó tömegek majd rezsicsökkentősen tapsolnak mert hú de jó hogy a mocsok gazdagokkal fizettetnek tízszer annyi pénzt egy adóra mint amennyit európában egy szolgáltatásra fizetnek...
Ezt erre az évre jósolom. A marketing részeként majd szintén az eu-ra mutogatnak, "a szennyező fizet" elv képében. A túlárazásról addigra szó se esik majd.

DrGehaeuse 2015.02.01. 19:55:46

@Untermensch4:

Teljesen egyetértek. Nekem nem a pontos fogalmazás jelent gondot, hanem a fölösleges körítés.

Élőszóban magam is gyakran abba a hibába esem, hogy túl távoli összefüggésekkel tarktálom a hallgatómat, vagy nagyon elkanyarodok az eredeti tárgytól.

írásban azonban az ember átnézheti a kommentjét mielőtt elküldi. Ha valaki erre nem hajlandó vagy ennek ellenére marad dagályos, az már szerintem jellemhiba. Nem bűn de bosszantó és visszatetszést keltpl. bennem.

Untermensch4 2015.02.01. 21:13:30

@DrGehaeuse: Azzal hogy neked nem jelent gondot a pontos fogalmazás, sajnos kisebbségben vagy. Bár ezt gondolom magad is gyakran tapasztalod. Esélyes hogy én sem tudok elég jól fogalmazni ezért nem feltétlenül erőltetem a tömörséget és megértem ha mások is így tesznek. Leírva nem feltétlenül úgy "hangzik" mint ahogy szeretnénk, erre durva példa az a bizonyos egyetlen vessző...
süti beállítások módosítása