HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2015.11.05. 23:52 F.M.J.

Felvezető / Megérteni a Közel-keletet...

Gondoltam írok pár sort napjaink köznapi beszédtémájáról. Nem sokat, csak vázlatosan arról, hogy csupán a félművelt, demagóg, fanatikus elmeroncsok gondolhatják komolyan, hogy a világ bármely szegletében élő népcsoportok egyöntetűen valamilyenek. Mindenütt van sokféle ember. Ezt a tényt színesíti, hogy az idők múlásával a különféle tájékok különféle fejlődési utat és ütemet járnak be. Az még talán elfogadható, hogy bizonyos időszakokban a világ valamely része fejlettebb másoknál, de ez az elsőbbség nem állandó, másrészt sok dimenzióban értelmezhető. Lehet technikai, mint ahogyan lehet műveltségi, spirituális, vagy akár filozófiai. Nem jelenthetjük ki például Nepálról, hogy elmaradott, csak mert a mi társadalmunk paradigmái szerint kevesebb technikai lehetőséggel vannak felruházva, hisz a világ értelmezése az ő felfogásuk szerint épp úgy haladóbb, ahogyan ők gondolják.

 Az élet által kijelölt téma természetesen a migrációval vetődött fel. A fentiek okán tartottam szükségesnek az ördög lakhelyének bélyegzett keleti országok népek társadalmáról, vallásáról, értékrendjéről egy szélsőségességet lazító elgondolkodtató cikk megírását. Rámutatni, hogy a Korán egy vakvágányra vezetett hitértelmezés újragondolása, és a maga korában haladó értelmezése. Bemutatni, hogy az arab világ nélkül a ma műveltnek tartott nyugat még mindig nem lépett volna ki saját sötét középkorából, mert nem lett volna, aki megőrizze a kultúrát az európai dekadencia idejében.

 Az írás ötlete onnan eredt, hogy posztok tucatjai alatt alakult ki mérhetetlenül primitív és botrányosan öntelt kinyilatkoztatás a keleti népek életfelfogásával, társadalmi berendezkedésével, vallási meggyőződésével kapcsolatban. A kommentek közül azonban kitűnt néhány nyitott gondolkodású megfogalmazás, és azok között is egy igazán értékes szerző, aki tárgyszerű, leíró, észérvekre épített életképet tudott mutatni a szóban forgó világról.

 Úgy vélem, hogy helyesen döntöttem, hogy saját szerény ismereteimet félretettem, és inkább őt kértem fel egy cikk megírására. A cikkből rövid sorozat lett, melyet volt szíves rendelkezésemre bocsátani. Ezt a sorozatot a közeljövőben teszem közkincsé. Remélem érdeklődő olvasók adják tovább a linket, mert széles ismeretek nélkül megítélni régiókat, népeket, embereket, vallásokat nem emberhez méltó viselkedés, márpedig emberek vagyunk. Legyünk méltóak hozzá!

 

A sorozatot köszönöm „fehérfarkas”-nak. Kellő igényességgel megírt alkotás, örülök, hogy felületet adhatok a megjelenésének.

Adatlapja elérhető: http://blog.hu/user/136881

 Az első rész itt olvasható:  http://magan-galaxis.blog.hu/2015/11/06/megerteni_a_kozel-keletet

 

Az ajánló: Fogarasi Miklós  ( F.M.J. )

 

1 komment

Címkék: Közélet Történelem Társadalom Vallás Tanulás Múlt Iszlám Közel-kelet


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr768052686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2015.11.18. 21:21:09

A pénteki tragédia után nem akartam egyből bármit is ide kommentelni. Meg akartam várni, hogy a nyugati média miket ír és mit hoz ki belőle.
Voltak egész korrekt cikkek és posztok, amelyek szerzőin érződik, hogy ismerik a közel-keleti hátteret. A többség azonban nem ilyen volt, és sok mindent összemosott egymással.

A posztjaimban nem az aktuálpolitikáról írok, hanem az ottani térség történelmi, kulturális hátteréről, amely nélkül az aktuálpolitikai eseményeket nem lehet megérteni, vagy teljesen félreértjük azokat.
A nyugati média cikkeivel ellentétben nem vallásháború zajlik a Közel-keleten.
Az ISIS, al-Nusra Front és a többi (kisebb) terrorista szervezetek mindenkit gyilkolnak, és mindent pusztítanak, ami az útjukba áll.
Az ISIS az Abbaszida Kalifátus idején épített Jónás prófétáról elnevezett mecsetet is felrobbantotta Moszulban, meg több mint egy tucat másik mecsetet is. Sőt Moszulban a muszlim vallási vezetőket az ISIS tagjai lemészárolták. Vagy tavaly októberben pedig a világ egyik legrégebbi keresztény templomát, amely még az 1. sz-ban épült, és Szaddam Husszein alatt kezdődött meg a felújítása, 2013-ben pedig a Világörökség listájára is jelölték.
Irak 2003 utáni amerikai megszállását követően, a megszállás vége felé kezdték el építeni és 2014 tavaszáig folyt is az építkezés: az új Assurbanipal Könyvtárat az iraki Mosulban (ennek külterületén található az ókori Ninive romjai), ami egyrészt az ókori ninivei könyvtárak agyagtábláinak a másolatait fogja tartalmazni (mivel az eredetiek maradnak a British Museumban), másrészt minden kiadványból egy példányt (vagy annak másolatát), ami az ókori Asszír Birodalommal foglalkozik. A tervezett cél 100.000-es könyvállomány, és ebben a British Museum mellett segít a modern Alexandriai Nagykönyvtár is, meg a különböző arab országok könyvtárai.
Sajnos az ISIS ezt is lerombolta. Ahogy a Bibliában is szereplő Nimród palotáját (2014 tavaszáig régészeti és ásatási terület volt) is lerombolta. De nemcsak az ókori emlékeket rombolja az ISIS, hanem a muszlim kalifátusok és a Szafavida időszak emlékeit is, köztük a mecseteket is.

Tehát a 2011 utáni káoszban megerősödött terrorista szervezetek egyrészt a helyi lakosságot mészárolják és üldözik el, másrészt a helyiek által épített meg felújított épületeket rombolják. Másrészt ezen terrorista szervezetek tagjainak túlnyomó többsége nem szír meg iraki, hanem a világ kb 70 országából odament csürhe, és ők gyilkolják a helyieket, és pusztítják a helyiek által épített épületeket (nemcsak mecseteket és templomokat, hanem lakóházakat, gyárakat, iskolákat és kórházakat is).
És az is azt bizonyítja, hogy itt nem vallásháború van, hogy Irak északi területének lakossága többségében szunnita. És idén a síita Irán segítségét kérték az ISIS ellen, mert úgy látják, hogy az USA csak ígérgeti a segítséget, de érdemben nem lép fel az ISIS ellen. Valamint az ISIS ellen harcoló kurdok többsége is szunnita.
Szíriában pedig Assad ugyan alevita, de a felesége szunnita, a kormány tagjainak többsége szunnita, a hadsereg tábornokainak és katonáinak többsége szintén szunnita. De emellett a szír keresztények is Assad mellett vannak.
(sem a kommentemben, sem a posztjaimban sem pro-, sem kontra nem minősítem a szír rezsimet, mert a posztjaim és kommentjeim nem az aktuálpolitikáról szólnak, hanem arról, hogy miért nem szabad összemosni a mezei szír és iraki lakosságot a terroristákkal - vagyis a posztjaim a lakosságról, népekről, és azok történelméről és kultúrájáról szól, hogy megértsük és megismerjük az ottani embereket, és ezen keresztül jobban megértsük az eseményeket;
a politikusok motivációiról, legyen szó Assadról, Obamáról vagy Putyinról nem írok a posztjaimban;
meg egyébként is egy népet nem a politikusai emelnek fel, hanem a tudósai és művészei - a politikusok max segíteni tudják a megfelelő kultúr- és oktatáspolitikával, hogy az értelmiség felhúzza a társadalmat; vagy rossz politikával pedig lerombolni amit a társadalom tagjai elértek, vagy visszafogni azt, amit elérhetnének)
Vagyis nem a különböző vallások és vallási irányzatok állnak szemben egymással, hanem a többségében külföldi állampolgárságú terroristák állnak szemben mindenki mással (ezek többségét a helyiek adják, de másokkal is szemben állnak): szunnitákkal, síitákkal, alevitákkal, jazidikkal, és a különböző keresztény egyházakkal.
süti beállítások módosítása