HTML

Magán-galaxisom

Ezt a blogot önálló világnézetemből és a kézenfekvő logikai összefüggésekből adódó szubjektív világlátásom kifejezésére indítottam. Szeretném az élet jelenségeit a saját meglátásaim szerint bemutatni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

Friss topikok

  • F.M.J.: @gigabursch: Elég komolynak mondható karavános kapcsolattartás volt Európa, az arab világ és a táv... (2024.02.15. 13:12) A vagyonadó igazsága
  • F.M.J.: @Deansdale: Persze, konteózz csak nyugodtam, bár ez nekem inkább realitás leírásnak tűnik. (2024.02.06. 12:24) A határon túl
  • Deansdale: Ha kötelező elcsúnyulni akkor kevésbé fogja rongálni az önbecsülését, hogy ő önként megtette. (2024.02.05. 16:10) A tájékozatlanság bosszúja.
  • F.M.J.: @gigabursch: Az egészségügy teljesítménye olykor erősen hajaz az oktatáséra. Az előbbihez egyáltal... (2024.01.24. 19:06) Oltási hajlandóságom evolúciója
  • gigabursch: @F.M.J.: Nem tudok vitázni... :-) Nincs min... (2024.01.23. 13:03) Kell fenyő a Karácsonyhoz?

2017.07.07. 15:25 F.M.J.

Szemét politikusok, korrupt tisztviselők.

 

Mert ugye így van? Nem vitás. Pénzért eladnak mindent. Tisztességet, becsületet, befolyást. Tönkretesznek egzisztenciákat, hitet, jövőt, bármit, amiből akár csak egy kevés haszon is várható, bármi is az ára.

 korrupcio.jpg

Illusztráció: boon.hu

Na de miért van ez? Elképzelhető, hogy valaki azért megy politikusi pályára vagy vállal vezető tisztviselői feladatot, mert eleve gátlástalan alak, vagy a körülmények teszik azzá? Ha az előbbi, akkor ennek nincsenek megelőző jegyei? Bizonyára lennének, de nem valószínű, hogy így lenne. Sokkal elképzelhetőbb, hogy az idő múlásával, a karrier felfelé ívelésével taposódik ki az az út, amin a gátlástalanság fejlődése jár. Ha pedig így van, akkor ez az út elindul valahonnan. Valahonnan egészen mélyről, ahol talán nem is látszik oly veszélyes dolognak. Ahol elindul, még csak ösvénynek mondható, ahogyan a világ nagy folyamai is eleinte csupán csermelyek egy jelentéktelen forrást követő kanyargós mederben. Ehhez hasonlatosnak látom a korrupció eleinte rögös erdei ösvényét is, mely a folyamokhoz hasonlóan előbb csapás, később ösvény, majd út, autóút, a végén soksávos sztráda, mely csak a belőle hasznot húzók számára kívánatos, a zaját, szagát csupán elviselők nem igazán szimpatizálnak vele.

 

A korrupció magas, jól látható visszaélései mindenki számára ismeretesek. Sokfelé olvashatóak megnyilvánulásainak részletei, jellemzően politikai küzdelmek közepette, nem is ezekkel kívánok foglalkozni, hanem inkább az alapjaival és azzal, hogy ennek a szerencsétlen országnak mikor lesz már végre olyan vezetése, amelyik nem tekinti eleve elrendeltnek a hatalommal való elsősorban gazdasági jellegű visszaéléseket.

 

Sokfelé hallani eltökélt kinyilatkoztatásokat arra vonatkozóan, hogy „majd ha a nagyok nem, akkor majd én sem lopok, hazudok, ügyeskedek, de addig”, és így tovább. Persze nem vethető össze egy pályázati pénzhegy elvtelen lenyúlása némi kukorica jogtalan letörésével, mozgássérült parkoló elfoglalásával, irodai golyóstoll, gyári munkáskesztyű, hegesztőpálca lenyúlásával, de vajon a nagyságrendek eltérése már akár elég igazolás is a kicsiben elkövetett törvénytelenségekhez, vagy felfedezhetőek más összefüggések is? Mennyire valószínű, hogy aki elvisz mindent kicsiben, amit csak tud, az nagyban nem ugyanezt csinálná mindenféle limit nélkül? A limit fontos kérdés, mert a világunk sajnos olyan, hogy akinek a keze makulátlan, annak sok esetben a hasa meg üres, tehát senkinek sincs oka a szentet tenni, de a jóérzés a jobbérzésűekben azért mégiscsak meghatároz valami szintet, ami még belül van a tolerálható mértéken. Gondolok itt a gyerekek délutáni rajzolgatásához hazavitt pár ív egyik oldalára már nyomtatott papírra, az út mellől összegyűjtött kiszáradt ágakra, a folyóinkból kipecázott vasárnapi halvacsorára, tehát olyan dolgokra, melyekkel semmi kimutatható kárt nem tesz az elkövető, csupán törvénytelen, de nem ártalmas. Amiről azonban én kívánok szólni, az nem ez a kategória. Egyre inkább meggyőződésemmé válik, hogy azért korrupt az egész politikai vezető garnitúránk, mert ezt érdemeljük, mert mi itt nagytöbbségünkben magunk is ilyenek vagyunk. Persze lehet, hogy nem mindenki, de túl sokan ahhoz, hogy jobbat érdemeljünk. Ez nem valamiféle holisztikus mellébeszélés, jól levezethető ok-okozati összefüggés támasztja alá, melynek részleteivel minden nap találkozunk, de saját környezetünkben nem akarjuk felismerni ennek megnyilvánulásait.

  

Ugye ismerős a következő néhány élethelyzet?:

 Szeretném leburkoltatni a teraszomat. Valami szép járólapra gondoltam, de nekem jó lesz számla nélkül is.

  • Ennek a helyzetnek a következő folyományai vannak.: Nincsen garanciánk, hiszen nincs bizonyítékunk, hogy a munkát az a szaki végezte, aki. Arra meg főleg nincs biztosítékunk, hogy nem fogja összecsapni az egészet vagy ellopni az anyag egy részét, hiszen már nem a minőségben érdekelt, hanem a mielőbbi levonulásban.

 

Jó napot kívánok! Vettem néhány bútort az áruházban, szeretném hazaszállíttatni. Mennyibe kerülne papírok nélkül?

  • Folyomány.: Itt ugyan nem kell tartani a megkárosítástól, hiszen a munka elvégzése után van a fizetés, szó sincs utólagos garanciáról, de a fuvaros legnagyobbrészt ilyen megrendeléseket kap, mely miatt kénytelen kamu számlákat kiállítani, hogy ki tudja mutatni a bevételi oldalon a saját megélhetését, valamint a sok fekete fuvar miatt az üzemanyag jelentős részét is balkézről szerzi be. Ahonnan pedig beszerzi, ott annak kiadása annak a vállalkozásnak az adóalapját csökkenti, amelyiktől az illető (többnyire nehéz- vagy mezőgazdasági-) gépkezelő azt lenyúlta. Ennyivel kevesebb után fognak adózni, amiből ugye sokminden lenne, ha befizetnék, de mi megoldottuk okosba.

 

Csókolom Gizike! Volna egy ki gondom, segítene rajtam? Van ez az okirat. Hivatalosan sokáig tartana, de jó lenne hamar túl lenni rajta. Biztosan megérti. Mit kell tennem az ügy érdekében?

  • Gizike nem vállalkozó, de szeretne ő is elérni ezt-azt, és ugye a szaki meg a fuvaros nem ad számlát, biztosan jól megszedte már magát adómentesen. Úgy érzi, neki is kijár az, ami annak a csúnya vállalkozónak, hát belemegy egy kis sor elé helyezésbe az iktatóban. Folyomány.: A hivatali rendszabályokat betartó ügyfél később kerül sorra, tehát a jogkövető, és ismerjük el, előzékeny és tisztességes magatartás elnyeri méltó büntetését. Nem a kormány, nem az ellenzék, nem Goldstein, hanem az ügyeskedő és a becstelen hivatalnok részéről.

 

Ezen kiragadott, de az élet bármely területére vetíthető példákból kirajzolódik, egy társadalmi felfogás, mely magunk által mérgezi saját életterünket. Mondhatjuk persze, hogy egy fecske nem csinál nyarat, és milyen kényelmes is közmondások mögül köpködni másokat, de érdemes lenne talán rávilágítani, hogy miként vélekedik legtöbbünk úgy általában a szabályokat vagy legalábbis a jóérzés határait át nem lépő polgártársainkról. Ugye ők a vesztesek, akik nem elég talpraesettek, nem értik a világ változásait, akik nem hajlandók elfogadni a valóságot, akik nem a földön járnak, akik ragaszkodnak a becsontosodott elveikhez, akik azt hiszik, hogy a lemondásaiktól a világ jobb lesz, szóval őket szokás lesajnálni.

 

Azonban a dolgok átfogóbb megértéséhez el kell játszanunk a gondolattal, hogy mi lenne ha…? Mi lenne, ha mondjuk az egyszerűség kedvéért mindenki kérne számlát az igénybe vett szolgáltatásokról, árukról? Ebben az esetben, mondjuk a tisztességes vállalkozó nem kényszerülne kamuszámlák kiállítására, ezért nem fizetne be olyan adót, aminek értékét nem tudta senkin beszedni, tehát nem kerülne versenyhátrányba a simlishez képest. Persze nekünk, megrendelőknek sem lenne olyan rossz, hiszen lenne egy okmányunk arra vonatkozólag, hogy az adott munkát ki és mikor végezte el. Aki számlát bocsát ki, az kiteríti a lapjait is. Elszámoltathatóvá válik, hogy miből mennyit épített be, mennyit fordított rá, milyen költségei keletkeztek, és azok jogosan épülnek-e be a végösszegbe, mert lesznek költségszámlái is, valamint nem utolsó sorban mi megrendelők sem biztos, hogy többet fogunk fizetni. Kevesen tudják, hogy a számla nélküli megegyezés egyik buktatója a látszat árverseny. Úgy zajlik, hogy mivel úgy sem utolérhető, sokszor a munkát valós költség alatt vállalják, mert a megrendelő úgysem ért hozzá. A megegyezés után bevásároltatnak a laikus megrendelővel annyi anyagot, hogy a meló akár kétszer is elvégezhető lenne. Azután egy óvatlan pillanatban az anyagok „felesleges” része elpárolog, a helyét pofátlan esetben üres zsákok, többnyire elégett papírkupac hamvai veszi át. A gyanúsításon természetesen megsértődnek. Tehát a számlás meló akár olcsóbb is lehet, mint az „okosban” megrendelt, de van itt még más is. Egy vállalkozónak ki kell tudnia mutatni annyi nyereséget, amennyi a megélhetését biztosítja, tehát legalább egy minimálbérnyit. Ha nem kérünk számlát, akkor is elképzelhető, hogy ugyanannyit fogunk költeni, de az így papíron elmaradó bevétel kamuszámla kiállításával, vagy számlaeladással válik pótolhatóvá. Előbbi esetben versenyhátrányt okoz, mivel be nem szedett adóbefizetést generál, tehát kevesebb jut fejlesztésre, ami lemaradást okoz a simlissel szemben, utóbbi pedig a simlist juttatja olyan bevételhez, amivel nem kell elszámolnia. Ez azonban még nem minden. A vásárolt számlából lesz a kamukiadás, ami csökkenti a számlát vásároló adóalapját, így a kevesebb befizetés miatt az államot, annak polgárait, tehát minket károsít meg.

Itt sem érdemes azonban leragadni, mert aki extra bevételekhez jut, az ugye fejlődik. Nem a tisztességes, mert az mint már írtam, versenyhátrányba kerül. Fejlődni az érdekeit felismerő szokott, márpedig mi, egyszerű polgárok olyan gazdasági környezetet teremtünk magunknak a saját házunk táján, hogy a vállalkozó érdeke nem a transzparens munkavégzés, hanem a feketézés. Egyszerűen azért, mert a bevételével nem kell elszámolnia, hiszen papíron nem is létezik.

Tehát van a mutyi-gazdasági körülmények között fejlődő vállalkozás, amelyik előbb-utóbb bővít, alkalmazottakat vesz fel, és azokat csak kell etetni, mert az adóhivatallal lehet ugyan levelezgetni, de a melóssal nem jó fizikai kontaktusba kerülni. Ez már a növekedés egyik árnyoldala. Ahhoz, hogy legyen miből fizetni, kell a bevétel, tehát kell a meló is. Két út lehet. Az egyik, hogy nem jelentik be a dolgozókat, akik ezáltal nincsenek biztosítva és fekete megrendeléseket teljesít, amíg be nem üt a krach. A másik, hogy kellő borítékos motivációval megfelelő megrendelésekhez jut nagyobb beruházásoknál. Mindkettőnek vannak törvénytelen elemei, és aki hozzászokott a zavaroshoz, az nem is biztos, hogy később szeretne tiszta vízben halászni. Ha azonban a lakossági megrendelésekhez számlát is kérnének az emberek, akkor már érdeke lenne az alkalmazottat bejelenteni, aki így biztosítva lenne, valamint a bére, mint költség, csökkentené az adóalapját. Mindjárt nem lenne szüksége a nagyobb megrendelésekre, ami ugye így már nem generálna az oda benyújtott árajánlatok elbírálóinak mellékes bevételi lehetőséget, tehát már ide is inkább kerülnének felkészült szakemberek, mint korrupt tisztviselők. Végül is miért lennének ott, ahol nem tudják a kezüket szennyezni?

 

A kör bezárul. Az el nem kért számlából így lesz ugyanolyan kiadás mellett csökkenő köz-teherviselés. Így kerül a kisember „okosban” intézett gyarapodása gennyes alakok számlájára, trezorjába, csikkzsebébe. Így tesszük tönkre a tisztességesen dolgozó vállalkozót, és juttatjuk előnyhöz a simlist. Ez magyarázza, hogy minél közelebb áll egy ország népe a banán-köztársasági morálhoz, annál kevesebb jut a közfeladatokra.

 Egyéb velejárók. A feketén tevékenykedő alkalmazott, mivel hivatalosan munkanélküli, kap valamilyen állami ellátást, ami ugye közkiadás, tehát a mindannyiunk béréből levont közteher egy bizonyos része, amit jogtalanul vesz igénybe. Azután ott van még a kínálkozó visszaélési lehetőség, amikor jellemzően falvakban foglalkoztatják a közmunkást, hogy gyűljenek az évek, de nem kell részt venni a munkában, mert a járandóság mondjuk feléért csak be van írva a jelenléte annak, aki amúgy a feketén tevékenykedő vállalkozónál robotol. Ez az egyik módszer, amivel leginkább kilehet tenyészteni a korrupt polgármestereket. Azután ott van még a silány teljesítés lehetősége. A kellő mennyiségű legális bevétel nélkül tevékenykedő vállalkozások egyik kedvelt kibúvó módszere, hogy jellemzően közhivataloknak végeznek látszatmunkát, szolgáltatást. Építenek, felújítanak, fuvaroznak, tanácsokat adnak, de mindezeknek egyetlen valós célja, hogy kimutatható legális bevételt generáljon a feketézés elfedésére úgy, hogy az valójában ne járjon kiadással. Ebből lesznek megsüllyedő járdák, utak, elfagyott vízvezetékek, lemálló vakolatok, sosem volt fuvarokról számlák, értelmetlen jótanácsok, céltalan becslések és kimutatások, olyan szolgáltatások, mely első ránézésre indokoltak, de valójában semmi hasznot sem hajtanak, viszont rengetegbe kerülnek. Mindez azért, mert a lakosság, mint a létező szolgáltatások összességében legnagyobb megrendelője azt hiszi, hogy jobban jön ki, ha nem kér számlát, pedig ez csak a mára vonatkozik. Holnap már megfizeti más úton, holnaputánra pedig már annak kamatjait is a totális korrupció fejlődése által.

És hogy mindennek fényében mire számíthatunk? Egyelőre örüljünk annak, ha olyan kormánya van az országnak, amelyik kevesebb hitelt vesz fel, mint amennyit eltapsol, örüljünk, ha nem az adókat emelik, hanem az EU-t fölözik, örüljünk, ha a belpolitikai perpatvart plakátokon játszák betűkkel és nem a flaszteron gumibottal, mert az általunk teremtett normákból ilyen vezérek emelkednek. Ezek közül kell a legkevésbé korruptat kiválasztani, és reménykedni, hogy ezek a legjobbak, bármennyire visszataszító és fájdalmas is.

Persze nem reménytelen a dolog, lehet rajta változtatni. Ahogyan a tisztesség és jóérzés leépítéséhez is évtizedek kellettek társadalmi szinten, hogy eljussunk a jelenlegi csúszó-, és hálapénzes, megkent és megzsarolt, szemétkedő és bosszúálló társadalomfelfogásig, úgy a tisztulás útja sem lesz rövid, de úgy el sem indulunk, ha mindig mástól várjuk az első lépések megtételét. Ha a hálapénzen vett jobb ellátással, a feketén szerzett plusz szolgáltatásokkal, a csempészésből szerzett tárgyi javakkal folyamatosan ingereljük a hasonló jövedelmi szinten élő polgártársainkat, akkor azokat arra motiváljuk, hogy hasonló módszerekkel javítsanak a lehetőségeiken. Ennek folyománya a velejéig rothadó társadalom lesz, mely a spirál felfelé haladtával megteremti számunkra a szintén velejéig rothadó politikai és gazdasági vezetőréteget.

Érdemes lenne ezeken elgondolkodni!

 

Fogarasi Miklós  (F.M.J.)

 

 

34 komment

Címkék: Közélet Társadalom Kritika Gazdaság Felelősség


A bejegyzés trackback címe:

https://magan-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3312643859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2017.07.08. 20:20:04

Ez szar lett. Full fityisz mosdatás. Egy szintre helyezel mindent, a kölülményektől lehetőségektől, mértékektől, céloktól függetlenül, kihozva a végeredményt: örüljünk a jelenlegi lop-csen-csal kurmánynak.
Ez így ritka szar!

chrisred 2017.07.08. 20:34:53

Első példa: garanciális felelősség természetesen van, csupán a jogi úton történő kikényszerítése nem valószínű. Az összecsapott munka meg az anyaglopás megelőzi a fizetést és a számlaadási kötelezettséget, tehát nem feltételezi azt.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.07.08. 21:29:18

A fideszesek genetikailag tolvajok. A Fidelitaszba a felvételi követelmény, hogy a fideszesek lopásait ki tud magyarázni. Nem megmagyarázni, hanem kimagyarázni. Ha ez nem megy, akkor nem vesznek fel ifjú fidiótának sem.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.08. 21:46:40

@BiG74 Bodri:
"Ez szar lett."
- Bizonyára sokkal jobbakat szoktál írni. Ja nem, csak másokét minősíted. Igazán gáláns.

"Full fityisz mosdatás."
- Mert tele van a Fidesz magasztalásával, ez az egész mondanivalója. Ja ez sem így van, csak nehezen értelmezel olyan írást, ami nem egyezik meg az általad képviselt véleménnyel.

"Full fityisz mosdatás ... "
- Az élet minden területén vannak mértékek. Én úgy gondolom, hogy a lopás, egyébb kiseb kihágások akkor elfogadhatóak, ha az részint nem okoz jelentékeny kárt, és alapvető szükségletek kielégítésére szolgál. Így megértem, ha valaki kenyeret, rőzsét, stb. lop, de nem fogadom el, ha telefont, autót, italt, hasonlókat emel el, mert ezek nélkül még valahogy lehet vegetálni. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez a bizonyos limit magasabban van, pl. mindenkinek joga van annyit törvénytelenkedni, mint akárki másnak, akkor ez az írás épp róla szól. A Fidesz nyilván valóan nincs rászorulva a visszaélései hasznára, de az egyébb alternatívák sem látszanak/bizonyultak jobbnak. Ez nem mosdatás, csupán száraz tények. Nem sértődni kell, gondolkodni!

"örüljünk a jelenlegi lop-csen-csal kurmánynak."
- Nem kell neki örülni, én sem teszem. Annak örülök, hogy egyelőre megúsztuk ennyivel, és a cikkben is ezt írtam. Tudod nem mindenki rajong a kormányért, aki nem köpködi szakmányban. Vannak mértéktartó véleményalkotók is.

JGDus 2017.07.08. 21:51:21

A gengszterváltáskor 1990 körül csak két társadalmi réteg létezett: dolgozói 1:10 kereseti ollóval és politikai vezetői (nem több mint 10.000 fő).
Egy egészséges szerkezetű gazdaság a középosztályra ( értsd: vagyonos mégis életvitelszerűen dolgozik ) támaszkodik, ez az innovatív fejlődés rugója.
Hogyan teremtődhet meg ez a nélkülözhetetlen középosztály viszonylag gyorsan?
Így, ahogy most csinálják!!
100 év múlva kit érdekel, hogy pl. Esterhazy vagy Rogán családnevüek LESZÁRMAZOTTAI képzik ezt a társadalmi tartóoszlopot?
Jelenleg csak annak keserű ez, aki mindebből kimarad. (Igaz, minden forradalom gyújtóelegye sem más.)

kgaba82 2017.07.08. 21:57:52

Sok mindennel egyetértek a posztolóval.
De a számlás vagy nem számlás fejtegetése viszont szerintem sántít, nem találom életszerűnek. A legtöbb szaki melónál elég jól megbecsülhető az igényelt anyagmennyiség. Egy leburkolandó, vagy átfestésre kerülő felületnél, vezetékelésnél, csövezésnél a szükséges anyagmennyiséget, akár az anyagfajtát (pl, csempe, fsték, csap, stb) is maga a megrendelő választja, vagy veszi meg. A legtöbb ilyen munka előkészítéséhez a megrendelő részéről nem túl megerőltető kis kutatásra (pl. Praktiker, OBI, Diego, Tesco, stb katalógus nézegetésre) , méricskélésre némi alap matekra van szükség.
Persze az, aki mindent ráhagy a "szakira" és mellette még okosba is kéri, azt a szaki nem lesz hüje nem átbaszni a palánkon. Főleg, ha nincs kilátásban újabb meló ugyanattól.

kgaba82 2017.07.08. 22:11:28

A szakik azzal mentegetik magukat, hogy ha megrendelő minimálisan sem készül fel arra, hogy mivel jár az adott meló, nincs semmi fogalma a várható anyagköltségről, akkor az illető szerintük
a) lusta, nem törődöm
b) szellemileg korlátolt
c) anyagilag elég jól el van engedve
d) stb, és ez mind együtt
kit érdekel ha magas labdát kapsz lecsapod, ha a játék pénzre megy

Végén pedig elénézést azoktól, akiknek ez amúgy is nyilvánvaló volt (99%)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.08. 22:15:33

@chrisred:
"garanciális felelősség természetesen van, csupán a jogi úton történő kikényszerítése nem valószínű."
- Igen, az urkán ügyvédi segítség megoldás lehet, de ugye épp a mindennapok jogkövető élete lenne a cél. Jelenleg - tisztelet a kivételnek - rendszerszinten megy az ügyeskedés. Vannak persze próbálkozások a tünetek kezelésére, de tünetek sem lennének, ha nem lenne betegség. Akárhonnan hallhatjuk, hogy "bezzeg az akárhol, ott aztán", de elfelejtjük, hogy a jobbléti társadalmak tagjai moralitásukban is jobbak. A krém visszaéléseire való mutogatás nagyon divatos, meg jogos is, csakhogy ez nem a tyúk-tojás dilemma, hanem a ló-szekér, ugyanis megelőzte az utóbbi az előzőt.

"Az összecsapott munka meg az anyaglopás megelőzi a fizetést és a számlaadási kötelezettséget, tehát nem feltételezi azt."
- Elvileg, és laikusan. Csakhogy egy kivitelezés árajánlattal kezdődik. Az tartalmazza vázlatosan az elvégzendő munkát, annak elemeit, és az elemek költségét, díját tételesen. Ha megegyeztek, jön a megrendelés. Ez lehet egyszerűbb esetben az árajánlat elfogadásával és aláírásával, és elmehet a sokoldalas szerződésekig. Hosszú, nem részletezem.
Ez után történik a teljesítés. Becsületes esetben vagy a tulaj szerzi be az anyagokat, vagy a vállalkozó. Mindkét esetben tudható a mennyiség, mert rajta van az árajánlaton, tehát nincs vita. A végén jön az elszámolás, amikor átnézik, hogy a tervekhez képest volt-e változás, pótmunka, elmaradás, akármi, és utánna jöhet a számlázás.
A simlis esetében másként van. Semmit sem ír le, mert az ugye bizonyíték. Adószám a fejlécen, telefon, cím, zűrös, inkább mond egy összeget, mert "ő már olyan rutinos, hogy fejből tudja a munkadíjat". Itt szokták bekajálni, mert "biztosan tudja, ő a szaki". Anyagot elvétve hoz, hacsak nem neked adja el, amit másutt lopott, de akkor meg a számlát sajnos eldobta. Hogy mik vannak? Eddig semmiről sem adott írást, és mivel nem értesz hozzá, a falról lehulló csempe miatt csak később jössz rá, hogy nem használt mélyalapozót, amikor felfagy, fellazul a térköves kocsifelhajtód, akkor jössz rá, hogy sittet használt feltöltőanyagnak murva helyett, stb., stb., stb. Oldalakat tudnék írni az átvágás módszereiről vázlatpontokban. Ha úgy gondolod, hogy te ezekkel szemben védett vagy, akkor vagy jártas vagy a témában, vagy nincsenek tapasztalataid. Én ez utóbbira szavaznék, mert különben nem lennél ennyire naív.

hideghetvege 2017.07.08. 22:22:56

Ezen a 'tyúk vagy a tojás' problémán már én is gondolkodtam. Szerintem a magyar politikusok jó része készül erre, a nyúlás lehetősége miatt választja ezt a pályát. A kisebb részük meg az idők folyamán alkalmazkodik a többiekhez, korpa közé keveredik.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.08. 22:29:33

@kgaba82: Igen, kicsiben valóban így van. Ha valakit nem ejtettek a fejére, elolvassa a vonatkozó infókat, és máris felkészült. Ilyen a pédában szereplő csőszerelés, festés, hasonló. A gondok nem is itt szoktak nagyobbrészt jelentkezni. Egy kisvállalkozó tudja, hogy 2-5 év múlva ismét kell festeni, meg a szomszéd is itt kér véleményt. A gond az építésnél, bővítésnél, szóval az összetetteb feladatoknál jön, amikor a vállalkozó alkalmazottakkal érkezik, akiknek jellemzóen nincs semmi közös vonása, a szerszámok, gépek ránéztében sem mennének át egy érintésvédelmi vizsgálaton, nem ad ki a kezéből semmilyen írást, és mindenre tudja a tuti választ egyből. Magyarul nem vizsgál körülményeket, talajt, szerkezeteket, vízmozgást, semmit. Az ilyen esetekben az a véletlen, ha nincs komolyabb probléma.

kgaba82 2017.07.08. 22:47:01

Szerintem nem a korrupció a fő gond.
Korrupció van máshol is.
Pl. a Balkánon. Azonban még ott is nagyobb az összetartás az emberek között.
Egyszerűen nem működünk mint közösség.
Se kicsiben, se nagyban. Semmilyen szinten.
Amikor lakóközösségek, szomszédságok javarésze alig vagy egyáltalán nem képes együtt működni. Régi sérelmeket hánytorgatnak fel, s közben mindenki számára hasznos jó kezdeményezéseknek tesznek keresztbe.
Majd akkor lesz itt valami, ha nem csak valami ellen (olimpia, netadó) lesz képes megmozdulni a nép, hanem valamiért is. Mert a mostani uralkodó hozzáállás inkább rombol, mint épít.
A tanár/ diák tüntetések is inkább a KLIKK, meg a változtatások ellen voltak. Nem álltak fel egy kidolgozott programmal a kormány terveivel szemben. Ehhez nem hívtak mindenkit egyeztetésre, s nem adtak elég időt neki. Nem jelöltek ki olyan célokat, amelyek mindenki számára (nemcsak a tanároknak) érthető, kívánatos, s ezért motivál a csatlakozásra és támogatásra.
Pl. valódi, használható, élő angol nyelvtudást a középiskola végére (a szükséges módszertani, anyagi, személyi feltételek felvázolásával)
Nem vitték végig amit csináltak, hagyták menet közben elhalni. Inkább a kormány birálatáról szólt az egész, mint valami új, pozitív változásért való küzdelem. De hát mit is lehetett volna várni. Nem a korábbi posvány ellen indult a lázadás (mert abban remekül elvoltak, csak a pénzt keveselték), hanem a kormány központosító politikája miatt. Mivel a fizetésük aztán javult, onnantól szartak az egészre.
Mindenki megköti a maga dicstelen alkuját. Ez a magyar valóság. Ez volt a Kádár-rendszerben és a Horthy alatt is.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.08. 22:49:54

@hideghetvege: Lehet benne sok igazság, de akkor is sántít a dolog. Igazán jókat enni, csak a kondér közelében lehet, de elhatározásból odakerülni elég kétséges. Olyan, mintha valaki azt határozná el, hogy bajnok lesz az olimpián. Az eredményesség a versenytársak felkészültségén is múlik. Nagyon nagy a kudarc lehetősége.
Én másutt látom az okokat. Lehet az is, hogy nem csak a lehetőségek adta teremti meg a visszaélést. Ha például én kerülnék hasonló helyzetbe, és nyilván lenne ellenzékem, de nem normális, amelyik rámutat a hibáimra, felvázolja a lehetőségeimet, vagy számonkéri a döntéseim következményeit, hanem olyan magyarosan tahó, amelyik elvtelenül és kritikátlanul beleköt mindenbe, amit csinálok, csak mert én csináltam. Tehát ha úgyis tökmindegy, hogy a tevékenységem miben nyilvánul meg, ha már úgy is szemétnek titulálnak, legalább legyen belőle valami hasznom, egy idő után úgy is viselkednék, de addigra már nem érdekelne. Ezt csak azért írom, mert számomra vanna nagyon, és kevésbé antipatikus politikusok, de primitív modortalanságnak tartom, amikor valaki az ellenérzését nevek figuráázsával, cimkék biggyesztésével fejezi ki.

kgaba82 2017.07.08. 23:04:04

@F.M.J.:
Nézd nem kertelek. Nekem azzal kapcsolatban nincs érdemi tapasztalatom.
De a bővítések csak az utóbbi pár évben váltak mentessé az engedélyeztetéstől. Most már csak bejelentésre van szükség (300nm alatt). De azért egy alapozásnál az embernek érdemes elővigyázatosnak lennie. A többi részt akár lehet okosba, mert alacsonyabb kockázatú. Akár ugyanattól a vállalkozótól. Így a munka fontosabbik felénél ott lesz a számonkérhetőség.
De ezt csak laikusként mondom.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.08. 23:09:21

@kgaba82:
"Mindenki megköti a maga dicstelen alkuját. Ez a magyar valóság."
- Ebben a két rövid mondatban benne van a lényeg.

Nem akarnék a Horthy témába nagyon belemenni, mert manapság ez is a politikáról szól a józan mérlegelés helyett. Pár szót azonban megérdemel. Már úgy 10-15 éve, hogy egyszerű érdeklődésből elég sok könyvet, beszámolót, meg hasonlókat tanulmányoztam át a témában, mind a kormányzó személyéről, mind a korról. Voltak köztük olyan emberek visszaemlékezései is, akik vagy ismerték, vagy voltak a katonái. Én neki jobban hiszek, márpedig szerintük egy igazi nemeslelkű ember volt, akit méltatlanul ignorálnak. Mindenesetre sokat mondó, hogy a magánvagyonából finanszírozott sok társasági eseményt, amit végül a nemzeti érdekek megsegítése érdekében aknázott ki. Lovak, hintók, vadászatok, stb. Ezekből lettek pl. visszacsatolások is. Mindezzel együtt a magánvagyona egybehangzó beszámolók szerint egy petákkal sem gyarapodott hivatali ideje alatt. Mindeből kiindulva elég izzadtságszagú erőlködésnek tűnik, amikor megpróbálják politikai érdekből elvitatni a kormányzósága alatt elért eredményeit, korruptsággal pedig bizonyosan nem vádolható.
Ezt a videót találtam a témában.: www.youtube.com/watch?v=UDu1O_xJrJA
Sokatmondó a műsorvezető görcsös erölködése, ahogy megpróbál áldozatokat csinálni három mértéktartó egyházi vezetőből, hogy megszolgálja a fizetését. Szánalmas.

kgaba82 2017.07.08. 23:12:56

Szerintem előbb egyes fontos jól elkülöníthető, közérthető ügyeket kellene társadalmi mozgalmaknak keresztül vinniük. Nem a mindenkori kormány teljes működésének birálata mellett.
A pártoktól hiába várunk bármit is, mert minden új szereplő csak meglovagol egy "momentumot" aztán erre építve fog párt és klientúraépítgetésbe, helyezkedésbe. Nem küldetéstudatukat a pozíció szerzési vágy váltja fel.

kgaba82 2017.07.08. 23:19:00

@F.M.J.:
Nézd, én egy szóval nem mondtam, hogy a mai, vagy a 10-20 évvel ezelőtti korrupcióhoz az akkori bármilyen tekintetben mérhető lett volna. Én úgy értettem elsősorban, hogy a "hétköznapi" magyarok és az értelmiségi javarésze akkor is és most is feladta elveit.

kgaba82 2017.07.08. 23:20:53

@F.M.J.:
a pillanatnyi, rövidtávú haszonért és a nyugalomért

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.08. 23:32:59

@kgaba82:
Műszaki szempontból nincs igazad, mert az alap ugyan fontos dolog, de szakmailag talán a leggagyibb. Tervek mindenképp vannak, csak engedély nem kell. A tervből kiolvashatók a vasalat adatai, a többi meg csak betonmegrendelés. Mondjuk ha én csinálom, akkor csak minősített betonról lehet szó vibrós tömörítéssel, de vannak akik szerint az drága. Nettó marhaság, mert ha ugyan azt a minóséget akarja rendesen kiskeverővel, a végén akkor sem olcsóbb, csak tovább tart. Ha mégis lényegesen "kevesebből" jönne ki, akkor nem árt odafigyelni, hogy minden úgy történik-e, ahogyan kell (keverési arányok, víztartalom, szemszerkezet, adalékok). Azután minél beljebb vagyunk az építésben, annál fontosabb a precíz hozzáértés. A fal hiányosságai még eltüntethetőek, de a szerkezeti beton megbosszulja magát, ha nem megfelelő, és hol van még a teteő, meg a többi szakipari munka. Nem véletlenül alkalmaznak műszaki ellenőröket. Én voltam nyolc évig. Ha elmesélném, miket láttam, azt hinnéd, szédítelek.

A dolog társadalmi vonzata viszont más kérdés. A megtakarításod anyagilag cc. 10%, mert az anyagok adótartalmát mindenképp ki kell fizetned, csak a munkára rakódó ÁFA spórolható, de mint a cikkben írtam, ez is csk porhintés, mert azt meg ellopják anyagban, hiszen semilyen dokumentummal nem tudod alátámasztani a fogyás mértékét. A tisztán dolgozó vállalkozónál nincs ilyen kockázat, mert hiába vinné el azt másutt beépíteni, akkor azon a melón nem lenne költségszámlája. Egyszerűen nem érdeke. További gond, hogy az okosban melónál az emberek nincsenek bejelentve, tehát hivatalosan munkanélküliek, tehát más csatornán ugyan, de a rendes bérén kívül az adónál fizeted a segélyét is. Arról nem is beszélve, hogy történhet vele baleset is, márpedig egy vizsgálatnál kiderülhet, hogy tudtál a visszaélésről, de legalábbis bizonyítottnak tekinthető. Rázós dolgok jönnek ezután.
Nem kell ügyeskedni, és abból nem lesz gond, viszont lesz garantált minőségű kivitelezés. Érdekes, hogy az emberek képesek komoly összegeket fizetni a kocsijuk, PC-jük, akármilyük garanciakiterjesztéséért, de a saját fedelükre már nem akarnak ennyit költeni. Számomra ez érthetetlen.

kgaba82 2017.07.09. 00:02:54

@F.M.J.:
Tökéletesen egyetértek veled.
Ha valami olyan komplex, amit már csak megfelelő szaktudással képes az ember átlátni, akkor annál már "életveszélyes" számla és számonkérhetőség nélküli kivitelezésbe belemenni.
Azt meg meghagyom neked, hogy ez nagyjából hol kezdődik egy épület felhúzása esetén. Mármint, hogy vannak e olyan részei a munkálatoknak, amelyek valamilyen szinten leválaszthatóak. Én az alapozásnál, előkészítő munkálatoknál (így értettem, mint pl. föld ill. talajmérés) azokat vettem figyelembe, amiket te említettél, mint lehetséges problémákat (vizesedés, süllyedés).

Laikusként azt feltételezem, hogy az építőipari tevékenységek többsége, összértéket figyelembe véve talán fele nem igényel komoly műszaki garanciákat, hanem utánajárást, alapmatekot és ellenőrzést

De talán pontosan emiatt esik az emberek jelentős része abba a csapdába, amikor azt, hiszik, hogy a komplexebb munkálatokat is el lehet így végezni okosba, mindenféle garancia nélkül.
És abban nagyon igazadban van amikor azt mondod, hogy mennyire visszaüthet ez a fajta hozzáállás.

marczy 2017.07.09. 00:46:41

Itt van a dolognak egy másik oldala is: az életidegen szabályozások özöne, általában a túlszabályozás, valamint az eszement munkáltatói terhek vezetnek oda, hogy aki teheti, trükközik, hogy több maradjon neki. A TB-járulék ugyanis az első hónapban agyonvágja a szerencsétlen vállalkozót, ez normális országban nincs így. Angliában már ezer éve tudják, hogy csak akkor érdemes szénné adóztatni egy vállalkozást, ha már stabilan profitot tud termelni. Mi ettől piszoki messze vagyunk. Ráadásul az állami intézményekben az ismert okok miatt nem lehet megbízni, tehát még az adód sem biztos, hogy jó helyre kerül...

kgaba82 2017.07.09. 00:52:51

Horthyval kapcsolatban.
Van a politikus meg van az ember.
Ez két külön dolog. Az első esetben szerintem elfogadhatjuk azokat a beszámolókat relevánsnak, amiket említettél. Ez azonban nem menti fel a hibás politikai döntéseiért, vagy a döntések halogatásáért.
A numerus claususa meg a hivatali tisztogatása is a társadalompolitikája céljába volt állítva. Nem öncélú zsidóellenesség volt.
Tisztán zsidóellenes az volt, amikor 44-ben nem avatkozott be időben. Ott már élet-halál kérdés volt. Ő viszont késlekedett a deportálások leállításával és nem is járt közben annak elszabotálásáért a magyar hatóságoknál, vagy németeknél növekvő munkaszolgálati igényre hivatkozva (az Árpád vonal erődítése, hadiipar simán elbírt volna pár tízezer embert pluszba).
Vagy talán még akkor is azt hitte, hogy a rendszere érintetlenül túléli a az akkor már garantáltan vesztes háborút. Szóval inkább hagyta hogy a törzsbázisának számító vidéki középosztály felossza maga között a zsidó vagyont. Mindezt a háború leple alatt mindent a németekre kenve.
Kamenyec-Podolszkra és az újvidéki zsidógyilkolászásokra (főként szerbek mellett) akkor sincs mentség. Ahogy a kiugrási kísérletnél is a németek ellen bármilyen rendszerkritikus csoporttal való összafogás kerülése.
Ez így összességében elég durva Machiavellizmus. A háború nélkül persze nem jut el idáig.

Mindezek mellett Horthy alatt több jövőbe tekintés volt (a korszak szintjén), mint a mai rendszerben. Neki volt egy Klebelsbergje, egy sikeres oktatási programja. Tehetséges, önerőből versenyképes vállalkozó rétege.
Mi az amit a posztszocialista vagy a NER-es vezetés fel tud mutatni ezzel szemben.

chrisred 2017.07.09. 06:40:56

@JGDus: Ez nem igaz, legfőképpen az nem, hogy az Esterházyak például a középosztálybeliek voltak. Az elithez tartoztak, ahogy a Kádár-rezsim 10 ezer politikai vezetője. És pont ez a kasztosodás akadályozza a középosztály kialakulását már évszázadok óta Magyarországon.

chrisred 2017.07.09. 06:58:24

@F.M.J.: "a mindennapok jogkövető élete lenne a cél"

Pont erről van szó. Ha mindkét fél szerződésszerűen viselkedik, akkor nem jutnak el a jogi kikényszerítés lehetőségéig. Akkor meg tulajdonképpen kettejük jogviszonyában lényegtelen, hogy volt-e számla.

Valójában az életben semmi sem fekete vagy fehér, kaphatok árajánlatot, amiben az árak mellett fel van tüntetve az áfa. Hogy aztán mit fizetek belőle, már más történet. Nem tűnik életszerűnek, hogy a felek pár burkolólap lerakása miatt írásbeli szerződést kötnek, sem átadás-átvételi jegyzőkönyvet a munka befejezésekor. A rossz, vagy nem értékarányos munka bizonyítására bőven elég, ha egy átvételi elismervényt aláíratsz a szakival a pénz átadásakor. (Nem talált, inkább az első verzió, és ne hidd, hogy az írásbeli szerződés biztosíték a simlisekkel szemben.)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.09. 09:49:56

@kgaba82:
"az építőipari tevékenységek többsége, összértéket figyelembe véve talán fele nem igényel komoly műszaki garanciákat, hanem utánajárást, alapmatekot és ellenőrzést"
- Ne ragadjunk le a számoknál, de lényegében igazad van. Ezt azért mondom, mert én magam mélyépítő műszaki vezető vagyok. Ebből adódóan a geodézia bizonyos területei, a talajmechanika, a betontechnológia, meg még sokminden része a mindennapjaimnak. A mi területünkön a szellemi háttér a kivitelezéstől nem esik messze, nagyrészt átfedésben vannak. A magasépítés más terület. A tervező-, építőmérnök, statikus tudása átfogó, összetett. A kivitelező szakié meg... inkább hagyjuk. Amikor eljön a kivitelezés ideje, már régen túl vagyunk a szükséges előrelátáson, az anyagokra meg jószerivel minden fel van írva. Olyan, mint a kiskerti vetőmag, amihez nem kell agrármérnök. Ennek ellenére a mélyépítés területén töredéknyi a kivitelezési probléma. Ez azért van, mert a kivitelező nem ér rá a göngyölegről silabizálni, hogy mi mire jó és hogyan. Neki már megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie, mikor kitűz egy párszáz nm aluljárót, hídfő-, vagy pilléralapozást, és a mixszerkocsira sincs ráírva, hogy hogyan kell a tartalmát felhasználni. Ezért van az, hogy a mezei házépítéseknél oltári ostobaságokat lehet tapasztalni, mert a szaki rutinból épít be olyan anyagokat, ami talán nem is oda való. Sokuk sajnos már olvasni is elfelejtett, és nem derül ki, mert kontraproduktív a mechanizmus a visszacsatolás hiánya miatt. A szakinak egyre nagyobb az arca, mert sosem szembesül vele, hogy amit csinál, az marhaság, tehát egyre többet csinálja. Azt hiszi, ha már sokszor csinált valamit rosszul, akkor az már jó. Ezzel szemben, mivel én mélyépítő vagyok, és ráadásul elég gyorsan tanulok, nekiálltam, és elsajátítottam a magasépítési munkák legtöbbjének ismereteit. nem vett el éveket az életemből, valóban fogyasztható.
Rengeteget tudnék mesélni, amikor pl. felrakják a szigetelést, mégsem lesz kevesebb a fűtésszámla, mert a szaki nem tudja, hogy csak a cellásított levegő szigetel, az áramló nem, tehát az egyenetlen vakolatlan falra ragasztott pogácsákkal rögzített szigetelésnek nem sok haszna van, mert áramlik mögötte a levegő, de a munka értékét megkapja, miközben a tisztességes vállalkozó elesik a melótól, mert annak az ajánlatában szerepel a vakolás, meg a szakszerű ragasztás, sőtt a megfelelő ragsztó is, tehát drágább. Ugyan ez van a villanyszerlésnél, amikor a régi alu vezetékre rátekerik a rezet, mert nem tudja, hogy ennek súlyos következményei lehetnek, acélkapocsról meg talán nem is hallott.
Így kerül a megrendelőnek többe a hitvány ügyeskedés, és így teszi tönkre a mutyizás a szakszerű vállalkozásokat. Ha csak kevés ilyen lenne, összességében nem számítana, de mindenütt így van. Építőipar, fuvarozás, élelmiszeripar, termelés, minden. Így épül fel a társadalmunk, ezt látják az utódaink, ez a normális, és mikor néhányan közülük politikai, gazdasági vezetők lesznek, ennek megfelelően végzik a feladataikat. Mi tenyésztjük ki őket.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.09. 10:32:51

@marczy:
"az életidegen szabályozások özöne, általában a túlszabályozás"
- Jó a felvetés. Vezetek egy másik blogot is, amire a magyar nagyvállalati működés jellegzetességeit szoktam posztolni. Szerintem tetszene, vagy sírnál rajta. Nincsenek benne túlzások, csak térben helyeztem fiktív világba, hogy ne generáljon összeütközéseket, de sajnos minden szava megtörtént valóság. Itt találod: bugyutania.blog.hu
Ezzel együtt érthetőbb: bugyutania.blog.hu/2016/01/21/prologus_610

"eszement munkáltatói terhek vezetnek oda, hogy aki teheti, trükközik, hogy több maradjon neki."
- Nos ez a következtetés elterjedt, de leginkább a számoktól idegenkedők körében. Vegyünk egy példát. Te vagy a vállalkozó. Felveszed Gombóc Artúrt talicskázni, az egyszerűség kedvéért 1.000 Ft/óráért. Szintén az egyszerűség kedvéért tíz órát kell dolgozni. Ha a melóért adsz számlát, mondjuk 50.000 Ft-ról, és rendesen bejelented a melóst, akkor a kiadásod 10.000 FT + 1.000 Ft közteher. 50.000-11.000=39.000. Ennek fele mindenféle módokon adó, tehát marad 19.500 Ft.
Ha adsz számlát, de nem jelented be, akkor a költségoldal 0Ft 50.000-0=50.000. Ennek adózás utáni értéke 25.000. Ebből kifizeted a feketéző melóst ami még mindig 10.000, tehát marad 15.000 Ft. Ebből következik, hogy ha már csalunk, jobban megéri olyan embert is bejelenteni, aki nincs is ott, mint letagadni a tényleges melóst. Ez a helyzet számlaadás esetén.
Marad még a feketézés. A munka 40.000 ÁFA nélkül, minusz 10.000 a melós bére. Marad 30.000, de nincs bevételed, rádszáll az adóhivatal. Innen a mechanizmus benne van a cikkben. Kamuszámla és/vagy számlagyár, kiszolgáltatott munkavállaló, kockázatvállalás, hogy nem derül-e ki a következő 5 évben, és hiszti, hogy lopnak a politikusok. Miért, mi nem ezt csináljuk?

"az állami intézményekben az ismert okok miatt nem lehet megbízni, tehát még az adód sem biztos, hogy jó helyre kerül..."
- Ezzel nem akarok vitatkozni, mert jogos, de a mostani reakció sem különb. A közpénzek elsikkasztása büntetőjogi kategória, és nem példabeszéd. Büntetni kellene, mégpedig szigorúan. Ez lenne a megoldás, és nem az, hogy akkor én is viszek mindent, amit csak elérek és mozdítható, ugyanis ezzel legitimálom mások törvénytelen tevékenységét is, a végén meg azt fájlalom, hogy más többet ért el. Az egész szemlélet hibás, és a javuláshoz egy generációváltásra lesz szükség, csak az a kérdés, hogy változunk magunktól a saját jólfelfogott érdekünkben, vagy megvárjuk, hogy a saját hülyeségünket kihasználva valaki(k) megint ránktelepedve élősködjenek rajtunk, és ha már úgy is ővék minden, hát rendet csinálnak ők a saját szájízüknek megfelelően. El kellene felejteni a filozofikus okoskodásokon, meg hivatkozásokon alapuló társadalmi berendezkedést és közfelfogást. Tudomásul kell venni, hogy Achilles igenis utoléri a teknőst, sőt, rövidúton le is hagyja, és elfogadni, hogy közelebbi felmenőink olyan világban voltak kénytelenek élni, amiben teljesítmény volt megmaradni. Nekünk olyan világ jutott, amiben újra kell építenünk egy magasabb szintű társadalmi morált, hogy ez legyen a mérce az utánunk jövőknek, hogy a közülük kikerülő vezetőknek ne legyen evidencia kétkézzel túrni a közösben. Ezt fontosnak tartottam leírni, mert a jelenlegi környezetben ez a megmaradás záloga. Szerintem.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.09. 11:11:27

@kgaba82:
"A numerus claususa meg a hivatali tisztogatása is a társadalompolitikája céljába volt állítva. Nem öncélú zsidóellenesség volt."
- Nem vagyok történész, de sajnos hinni sem tudok nekik, hiszen ordítóan politikavezéreltek. Annyit véletlenül tudok, hogy a numerus clausus látszatintézkedés volt. Valójában nem befolyásolt semmit a gyakorlatban, csak faji alapon hozott konzerváló intézkedésről volt szó. Az adott körülmények között nagyon ügyes húzásnak tekinthető. Hitler megkapta a zsidókat korlátozó intézkedést, hogy eléggé a kedvében járjon, de valójában semmilyen komoly kihatása sem volt a hétköznapokra. Végülis a bécsi döntések nem a trianoni szemétség megbánásán alapultak, a nemzeti érdekeink előtérbe helyezése más nemzetek érdekének csak az utóbbi évtizedekben, és csak nálunk divatos. Akkor még nem volt kirekesztő meg felforgató nézet magyarnak lenni. Mellékesen hozzátenném, hogy azidőtájt más nemzeteknek is voltak hasonló, de sokkal szigorúbb szabályozásai szintén a zsidókkal kapcsolatban, de az ugye nem számít, mert ők nyerték a kétfelvonásos világégetést a múlt század közepén.

Azok a felvetések, hogy mikor mit tett, meg mit nem, és miért, túlságosan messzemenő következtetésekre ragadtatnak. Először is abból indulnak ki, hogy Horthy mindenről, és mindenkiről tudott mindent. Arról nem is beszélve, hogy a kritikusoknak szinte sosem jut eszébe megkérdezni róla az érintettet.
Én elolvastam a saját memorandumát, mert talán autentikusabb, mint egy politikavezérelt megmondóember. Ott egészen más kép rajzolódik ki. Persze erre lehetne mondani, hogy mosdatja magát utólag, de szerintem aki képes tengeri ütközetet vezetni hordágyról a csata kellős közepén sebesülten ágyúgolyók között, az nem igazán ilyed meg az árnyékától, a személyes nézetei pedig egyszerűen nem engedték volna, hogy a saját testi épsége érdekében ne lépjen közbe, ha avval bármit is elérhet, vagy tudott volna arról, hogy egyáltalán konkrétan mi ellen is kellene fellépnie. Sokszor olyan intézkedések elmaradását kérik rajta számon, amiket akkor kellett volna meghoznia, amikor a németek már gyakorlatilag elszigetelték a külvilágtól.
Nagyon bonyolult téma, több poszton át tudnánk feszegetni. Annak azért örülök, hogy nem mindenki görcsöl elvtelenül a saját demagóg nézetei kiterjesztésén. Horthy nem volt hibátlan ember, mint ahogyan senki sem az, de sokkal kevesebbet hibázott, mint amennyit próbálnak ráhúzni, valamint újraépítette ezt az országot a semmiből a vörös terror után, miközben el voltunk vágva az iparunktól és nyersanyagainktól. A rendelkezésére álló évek alatt épített hazát, gazdaságot, adott önbizalmat és jövőképet, valamint volt még ereje valamennyit visszaszerezni az elrabolt országból. Ha ezt nem tudjuk értékelni, és megbecsülni, akkor tényleg nem érdemlünk mást, csak demokratikusnak látszó néphülyítő anarchiát. Ha előbb kerül hatalomra, talán Trianon sem úgy alakul ahogy, ha tovább dolgozhatott volna, akár csak kevéssel is, talán az sem veszik el újra, amit visszaszerzett. Ajánlom olvasásra Salamon Konrádtól a Nemzeti önpusztítás 1918-1920 című könyvét. Megdöbbentően tanulságos, és nem véleménykötet. Dokumentumokkal alátámasztott tényekről szól.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.09. 11:40:54

@chrisred:
"Akkor meg tulajdonképpen kettejük jogviszonyában lényegtelen, hogy volt-e számla."
- Látom nem sikerült teljesen átadnom a gondolatkört, hogy hogyan függ össze a hétköznapi élet "okosban" ügyködése a politikai gazdasági hivatali korrupcióval. Valóban nincs jelentősége egy tisztességesen elvégzett munka papírozásának. Rövidtávon. De ha mindenki, vagy legalábbis a legtöbben így csinálják, akkor avval a posztban leírt mechanizmusokon keresztül érdek és szükségleti alapon kialakul a simlizés kikerülhetetlen rendszere. Ha pedig már valaki bepiszkítja a kezét, tehát túllép a jóizlés határán, akkor hajlamosabb lesz ezt minél többször megtenni. A számla adás-kérés közép, és hosszútávon, erkölcsi és nemzetgazdasági szinten megtérülő dolog. Egyszerűen nem fog tisztulni a közélet nagyban, amíg szennyezzük kicsiben, mert az érdekek ezirányban hatnak.

"Hogy aztán mit fizetek belőle, már más történet."
- Igen, ez a szürke gazdaság jelensége, de ne feledd, hogy mihelyt kapsz egy számlát, akár egy forintról is, a vállalkozó írásos bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozólag, hogy ott volt, és a munkát elvégezte. Mivel pedig ez megtörtént, saját érdeke, hogy az a munka megfelelő legyen, valamint a kiadásait is érvényesítse. Így lesz az alkalmazottja bejelentve, és ezért nem fog számlaeladás tárgyában kuncsorogni nagyobb vállalkozóknál. Minek, ha már úgy is látható, hogy van bevétele a megélhetéshez?

"Nem tűnik életszerűnek, hogy a felek pár burkolólap lerakása miatt írásbeli szerződést kötnek"
- VAlóban, de valahol fenntebb ki is fejtettem, hogy ennél komolyabb nagyságrendekről van szó. Ettől függetlenül nem káros az írásban átvett ajánlat, és annak aláírva visszaadott másodpéldánya. A csip-csup munkát is lehet rosszul végezni. Vagy ismeretlen a dombon lévő padlólefolyó jelensége, vagy a faltól elnyíló járólap, esetleg a ragasztós fugázás?

"A rossz, vagy nem értékarányos munka bizonyítására bőven elég, ha egy átvételi elismervényt aláíratsz a szakival a pénz átadásakor. "
- Vevői szempontból igen, de egy épeszű vállalkozó ilyet a kezéből ki nem ad számla nélkül, ha meg van számla, akkor minek. Felérne egy önfeljelentéssel, hogy dolgoztam, átvettem a pénzt, de nem adtam számlát, kvázi adóelkerülést végzek.

"ne hidd, hogy az írásbeli szerződés biztosíték a simlisekkel szemben"
- Semmi ellen sincs tökéletes biztosíték, de kapaszkodónak jó. Meg aztán arra is, hogy motiváló legyen, hogy a hülyék a másik oldalon vannak. Itt rendesen kell dolgozni. Mindenki elgondolkodik, ha úgy sejti, hogy a másiknak elegendő érve van az álláspontja megvédésére. Amúgy meg nem kell feltétlenül szerződni. A nagyságrend határozza meg a mértéket. csak legyen róla valamilyen írás, a végén meg számla, mert az maga a garancialevél. Minden termékre, így az építőipari szolgáltatásra is van törvényben meghatározott garancia, csak tudni kell bizonyítani, hogy azt a bizonyos szolgáltatást igénybevetted.

kgaba82 2017.07.09. 13:10:15

@F.M.J.:
"Ajánlom olvasásra Salamon Konrádtól a Nemzeti önpusztítás 1918-1920 című könyvét."

Köszönöm, talán elolvasom valamikor. Főleg, ha kijön az előzménytörténet, mint "Nemzeti önpusztítás 1914-1918". Vagy a folytatások, beleértve a legutóbbiakat, mint Nemzeti önpusztítás 1990-2010 és 2010-2017.
:)
"Ha előbb kerül hatalomra (Horthy), talán Trianon sem úgy alakul ahogy,"
Arra azért sem volt esély, mert a konzervatív elit még az összeomlás küszöbén is a Monarchiában gondolkodott, annak fenntartásán, a háborús erőfeszítések folyamatosságán dolgozott az utolsó pillanatig. Egyszerűen képtelen volt egy B tervet megalkotni. Olyan szinten sokkba, letargiába kerültek a világuk (világunk) szétesését látva, hogy aztán nem állt fel semmilyen új csapat közülük időben.
Mindez utat nyitott a jószándékú, de naiv, kormányzati, igazgatási tapasztalattal nem rendelkező liberális véleményvezérek (mint Károlyi) és a fekapaszkodás esélyétől megrészegült törtető, elvtelen senkik előtt. A legrosszabbkor futott át az országon a mindent eltörölni hangulat. De ehhez a háborús vereség és a folyamatos áldozathozatal és nélkülözések miatt amúgy sem kellett sok. Politikai káosz még győztes országot is elért (lásd Olaszország). Ők is eléggé megszenvedték a háborút és az utána követő pár évet.
A "Nem kell hadsereg többé! Soha többé katonát nem akarok látni" féle Linder Béla kijelentésre és tutyimutyizásra és a kommunistákkal való összejátszásra (akár Leninben bizva tették, akár a felelősség áthárításáért)
akkor sincs elég mentség.
Ha viszont egy mai párt nosztalgiát érez ezen korszak iránt, első köztársaságról beszél, alapíványt állít e rövid korszak még rövidebb ideig vezető politikusa nevét használva, az meglehetősen szerencsétlen választás. Ezt nem belátni, ragaszkodni hozzá, femagasztalni személyét, nos az tükrözi annak a pártnak a színvonalát, esetlenségét. Vagyis a névválasztás talán mégis helyénvaló :)
Méltó örökösei a nagy káosznak.

Talán őket nem számítva (őket is csak viccből) én erőltetettnek és értelmetlennek látok minden ilyen szellemi, ideológia párhuzam keresést a múltban. Ez többnyire az idősebb választóknak való ideológiai légypapír.
Ami meg a múltbéli szereplőket (itt most Tisza, Horthy és Károlyi) illeti, szerintem mindegyiknek megvan a a maga komoly politikai felelőssége, ahogy erénye is. Jó embernek lenni viszont nem politikai kategória.
Amúgy az egész nem oszt, nem szoroz ma már.
Szóval részemről úgy volt, ahogy volt. Ha ráérek olvasgatok (most a korból a "Padovától Trianonig" rémlik és hogy valamit olvastam Ungvárytól is), de amit egyik könyvből levonok konzekvenciának, azt nem tekintem megfellebbezhetetlennek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.10. 17:26:20

@kgaba82:
A könyvről: Igazad van, a címválasztás kissé hatásvadász lett, de elolvasás után nagyon is találónak tűnik. Tényleg jószívvel ajánlom, mert rengeteg olyan adatot tartalmaz (forrásokkal együtt), ami sokmindent megmagyaráz a jelenünkből is. Nem fogsz csalódni.

A történészek szerint nincs értelme a „ha” megközelítésnek, ezzel szemben én úgy gondolom, hogy a történelem csak úgy lehet az élet tanítómestere, ha utólag mérlegeljük a nem választott lehetőségek lehetséges kimenetelét is. E-nélkül a következő hasonló esetben csak azt tudnánk, hogy legutóbb hogy jártunk, de azt nem, hogy most mit tehetnénk, hogy ne faragjunk rá hasonlóképp.

Tehát: Ha Tiszát nem teszik el láb alól, Horthy nem is lép színre, mert nem tartja szükségesnek. Kun (Kohn) Béla egy trójai faló volt a magyar társadalmi rendszerben. Ugyan úgy, mint azok, akik ide küldték. Erről többet itt: www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1917_aprilis_16_lenin_visszater_oroszorszagba főleg a cikk eleje a lényeg, hogy nagyjából tudhassuk, hogy mégis kik borították a világ nyakába a szocialista világrendnek nevezett küblit, mert manapság ismét a mindent tudók képében tetszelegnek és fenyegetőznek mindenkivel, akik nem értenek egyet. Visszatérve. Volt ez a délceg megváltó Kun, akarom mondani véreskezű felkapaszkodott patkány, akinek sikerült nem csak a hazai belpolitikai életet totális káoszba fojtania, de még az addig fegyelmezetten harcoló magyar alakulatok soraiban is oly mértékben aláásni a morált, hogy az összeomlás előtt álló olasz frontot feladják. Utólag tudható, hogy csupán pár napra voltak a magyar katonák a győzelemtől, de végül mégis mi adtuk fel nem katonai okokból. Kicsit előrébb lépve jöttek Szamuely gengszterbandái és pusztították belülről azt a társadalmat, amelyiknek épp a frontokról hazatérő és minden ellenkező híreszteléssel ellentétben harckész magyar alakulatokat kellett volna a háttérből támogatnia. Ennek az egész sátáni dúlásnak Horthy vetett véget, amiért már önmagában is hálás lehetne a nemzet, mert nélküle nálunk is a francia forradalom történelmi forgatókönyve lett volna, mondjuk egy császárral, aki felmorzsolta volna a legutolsó épkézláb magyar katonát is egy magyar waterlooi kivégzésen, csak velünk szemben nem lettek volna olyan elnézőek a győztesek, mint a gallokkal, és most senki sem kommunikálna a nyelvünkön.

Azt írod, hogy nem voltak képesek a vezetőink „B” tervet megalkotni. Így lehetett, nem tudom, de nem is volt annyira lényeges. Horthy folyamatosan hű volt esküjéhez, nevezetesen a császár-királyhoz. Ne felejtsük el, osztrák-magyar tengerésztiszt volt, az otrantói csata hőse. Úgy tartotta számon a saját szerepét, mint a királyság megőrzőjét, amíg a törvényes uralkodó át nem veheti azt. Még akkor is, amikor felajánlották neki a Koronát, hogy megszűnjön a száműzött király királysága abszurd helyzete. Ha elfogadja, és ezáltal nagyobb súly helyeződik a szavára, mint egy királyi helytartónak jár, talán egész másként alakulnak a dolgok a világégés második felvonásában. Módja lehetett volna a nyilasokkal való leszámolásra, ezáltal a béketárgyalásokon nem az általuk kiadott fasiszta hűségnyilatkozat lett volna perdöntő, hanem a Horthy által végig képviselt látszategyetértés mértéktartó megítélése. Ki tudja? Persze utólag könnyű okosnak lenni, de aki szemelőtt tartja korábban tett esküjét, ígéretét, az olykor nem feltétlen hoz érdekének megfelelő döntéseket. Ezzel együtt úgy vélem, hogy bizalomra csak az elég méltó, aki kiáll az elvei és adott szava mellett akkor is, ha azok nem szolgálják a pillanatnyi érdekét. Ettől lesz különb a haszonállatnál, amit mindig lehet a gyomrán keresztül motiválni.

Károlyit és galerijét nem csak tehetségtelennek tartom, hanem arrogánsnak, és demagógnak is. Azt még így utólag is elég nehéz eldönteni, hogy igazuk van-e azoknak, akik szimplán árulónak tartják (elég komoly érvek szólnak e-mellett), vagy egyszerűen ostobák voltak, mindenesetre ha feltételezzük is a jóindulatú lúzerséget, akkor is kellett volna annyi eszüknek lenniük, hogy amikor látják, hogy az intézkedéseik egyre nagyobb katasztrófákat okoznak, akkor átadják a helyüket a Vizy Zsigmondoknak és Bajatz Rudolfoknak. Ennek megfelelően az én olvasatomban Károlyi vagy idióta, vagy szemétláda.

Ami a pártszerveződés nosztalgiaigényét illeti, egyetértek, többnyire szánalmas. Kivéve, ha valóban a hivatkozott elveket kívánja továbbvinni. Ennek csak az mond ellent, hogy a világ változik, és ami jó volt elméletében és gyakorlatában 100 éve, az mára már elavult és életképtelen. Mindezzel együtt egyáltalán nem tartom elvetendőnek a példaképek állítását, mert hitben, jószándékban, elvekben, kitartásban és áldozatvállalásban igenis van mit tanulnunk Hunyadiaktól, Rákócziktól, Széchenyiktől, Görgeyktől, és akár tetszik, akár nem a Horthyktól is.

Gerilgfx 2017.07.12. 03:45:16

én nem tartom ,,igazi'' korrupciónak azt, amiket felsoroltál.

nem összehasonlítható például azzal, ha valakitől mondjuk ,,véletlenül'' elkönyvelik a tulajdonát, vagy ha mondjuk a konkurencia üzletét a helyi állammaffia bezáratja.

avagy - minden pofon mellé nem állíthatunk rendőrt, és nem is kell. szerintem nem a feketén csempéző dolgozó, és nem a gizikét előre engedő hivatalnok veszélyezteti az ország integritását, hanem inkább a túl magas adók, az EU, a megbízhatatlan ,,igazság''szolgáltatás, a feminácizmus, az elborult állami költségvetés, a felesleges habsburg bürokrácia, és az egyre inkább az emberek feje fölé tornyosuló államisten.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.12. 10:47:10

@Gerilgfx:
"én nem tartom ,,igazi'' korrupciónak azt, amiket felsoroltál. "
- Igazad van, tényleg nem az több okból sem. Mindenek előtt, mert rólunk, kisemberekről szól, és ugye mi nem vagyunk "olyanok". Azután azért, mert ez a nagyságrend még nem indokolja ilyen erős kifejezések használatát, és végül nem társulnak hozzá olyan mértékű illegális és/vagy példátlan előnyök, amit szeretünk a korrupció szóhoz rendelni. A gond az, hogy a kisember ügyeskedése és a vezető politikai/gazdasági elit sokmilliós lenyúlásai között nem választóvonal, hanem hosszú fokozatmentes átmenet van. Az meg már csak nézőpont kérdése, hogy kinél hol húzódik a határ. Természetes, hogy szúrják az emberek szemét a krém visszaélései, de talán nem kellene csodálkozni azon, hogy nem találni még közelítőleg sem feddhetetlen vezetőt, ha egyszer minden család felnövekvő generációja abban szocializálódik, hogy az adódó lehetőségeket mindenképp ki kell használni, aki meg nem ezt teszi, az mind lúzer. Még ha tevőlegesen nem is provokálunk törvénysértést, ha viszonylag kis kockázattal előnyökhöz juthatunk kisebb kihágásokkal, nem sok esetben történik mérlegelés, hogy vajon ez mennyire etikus. Ha valakiből később felső-vezető lesz, és az adódó lehetőségek a kisemberéhez képest hatalmas előnnyel kecsegtetnek, nem gondolja, hogy el kellene szalasztani csupán azért, mert nem etikus. Ez lenne a cikkel a mondanivalóm, hogy azért nincsenek olyan lehetőségek az ország vezetésére, akik példaértékűek, mert úgy nőnek fel a generációk, hogy otthon ezt tanulják. Ilyenek vagyunk, ilyenek emelkednek közülünk, mert ilyeneket érdemlünk. Ezen mi magunk tudnánk változtatni, de nem a szavazáskor, hanem már a neveltetés alkalmával pár évtizeddel korábban.

"nem összehasonlítható például azzal, ha valakitől mondjuk ,,véletlenül'' elkönyvelik a tulajdonát, vagy ha mondjuk a konkurencia üzletét a helyi állammaffia bezáratja. "
- Így van, de nem is hasonlítottam össze. Amiket írsz, egyszerűen köztörvényes bűncselekmények még akkor is, ha vezető politikai berkekből történik. Ezeket azonban le lehetne váltani, választhatnánk helyettük etikusakat, mértéktartóakat, becsületeseket, feddhetetleneket. Na és vannak ilyenek? A személyeket le lehet váltani, de a morál nem változik, legfeljebb a mérték és stílus, mert 20-30-40 évvel ezelőtt nem volt sem divatos, sem hasznos példaértékű életet élni. Ez lett az eredménye. Ha 20-30-40 év múlva szeretnénk, ha lennének becsületes vezetőink, akkor a becsületesség igényét a mostani legkisebbeknek kellene átadni az életünk példáján keresztül. Vajon van rá esély? Nem vagyok optimista.

"szerintem nem a feketén csempéző dolgozó, és nem a gizikét előre engedő hivatalnok veszélyezteti az ország integritását, hanem inkább a túl magas adók, az EU, a megbízhatatlan ,,igazság''szolgáltatás, a feminácizmus, az elborult állami költségvetés, a felesleges habsburg bürokrácia, és az egyre inkább az emberek feje fölé tornyosuló államisten."
- Ebben is egyetértünk, de ezek mind okozatok, az okokat meg már kifejtettem.

Untermensch4 2017.07.12. 21:51:16

@F.M.J.: " Hitler megkapta a zsidókat korlátozó intézkedést, hogy eléggé a kedvében járjon, de valójában semmilyen komoly kihatása sem volt a hétköznapokra."
Hát... a első numerus clausus 1920-as ha jól emlékszem, nem hitlerről sólt hanem arról hogy az új határokon belülre özönlözz egy csomó menekült magyar és hirtelen nagyon nagy lett a túlkínálat értelmiségiekből, szűkíteni kellett.
A "mi lett volna ha"-vonalon, persze voltak fejlesztések, sokkal inkább mint az azóta fellépő politkusok által. De a bakikon is sok múlik. A tisztikarnál a házasodási kaució szabálya pl nagyon kellett a hagyományos monarchiabeli nemesi tisztikar imidzsének megőrzéséhez, sajnos a nem felsőosztálybeli katonatisztek a házasodásképtelenség (elméletileg 30 évnyi illetmény körül volt a letéti követelmény ha jól emlékszem) és cserébe az "okosban" szemethunyás a kurvázás felett nagyon jól erősítette a tisztikar német-szimpátiáját... úgy meg nehéz önállóan politizálni ha az ellenséggel szimpatizáló puccsisták lehetősége valós.
A "ha tovább maradt volna hatalmon" ugyanaz a végkifejlet lett volna, onnantól hogy a nemzetközi politikában nulla eredményt lehetett elérni úriemberhez méltó politizálással, az ezt művelő Horthy kudarcra volt ítélve. A haditengerészetnél még működött az úriemberi viselkedés.
És már akkor is volt némi betegségünk a közbeszerzéseknél, a magyar harckocsi-gyártás kezdeteire tekintve ez eléggé szomorú. És érdekes látni hogy a nálunk nukó pályázó más hadviselőknek miket alkotott...

A jogszerűség jól hangzik, ha nem beteg maga a jog...
jog.tk.mta.hu/uploads/files/A_magyar_jogrendszer_allapota_2016.pdf

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.07.15. 18:11:11

@Untermensch4:
"numerus clausus"
- Egy törvény normális esetben sosem fogalmazza meg, hogy konkrétan mit is akar, mert az nem törvény lenne, hanem intézkedés. A törvény helyesen valamiféle szabályt állít fel, aminek általánosan meg kell felelni. Persze ettől még olykor tudható, hogy mi volt a cél, de ettől függetlenül maga a törvény mindenkire vonatkozik, csak nem mindenkit érint.
Amúgy ez egy túlságosan összetett téma. Mármint az, hogy így sok évtized távlatából, a következmények ismeretében (tehát utólag okosan), és a mi jelen normáink kontextusában véleményt alkossunk, sőt ítéletet mondjunk egy adott helyzet pillanatnyilag legjobbnak tűnő megoldásáról.

"a nemzetközi politikában nulla eredményt lehetett elérni úriemberhez méltó politizálással"
- Gondolom ezzel a ténnyel Horthy is tisztában volt. Trianon ezt nyomatékosan bizonyította. Ha Horthy naiv lett volna, bizonyára nem Hitlernél, hanem az antantnál próbálta volna elérni a bécsi döntéseket, vagy valami hasonlót. Én kifejezetten arra az óvatos, mértéktartó politizálásra gondolok, ami a végtelenségig védhető lett volna, és a későbbi béketárgyalások is pozitívan záródhattak volna. Ahogy átnézi az ember a főbb történéseket, elég jól kirajzolódik, hogy Horthy nem bízott Hitlerben, nem is értett vele egyet, és ha az antant nem lett volna nagyságrendekkel simlisebb szemétládák gyülekezete, sosem ül le vele tárgyalni. Csakhogy a sok köpönyegforgató között részint pozíciójából eredően fel kellett vennie a stílust, másrészt tudta, hogy hova tartozik, és tudta, hogy mi a haza érdeke, ennek megfelelően tette amit tett. A nyilas csőcselék nélkül semlegesként, vagy legalábbis kényszerítettként léphettünk volna ki a világégésből, és ez mind Horthy ügyes diplomáciájának eredménye.

A link nem működik.

Untermensch4 2017.08.02. 22:40:07

@F.M.J.: Az óvatos és mértéktartó politizálásos részben egyetértek. Bár Teleki Pál öngyilkossága nélkül a délvidéki bevonulás sem a nemzetközi jogilag védhető változatban valósult volna meg. De sztem nem vette fel a stílust, azt pedig az eredeti tervben nem sikerült számításba venni hogy nem 40-41'-ben hanem akár előbb is kitörhet a következő Nagy Háború. Lehet hogy jobb lett volna a tervezés ha a kormányzónak számolgatnak ilyen arcok mint ez a Wald Ábrahám... schrodingersdawg.blog.hu/2017/07/18/a_tulelesi_torzitas
És igen, sokan nem veszik figyelembe hogy a jelen és az utólagos bölcselkedés visszavetítése hülyeség. A nagy feladvány amit egyesek szerint Horthynak brilliánsan meg kellett volna oldani, olyan elemeket is tartalmazott mint:
1) a nagy antant-szövetségesekkel és jelentős hadsereggel (=egyéb használható dolgok mellett harcértékben több páncélos mint a németeknek...) bíró cseheket lenyelik keresztben mert élnek ott németek, visszhang semmi. Magyarországon is élt több mint 700ezer német...
2) molotov-ribbentrop paktum, a nagy hadsereggel, nagy antantos szövetségesekkel rendelkező lengyelországot szétkapják majdnem országúti tempóval, visszhang semmi. Magyarországból néhány szomszéd akart még darabokat, a honvédség meg minimális volt, de legalább a határokat trianonban a lehető legvédhetetlenebbre rajzolták...
3) Belgiumban nem megáll a front lövészárkot ásni hanem a németek lassítás és vérszivattyú nélkül elfoglalják (az akcióba belehalt német katonák nagyobbik része ha jól emlékszem közlekedési vagy egyéb balesetben halt meg, összesen harmincan...). Franciaország kb két hét alatt elesik és olaszország nagyon nem az antant oldalán van. Magyarország meg ha megfeszül is, könnyebb célpont belgiumnál és ezt mindenki tudja...
4) közel s távol akikre esetleg vagy biztosan barátian számíthatunk azok a lengyelek (lásd fentebb...), talán a horvátok (akiknek kb le is köti a kapacitását a szerbekkel építeni kezdett jószomszédi viszony), és az albánok (akkor sem túl ütőképes baráti ország ha nem akarná gyarmatosítani olaszország, az hogy az albánok legyőzik őket nem az albánok erejét mutatja, az olasz hadsereg legyőzése a francia határvidék tartalékos önkénteseinek is csak azért nem sikerült mert a fr kormányuk letette a fegyvert... mármint a németek előtt).
5) a minimális m.kir.honvédség félig-meddig korszerű holmijainak nagy része olasz, a gyarapodó tapasztalatok kapcsán felrémlik a 4.pont...
6) még ha látja is vki az usa ipari (azaz lappangó/potenciális katonai) erejét, annak lakosságának masszív izolacionizmusa és a hadsereg alacsony népszerűsége és létszáma (alapjáraton kisebb létszám mint a román királyság hadserege...) miatt a bolygó másik felén nem nagyon alapozhat semmire (lásd a visszhangok hiányát fentebb)
7) a viszonylagos belpolitikai stabilitás ellenére van egy nem elhanyagolható német-szimpatizáns réteg, vmennyi kommunista (=szovjetszimpatizáns), meg még némi etnikai kisebbség a bécsi döntések után hogy tarkább is legyen a térkép meg közvetlenebb a viszony a szomszédos, nem annyira baráti országokkal

Nagy álmodozó vagyok de hogy ebből az alapállásból mit lehetne akkor és ott kihozni... bármekkora optimizmussal is csak a végül beérkező katasztrófa mértékét és alakját lehetett sztem vmennyire befolyásolni.
Persze esetleg sci-fi -jelleggel el tudok képzelni olyat hogy a meglévő jó diplomáciai emberanyaggal, jó titkosszolgálattal és a magyar biológiaifegyver-gyártás csíráival (csíráival, mekkora szóvicc...) ki lehetett volna húzni a fegyveres semlegesség felépítéséig me4g kicsit tovább, de akkoriban egy országnak sem sikerült hasonló bravúr.

Nekem működik a link ha "jobbklikk; megynitás új lapon"-módon próbálom. A pdf első két oldala hófehér de utána írtak is bele.
süti beállítások módosítása